شنبه 3 آذر 1403

قدرشناسی روحانی از تلاش همگانی برای عبور از بحران کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
قدرشناسی روحانی از تلاش همگانی برای عبور از بحران کرونا

تهران - ایرنا - رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در هفته گذشته، ضمن تشکر و قدردانی از تلاش مسوولان و همراهی و همدلی مردم، دستور بازگشایی مراکز آموزشی، دینی، ورزشی و تفریحی به فعالیت عادی و با شرط رعایت پروتکل‌های اعلام شده را اعلام کرد.

تشکر و قدردانی از همراهی مردم و تشریح شرایط کشور در زمینه مبارزه با بیماری کرونا، تاکید بر اهمیت آزادسازی سهام عدالت، دستور اکید به سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت ساماندهی بازار خودرو، اعلام حمایت از دولت عراق، تاکید بر پیگیری و روشن‌سازی ابعاد حادثه شناور کنارک و... از مهمترین محورهای اظهارات رئیس‌جمهوری در یک هفته اخیر بوده است.

این گزارش اهم سخنان رئیس‌جمهوری در یک هفته گذشته منتهی به دوشنبه 29 اردیبهشت را طبقه‌بندی کرده است.

همگان در امر مبارزه با بیماری کرونا دست در دست هم تلاش کردند

رئیس جمهوری در جلسه ستاد مقابله با کرونا با حضور رهبر انقلاب در تاریخ یکشنبه 21 اردیبهشت ضمن تاکید بر تلاش تمامی دستگاه‌ها در مبارزه با بیماری کرونا، گفت: «امروز جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با سایر کشورها در اقدامات خود برای کنترل و مقابله با این بیماری سرافراز و آبرومند است. دکتر روحانی با اشاره به اقدامات گسترده‌ای که از ابتدای فعالیت ستاد ملی مبارزه با کرونا در قالب کمیته‌های 8 گانه انجام گرفت و برگزاری 80 جلسه طی 80 روز گذشته، گفت: «در روند مبارزه با این بیماری، یکی از زیبایی‌هایی که در کمتر کشوری مشاهده شد، حضور و تلاش همگان از جمله صدا و سیما، نیروهای مسلح، وزارتخانه‌ها، نهادهای عمومی غیردولتی و همچنین تمام مردم، سمن‌ها و خیرین بود.»

رئیس جمهور در این جلسه و در حضور رهبر انقلاب تصریح کرد: «تقریبا می‌توانم محضر جنابعالی عرض کنم از ابتدای دی‌ماه، یعنی قبل از این حوادث تا امروز، تقریبا هیچ‌کس در مسئولین رده بالا که من می‌شناسم یک روز تعطیلی نداشتند و حتی می‌توانم بگویم ساعتی آرامش نداشتند».

روحانی در این جلسه نقش تک تک سازمان‌ها را در مبارزه با کرونا تشریح کرد و گفت: «در این 80 روز، 20 جلسه رسمی که جلسه امروز ما از آن جلسات است به این شکل و بیش از 20 جلسه فرعی آن هم با حضور من و وزرا، حداقل 80 جلسه در این مدت 80 روز تشکیل شده است و ما حدود 8 کمیته تشکیل دادیم. کمیته بهداشت و درمان که آقای دکتر نمکی، کمیته امنیتی و اجتماعی آقای دکتر رحمانی فضلی، کمیته اطلاع‌رسانی آقای دکتر صالحی مسئول بودند، که صدا و سیما هم در اینجا خیلی پشتیبانی کردند و اساسا در این امر مقابله، صدا و سیما یک نقش بسیار ارزشمندی داشت. کمیته پشتیبانی که وزارت صمت به عهده داشت و کمیته حمل و نقل که وزیر راه آن را به عهده داشت».

رئیس‌جمهوری ایران درباره نقش نیروهای حمل و نقل کننده کالا گفت: «اگر یک روز حرکت قطار ما یا کامیون‌های ما از بنادر به مرکز کشور متوقف می‌شد، در عرض چند روز ممکن بود در برخی از کالاها دچار مشکل بشویم، البته ذخایر ما به اندازه کافی بود، اما به محض اینکه شنیده بشود که باری به یک ذخیره‌ای نمی‌رسد، جامعه دچار اضطراب می‌شود و بحمدالله هر روز این کار انجام گرفت، هر روز از هر کجای دنیا که خواستیم هواپیما را بفرستیم و بروند تجهیزات لازم را برای ما بیاورند بدون هیچ دغدغه خاطر، گروه پروازی آماده بودند و رفتند بدون هیچ وحشت و اضطرابی و کار بزرگی را انجام دادند».

وی در زمینه نقش وزارت امور خارجه نیز تاکید کرد که: «وزارت امور خارجه هم که کمیته دیگری را به عهده دارد، مسئولیت بسیار سنگینی را مخصوصا در زمینه همسایگان و در زمینه جذب کمک‌هایی که نیاز داریم و در زمینه ارتباطات اقتصادی به عهده دارند».

