یک‌شنبه 4 آذر 1403

دولت تا آخرین ساعات مسئولیت خود پای عهدش خواهد ایستاد / ما هیچ لیستی را به عنوان لیست دولت برای انتخابات نداریم / هیچ‌گاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
دولت تا آخرین ساعات مسئولیت خود پای عهدش خواهد ایستاد / ما هیچ لیستی را به عنوان لیست دولت برای انتخابات نداریم / هیچ‌گاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت

رئیس جمهور گفت: مردم ما در برابر همه حوادث سخت در طول سال 97 و 98، ایستادگی و مقاومت بی نظیری را در برابر همه فشار‌های خارجی از خود بروز دادند.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری میزان، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی که عصر امروز یکشنبه 26 بهمن برگزار شد، گفت: سالی که گذشت و در آن رو به پایان هستیم، مثل سال 97 سال پرماجرایی برای مردم بزرگ ایران بود.

وی افزود: از آغاز سال با سیل در 25 استان کشور مواجه بودیم که حادثه‌ای بی سابقه در تاریخ ایران بود. حوادث غیرمنتظره دیگر در طول ماه‌های گذشته رخ داد همچون شهادت ناجوانمردانه سردار بزرگ ما سردار سلیمانی که برای همه مردم ما یک واقعه بسیار سخت بود. حضور باشکوه مردم در مراسم‌های تشییع سردار سلیمانی نشان داد که مسیر و راهی را که مردم انتخاب کردند به درستی ادامه خواهند داد. حادثه هواپیمای اوکراینی نیز موجب تاثر همه مردم بزرگ ایران شد. حادثه کرمان که عده‌ای از هموطنان ما جان خود را از دست دادند نیز تاثربرانگیز بود.

رئیس جمهور گفت: مردم ما در برابر همه حوادث سخت در طول سال 97 و 98، ایستادگی و مقاومت بی نظیری را در برابر همه فشار‌های خارجی از خود بروز دادند.

بیشتر بخوانید:

مشکلات ما امسال کمتر از سال گذشته است رئیس جمهور با بیان اینکه مشکلات ما امسال کمتر از سال گذشته است، افزود: شرایط ما از سال گذشته سخت تر است اما همه شاخص های اجتماعی، امنیتی و اقتصادی به ما نشان می دهد موضوع فشار حداکثری آمریکا را پشت سر گذاشته ایم و آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیدند که مسیرشان غلط بوده و نسبت به ملت ایران موثر نخواهد بود. طبیعی است این تحریم ها، مشکلاتی برای مردم ما به وجود می آورد اما این تحریم‌ها بی‌ثمر خواهند بود و ثمری برای دشمنان ما نخواهد داشت.

وی ادامه داد: تمام هدف آمریکا این است که با فشار حداکثری بر دولت، در حالی که مردم در حال سختی هستند دولت را با ضعف پای میز مذاکره بکشاند که این امر امکان ناپذیر است. ما با قدرت، توانمندی و باعزت در برابر دنیا سخن حق مان را به صراحت بیان کرده و می کنیم و هیچ‌گاه با ضعف پای میز مذاکره نخواهیم رفت.

اقتصاد بدون نفت را در این دولت تجربه کردیم حجت‌الاسلام والمسلمین روحانی تصریح کرد: هیچ دولتی در تاریخ ایران اقتصاد بدون نفت را تجریه نکرده است اما در این دو سال تجربه کردیم و دیدیم که کشور بدون نفت قابل اداره است. البته ممکن است پیشرفت‌های ما در این دو سال کند شده باشد.

وی ادامه داد: در هر بخشی از جمله خدمات، آموزش، سلامت، درمان و اجتماعی نه تنها شرایط ما مناسب است بلکه وقتی با سال‌های قبل مقایسه می‌کنیم آمار‌ها به ما می‌گویند که ملت ما تا چه حد فداکارانه در این دو سال در صحنه بودند و کارگزاران دولت در تمام کشور تلاش خود را به خوبی انجام داده اند.

رئیس جمهور اضافه کرد: از مردم بزرگ ایران تشکر می‌کنم و به مردم اعلام می‌کنم که سال آینده نیز با همین قدرت و توانمندی راه را ادامه می‌دهیم و روزی ما دشمن را مجبور می‌کنیم پای میز مذاکره بیاید. در سال 92 و 93 آن‌ها بودند که پای میز مذاکره آمده و از ما در خواست مذاکره کردند و آن روز هم می‌کنند؛ باید به شرایط عادلانه برگردند تا این کار ممکن شود.

