سهمیه فرزندان هیات علمی باز هم حاشیهساز شد
تهران - ایرنا - هفته گذشته یکی از مهمترین خبرهای حوزه آموزش و دانشگاه، واکنشهای متفاوت به حذف نشدن تسهیلات نقل و انتقال فرزندان اعضای هیات علمی در کنکور 99 بود؛ موضوعی که بسیاری آن را نکوهش کرده و برخی نیز به دفاع از آن پرداختند.
منتقدان این تسهیلات معتقدند که حق سایر داوطلبان کنکور تضییع شده و موافقان آن را خلاف منافع سایر داوطلبان کنکور قلمداد نمیکنند و معتقدند استفادهکنندگان از این سهمیه، به جای والدین خود در دانشگاه نقل و انتقال مییابند و جای کسی را تنگ نمیکنند.
موضوع از این قرار است که شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 25 تیرماه 92 یک دستورالعمل اجرایی برای تسهیلات فرزندان اعضای هیأت علمی تصویب کرد. طبق این دستورالعمل و با ابلاغ معاونت فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور به تمام دانشگاه های پزشکی و غیرپزشکی، داوطلب برای انتقال باید 90 درصد و برای تغییر رشته باید 92.5 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد را کسب کند. همچنین این دسته از پذیرفته شدگان نمی توانند از انتقال مشروط استفاده کنند. بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام اعضای هیات علمی رسمی قطعی یا رسمی آزمایشی باید شاغل، بازنشسته یا متوفی (در صورتی که گزینش علمی دو حالت اخیر به هنگام بازنشستگی یا فوت توسط وزارتین صورت گرفته باشد) و تمام وقت، ثابت و رسمی باشند.
البته موافقت با نقل و انتقال یا تغییر رشته شامل حال همه افراد نمی شد و چند ماده و تبصره کار را برای موافقت با درخواست آنان سخت می کرد.
بر اساس این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، «پذیرفته شدگان آزمون سراسری می توانند از دانشگاه مبدأ به یکی از دانشگاه های واقع در شهر محل خدمت (ترجیحا دانشگاه محل خدمت) عضو هیأت علمی یا در صورت نبودن آن رشته در آن شهر به دانشگاه نزدیک ترین شهر به محل خدمت عضو هیأت علمی با تعیین سازمان سنجش آموزش کشور در همان مقطع، گروه آزمایشی و دارا بودن حد نصاب مطابق با ضوابط اعلام شده انتقال یافته یا تغییر رشته بدهند».
16 آذر 98 بود که وزیران علوم و بهداشت با تقدیم لایحه ساماندهی سهمیههای ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی به هیات دولت، پیشنهاد لغو مصوبه تسهیلات فرزندان اعضای هیات علمی را ارائه کردند.
در این لایحه آمده بود: مصوبه تسهیلات فرزندان اعضای هیأت علمی از زمان اجرای این قانون لغو می شود.
20 دانشگاه ایران در رتبهبندی دانشگاههای برتر جوان دنیا قرار گرفتند
هفته گذشته نظام رتبهبندی تایمز فهرست 414 دانشگاه برتر جوان با قدمت زیر 50 سال را منتشر کرد که بر این اساس، 20 دانشگاه از ایران در این رتبهبندی حضور دارند.
محمدجواد دهقانی سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، گفته است این نهمین فهرست دانشگاههای برتر جوان است که در دنیا از سال 2012 تاکنون به صورت سالانه توسط پایگاه رتبهبندی تایمز انجام شده است.
انتقال دانشجویان شاغل در دانشگاههای خارجی به کشور نگرانکننده است
هفته پیش، خبری باعث نگرانی شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی شد؛ به طوری که دبیران این شورا در نامهای به وزیر بهداشت خواستار عدم پذیرش و انتقال دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل از دانشگاههای خارج به داخل کشور به هر علتی از جمله اپیدمی کرونا شدند.
در متن نامه دبیران شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی آمده است: نظام آموزشی در بستر جامعه و فرهنگ ایفای نقش میکند و با آن داد و ستد مستمر دارد. اگر چه جریان رسمی آموزش به کارکرد ضمنی و پنهانی خود معمولا بیاعتناست اما این امر منافاتی با ابعاد فرهنگی و اجتماعی آموزش ندارد. حال که جامعه ما از بیعدالتی، شکاف طبقاتی و فقدان آرمان و ناامیدی در عرصه عمومی رنج میبرد، وظیفه جامعه دانشگاهی حرکت در جهت رفع این نارساییها است. تصمیم گرفتیم نقطه شروع این حرکات را از خود دانشگاه شروع کنیم.