روحانی در همین جلسه به نقش وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم نیز اشاره کرد و چنین گفت: «در کمیته آموزش نیز برای آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها، تصمیمات خوبی از روز اول اتخاذ شد، امروز این تصمیمات ادامه دارد و بالاخره برای اصناف و اماکن مذهبی. 8 کمیته از روز اول تشکیل دادیم. مسئولین کمیته‌ها مشخص است و همه هم فعال بودند، هر یک از این کمیته‌ها هم در طول این مدت بعضی‌هایشان شاید بیش از 100 جلسه تشکیل دادند و مصوبات آنها هست و همه در این راه کمک کردند و اقدامات مهمی انجام دادند. مهم این بود که از روز اول، از ساعات اولیه با آمادگی که بود، اقدامات مؤثر فورا شروع شد، یعنی مدارس و دانشگاه‌ها فوری تعطیل شد و رفت و آمد شهرها مقید شد به چارچوب‌هایی که موقع خروج آنها را غربالگری و چک می‌کردند».

همکاری سازمان‌های مختلف و مردم به نظر رئیس‌جمهوری شایسته ستایش بود. وی در این‌باره گفت: «وزارت بهداشت و درمان بلافاصله غربالگری را شروع کرد، بیمارستان‌های که در ساعات اولیه تا حدودی در غافلگیری بودند، تجهیز شدند و در این تجهیزات همه حضور پیدا کردند. همه مردم، نیروهای مسلح، حتی مساجد و برای هر چه که مورد نیاز بود همه به صحنه آمدند و این یکی از زیبایی‌هایی بود که در کمتر کشوری مشاهده شد که همه در کنار هم از صدا و سیما، نیروهای مسلح، وزارتخانه‌ها، نهادهای عمومی غیردولتی و همچنین از تمام مردم، همه سمن‌ها و همه خیرین، همه تلاش کردند».

وی در تاریخ 22 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «از روز اول همه آنهایی که بنا بود، در این زمینه خدمت کنند، وارد عمل شدند. یک نمونه‌اش یک کارخانه را الان با آنها صحبت کردیم، از روز اول به صحنه آمدند، آنچه ذخیره داشتند عرضه کرده و بعد هم تولید کردند. روز تعطیل نداشتند، بعضی از مراکز بودند شبانه‌روز کار کردند. مسجدها، بنگاه‌های خیریه، بسیج، سپاه و ارتش کار کردند و برای ضدعفونی و ساخت وسایل و تجهیزات همه به صحنه آمدند. این کاملا قابل مقایسه است. می‌توانیم کشورمان را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم چه آنهایی که ادعای تمدن غربی، شرقی دارند و آنهایی که خودشان را صنعتی می‌دانند و صنعتی هم هستند و آنهایی که وضع اقتصادی‌شان بسیار خوب است و ما بعنوان کشوری در شرایط تحریم شدید بودیم در چنین شرایطی ایستادگی کردیم و بیمارمان را بطور رایگان معالجه کردیم».

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران همچنین یادآور شد: «به نظر من ملت بزرگ ایران، ملت پیروز این صحنه بود. نیروهای مسلح، بنگاه‌ها، خیریه‌ها و مراکز عمومی غیردولتی، همه به صحنه آمدند و تلاش کردند. این کار، کار بسیار مهم و ارزشمندی بود که انجام گرفت. کار دیگری که انجام گرفت شیوه برخوردمان با این ویروس بود که تقریبا با دیگران متفاوت بوده و هست».

روحانی افزود: «نکته‌ای که اشاره کردند از بیان امیرالمؤمنین (ع) که امیر المؤمنین امامی بود که گفت من نمی‌توانم در برابر مشکل دیگران چشم بپوشم و ساکت بمانم و دست روی دست بگذارم و بگویم من امام و امیر المؤمنین هستم، اما در گرفتاری مردم شریک و سهیم نباشم. مردم ایران از همان مکتب مولای‌شان امیر المؤمنین (ع) یاد گرفتند و آموختند که چه جور باید دست همدیگر را بگیریم. در این حادثه مردم دست همدیگر را گرفتند و همدیگر را یاری کردند. پرستارها، پزشک‌ها، آزمایشگاه‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، کارگاه‌ها، کارخانه‌ها همه کار کردند».

