چهارشنبه 3 بهمن 1403

جزئیات تجارت 41 میلیارد دلاری ایران با همسایگان / طلا در مسیر ثبت رشد قیمت هفتگی / اخذ مالیات خانه‌ها و خودرو‌های لوکس به زودی آغاز می‌شود / تعرفه برق قم ارزان‌تر از استان‌های دیگر نیست / اعلام زمان و نحوه واریز سود سهام‌عدالت

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون آغاز شمارش معکوس برای درج نماد سرخابی‌ها در فرابورس، عقب نشینی خریداران به امید کاهش قیمت، افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار هیچ گونه منطقی ندارد، برنج ایرانی به راحتی قابل احتکار است و بانک‌ها به 69 درصد مستأجران وام ودیعه مسکن ندادند را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون آغاز شمارش معکوس برای درج نماد سرخابی‌ها در فرابورس، عقب نشینی خریداران به امید کاهش قیمت، افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار هیچگونه منطقی ندارد، برنج ایرانی به راحتی قابل احتکار است و بانک‌ها به 69 درصد مستأجران وام ودیعه مسکن ندادند را در بر دارد.

افت شاخص کل بورس در هفته ای که گذشت

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفته‌ای که گذشت (چهارشنبه، 20 بهمن) با 17 هزار واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به عدد یک میلیون و 284 هزار واحد رسید؛ بر این اساس افت شاخص کل در هفته جاری معادل 1.3 درصد بود. شاخص کل در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته (13 بهمن ماه) در حالی با رقم یک میلیون و 301 هزار واحد به معاملات خود پایان داد که این رقم در (‌20 بهمن ماه) به یک میلیون و 284 هزار واحد رسید. شاخص کل (هم‌وزن) در پایان هفته گذشته 333 هزار و 19 واحد بود که در هفته جاری این عدد به 326 هزار و 250 واحد و شاخص قیمت (هم‌وزن) از 209 هزار و هشت واحد به عدد 204 هزار و 720 واحد رسید. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای ایران خودرو (خودرو)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، بانک تجارت (وتجارت) و پالایش نفت بندرعباس (شبندر) در گروه نمادهای پُر تراکنش قرار داشتند.

اعلام زمان و نحوه واریز سود سهام‌عدالت

باغستانی مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) درمورد واریز سود سهام عدالت سال 1399، توضیح داد: بر اساس آخرین محاسبات، سود سهام منتهی به 29 اسفندماه سال 1399 مشمولان سهام عدالت حدود 550 هزار تومان است اما پرداخت این مبلغ منوط به مبالغی که شرکت های سرمایه پذیر به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی واریز می کنند، خواهد بود. وی با بیان اینکه برخی از شرکت های سرمایه پذیر اقدام به افزایش سرمایه کرده اند، افزود: مبالغ افزایش سرمایه از سود تقسیمی کسر خواهد شد اما سهام جدید به سهامداران تعلق خواهد گرفت. اگر شرکت های سرمایه پذیر سود سهام خود را در زمان مقرر به حساب سمات واریز کنند، پرداخت سود در یک مرحله انجام می شود اما در غیر اینصورت، واریز سود بیش از یک مرحله به طول می انجامد. به گفته مدیرعامل سمات، مبالغ واریزی سود سهام عدالت به حساب سهامداران در هر دو روش مستقیم و غیر مستقیم بر اساس میزان سهام عدالتی است که در پرتفوی سهامداران وجود دارد.

باغستانی در ادامه درمورد افرادی که سود سهام عدالت سال 1398 خودرا دریافت نکرده اند، گفت: این افراد باید در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (sejam.ir) ثبت نام و احراز هویت و یا شماره شبای معتبر خود را در سایت sahamedalat.ir وارد کنند. تلاش خواهیم کرد تا سود سهام این افراد را به همراه سود سال 1399 یکجا به حساب آنها واریز کنیم. وی ادامه داد: براساس مصوبه اخیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار، سود سهامداران سهام عدالت تا پایان اسفندماه امسال از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی به صورت منسجم پرداخت خواهد شد. شرکت سپرده گذاری مرکزی در حال فراهم کردن زیر ساخت های لازم است تا شرایط برای پرداخت سود سهامداران عدالت تا پایان امسال مهیا شود.