جذب بیشتر دانشجویان نوورود در ترم دوم دانشگاهها
هفته قبل معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که در سالهای تحصیلی گذشته، بیشتر دانشجویان جدید در ترم اول وارد دانشگاههای علوم پزشکی میشدند، اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا، پذیرش دانشجویان جدید در ترم دوم (بهمن 99) نسبت به سالهای گذشته افزایش مییابد.
علی اکبر حقدوست در مورد آغاز سال تحصیلی جدید در دانشگاه های علوم پزشکی اظهار داشت: در دوره های گذشته اگر دانشجویان ورودی جدید دانشگاه ها تا 20 درصد در بهمن ماه جذب می شدند، این درصد در سال تحصیلی آینده به حدود 40 درصد افزایش می یابد.
اعلام نتایج کنکورهای کارشناسی ارشد و دکتری 99 در نیمه اول مهر
سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور هفتهای که گذشت اعلام کرد: نتایج نهایی کنکورهای کارشناسی ارشد و دکتری 99 نیمه اول مهرماه اعلام میشود.
نخستین کنکور سال 99 در مقطع دکتری با مسایل فراوان ناشی از همه گیری ویروس کرونا در ایران و با پنج ماه تاخیر روز پنج شنبه 26 تیرماه جاری در سراسر کشور برگزار می شود.
هر ساله کنکور دکتری در اسفندماه برگزار می شد اما امسال به دلیل شیوع کووید 19 این آزمون حساس و تعیین کننده، چند ماه با تعویق مواجه شد که مشکلات بسیاری را برای داوطلبان به وجود آورده است. تاریخ نهایی اعلام شده برای برگزاری این آزمون، طبق تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به داوطلبان اعلام شد.
50 درصد کلاسهای دانشگاه علامه مجازی برگزار میشود
به طور حتم ترم آتی دانشگاه ها، به شیوه ای کاملا متفاوت در تمام طول تاریخ دانشگاهها برگزار خواهد شد، در همین راستا تعدادی از دانشگاهها هفته قبل بر مجازی شدن ترم جدید خود تاکید کردند. معاون آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با بیان اینکه قطعا 50 درصد کلاسها در سال تحصیلی جدید به صورت مجازی برگزار میشود، گفت: برنامهریزی شده تراکم خوابگاهها نیز به حداقل برسد و تنها یک تا دو نفر در هر اتاق اقامت داشته باشند.
شجاع احمدوند در خصوص شیوه برگزاری امتحانات نیز توضیح داد: معاونت آموزشی شیوه های مختلف طراحی سوالات امتحان را به صورت کلی اعلام کرده و اساتید با نظر خود و پیروی از شیوه های ارائه شده، امتحانات را به صورت شفاهی الکترونیکی، تستی و تشریحی طراحی کرده اند.
وی با بیان اینکه امتحانات نمره منفی ندارد، ادامه داد: دانشگاه علامه، یک دانشگاه علوم انسانی است و کمتر دروس عملی دارد؛ بنابراین نیاز به برگزاری ترم تابستانی احساس نشد.
ترم تابستان دانشگاه پیام نور الکترونیکی برگزار میشود
در حالی که برخی دانشگاهها به دلیل شرایط ویژه کرونا و اتمام نیافتن ترم تحصیلی برخی رشتهها به ویژه دروس عملی اعلام کردهاند که ترم تابستانی ندارند و برخی دروس تا تابستان نیز کشیده میشود، دانشگاه پیام نور در اطلاعیهای اعلام کرد که ترم تابستان دانشگاه به صورت الکترونیکی برگزار و انتخاب واحد ترم تابستان از 16 تیر آغاز میشود.
مدیرکل روابط عمومی دانشگاه پیام نور مهلت ثبت نام و انتخاب واحد ترم تابستان دانشگاه پیام نور را از 16 تا 23 تیرماه سال جاری عنوان کرد و افزود: شیوه نامه ترم تابستان دانشگاه پیام نور با نگاه مثبت به شرایط فارغ التحصیلی دانشجویان برای دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد تدوین شده است.
برگههای هدایت تحصیلی از 23 تیر در دسترس دانشآموزان قرار میگیرد
اما شاید مهمترین خبر حوزه آموزش و پرورش همین برگههای هدایت تحصیلی بود، هفته قبل اعلام شد که دانش آموزان برای دریافت برگههای هدایت تحصیلی از 23 تیر اقدام کنند. مدیرکل امور تربیتی، مسعود شکوهی مشاوره و مراقبت در برابر آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش گفت: دانش آموزان در پرتال همگام می توانند به نمونه برگ 6 و 7 دسترسی پیدا کنند.