رئیس جمهوری ایران یادآور شد: «یک وقتی در یک سخنرانی گفتم بعضی چیزها از نظر مخفی می‌ماند مثلا آن کادر هواپیمایی که در روزهای سخت پرواز کردند، رفتند و وسایل و آنچه مورد نیاز بود، برداشتند آوردند. راننده‌های کامیونی که شبانه‌روز کار می‌کنند و کالا و وسایل لازم را از بندرگاهها می‌رسانند. بعضی چیزها یادمان می‌رود و کمتر به آن توجه می‌کنیم. آنهایی که برای اینکه برق، بنزین، گاز، مواد غذایی، نان و آرد در اختیار مردم باشد، شبانه‌روز کار می‌کنند. کشاورزانی که در مزارع کار می‌کنند تا کشور را خودکفا کنند، کارگرانی که در کارخانه‌ها کار می‌کنند، واقعا یک ملت است که می‌جوشد و تلاش می‌کند. آنهایی که در نیروگاه‌ها تلاش می‌کنند اگر یک لحظه کارشان رها کنند و در کشور برق نداشته باشیم چه وضعی برای بیمارستان‌ها و مردم پیش می‌آید؟ ملتی موفق است که همه دست به دست هم بدهند و همه تلاش کنند».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «امروز می‌بینید همه اقشار، همه نیروهای مسلح، غیر نیروهای مسلح، خیرین، تمام سازمانهای مردم نهاد، سمن‌ها همه به میدان آمدند. دیروز از طریق ویدئوکنفرانس با دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی صحبت کردم، آن همه بسته‌های کمک معیشتی که خیرین، بسیج، نهادهای عمومی غیردولتی، بخش‌های دولتی برای استان آماده کرده بودند، کار خیلی مهمی است. شما چنین صحنه‌ای در دنیا مشاهده نمی‌کنید».

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 24 اردیبهشت ماه دوباره به همین مسئله اشاره کرد و گفت: «می‌خواهم خدمت مردم عزیز بگویم در این ایام، که کم‌کم به 3 ماه می‌رسیم از روز آخر بهمن‌ماه که این ویروس و مشکلات آغاز شد، تا پایان اردیبهشت که نزدیک هستیم در مدت حدود 3 ماه، کار بزرگی انجام گرفت، همه فعال بودند. مردم، نیروهای مسلح، بخش اقتصاد، نهادهای عمومی غیردولتی، بسیج، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، مساجد، دانشجویان و طلبه‌ها، همه حضور داشتند وجای تردید نیست که همه فداکاری کردند».

دولت در پایان دی‌ماه مبارزه با ویروس کرونا را آغاز کرد

رئیس جمهوری در جلسه ستاد مقابله با کرونا که با حضور رهبر انقلاب در تاریخ یکشنبه 21 اردیبهشت برگزار شد، درباره زمان شناسایی ورود ویروس کرونا به کشور گفت: «ماجرای ویروس کرونا از 27 دیماه برای اولین بار در دولت مطرح شد. یکشنبه 27 دیماه بحث شد که بیماری کرونایی با این ویژگی‌ها در برخی از شهرها و کشورها آمده است و مردم مبتلا هستند منتها همه بحث‌ها این بود که بحمدالله هنوز در ایران با این مشکل مواجه نیستیم و در آن جلسه وزیر بهداشت و درمان بسیار اصرار داشت که پروازهای ما به چین فوری قطع شود و کسی از آنجا وارد کشور ما نشود. چند روزی بیشتر نگذشت در 30 بهمن روز چهارشنبه در دولت به ما اطلاع رسید. وزیر بهداشت اعلام کرد، متأسفانه 2 نفر از فوت‌شدگان در اثر کرونا بوده و آزمایش آنها هم مثبت بوده است.

وی در ادامه افزود: «بنابراین، ما لحظه‌ای که با این بیماری در کشور مواجه شدیم، 30 بهمن بوده و در همان جلسه دولت به وزیر بهداشت گفتم که بدون هیچ ملاحظه ای فورا آنچه واقعیت است به اطلاع مردم برسانید. با اینکه در شب انتخابات بودیم و شرایط ما سخت بود در عین حال بخاطر اهمیت مسأله به اطلاع مردم رساندیم».