آغاز شمارش معکوس برای درج نماد سرخابی ها در فرابورس

حسین قربان زاده، رئیس کل سازمان خصوصی سازی در توییتی نوشت: شمارش معکوس برای درج نماد سرخابی ها در فرابورس آغاز شد و این یعنی شروع فرآیند اجرای قواعد حاکمیت شرکتی، انضباط مالی و شفافیت عملکردی در باشگاه های استقلال و پرسپولیس. وی همچنین در توییت دیگری اعلام کرد که تمام بازیکنان و سرمربیان ادوار تاریخ دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، سهامدار این دو باشگاه خواهند شد.

عقب نشینی خریداران به امید کاهش قیمت

موتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو تهران به مهر گفت: وضعیت بازار خودرو بسیار آرام است و طی روزهای گذشته آرام تر هم شده است و معاملات در نقطه صفر قرار دارد؛ فروشنده وجود دارد اما خریدار به دلیل امید برای کاهش نرخ دلار و انتظار برای شنیدن اخبار مثبت از مذاکرات هسته‌ای، از بازار عقب نشینی کرده است. وی افزود: البته قیمت‌های اعلامی از سوی فروشندگان نیز صرفاً قیمت‌های اعلامی هستند و اگر خریدار در بازار حضور یابد می‌تواند خودرو را با قیمت پایین‌تر از اعلامی‌ها نیز بخرد. نکته مهم اینکه خیلی وقت است که دلال در بازار خودرو وجود ندارد و هر چه هست خریدار واقعی است. البته در ثبت نامی ها دلال وجود دارد اما در بازار آزاد حضور ندارند. موتمنی تصریح کرد: در حال حاضر قیمت‌ها در بازار خودرو میانگین بین 3 تا 15 میلیون تومان کاهش یافته است؛ پراید 111 از 188 میلیون تومان به 185 میلیون تومان، پراید 131 از 172 میلیون تومان به 169 میلیون تومان، ساینا دنده‌ای از 196 میلیون تومان به 193 میلیون تومان، پژو 206 تیپ 2 از 270 میلیون تومان به 264 تا 260 میلیون تومان، پژو 206 تیپ 5 از 335 میلیون تومان به 325 تا 320 میلیون تومان، تیبا صندوق دار از 181 میلیون تومان به 178 میلیون تومان و پژو پارس ساده از 280 میلیون تومان به 270 میلیون تومان رسیده است.

جزئیات تجارت 41 میلیارد دلاری ایران با همسایگان

علیرضا مقدسی رئیس کل گمرک ایران درباره تجارت کشورمان با 15 کشور همسایه توضیح داد: از کل تجارت 133 میلیون و 636 هزار تنی ایران، به ارزش 80 میلیارد و 236 میلیون دلار، 81 میلیون و 398 هزار تن کالا به ارزش 40 میلیارد و 932 میلیون دلار بین ایران و همسایگان در 10ماهه 1400 تبادل شد که 61 درصد وزن و 51 درصد ارزش کل تجارت ده ماهه را به خود اختصاص داده است. وی افزود: از صادرات یکصد میلیون و 425 هزار تنی کشور به ارزش 38 میلیارد و 763میلیون دلاری،61میلیون و 699 هزار تن کالا به ارزش 20 میلیارد و 595 میلیون دلار به 15کشور همسایه ایران صادر شده که 61درصد وزن و 53 درصد ارزش صادرات 10 ماهه کشور را به خود اختصاص داده که نسبت به مدت مشابه سال قبل هشت درصد در وزن و 23 درصد در ارزش رشد داشته است. مقدسی در خصوص میزان صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای همسایه گفت: عراق با خرید هفت میلیارد و 295 میلیون دلار، ترکیه با چهار میلیارد و 530 میلیون دلار، امارات با سه میلیارد و 800 میلیون دلار، افغانستان با یک میلیارد و 539 میلیون دلار و پاکستان با یک میلیارد و 18 میلیون دلار به ترتیب پنج کشور اول خریدار کالاهای ایرانی در بین همسایگان هستند.