وی افزود: فرآیند هدایت تحصیلی با سبک و سیاق فعلی عمر چندانی در آموزش و پرورش ندارد. ایجاد روش جدید با مصوبه شوای عالی آموزش و پرورش بوده است.
دانشآموزان خارج از کشور اواخر تیرماه به شبکه شاد میپیوندند
اما خبر دیگر این بود که با توجه به هماهنگیهای انجام شده، از اواخر تیرماه دانشآموزان تمام مدارس خارج از کشور نیز به سامانه شاد وارد میشوند و زیرساختها برای این منظور در این سامانه فراهم شده است.
غلامرضا کریمی رییس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور گفت: درباره شرایط بازگشایی مدارس برای سال تحصیلی آینده اظهار داشت: سال تحصیلی مدارس در برخی کشورها از جمله امارات و سایر کشورهای عربی از اول و برخی دیگر در نیمه شهریور ماه آغاز می شود.
در حال حاضر هنوز مشخص نیست که شیوه آموزش در آینده به چه صورت است، ممکن است آموزشها حضوری، نیمه حضوری یا مجازی باشند.
رییس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور ادامه داد: سه نوع سناریوی زرد، سفید و قرمز طراحی شده که قرمز برای تعطیلی مدارس، زرد برای حضور زوج و فرد دانشآموزان در مدارس و سفید هم مربوط به همان حالت عادی حضور دانش آموزان در مدارس است.
بستههای تحولی آموزشوپرورش ابلاغ شد
هفته پیش یک خبر مهم دیگر نیز در حوزه آموزش و پرورش منتشر شد مبنی بر اینکه بستههای تحولی آموزشوپرورش در راستای اجرایی کردن سند تحول بنیادین، مربوط به هر حوزه تهیه، تدوین و در قالب کتاب منتشر و جهت اجرا به استانها ابلاغ شد.
در این اطلاعیه گفته شده بود، در راستای تلاشها برای تحقق سند تحول بنیادین، بستههای تحولی که کار تهیه و تدوین آنها از ماههای اخیر آغاز شده بود پس از اتمام در قالب یک کتاب منتشر و جهت اجرا در مدارس به استانها ابلاغ شد.
بر این اساس، در این کتاب که با عنوان" بستههای اجرایی تحولآفرین " منتشرشده است برنامههای تفصیلی هر یک از حوزههای ستادی در خصوص نحوه اجرای سند تحول بنیادین است.
مدرسه محوری و فراگیری از ویژگیهای بستههای تحولی
در خبرهای تکمیلی وزیر آموزش و پرورش تحول آفرینی، تحقق پذیری، شوق انگیزی، سنجش پذیری، زود بازده بودن، فراگیری و مدرسه محوری را از ویژگیهای بستههای تحولی آموزش و پرورش برشمرد.
محسن حاجی میرزایی به اهمیت اجرای بستههای اجرایی تحولی که منبعث از سند تحول آموزش و پرورش است، اشاره کرد و اظهار داشت: در تدوین بستههای اجرایی تحولی 6 شاخص؛ تحول آفرینی، تحقق پذیری، شوق انگیزی، سنجش پذیری، زود بازده بودن، فراگیری و مدرسه محوری مد نظر بوده است.
وی افزود: هریک از شاخصهای مطرح شده در بستههای تحولی برای آموزش و پرورش معنایی دارد، که این شاخصها و معناهای آن عبارتند از تحول آفرین بودن به معنای قابلیت تغییر روندها و فرآیندهای موجود را به شیوه خلاقانه و نوآورانه دارا بود و دستیابی به آموزش و پرورش و مدرسه در تراز جمهوری اسلامی ایران را تسهیل کند.
13 دانشگاه کشور بر آموزش مجازی در سال 99 تاکید کردند
هفته پیش سیزده دانشگاه برتر کشور بیانیهای منتشر کردند که بر برنامهریزی برای ارائه همه دروس نظری در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-99 با فرض اجتناب ناپذیر بودن آموزش الکترونیکی در نیمسال مذکور تاکید داشت.