دکتر روحانی درباره اقدامات دولت در زمان آغاز ویروس به کشور نیز اضافه کرد: «در سوم اسفند ماه شورای عالی امنیت ملی تشکیل شد و در آن جلسه تصویب شد که ستاد ملی کرونا، مسأله مقابله با کرونا را دنبال کند و آن مصوب خدمت جنابعالی ارسال شد و حضرتعالی آن مصوبه را تأیید فرمودید البته مصوبه دیگر و دومی هم خدمتتان فرستاده شد که آن را هم تأیید فرمودید در واقع تأیید مصوبات شورای عالی امنیت ملی به دست مبارک جنابعالی، آغاز این حرکت بود. به اعتقاد من این حرکت اگر یک روز به تأخیر می‌افتاد یعنی به جای سوم اسفند که شورا بحث و تصویب کرد و جنابعالی تأیید فرمودید اگر چند روز تأخیر می‌افتاد ممکن بود ما با شرایط بسیار سختی مواجه بشویم. بلافاصله جلسات تشکیل شد و در روزهای اولیه جلسات عمدتا به ریاست آقای دکتر نمکی تشکیل می‌شد و بعد جلساتی با مدیریت بنده تشکیل شد. از اول حادثه از پایان بهمن ماه تا حالا در مجموع 80 روز است».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز در زمینه مبارزه با ویروس کرونا یادآور شد: «کسی فکر نمی‌کرد که ایران در این شرایط و روزهای سخت و بحرانی، تقریبا سه هفته روزهای بسیار سختی داشتیم. از اواخر اسفند تا نیمه فروردین روزهای بسیار سخت و بحرانی داشتیم، ولی هیچ وقت پیش نیامد که هیچ بیمارستانی بگوید تخت خالی نداریم، یا تخت ویژه خالی نداریم، در بخش آی. سی. یو تخت خالی نداریم. هیچ کجا و هیچ جای کشور این نبوده است. حتی در آن روزهای سخت قم و گیلان باز هم توانستیم با شرایطی که بود، اوضاع را خوب مدیریت کنیم».

دکتر روحانی در اظهاراتی در همین تاریخ به این نکته اشاره کرد که به رغم برخی اختلاف‌نظرها، دولت به سرعت وارد عمل شد و گفت: «از روز اول بحران اختلاف نظرهایی روی بعضی مسائل داشتیم. کامل بحث کردیم، اما تصمیم‌گیری برای آن ساده و آسان نبود. بسیاری از کارخانه‌هایی که تولیدات آنها برای کشور ضرورت داشت، محل بحث بود که آیا این کارخانه‌ها باز باشد، بگذاریم اینها بروند؟ خب در این شرایط ماسک و مواد ضدعفونی می‌خواهیم، آیا می‌شود اجازه داد این همه کارگاه و کارخانه باز باشد و کارگرها در آنها کار کنند، اصلا امکان‌پذیر هست؟ با مراقبت‌هایی که انجام گرفت، در بخش‌هایی بود که حتی یک نفر مبتلا نداشتیم. بخش‌هایی هم بوده که تعداد کمی مبتلا داشتیم. مثلا در روزهای اولیه در تمام بخش‌های مرتبط با نفت، تمام شرکت‌ها ناچار بودند کار کنند و نمی‌شد آنها را تعطیل کنیم. در اواسط فروردین از وزیر نفت پرسیدم، می‌گفت حتی یک مبتلا نداریم. خیلی مهم است. این یعنی اینکه مردم مراقبت کنند، و یعنی اینکه بتوانیم کارخانه‌ها و بنگاه‌ها را درست مدیریت کنیم».

کادر درمانی ایران، در راه مقابله با ویروس کرونا بسیار فداکاری کرد

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه، ضمن بیان بخشی از خاطرات خود خطراتی را که کادر درمانی برای مقابله با بیماری کرونا به جان خرید یادآوری کرد و گفت: «گاهی حتی در عرصه‌های بیمارستانی و درمانی هم خودمان را قابل مقایسه نمی‌دانم. یعنی آن فداکاری که پزشک ایرانی، پرستار ایرانی انجام می‌دهد، آن روزهایی که ابزار و وسایل کافی در اختیار نداشتند، ماسک N95 به انداز کافی در اختیار نداشتند، گان در اختیار نداشتند، ولی رفتند کنار بیماران. یکی از اساتید بزرگ که نمی‌خواهم از او نام ببرم که به همین ویروس مبتلا هم شد و الحمدالله دوران نقاهت خود را گذراند، وقتی از او سوال کردند شما چرا بدون ماسک N95 بالای سر بیماران رفتید، گفت، دیدم شاگردها و پرستارهای من، اینها هم امکانات ندارند، بنده هم کنارشان رفتم. می‌دانست یعنی چه و خطر را حس می‌کرد. او متخصص عفونی بود، ولی بدون تجهیزات کافی و کامل به بخش عفونی رفت. این چنین شرایطی را در دنیا شاید کمتر سراغ داشته باشیم ولو ممکن است کادر درمانی بیمارستانی در خارج هم چنین فداکاری کرده باشند، اما در ایران، کادر درمانی و بقیه با همه توان به صحنه آمدند».

شیوه مبارزه ایران با ویروس کرونا متفاوت از سایر کشورها بود

دکتر روحانی در تشریح شیوه مبارزه ایران با ویروس کرونا در روز 21 اردیبهشت گفت: «ر کشورمان شیوه خاص خودمان را اتخاذ کردیم. برخی از کشورها شیوه‌شان این بود که ما آزاد بگذاریم این ویروس منتشر می‌شود و یک عده‌ای از بین می‌روند و یک عده‌ای هم بدنشان قوی می‌شود و آنتی ویروس را پیدا می‌کنند و بعد از مدتی تمام می‌شود. همین الان هم بعضی از کشورها همین کار را انجام می‌دهند. بعضی از کشورها معتقد بودند که بسیار سفت و سخت باید وارد عمل شویم. تانک آوردند، توپخانه و نیروهای مسلح و ارتش آوردند و مغازه‌ها و خیابان‌ها را بستند و نمی‌گذاشتند هیچ‌کس از خانه خارج شود. آن هم یک شیوه‌ای برای خودش بود».