طلا در مسیر ثبت رشد قیمت هفتگی

قیمت طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی با بالا رفتن انتظارات برای تحکیم سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا در پی رشد چشمگیر نرخ تورم، ثابت بود اما در مسیر ثبت رشد هفتگی متوالی قرار گرفت. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری ثابت بود و در 1825 دلار و 62 سنت ایستاد. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا 0.6 درصد کاهش یافت و به 1826 دلار و 40 سنت رسید. بهای معاملات این بازار شب گذشته بدون تغییر ماند و در 1837 دلار و 40 سنت بسته شد. طلا از ابتدای هفته جاری تاکنون یک درصد رشد قیمت داشته که بزرگترین رشد قیمت هفتگی از اوایل ژانویه است. این رشد قیمت با ریسکهای تورمی و تنشهای ژئوپلیتیکی که تقاضا برای طلا به عنوان دارایی امن را تقویت کرده، حمایت شده است.

اخذ مالیات خانه‌ها و خودرو‌های لوکس بزودی آغاز می‌شود

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: سه میلیون مودی جدید مالیاتی از ابتدای سال 1400 شناسایی و تشکیل پرونده داده اند. داود منظور گفت: در این شناسایی ها، با همکاری وزارت راه و شهرسازی و همچنین نیروی انتطامی موفق به شناسایی خودروها و خانه های لوکس به صورت موثق شدیم و مالیات ستانی از آن ها بزودی آغاز خواهد شد. یکی از تکالیفی که در قانون بودجه امسال برعهده سازمان مالیاتی گذاشته این است که مالکانی که جمع ارزش خودروهای در اختیار خودشان و افراد تحت تکفل آنها بالغ بر یک میلیارد تومان باشد نسبت به مازاد این مبلغ به صورت پلکانی مشمول مالیات می‌شوند. در حالی امسال سه میلیون مودی جدید شناسایی شده که کل مودیان شناسایی شده کشور تا پایان سال گذشته 6 میلیون نفر بودند. طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، وصول مالیات تنها بر مبنای قانون صورت می گیرد و هیچ کس نمی تواند یک ریال مالیات خارج از چارچوب تعیین شده اخذ کند. برنامه ریزی امسال برای وصول مالیات 270 هزار میلیارد تومان بوده که بخش اعظمی از آن محقق شده است، این رقم برای سال آینده به 450 هزار میلیارد تومان خواهد رسید. یکی از راه های شناسایی فرارهای مالیاتی، ثبت کارتخوان ها در سامانه مودیان مالیاتی است که دارندگان این دستگاه ها تا پایان بهمن امسال برای ثبت نام در این سامانه مهلت خواهند داشت.

تعرفه برق قم ارزان‌تر از استان‌های دیگر نیست

سخنگوی صنعت برق با رد شایعه ارزان تر بودن تعرفه های برق در استان قم، گفت: تعرفه برق این استان بر اساس منطقه آب و هوایی آن حساب می شود و هیچ تفاوتی با سایر استان ها ندارد. مصطفی رجبی مشهدی در گفت و گو با ایسنا در رابطه با اینکه گفته می شود تعرفه برق استان قم 70 درصد ارزانتر از سایر استان‌ها است، اظهار کرد: این موضوع واقعیت ندارد و در هر استان تعرفه برق با توجه به اقلیم آن تعیین می شود. تعیین تعرفه استان قم نیز مانند سایر استان ها است و تفاوتی با بقیه ندارد.

چندی پیش در شبکه های اجتماعی به نقل از یکی از نمایندگان مجلس مطرح شده بود که برق استان قم 70 درصد ارزانتر از سایر استان‌های کشور است. به گفته این فرد، در سال 1392 با مصوبه هیئت دولت، وزارت نیرو تعرفه برق استان قم را از مناطق گرمسیر 4 به مناطق گرمسیر 3 تغییر داد و با این اقدام تعرفه برق استان قم تا 77 درصد کاهش پیدا کرد.

افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار هیچگونه منطقی ندارد

احد آزادی‌خواه سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در خصوص افزایش بی‌رویه قیمت برنج ایرانی در بازار، گفت: افزایش قیمت برنج ایرانی در بازار هیچگونه منطقی ندارد و کمیسیون کشاورزی تاکنون در این زمینه دو نشست با حضور تولیدکنندگان، فعالان حوزه برنج و نمایندگان شمال کشور برگزار کرده است. نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه فعالان حوزه برنج نیز افزایش قیمت این محصول را در بازار غیر واقعی می‌دانند، ادامه داد: این احساس وجود دارد که رشد قیمتی برنج در بازار ناشی از دست‌های پشت پرده و دلال بازی است و وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعزیرات حکومتی باید این موضوع را مدیریت کنند. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه نیاز به واردات برنج غیرقابل انکار است اما کماکان در فصل برداشت واردات این محصول متوقف می‌شود، عنوان کرد: در صورت نیاز کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس به کنترل بازار برنج ورود می‌کند اما فعلا منتظر اقدامات دستگاه‌های اجرایی هستیم.

برنج ایرانی به راحتی قابل احتکار است

مسیح کشاوز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در واکنش به افزایش قیمت این کالا با اشاره به اینکه عنوان می‌شود میزان تولید برنج در کشور بیش از دو میلیون تن است، گفت: با گذشت حدود چهارماه از فصل برداشت، آیا این میزان برنج مصرف شده یا بحث احتکار آن مطرح است؟ یا اینکه باید در اعداد اعلام شده درباره تولید تجدیدنظر کرد؟ وی ضمن انتقاد شدید از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی درباره ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی، افزود: باید از آقایان سوال کرد که چرا با برقراری ممنوعیت موجب کمبود و گرانی برنج شدند؟ کشاورز افزود: در حال حاضر قیمت برنج ایرانی به شکل افسارگسیخته ای بالا رفته است، کجای این سیاست معنای حمایت از تولید را می‌دهد، آیا به جایگاه مصرف کنندگان توجهی شده است؟ آیا مأموریت قانون تمرکز ایجاد چنین وضعیتی است؟ وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره احتکار برنج نیز توضیح داد: برنج خارجی زیر نظر سیستم جامع تجارت است بنابراین می‌توان به کیلو گرم مشخص کرد که در کدام انبار و چه زمانی محموله وجود دارد ونحوه فروش وتوزیع آن چگونه است اما متأسفانه با توجه به اینکه برنج تولید داخل مجوز از مراجع رسمی ندارد به راحتی قابل احتکار است بدون اینکه ردی از کسی جا بماند.

بانک‌ها به 69 درصد مستأجران وام ودیعه مسکن ندادند

معاون وزیر راه با اشاره به پرداخت وام ودیعه مسکن به 31 درصد از مستأجران واجد شرایط، گفت: تاکنون 4800 میلیارد تومان وام به اجاره‌نشین‌ها پرداخت شده است. محمود محمودزاده درباره جدیدترین وضعیت پرداخت وام ودیعه مسکن به مستأجران، اظهار کرد: با توجه به مصوبه ستاد ملی کرونا در حمایت از مستأجران،‌طی دو سال اخیر وزارت راه و شهرسازی اقدام به معرفی متقاضیان واجد شرایط به بانک‌های عامل جهت پرداخت وام ودیعه کرده است. وی ادامه داد: بر این اساس حدود 700 هزار مستأجر واجد شرایط دریافت وام ودیعه مسکن به بانک‌ها معرفی شدند. وی با بیان این که از این تعداد بانک‌ها به حدود 220 هزار اجاره‌نشین (حدود 31 درصد) وام ودیعه مسکن را پرداخت کرده‌اند، افزود‌: سیستم بانکی باید تا پایان بهمن‌ماه وام مستاجران معرفی شده از سوی وزارت راه و شهرسازی را پرداخت کند. معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در واکنش به روند کُند پرداخت وام ودیعه به مستأجران گفت: این موضوع را بارها از بانک مرکزی پیگیری کرده‌ایم، گرچه این مسئله در حیطه وظایف ما نیست اما به‌طور مستمر آنرا پیگیری می‌کنیم. محمودزاده همچنین با یادآوری این‌که سال گذشته 10 هزار میلیارد تومان اعتبار برای وام ودیعه مسکن در نظر گرفته شده بود، اضافه کرد: عملکرد سال گذشته بانک‌ها در پرداخت وام ودیعه حدود 4800 میلیارد تومان بود.