روحانی با بیان اینکه مسیر ما مسیر مقاومت و پیشرفت در سال آینده خواهد بود، تاکید کرد: سال آینده هم این مسیر را ادامه می‌دهیم هم رشد اقتصادی و هم مسیر کنترل تورم بهتر خواهد بود.

روحانی در جریان این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره اینکه تلاش‌های دولت درباره «طرح صلح هرمز» تاکنون به چه نتایجی رسیده است، گفت: برای همه جهانیان روشن است که در این منطقه صلح و ثبات بدون مشارکت ایران و حضور ایران امکان ناپذیر است و ثبات و صلح در منطقه با حضور کشور مهم و قدرتمندی چون ایران امکان پذیر خواهد بود.

وی افزود: البته شهید سلیمانی ما که به شهادت رسید هم جزو سرداران بود که دنبال ثبات و امنیت در منطقه بود و در راستای این موضوع برای گفت‌وگو با نخست وزیر عراق ماموریت داشت که ناجوانمردانه به شهادت رسید.

رئیس جمهور با بیان اینکه ما طرح صلح هرمز را در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کردیم، بیان داشت: این طرح به همه کشور‌ها اعلام شد و بنده به طور رسمی این طرح را برای سران کشور‌های منطقه ارسال کردم و از همه آن‌ها خواستیم تا در این طرح مشارکت کنند. البته برخی از کشور‌های منطقه از این تجربه به خوبی استقبال کردند و برخی هم هنوز به صورت صریح پاسخی به ما نداده‌اند، اما در عین حال ما همچنان معتقدیم همه باید از صلح و ثبات منطقه استفاده کنند. ما همچنان بر طرح صلح پایدار اصرار می‌ورزیم و امیدواریم یکی از راه حل‌ها برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه باشد.

عربستان اگر دست از اقداماتش در یمن بردارد شرایط برای گفت‌وگو مهیاست روحانی در پاسخ به سوالی در خصوص رابطه ایران و عربستان و تأثیر یمن در این باره اظهار داشت: همواره دولت هایی پیام‌هایی را از سوی عربستان برای ما می آوردند. پاکستان، عراق و دولت های اروپایی پیام هایی برای‌مان آوردند. ما مشکل پیچیده و غیر قابل حلی با عربستان نداریم. مهمترین مسئله عربستان در منطقه، یمن است و برای عربستان نیز پایان کار مهم است؛ آنها فکر می کردند یمن را ظرف چند هفته و یا چند ماه تسلیم می کنند اما تا امروز خودش و مردم یمن گرفتار شدند و کشتار بی سابقه ای هم ایجاد کرده است. عربستان اگر دست از اقداماتش در یمن بردارد شرایط برای گفت‌وگو مهیاست و مردم یمن باید خود مشکل شأن را حل کنند و کشورهای متجاوز هم باید این کشور را ترک کنند و غرامت خسارات خود را بپردازند.

برای ما فرقی نمی‌کند چه حزبی در آمریکا حاکم باشد روحانی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا امکان دستیابی به یک توافق جدید در فضای موجود با آمریکا وجود دارد و یا خیر؟ گفت: برای ما فرقی نمی‌کند چه حزبی در آمریکا حاکم باشد آنچه برای ما مهم است منافع ملی خودمان است. دو گروه از ابتدا در آمریکا وجود داشتند، یک گروه معتقد بودند با فشار بر ایران می‌توانند ایران را وادار به مسیر دلخواه خودشان کند، اما گروه دیگری بودند که می‌گفتند ایران قدرتمند‌تر از این حرفاست و باید برویم و با ایران تفاهم کنیم. این گروه دوم همان دولت قبلی آمریکا بود که آمدند و پای میز مذاکره نشستند و تفاهم حاصل شد با این حال اگر به صورت کامل طرف‌های ما به آن توافق عمل می‌کردند ما به شرایط بهتری در منطقه و جهان می‌رسیدیم؛ متاسفانه در حین اجرا گروه اول روی کار آمدن یعنی آن‌هایی که معتقد بودند راه‌حل، تفاهم با ایران نیست و راه حل تحمیل فشار به ایران است.

وی تاکید کرد: گروه اول که روی کار آمدند با فشار‌هایی که اسرائیلی‌ها به آن‌ها آوردند‌، سعی کردند تحریم حداکثری علیه ایران را اعمال کنند و پیش‌بینی آن‌ها این بود که با این فشار‌ها ایران نمی‌تواند مقاومت کند و تسلیم خواهد شد و نهایتا نظر خودشان را اعمال خواهند کرد، اما از آن روز تا امروز 20 ماه می‌گذرد و شرایط ما نه تنها بدتر نشده که بهتر شده است بنابراین تحریم و فشار حداکثری شکست خورده است.