رئیس ستاد مقابله با بیماری کرونا در تشریح شیوه‌ی انتخابی ایران برای مقابله با ویروس کرونا نیز گفت: «ما یک شیوه خاصی را انتخاب کردیم. در آغاز جلسه وزارت بهداشت و درمان توضیحات بسیار خوبی داد. 5 گروه و 5 شیوه بود و بین 4 و 5 را انتخاب کردیم. یعنی سختگیری‌ها را در کشور انجام دادیم، محدودیت‌ها را انجام دادیم، مدرسه‌ها را بستیم و مغازه ها را برای مدتی بستیم و سفر را برای مدتی ممنوع کردیم اما در عین حال به آن سختگیری بعضی از کشورها نبود، مسأله را هم رها نکردیم و لذا همه آمار و ارقام به ما نشان می‌دهد که تا به امروز قابل قبول است».

روحانی شیوه مبارزه ایران با بیماری کرونا و دیگر کشورها را نیز مقایسه کرده و گفت: «تقریبا 83 درصد مردم به طور متوسط آنچه که مسئولین به آنها گفتند، گوش کردند و این در مقایسه با کشورهای دیگر قابل قبول است و بسیار جالب توجه است. نگذاشتیم در کشور ما نان و جان به راه بیفتد. در کشورهای دیگر به راه افتاد، در اروپا هم راه افتاد و در آمریکا که نان و جان شدید راه افتاد که جان مقدم است یا نان مقدم است و معیشت مقدم است یا سلامت مقدم است و این کار بحمدالله در ایران انجام نگرفت و خیلی حساب‌شده هم سلامت مردم اولویت بود و هم توجه ویژه به نان و اقتصاد مردم که کار بسیار خوبی انجام گرفت البته برای مدتی همه مغازه‌ها تعطیل شد».

دکتر روحانی در جلسه 22 اردیبهشت ماه نیز درباره تفاوت اقدامات ایران با دیگر کشورها گفت: «بهداشت جهانی با شیوه‌ای که کشورهای دیگر در این مسیر بکار گرفتند، به خوبی کشورها را مقایسه کند. ما نه راهی را انتخاب کردیم که بگوییم این بیماری را باید آزاد بگذاریم و این واگیر باید باشد. در همین ستاد ملی کرونا در هفته گذشته، توضیح داده شد که کشورهایی در اروپا هستند که آنجا می‌گویند باید همه این ویروس را به صورت اپیدمی عمومی یا رمه‌ای به اصطلاح خودشان، بگیرند تا عده‌ای فوت کنند، عده‌ای مقاوم بشوند تا بیماری تمام شود».

وی در این اظهارات افزود: «کشورهایی هم بودند که سخت‌ترین عملیات را شروع کردند ارتش را به صحنه آوردند خیابان‌ها و مغازه‌ها و حتی خانه‌ها را بستند و اجازه ندادند کسی از خانه خارج شود و یک مقدار مواد غذایی را برای 24 ساعت به داخل خانه پرتاب می‌کردند. ما نه این راه را و نه آن راه را انتخاب کردیم. یک راه میانه، معتدل و متعادلی را انتخاب کردیم و کاملا مسیر، مسیر درستی بوده است. در شدت عمل‌هایمان، پلکانی به جلو رفتیم، بازگشایی‌ها را هم به صورت پلکانی ایجاد کردیم. هنوز هم بعضی از مشاغل گشایش پیدا نکرده است و می خواهیم بعد از اردیبهشت و وقتی وارد خرداد می‌شویم برخی از مشاغل را باز کنیم. حتی در خرداد هم شاید بازگشایی بعضی از مشاغل بخاطر سلامت مردم عقب بیفتد چرا که می خواهیم حساب‌شده عمل کنیم. البته نمی‌خواهم الان اینها را قضاوت کنم اما بهداشت و درمان و دولت و نیروهای مسلح و مدیران کشور و مردم و بنگاه‌های تولیدی و شرکت‌های دانش‌بنیان کار خود را بخوبی انجام دادند».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «در ابعاد مختلف این حادثه که نگاه می‌کنیم، یک معیار مقایسه برای همه ملت‌ها و جوامع انسانی و دولت‌ها و قدرت‌ها هم به جا گذاشت. بسیاری از کشورها مبتلا شدند، بعضی‌ها زودتر، بعضی‌ها دیرتر، بعضی‌ها مدعی علم و دانش بسیار زیاد هستند، مدعی آن هستند که تجهیزات علمی و پزشکی بسیار فراوانی در اختیار دارند، توانمندی اقتصادی بسیار زیادی دارند، توانمندی علمی بسیار زیادی دارند، آنها هم در این حادثه به طور کامل گرفتار شدند. حالا یکی از مقامات اروپایی در یک مساله‌ای، مساله مهم در همین ماجرای کرونا می‌گفت که در بازگشت و اینکه بازگشایی کنیم، در مسائل اجتماعی، می‌گفت این هفته‌ها نگاه می‌کنیم به کاری که شما در ایران شروع کردید و می‌گفت داریم نتایج بازگشایی در ایران را نگاه می‌کنیم».

