کرونا پشت مرزهای ایران؛ هشدارها ضروری است اما بزرگ نمایی هم نباید کرد
متخصص بیماری های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید علیرغم هشدارهای لازم و ضروری جهانی درباره شیوع بیماری کرونا باید مراقب بزرگنمایی های صورت گرفته در این باره هم بود چرا که بیماری زایی و مرگ آوری آن از بسیاری از ویروس های دیگر کمتر است.
حمید عمادی، متخصص بیماری های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به خبرنگار الف گفت: بیماری کرونا با توجه ویروس جدید آن تا حدی ناشناخته است اما به این ویروس از دو منظر می توان نگاه کرد یکی جنبه ژورنالیستی و دیگری جنبه علمی.
وی افزود: از نظر ژورنالیستی چون موضوع جدیدی است و مورد توجه مردم هم قرار گرفته است، مردم به دنبال این هستند که اطلاعات بیشتری داشته باشند. به همین علت آموزش به مردم و خبررسانی در این زمینه مهم است و روزنامه نگاران هم به دنبال تیترهای این نوع اخبار هستند که جلب توجه می کند. به همین علت ممکن است تا حدی درباره این بیماری بزرگنمایی هم بشود.
وی ادامه داد: اما از نظر علمی ویروس کرونای جدید یکی از انواع ویروس کروناست که اتفاقا بیماری زایی و مرگ آوری آن از بسیاری از ویروس های دیگر از جمله سل کمتر است و با تمهیدات علمی و پیشگیرانه مانند بیماری های دیگری از جمله سارس و مرس که کنترل شد بعد از مدتی این بیماری کنترل می شود.
عمادی گفت: هشدار سازمان بهداشت جهانی برای این است که اقدامات پیشگیرانه به طور جدی در کشورها رعایت و بیماری کنترل شود و هدف نگران کردن و ترساندن مردم نیست. هر ساله هم در موارد متعددی سازمان بهداشت جهانی در مورد برخی بیماری ها هشدار می دهد و چنین وضعیتی را اعلام می کند بنابراین جای نگرانی نیست و در صورتی که اصول بهداشتی رعایت شود این بیماری نیز کنترل خواهد شد.
وی افزود: امکانات بهداشتی و تشخیصی لازم برای کنترل این بیماری هم در کشور ما وجود دارد و با اقدامات وزارت بهداشت و اقدامات پیشگیرانه ویروس کرونا کنترل خواهد شد.
ویروس کرونا اکنون به مهمترین مساله بهداشتی جهان تبدیل شده است. بیماری که حداقل در16 کشور مشاهده شده، به سرعت به بقیه مناطق جهان در حال گسترش است و به پشت مرزهای ایران نیز رسیده است.
بر اساس آخرین آمار ویروس کرونا اکنون علاوه بر چین در 15 کشور دیگر شامل آمریکا، ژاپن، امارات، فرانسه، عربستان، ایتالیا، روسیه، استرالیا، تایلند، کره جنوبی، فیلیپین، هند، سنگاپور، سریلانکا و کانادا نیز دیده شده است.
گر چه هنوز مورد اثبات شده این ویروس در ایران گزارش نشده است اما تردد و ارتباطات نزدیک ایران و چین و گسترش سریع این بیماری در این کشور و نیز مشاهده مواردی از این بیماری در چند کشور همسایه از جمله امارات وضعیتی را به وجود آورده که دیر یا زود باید منتظر ورود این بیماری به کشور باشیم.
اولین مورد ویروس کرونا اول ژانویه در شهر ووهان چین مشاهده شده است. شهری با بیش از 10 میلیون جمعیت. بر اساس گزارش وزارت بهداشت چین، اولین موارد این بیماری در بین افرادی که از یک فروشگاه مواد غذایی دریایی گوشت خفاش و مار تهیه کرده بودند مشاهده شده و اکنون قوی ترین احتمال این است که منشا این ویروس خفاش بوده است.
ویروس کرونا بین انسان و حیوان مشترک است و قبلا هم در دنیا سابقه داشته است. در سال 2002 بیماری سارس که آن هم از کشور چین شروع شد از خانواده ویروس کرونا بود. بعد از آن در سال 2012 هم ویروس mers که از عربستان شروع شد نیز از خانواده کرونا بود که منشا اولیه آن شتر اعلام شد.
با این حال ویروس کرونای جدید هنوز ویروسی ناشناخته است. تا اینجا که کمتر از یک ماه از شیوع این بیماری گذشته است. حدود 10 هزار نفر در چین به این بیماری مبتلا شده اند و حداقل 213 نفر جان خود را از دست داده اند.