اگر آمریکا به برجام برگردد و از تحریم‌ها دست بردارد می‌تواند در قالب پنج به علاوه یک باز هم حضور داشته باشد وی ادامه داد: شرایط ما در منطقه از دو سال پیش بسیار بهتر است، شرایط داخلی ما هم به موجب اتحاد و وحدت ملت بسیار خوب است لذا آن‌ها می‌خواستند مردم را به این شرایط برسانند و به این باور برساند که بدون تفاهم و توافق با آمریکا کشور نمی‌تواند ادامه دهد که الحمدالله به این مسئله هیچ کس در کشور اعتقاد ندارد و ما از مشکلات عبور کردیم. ما نمی‌دانیم چه دولتی بعد از دولت فعلی آمریکا برسر کار خواهد آمد، ما گفته ایم اگر آمریکا به برجام برگردد و از تحریم‌ها دست بردارد می‌تواند در قالب پنج به علاوه یک باز هم حضور داشته و با ما مذاکره کند اما تا زمانی که این چنین نشود امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد.

«هواشناسی کشور» یا «ستاد کل نیرو‌های مسلح» مسئولیت کلیر کردن فضای آسمان کشور را بر عهده دارند وی همچنین گفت: آسمان ما باز است و همه هواپیما‌ها به طور طبیعی از آن رفت و آمد می‌کنند. در یک شرایط خاصی هواپیمایی کشور می‌تواند اعلام کند که همه یا بخشی از آسمان کشور بسته باشد. منتها اینکه چه کسی باید به هواپیمای کشوری این موضوع را بگوید یا «هواشناسی کشور» یا «ستاد کل نیرو‌های مسلح» است. دولت در بامداد 18 دی امسال که هواپیمای اوکراینی سرنگون شد، مسئولیتی برای کلیر کردن فضای آسمان کشور بر عهده نداشت.

تعداد کسانی که در حوادث آبان جان خود را از دست دادند با آماری که در رسانه‌ها اعلام می‌شود فاصله خیلی زیادی دارد روحانی در خصوص آمار کسانی که در حوادث آبان ماه جان خود را از دست دادند، گفت: در این حادثه رسانه های خارجی اغراق و مبالغه گویی عجیب و غریبی کردند و روزانه عدد کشته شده ها را صد نفر صد نفر بالا می بردند. از ابتدا هم من اعلام کردم که مشخص شود چه تعداد از کشته شده ها از نیروی انتظامی و بسیج و مردم عادی و عابران پیاده هستند و چه تعداد جزو مهاجمان به مراکز نظامی. آمار اینکه چند نفر کشته شدند در اختیار پزشکی قانونی کشور است و آنها می توانند این موضوع را اعلام کنند ولی آمار واقعی طبق اطلاع ما با آماری که در رسانه ها اعلام می شود فاصله خیلی زیادی دارد.

دعا می‌کنیم مجلس آینده با هماهنگی بیشتری با دولت کار کند رئیس جمهور همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: دعای ما این است مجلس آینده ای که تشکیل می‌شود بتواند با هماهنگی بیشتری با دولت کار کند. برای من جای تاسف است که لوایح متعددی را ما به مجلس داده ایم و برخی از این لوایح در مجلس مورد بررسی قرار نگرفته است. لایحه جامع انتخابات که دولت ماه‌ها بر روی آن کار کرد و لایحه بسیار خوبی بود، کنار رفت و ما امروز با مشکلاتی مواجه هستیم.

حتما آمریکایی‌ها از حضور حداکثری مردم پای صندوق‌های رای خوشحال نخواهد شد رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دشمنان می‌کوشند تا القا کنند انتخابات در کشور سالم و رقابتی نیست و حتی می‌گویند انتخاب شما در سال 92 و 96 محصول یک انتخابات رقابتی نبوده است، پاسخ شما مشخصا به این شانتاژ‌های رسانه‌ای و موضوعاتی از این قبیل چیست؟ گفت: خوشبختانه فضا نسبت به گذشته فرق کرده و امروز یک شور و نشاط نسبی در کشور درباره انتخابات وجود دارد. امیدواریم در روز‌های آینده این شور و نشاط به حداکثر برسد. حتما انتخابات پرشور به نفع ماست و حتما آمریکایی‌ها از حضور حداکثری مردم پای صندوق‌های رای خوشحال نخواهد شد. بنده از ابتدا نگران بودم که نکند شرایط به گونه‌ای باشد که یک رقابت خوبی در انتخابات شکل نگیرد. البته وقتی رقابت نباشد ممکن است حضور کم شود حتی در حالی که انتخابات سالم و درست برگزار شود.