مردم در بحران بیماری کرونا با دولت همراهی کردند

رئیس‌جمهوری ایران در بخشی از اظهارات خود در تاریخ 22 اردیبهشت ماه تاکید کرد که مردم در نحوه مقابله با ویروس کرونا با دولت همراهی کرد. وی در این ارتباط گفت: «الحمدالله مردم با رعایت فاصله اجتماعی و فاصله هوشمند خیلی کمک و همراهی کردند. گزارشی که وزارت بهداشت و درمان داد که مردم در این ایام 83 درصد به طور متوسط به دستورالعمل‌ها عمل کردند خیلی دلگرم کننده است. اگر مردم عمل نمی‌کردند ما موفق نبودیم حتی اگر همه بیمارستان‌ها و همه پزشک‌ها و پرستاران بودند، ولی مردم همکاری نمی‌کردند، به جایی نمی‌رسیدیم. امروز برای اینکه بتوانیم از این ویروس فاصله بگیریم و کشور را از لحاظ سلامت امن کنیم، باید دستورالعمل‌های پزشکی و پروتکل‌ها را رعایت کنیم».

وی افزود: «اینکه امروز آنجاهایی که مردم مسجد می‌روند و نماز جمعه برقرار می‌شود، مردم فاصله را رعایت می‌کنند، ماسک می‌زنند، در شب قدر مجالسی که برپا می‌شود، مردم فاصله‌های اجتماعی را رعایت می‌کنند. اگر مردم مراعات نمی‌کردند، اگر علما همه به صحنه نمی‌آمدند و اگر کمک نمی‌کردند، امروز در این وضعیت نبودیم. روزهای اول دیدید که نزدیک بود، اختلاف‌نظرهایی ایجاد شود اما علما، اندیشمندان، ائمه جمعه، حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها همه به صحنه آمدند».

دکتر روحانی در تاریخ پنجشنبه 25 اردیبهشت ماه، بار دیگر از همکاری مردم با مسوولان تشکر و کرد و گفت: «بارها تاکید کرده‌ام که انسجام و وحدت مسوولان در سطوح مختلف و در سراسر کشور و همراهی خوب مردم، از مهمترین عوامل اصلی موفقیت در مدیریت و کنترل ویروس مرگبار کرونا بوده است و باید آن را پاس داشت و قدردان بود».

دکتر روحانی در تاریخ 26 اردیبهشت ماه در تماس تلفنی با دکتر «سعید نمکی» وزیر بهداشت، بار دیگر از همراهی مردم قدردانی کرد و گفت: «مردم فهیم ایران از همان ابتدای شیوع بیماری کرونا با همکاری و همراهی مجدانه و رعایت پروتکل های بهداشتی، مسوولان وکادر درمانی را در مدیریت بیماری یاری رساندند و همکاری آنان در برگزاری مراسم احیا، نقطه عطف این همکاری‌ها است. مردم عزیز و متدین ایران در کنار اعمال مذهبی خود، رعایت دستورالعملها را یک عمل ضروری دانسته و می بایست در کنار همکاری ارزشمند آنان، از اقدامات متولیان و برگزارکنندگان مراسم احیا و دقت و حساسیت آنان در رعایت پروتکل های بهداشتی که نگرانی‌ها در خصوص عدم کنترل شیوع بیماری را تا حد زیادی از بین برد، قدردانی و سپاسگزاری کرد».

ایران از پیک ویروس کرونا عبور کرده‌است

دکتر حسن روحانی ضمن اشاره به عبور ایران از پیک ویروس کرونا در تاریخ یکشبنه 21 اردبهشت گفت: «پیک بیماری ما تقریبا یک ماه بوده است، از 25 اسفند تا 25 فروردین پیک این بیماری بوده است. البته بخواهیم دقیق‌تر بگوییم از 26 اسفند بوده تا 17 فروردین این یک ماهی که می‌گویم، یک ماهی است که تعداد متوفیان ما 3 رقمی بود قبل از آن 2 رقمی بوده و بعدش هم 2 رقمی شده است. یعنی ما از 25 فروردین 2 رقمی شدیم قبل از 25 اسفند هم 2 رقمی بودیم ولی در این مدت یک ماه 3 رقمی بودیم 111 الی 150 بوده است. بنابراین پیک ما در این یک ماه بوده و اقدامات بسیار خوبی هم شده و مردم عزیز همکاری بسیار خوبی کردند»