حسین عرفانی، رئیس اداره بیماری های واگیر وزارت بهداشت می گوید: این مشخصات نشان می دهد که بیماری زایی این ویروس بیشتر از آنفلوانزا، مرس و سارس است و سریعتر گسترش می یابد اما مرگ آوری آن کمتر است.
با این حال هنوز درباره آینده این ویروس اطلاعات کافی در اختیار نیست. محمد مهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در این باره گفت: هیچ کس نمی تواند درباره آینده این ویروس نظر بدهد اما با توجه به بیماری زایی بالای این ویروس و اشتراک آن با انسان این خطر وجود دارد که در آینده شاهد جهش ژنتیکی ویروس کرونای جدید باشیم و در این صورت ممکن است عواقب و پیامدهای خطرناکتری در انتظار بشر باشد.
به گفته او هنوز واکسن و داروی اختصاصی برای ویروس کرونا در دنیا وجود ندارد. به همین علت اساس برنامه های وزارت بهداشت و همه کشورها بر پیشگیری از این بیماری است به همین علت وزارت بهداشت به کمک رسانه ها همه توان خود را برای آموزش مردم به کار گرفته است.
وی گفت: روش انتقال ویروس کرونا مانند سایر بیماری های تنفسی از جمله آنفلوانزاست و از طریق عطسه، سرفه و ترشحات بینی و دهان منتقل می شود بنابراین مهمترین راه پیشگیری این است که از نزدیک شدن به افرادی که علایم سرماخوردگی دارند پرهیز کنیم. از دست دادن و روبوسی با دیگران بپرهیزیم. مدام دستهایمان را بشوئیم یا ضد عفونی کنیم به خصوص قبل از غذا خوردن از دست زدن به چشم، دهان و بینی خودداری کنیم.
گویا افزود: نکته مهم دیگر این است که اگر دچار علایم سرماخوردگی و بیماری تنفسی شدیم حتما در خانه بمانیم. سر کار نرویم و اگر بعد از سه تا چهار روز علایم تخفیف پیدا نکرد به پزشک مراجعه کنیم.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت نیز در این گفت: کیت های تشخیصی ویروس کرونا در کشور موجود است و مراکز دیده وری وزارت بهداشت نیز در فرودگاهها به خصوص فرودگاه امام خمینی (ره) که محل ورود مسافران چین است مستقر شده، افراد مشکوک به سرعت به بیمارستان منتقل می شوند و آزمایش های لازم دو بار یکی تا قبل از 24 ساعت از ورود بیمار و یکی 48 ساعت پس از ورود انجام می شود.
وی گفت: بیمارستان های مشخصی برای ارجاع این افراد در نظر گرفته شده است به عنوان مثال در تهران بیمارستان شهدای یافت آباد بیمارستان معین کرونا تعیین شده است.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت افزود: استفاده از ماسک برای پیشگیری از این بیماری بی فایده نیست اما بیشتر برای کادر بهداشتی و درمانی که با بیماران در تماس هستند، توصیه می شود. برای این افراد ماسک مخصوص تهیه شده و در اختیارشان قرار می گیرد.
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت هم گفته است که تاکنون فقط 6 مورد مشکوک به ویروس کرونا در کشور داشته ایم. دو نفر در یزد، دو نفر در تهران، یک نفر در قم و یک نفر در تبریز که جواب آزمایش همه آنها در مورد ویروس کرونا منفی بوده است و تاکنون هیچ مورد تایید شده ای از این بیماری در کشور نداشته ایم.
با این حال اعلام وضعیت قرمز و اضطرار سازمان بهداشت جهانی در مورد ویروس کرونا که شامگاه پنجشنبه رخ داد. مراقبت از این بیماری را وارد فاز جدیدی کرد. فردای همان روز یعنی جمعه بود که وزیر بهداشت طی نامه ای به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری از وی خواست که تمام پروازهای رفت و برگشت به چین تا اطلاع ثانوی لغو شود.
در پی این نامه بود که جلسه تصمیم گیری درباره این ویروس عصر جمعه با حضور وزرای بهداشت، راه و شهرسازی، امور خارجه، گردشگری و میراث فرهنگی، کشور و سخنگوی دولت برگزار شد. در این جلسه قرار شد پروازهای رفت و برگشت ایران به چین به طور موقت متوقف شود
وی از بازگرداندن 70 ایرانی مقیم شهر ووهان چین به کشور در هفته پیش رو با پرواز اختصاصی خبر داد و گفت: این افراد به مدت دو هفته در قرنطینه می مانند و از آنها پذیرایی می شود تا مطمئن شویم که مبتلا نیستند.