وزیر کشور گفت تنها 44 حوزه رقابتی نیست وی با اشاره به گزارش وزیر کشور درباره 70 حوزه انتخابیه کشور، گفت: وزیر کشور در هیئت دولت عنوان کرد که 70 حوزه انتخابیه کشور غیررقابتی است که بنده را نگران کرد لذا همه تلاش بنده این بود که این رقابت بیشتر شود و حداقل افرادی که می‌شود طبق قانون تایید شوند تایید شوند تا وارد صحنه شوند و انتخابات پرشور شود. بنده امروز وقتی از وزارت کشور در این زمینه سوال کردم که آیا وضع آن افراد در آن حوزه‌ها بهتر شده و اینکه رقابت در برخی حوزه‌ها بیشتر شده است و یا خیر، وزیر کشور در جواب گفت تنها 44 حوزه رقابتی نیست و بقیه حوزه‌ها رقابتی است که این مسئله برای من خوشایند بود.

روحانی با بیان اینکه مردم باید حتی در حوزه‌هایی که رقابتی نیست حضور گسترده داشته باشند، بیان داشت: ممکن است از حزب ما کسی در آن حوزه نباشد، اما به هر حال همه ما ایرانی هستیم و علاقمند انقلابیم لذا از افراد حزب رقیب هم می‌توان نامزد‌هایی اصلح را انتخاب کرد.

ما هیچ لیستی را به عنوان لیست دولت نداریم رئیس جمهور درباره شایعه فهرست انتخاباتی دولت گفت: دولت در انتخابات هیچ دخالتی ندارد و ما هیچ لیستی را به عنوان لیست دولت نداریم و روحانی هم هیچ لیستی برای انتخابات ندارد.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص ضرورت مشارکت حداکثری در انتخابات بیان داشت: انتخابات مسئله مهمی در کشور است و رکن رکینی است و همین طور که رهبری هم فرمودند همه ارکان کشور مستقیم و غیرمستقیم روی کار آمده اند. همه حرف من از روز اول این است که نگذاریم یک وقتی انتخابات تبدیل به انتصابات شود نه اینکه هم اکنون اینطور باشد وگرنه چرا خود بنده این همه اصرار می کردم که همه مردم در انتخابات شرکت کنند، اگر انتخابات واقعی نیست چرا از نظارت و شورای نگهبان خواهش می کنم کمی سخت گیری را کم کنید تا مردم بیشتر بیایند و رقابت بیشتر شود.

آن انتخاباتی که انتصاب بود برای قبل از انقلاب بود روحانی خاطرنشان کرد: آن انتخاباتی که انتصاب بود برای قبل از انقلاب بود، حتما امروز انتخابات داریم و همه مردم باید تلاش کنند، ممکن است در انتخابات مانند همه امور کمی از همه فرآیند‌ها راضی نباشیم، اشکال ندارد انتقاد داشته باشیم، اما نباید بخاطر انتقاد به فرآیند‌ها انتخابات را ترک کنیم. همه باید پای صندوق رای برویم و انتخابات بسیار مهم است و در سال 92 و 96 با انتخاب مردم روی کار آمدم و اگر انتخاب مردم نبود من مشروعیت نداشتم. من از همه مردم خواهش می‌کنم پای صندوق رای بیایند و ان‌شالله بهترین‌ها برگزیده شوند و مجلس خوبی پیش روی ما باشد.

استعفا معنایی ندارد رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از عمر دولت یک سال و نیم باقی مانده، اما این اواخر شاهد این هستیم که شایعاتی مبنی بر استعفای شما مطرح شده است، تحلیل شما از انتشار این شایعات چیست و آیا شما خسته شده اید و می‌خواهید استعفا بدهید؟ گفت: به نظر بنده استعفا معنایی ندارد و ما از آغاز انتخابات آمده ایم و به مردم وعده داده ایم. ما از ابتدا به مردم قول دادیم و به قول‌مان تا پایان و تا آخرین ساعت دولت پایبند خواهیم ماند.