وی در ادامه افزود: «از 23 فروردین مغازه‌ها در استان‌ها بازگشایی شد و نه همه بلکه آنهایی که خطرشان کم بود و از سی‌ام فروردین آن مغازه‌هایی در تهران که خطرشان بسیار کم بود، باز شد و به تدریج آنهایی که متوسط بود، گسترش دادیم و اخیرا و هفته آینده ممکن است موارد دیگری گشایش دهیم که خیلی حساب شده با مراقبت با همه آمار و ارقام و کاری که روزانه وزارت بهداشت و درمان ما انجام می‌دهد و ما آمار آن را هر روز می‌بینیم که شرایط ما چگونه و به چه صورت است».

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه نیز دوباره به بحث درباره عبور از پیک بیماری کرونا پرداخت و گفت: «مردم باید بدانند شرایط فردا و آینده ما در زمینه مقابله با این ویروس حتی اگر شاهد جهشی در این ویروس یا پیک جدید باشیم بدتر از امروز نخواهد بود و لی باید ضمن احتیاط به آینده اطمینان داشته باشند که از پیک اصلی هم عبور کرده‌ایم. شرایط امروز با روز اول متفاوت است، اما در عین حال همچنان باید احتیاط کنیم و فکر نکنیم همه چیز تمام شده است. برگزاری اجتماعات و رعایت نکردن اصول بهداشتی و فاصله‌گذاری هوشمند به تعداد مبتلایان خواهد افزود و مشکلاتی برای ما ایجاد خواهد کرد».

وی در همین اظهارات یادآور شد که: «فاصله‌گذاری اجتماعی همچنان باید در دستور کار باشد، باید برای مدتی برخی از عادت‌های گذشته را فراموش کنیم، دید و بازدیدها با مراعات فاصله اجتماعی باشد و زندگی خود را با کرونا تطبیق دهیم».

رسانه‌های معاند قصد تعطیل کردن ایران را داشتند

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه به نقش رسانه‌های بیگانه در تبلیغات علیه ایران اشاره کرد و گفت: «رسانه‌های بیگانه می‌خواستند به بهانه بیماری کرونا کشور را به تعطیلی بکشانند، اما تولید در کشور را برای یک روز هم تعطیل نکردیم و برای تامین کالاهای اساسی و نیازهای ضروری مردم بر روی تولید بیشتر متمرکز شدیم؛ بازگشایی‌ها و از سرگیری فعالیت‌ها به صورت مرحله به مرحله و به تدریج انجام شد و هر جایی که مردم مراعات کردند کارها به خوبی پیش رفته است».

بیماران مبتلا به کرونا را باید تا زمان بهبود از دیگران جداسازی کرد

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت بر رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی تاکید کرد و گفت: «فرد مبتلا بعد از شناسایی باید بلافاصله از جامعه جدا شود و در این رابطه در ستاد مصوبه‌ای تصویب شده که متاسفانه خوب اجرا نشده اطلاع‌رسانی در مورد فرد مبتلا به اطرافیانش به خوبی انجام نشده است و در اجرای این مصوبه ناهماهنگی‌هایی مشاهده می‌شود که باید برطرف شود. دستورالعمل‌ها در این زمینه باید به صورت روشن و قاطع به همه مراکز درمانی و پزشکان ابلاغ شود و آموزش کافی به مردم داده شود. قرنطینه شدن افراد مبتلا یک اصل مهم است در غیر این صورت همه زحمات هدر می‌رود، بیماریابی هم به عنوان یک اقدام مهم علمی باید به صورت جدی پیگیری شود».

با وجود فشار آمریکا، ایران در مبارزه با کرونا سربلند بود

روحانی در اظهارات هفته گذشته خود به نقش تحریم‌های آمریکا در بحران کرونا بر ایران اشاره کرد و تاکید داشت به رغم این فشارها، کارنامه ایران درخشان است. وی در جلسه روز 21 اردیبهشت در این ارتباط گفت: «امروز می‌توانیم بگوییم شرایط ما به صورت نسبی خوب است و در مقایسه با کشورهای دیگر می‌توانیم بگوییم سرافرازیم. ملت ما که حتما سرافراز است و دولت و بقیه مسئولین هم در حد خودشان سرافراز هستند و کار بزرگی در این مدت انجام گرفت چون این یک رقابتی بود که بین ما و همه کشورهای دنیا بود که صنعتی، کشورهای بزرگ و ابرقدرت همه در کنار هم قرار گرفتیم».