این دانشگاه های بزرگ کشور تاکید کردند که تدوین اصول مشترکی برای برنامهریزی در چارچوب مصوبات مراجع قانونی، به انتظام بهتر امور و انجام مناسبتر فعالیتهای آموزشی و پژوهشی در نیمسال اول سال تحصیلی آینده منجر میشود. به همین دلیل با توجه به عدم قطعیتها در ارتباط با گستردگی و چگونگی شیوع بیماری کویید 19 در ماههای آینده و نیز تغییرات غیرقابل پیشبینی در مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، برنامهریزی این دانشگاهها برای نیمسال اول سال تحصیلی آینده، مبتنی بر برنامهریزی برای بدترین شرایط است.
همچنین بر این اساس، برنامهریزی برای ارائه همه دروس نظری در نیمسال اول سال تحصیلی آینده با فرض اجتناب ناپذیر بودن آموزش الکترونیکی در نیمسال مذکور است.
این درحالی است که اساتید باید محتوای دروس ترم آینده خود را با فرض الکترونیکی بودن آموزش تهیه کرده و آمادگیهای لازم برای استفاده از سامانههای مورد استفاده در دانشگاه را داشته باشند.
زمان آزمونهای دانشگاه آزاد و خوارزمی اعلام شد
خبر دیگر این بود که آزمون EPT دانشگاه آزاد 27 تیر و آزمون زبان انگلیسی دانشگاه خوارزمی 12 تیر 99 برگزار میشود. بر این اساس، ثبتنام آزمون EPT تیرماه 99 دانشگاه آزاد اسلامی از روز هفتم تیر ماه آغاز شد و تا ساعت 24 روز جمعه 13 تیر ادامه داشت.
براساس این اطلاعیه آزمون مربوطه در روز جمعه 27 تیر ماه 99 به طور همزمان در شهرهای تبریز، ارومیه، یزد، اهواز، کرمان، مشهد، کرج، رشت، اردبیل، اراک، خرم آباد، شیراز، همدان، گرگان، اصفهان، کرمانشاه، ساری، قزوین و تهران برگزار می شود. زمان دریافت کارت ورود به جلسه از روز چهارشنبه 25 تیر ماه است.
نخستین آزمون زبان وزارت بهداشت دوم مرداد برگزار میشود
رییس مرکز سنجش آموزش پزشکی نیز هفته پیش از برگزاری پنجاه و هفتمین دوره زبان انگلیسی عمومی وزارت بهداشت (MHLE) روز پنجشنبه دوم مرداد 99 خبر داد، ثبت نام و ویرایش برای حضور در این آزمون از 15 تیر ماه آغاز و تا 21 تیر ماه ادامه دارد.
مهلت جدید ثبتنام در آزمون ارشد علومپزشکی
هفته پیش همچنین مهلت جدید ثبتنام، تصحیح و ویرایش اطلاعات آزمون کارشناسی ارشد گروه پزشکی شنبه هفتم تیر 99 داده و اعلام شد این زمان، آخرین مهلت برای داوطلبان این آزمون است.
تاکنون تعداد 79 هزار و 46 نفر در آزمون کارشناسی ارشد گروه پزشکی سال 99 ثبت نام کرده اند.
ثبتنام 10 هزار دانشآموز پایه نهم در آزمون مدارس نمونه دولتی استان تهران
در نهایت اینکه معاون آموزش متوسطه ادارهکل آموزشوپرورش شهرستانهای استان تهران به نحوه و میزان ثبتنام دانشآموزان اشاره کرد و گفت: 10 هزار و 142 دانشآموز پایه نهم در آزمون ورودی مدارس نمونه دولتی شهرستانهای استان تهران ثبتنام کردند.
بهروز هاشمی اظهار داشت: تا ساعت 24 روز پنج شنبه 5 تیر ماه 1399 از مجموع 71 هزار و 940 دانش پایه نهم سال تحصیلی 99-1398، تعداد 10 هزار و 142 نفر متقاضی شرکت در آزمون رقابت برای ورود به 30 دبیرستان و هنرستان نمونه دولتی برای سال تحصیلی 1400-1399 در سطح استان شدهاند.
وی با اشاره به آمار موجود از ثبت نامهای انجام شده، افزود: میزان مشارکت دانش آموزان پایه نهم 14/1 درصد است که مناطق ناحیه2 شهر ری و پیشوا به ترتیب با 30/3 و 24 درصد بیشترین مشارکت و مناطق فیروزکوه و پردیس به ترتیب با 0/5 و 2/8 درصد کمترین میزان مشارکت در آزمون را داشتهاند.
معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش شهرستانهای استان تهران خاطر نشان کرد: رشته علوم تجربی دختران با 31/1 درصد بیشترین و رشته علوم انسانی پسران با 8/8 درصد کمترین میزان متقاضی در بین داوطلبان ثبت نام شده هستند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*