دولت تا آخرین ساعات مسئولیت خود پای عهدش خواهد ایستاد رئیس جمهور با بیان اینکه بنده هیچ وقت در ذهنم مسئله استعفا مطرح نبوده است، گفت: البته در ماه‌های اولیه شکل گیری دولت یعنی پیش از مراسم تحلیف یک چیزی در ذهن من وجود داشت که آن را به دلایلی خدمت مقام معظم رهبری مطرح کردم. بنده به مقام معظم رهبری گفتم دولت آمده و می‌خواهد کار کند و اگر شما فکر می‌کنید فرد دیگری می‌توانند بهتر خدمت کند، من آماده ام و به راحتی کنار می‌روم که رهبری این موضوع را رد کردند و فرمودند «به هیچ عنوان، دولت باید تا روز آخر به خدمتش ادامه بدهد و بنده هم شما را حمایت می‌کنم». یک بار دیگر هم بنده در سال 97 خدمت رهبری این موضوع را مطرح کردم و ایشان فرمودند «دولت باید تا ساعت آخر کار خود را انجام دهد». مردم تا امروز از نظام و دولت حمایت کرده و خواهان شرایط بهتر هستند. برای شرایط بهتر باید همه از نظام حمایت کنیم و در عین حال نقد هم کنیم. دولت تا آخرین ساعات مسئولیت خود پای عهدش خواهد ایستاد.

رسانه‌های خارجی در ناآرامی‌های آبان نقش زیادی داشتند وی درباره ناآرامی‌های آبان ماه پس از اعلام قیمت بنزین بیان داشت: همه احزاب و جناح ها باید از این ذهنیت خارج شویم که یک جناح باید کشور را در اختیار بگیرد؛ همه احزاب و جناح ها حق دارند و باید حضور داشته باشند. اینکه شما می فرمایید از اتفاقات اخیر به ایران ضربه خورده است ما باید تلاش کنیم این اعتماد را برگردانیم. در آبان به نظر من یک علامتی داده شد که علامت غلطی بود، صبح جمعه که بنزین با نرخ جدید به مردم اعلام شد و مردم خرید و فروش را انجام می دادند ما هیچ مشکلی نداشتیم و تا ظهر و عصر جمعه هم مشکلی نداشتیم، غروب جمعه حرکت هایی در فضای مجازی راه افتاد و علامتش این بود که در این حرکت توافق همگانی نیست و گویا موضوعی است که اختلافی است و شکاف حاکمیتی را به نادرست القا کردند و مردم هم احساس کردند یک عده موافق و یک عده ای مخالف هستند. در حالیکه در موضوع آبان، تصمیم تنها دولت نبود بلکه تصمیم کل نظام بود و در شورای عالی سران اقتصادی گرفته شده بود هر سه قوه رای داده بودند و به اتفاق آرا تصویب شده بود و رهبری آن را تائید کرده بودند و کل نظام در این زمینه تصمیمی گرفته بودند. تا صبح یکشنبه این تردید را نشر می دادند که اختلاف وجود دارد تا اینکه مقام معظم رهبری در بیانات‌شان اشاراتی داشتند و این شرایط کنار رفت. مشکل ما روز شنبه و یکشنبه بود که پس از شبهه افکنی‌هایی آغاز شده بود. البته رسانه های خارجی هم در این زمینه نقش زیادی داشتند.

تعمدی در دیر اعلام شدن دلیل سقوط هواپیمای اوکراینی وجود نداشت روحانی درباره حادثه هواپیمای اوکراینی نیز بیان داشت: آن قدر این اشتباه عجیب بود که باور کردنی نبود. من 7 سال مسئول پدافند هوایی بودم و چنین حادثه‌ای نه در زمان جنگ بلکه در تاریخ ایران رخ نداده بود؛ لذا تا رفتند بررسی کنند و به نتیجه برسند خب می‌بایست یک مقام مسئولی به ما اطلاع می‌داد که چنین اتفاقی رخ داده است. ممکن بود این روند به نوعی تسریع می‌شد، این موضوع کمی به اعتماد عمومی لطمه زد، ولی تعمدی در کار نبود. همان نیروی مسلحی که برای ما در طول تاریخ افتخار فراوانی را آفریده است، آمد و این اشتباه را به عهده گرفت و از مردم عذرخواهی کرد و من هم در اینجا از نحوه کار سپاه ستایش می‌کنم؛ هم در داستان شهید سلیمانی پاسخ سریع و قاطعی به آمریکایی‌ها داد و هم در این اشتباه در اولین فرصت ممکن از مردم عذرخواهی کرد و به مردم قول داد که دیگر چنین اشتباهی در تاریخ ایران رخ ندهد. نباید بگذاریم چنین حوادثی به انسجام ما لطمه بزند و ما را از هم جدا کند.

آمریکا باید یکجانبه گرایی را فراموش کند وی در پاسخ به سوالی درباره ادعا‌های برخی مسئولان آمریکایی مبنی بر تغییر رژیم در ایران و نیز نظرش درباره برنی سندرز بیان داشت: آنچه برای ما مهم است این است که که مسئولان کاخ سفید، تغییر فکر دهند و آنچه به نفع مردم آمریکا و ملت‌های منطقه است را انتخاب کنند. من به حزب و فرد خاصی در آمریکا نظری ندارم، آنچه مهم است این است که کسی در کاخ سفید باشد که درست محاسبه کند و مسیری را انتخاب کند که به نفع همه است و به نظر من اشکال در اینجاست که آمریکا باید یکجانبه گرایی و اینکه رهبر دنیاست را باید از یاد ببرد. آمریکا باید یکجانبه گرایی را فراموش کند.

اگر ببینم حرف‌ها و نوشته هایم به نتیجه نرسیده است، مسئول هستم به مردم بگویم وی در ادامه گفت: اگر رژیم گذشته به نظرات مردم توجه می‌کرد و اگر مردم را به همه پرسی دعوت می‌کرد که نظام سلطنت را می‌خواهید یا خیر، نه نیازی به انقلاب بود نه چیز دیگر. چرا که آن وقت مردم می‌توانستند حرف خودشان را بزنند. انقلاب مردم ایران در سایه یک انتخاب بود و مردم توانستند یک حکومت مردم سالار را ایجاد کنند. یکی از آثار مهم انقلاب ما این بود که مردم در هر موضوع مهم در انتخابات شرکت کنند. خود نظام، قانون اساسی، دولت، رهبری، مجلس شورای اسلامی و... در کشور ما محصول انتخابات هستند. رژیم گذشته انتخابات و نظر مردم را زیر پا گذاشت و در برابر مردم قلدری کرد. انقلاب ما نتیجه انتخاب دقیق ملت ایران بود و مردم راه امام را انتخاب کردند. انتخابات برای ما یک اهمیت ویژه و فراوانی دارد. من وقتی در یک سخنرانی عمومی حرفی را می‌زنم مردم باید بفهمند که اقدامات قبلی من موثر واقع نشده است چرا که اگر موثر واقع می‌شد دیگر آن صحبت‌ها را در تریبون رسمی بیان نمی‌کردم. من اگر ببینم حرف‌ها و نوشته هایم به نتیجه نرسیده است، مسئول هستم به مردم بگویم که من چنین نقدی را دارم و اگر نگویم خیانت کرده ام. فکر می‌کنم وقتی اعلام عمومی می‌کنم تاثیر دارد کمااینکه تاثیر داشت. صحبت و نقد اخیر من تاثیر داشت. ممکن است ما در آن نقطه مطلوب نباشیم، ولی شرایط ما بهتر شد. مردم ما در برابر سه گزینه انتخاب مطلوب، انتخاب محدود و بدون انتخاب هستند. ممکن است قدرت انتخاب محدود شود، اما نباید با محدود شدن قدرت انتخاب، قهر کرد و گفت من در انتخابات شرکت نمی‌کنم.

برخی از کشور‌های منطقه آمریکا از اینکه شاهد یک جنگ باشند، بر حذر داشتند وی افزود: طبق اطلاعاتی که ما داریم، این است که برخی از کشور‌های منطقه آمریکا از اینکه شاهد یک جنگ باشند، بر حذر داشتند. جنگ در منطقه به ضرر همه است. من فکر می‌کنم آمریکایی‌ها هم دنبال جنگ نیستند و علامت‌هایی که ما تا کنون داشته ایم نشان دهنده همین موضوع است. ترامپ به دنبال موفقیت در انتخابات بعدی است و می‌داند جنگ شانس انتخابش را از بین خواهد برد.

مذاکرات ما با امارات هم در سطح سرویس‌ها و هم در رده مقامات سیاسی بوده است رئیس‌جمهور گفت: هیچ گاه مذاکرات ما با امارات قطع نبوده بلکه رده‌های آن فرق داشته است. مذاکرات ما با امارات هم در سطح سرویس‌ها و هم در رده مقامات سیاسی بوده است. امیدواریم اینگونه مذاکرات به نتیجه ثبات صلح و حسن همجواری میان ایران و همسایگانش بینجامد.

همچنان امیدوار هستم ایران بدون تحریم را به دولت بعدی تحویل بدهم وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ایران بدون تحریم را به دولت بعدی تحویل می‌دهید، گفت: امیدوار هستم چنین اتفاقی بیفتد. من دولت را در حال تحریم تحویل گرفتم. البته شرایط تحریمی آن زمان متفاوت بود و 900 هزار بشکه در روز نفت می‌فروختیم. امیدی هم نبود که در مذاکرات موفق شویم و برخی این را خوش‌بینی می‌دانستند که با 6 کشور بنشینیم و به نتیجه برسیم. پیش بینی می‌کردم در سال 93 به نتیجه برسیم که در سال 94 به نتیجه رسیدیم، ولی به آنچه می‌خواستیم، رسیدیم. بعد یک دولت نااهل در آمریکا روی کار آمد که با همه کشور‌ها نیز نااهل است، آن‌ها در این شرایط از برجام خارج شدند با هدف‌هایی که هرگز به آن‌ها نخواهند رسید. من نه امیدم از بین رفته و نه تلاشم را متوقف کرده ام. در این شرایط سخت تحریم وارد اتحادیه اقتصادی اوراسیا شدیم و تجارت خوبی می‌کنیم. با کشور‌هایی برای سرمایه گذاری مذاکره داریم و تلاش می‌کنیم. طرح صلح هرمز ما یعنی امید است و امید داریم با کشور‌های منطقه مسائل مان را حل کنیم و البته این موضوعات پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و زود است درباره مجلس آینده قضاوت کنیم. با مجلس آینده به هر شکلی که باشد کار می‌کنیم و داور ما قانون اساسی است و امیدواریم مجلس آینده هم با قانون اساسی متعهد باشد و اگر اینگونه باشد راه برای ما وجود دارد.

باید برای کنترل نقدینگی اقدام کنیم وی در پاسخ به سوالی درباره نقدینگی موجود در جامعه و اقدامات در دست اجرا برای کاهش آن گفت: بانک مرکزی اعلام کرده است میزان نقدینگی 28 درصد است که بر مبنای خالص ذخایر بانک مرکزی است؛ بر مبنای افزایش ذخایر خالص بانک مرکزی، نقدینگی بالا رفته است و این بد نیست. همیشه باید تلاش کنیم نقدینگی را کنترل کنیم. دولت و یا بانک‌ها مشکل نقدینگی را ایجاد می‌کنند و این نقدینگی تا حدودی طبیعی است؛ نقدینگی به طور طبیعی بالا می‌رود و نرخ 22 تا 25 درصد هم طبیعی است، ولی الان کمی رقمش بالاست و مشکل خاصی ندارد و باید برای کنترل نقدینگی اقدام کنیم.

حجت الاسلام روحانی در ادامه در پاسخ به سوال دیگر مبنی رئیس جمهور چه زمانی می‌خواهد صدای اعتراض مردم به گرانی و معیشت را در سال‌های پایانی دولت بشنود؟ گفت: مردم مشکل دارند؛ حتما همینطور است، مردم مشکل دارند. اینکه زندگی مردم طبق مراد و مطلوب شأن نیست کاملا درست است. دلیلش این است که کشور ما با تحریم بی‌سابقه در تاریخ مواجه شده است. در دنیا سابقه نداشته است که کشوری نتواند فعالیت بانکی در دنیا داشته باشد و برای صادراتش این همه مشکلات داشته باشد.

وی افزود: وقتی فشار تحریم وارد می‌شود حتما تأثیرگذار است و ما نمی‌توانیم از اثرات فشار فرار کنیم.

رئیس جمهور ادامه داد: در سال 95 بالاترین رشد اقتصادی دنیا را داشتیم؛ دوازده و نیم درصد رشد اقتصادی ما در سال 95 بود و در دنیا اول بودیم. به دلیل اینکه برجام اجرا می‌شد و ما توانستیم روابط بانکی با دنیا داشته باشیم. صادرات نفت از یک میلیون بشکه به 2 میلیون و 700 هزار بشکه رسید، تورم هم تک رقمی شد.

وی افزود: می‌گویند دولت به اعتراض مردم گوش نمی‌کند؛ باید بگویم که ما حتما باید به اعتراضات مردم گوش کنیم، اگر گوش نکنیم که گوش ما ایراد دارد. مردم، ولی نعمت ما هستند، مشروعیت ما از آنهاست.

روحانی در مورد عملکرد دولت در ماجرای بنزین اظهار داشت: باید در یک موقعیت مناسبی موضوع را توضیح دهم که اگر گرانی بنزین موجب آشوب‌ها شد، چرا صبح جمعه، ظهر جمعه و عصر جمعه خبری نبود. از زمانی که شکاف حاکمیتی را آغاز کردند از شب شنبه این اعتراضات آغاز شد. همیشه در ماجرای اعتراضات همان لحظه اول که گرانی می‌شود اعتراضات آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: در پاسخ به این سوال که دولت در برابر این فشار‌ها چه کار کرده است باید گفت در موضوع بنزین، دولت یک ریال از پول بنزین برای مخارج خود استفاده نمی‌کند. کل اضافه درآمد بنزین به مردم داده می‌شود. به شصت میلیون نفر به صورت کمک معیشتی پرداخت می‌شود.

وی ادامه داد: این کلمه ناکارآمدی که دوستانه رقیبان ما به کار می‌برند، جمله دقیقی نیست؛ آن‌ها باید به ما کمک کنند. در شرایطی که ما تحت فشار آمریکا و فشار بین‌المللی قرار داریم، رقبای ما باید بیشتر به ما کمک کنند و ما را یاری کنند. حتما دولت تنها، موفقیت کمی خواهد داشت. حتما مجلس تنها موفقیت کمی خواهد داشت. قوه قضائیه تنها هم همینطور.

رئیس جمهور تصریح کرد: شما گفتید که بنده از شورای نگهبان انتقاد می‌کنم؛ اسم شورای نگهبان را شما بردید. ما گروه نظارت را گفتیم. گفتیم آن‌هایی که نظارت می‌کنند. آن‌ها جزو بساط شورای نگهبان هستند؛ مثل اینکه از کارمندان وزارت راه انتقاد کنید و بگویید از دولت است.

روحانی با بیان اینکه ما تا به امروز نامی از شورای نگهبان نبردیم، تصریح کرد: منظور من ناظرینی بود که زیر نظر شورای نگهبان کار می‌کنند. انتقاد اشکالی ندارد. اگر فکر می‌کنید انتقاد اشکال دارد، آن را تعطیل کنیم.

وی گفت: بنده به عنوان رئیس جمهور موظف به اجرای قانون اساسی هستم. در جایی که قانون اساسی نقض می‌شود باید به مردم اطلاع دهم. تنها مسئول اجرای قانون اساسی رئیس جمهور است.

رئیس جمهور ادامه داد: متولی قانونگذاری مجلس است. در برخی از موارد مجری قانون قوه قضائیه است. متولی قانون اساسی نیز رئیس جمهور است. رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است که بالاتر از نظارت است.‌ای کاش ما هم مثل شورای نگهبان ناظر بودیم.

روحانی گفت: وظیفه‌ای بالاتر از نظارت به رئیس جمهور داده شده است و رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است. ما در حضور مردم نقد کردیم که قابل تحمل نیست. می‌خواهید این کار را هم تعطیل کنیم که دیگر نقدی انجام نشود. حجت الاسلام روحانی در ادامه درباره مشکلات کشور چین در مواجه با ویروس کرونا گفت: متاسفیم که کشور چین مواجه با ویروس کرونا شده است. این حادثه مهمی است که دولت چین ازابتدا در برابر آن احساس مسئولیت کرده است.

وی بیان داشت: البته دولت‌های دیگر هم در این زمینه تلاش می‌کنند ما معتقدیم همه باید همدیگر را یاری کنیم تا این حادثه بسیار تلخ مردم چین برطرف شود و از این مسئله عبور کنیم.

رئیس جمهور درباره روابط ایران و چین بیان داشت: رابطه ما با دولت چین همیشه رابطه خوبی بوده است چین در شرایط تحریم سخت و فشار بر ما همواره روابط دوستانه خود را ما با حفظ کرد است ه و ما امروز در بخش‌های مختلف با چین ارتباط داریم.

رئیس جمهور در ادامه درباره اظهار نظر مقامات آمریکایی درباره انتخابات ایران و نمایشی خواندن آن گفت: این حرف یک حرف نادرست و غلطی است چراکه جمهوری اسلامی ایران بیش از سایر کشور‌ها و حتی کشور‌های غربی و آمریکا انتخابات برگزار کرده است. وی افزود: ما در این 41 سال گذشته 36 انتخابات انجام دادیم و روز جمعه هم سی و هفتمین انتخابات کشور برگزار می‌شود. همچنین شاید ما تنها کشوری هستیم که بعد از انقلاب و با فاصله بسیار کوتاهی مردم را به پای صندوق‌های رای دعوت کردیم. بنده سراغ ندارم یک انقلاب بزرگ در کشوری تحقق پیدا کرده باشد و 47 روز بعد مردم پای صندوق‌های رای حاضر شوند.

رئیس جمهور با بیان اینکه انتخابات ما یک انتخابات واقعی است، اظهارداشت: امیدواریم با این شرایطی که امروز مواجهیم مردم پای صندوق رای بیایند. به نظر بنده حضور مردم یک پاسخ بسیار خوبی به آمریکایی‌ها خواهد داد حتما حضور مردم در تضعیف دشمن وتقویت ما تاثیرگذار خواهد بود.

رئیس‌جمهور در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا روند مذاکرات سوچی ادامه خواهد داشت و آیا ایران ایده جدیدی در روابط و حل موضوع سوریه دارد و یا خیر گفت؟ روند سوچی یک رونده مهمی از لحاظ سیاسی است و در منطقه ما یک روند موفقی بوده است.