وی در همین ارتباط افزود: «ما در تحریم بودیم اما آنها در تحریم نبودند، ما مشکلات خاص خودمان را داشتیم و آن‌ها نداشتند، ما رهبری مدبری داشتیم، آنها نداشتند و ما مردم بسیار خوبی داشتیم که در صحنه بودند و مردم آن‌ها نسبت به مردم ما قدم‌هایشان در این راه کوتاه‌تر بوده است.»

دکتر روحانی در تاریخ 22 اردیبهشت ماه نیز در در نشست هم اندیشی با فعالان مبارزه با کرونا در استان های آذربایجان شرقی و غربی و در همین ارتباط گفت: «در مسأله ویروس کرونا، تقریبا همه کشورهای دنیا با این مشکل مواجه شدند. بعضی‌ها بیشتر و بعضی‌ها کمتر و کاری که در این مبارزه مردم ایران، متخصصین، مسئولین کشور و نیروهای مسلح انجام دادند، در سطح جهانی قابل مقایسه است. دیروز مقام معظم رهبری به نکته‌ای توجه کردند که نکته خیلی مهمی بود. ایشان فرمودند که دوران دفاع مقدس که تمام شد افرادی بودند؛ آنهایی که روایت فتح را ساختند و از شهید آوینی یاد کردند که آنچه در دوران دفاع مقدس بود از شهامت‌ها، ایثارها، فداکاری‌ها و هماهنگی‌ها، آن را نقل کردند و در بسیاری از جاها به تصویر کشیدند و این خیلی مهم بود که آن افتخار بزرگی که در کشور بوده، ماندگار شود.

وی در این اظهارات افزود: «در این ایام هم باید افتخاری که نصیب کشور و ملت مان شده، در تاریخ ماندگار شود. ملت ایران با همه قدرت و ایثار و فداکاری از روز اول و از روز پایانی بهمن ماه که با این ویروس مواجه شدیم تا امروز و حدود 3 ماهی که با این معضل و مشکل مواجه بودیم، به صحنه آمده و فداکاری بزرگ و عجیبی از خودشان نشان دادند. در کشورهای دیگر هم با این مشکل مواجه شدند. آنها هم کادر درمان و مردم‌شان تلاش کردند و امروز می‌توانیم ملت ایران را با کشورهای دیگر مقایسه کنیم و نقاط قوت و ضعف را به خوبی مشاهده کنیم.»

دکتر روحانی در همین ارتباط به آیاتی از قرآن کریم اشاره کرد و گفت: قرآن مجید به ما می‌گوید «الذی خلق الموت و الحیا لیبلوکم أیکم أحسن عملا» که هدف اصلی اساس زندگی، خلقت، حیات و مرگ این بوده که معلوم شود چه کسی بهتر عمل می‌کند. یعنی خداوند دار دنیا را برای ما یک دار رقابت و دنیای مقایسه قرار داده است. مثل یک کلاس درسی که همه در کنار هم هستیم، درس می‌خوانیم، امتحان می‌دهیم، با هم رقابت می‌کنیم و معلوم می‌شود چه کسی بهترین شاگرد کلاس بوده و چه کسی پایین‌ترین سطح درسی را داشته است. دنیا هم اینچنین است، دنیا صحنه رقابت است. صحنه این است که أیکم أحسن عملا چه کسی بهتر عمل می‌کند، چه کسی زیباتر و دقیق‌تر عمل می کند، چه کسی راه بهتر را انتخاب می‌کند و من فکر می‌کنم این ایام، ایامی بود که کاملا ملت بزرگ ایران در سطح جهانی نمود پیدا کرد.

رئیس‌ستاد مقابله با ویروس کرونا به جایگاه ایران در جهان در زمینه با ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: با بسیاری از رهبران کشورهای دنیا این ایام صحبت کردم و همچنین می‌دانید در مراجع بین‌المللی از کیفیت مقابله ایران با این ویروس به خوبی تجلیل شده است. کار بزرگی انجام دادند، حالا کشورهای دیگر هم کارهای زیادی کردند، اما از روز اول، تمام پزشک‌ها، پرستارها و کادر درمانی با شجاعت به صحنه آمدند، ممکن بود همه امکانات به اندازه کافی از روز اول در بیمارستان‌ها در اختیار همه عزیزان و کادر درمانی نبوده باشد، یا پیش‌بینی برای همچون اپیدمی‌ای نشده بود، نه در ایران، بلکه در سطح دنیا همچون حالتی داشتیم».

وی در همین جلسه افزود: «شاید این هم نظر حق و خداوند بود که از سال 93 با طرح تحول سلامت یک کار ویژه‌ای را برای تخت درمانی و بیمارستانی و توسعه بهداشت و درمان شروع کردیم. این همه گستردگی که در مراکز مختلف بهداشتی در سراسر کشور ایجاد شده، غربالگری را با این وسعت انجام دادیم. ببینید کدام کشور توانسته این کار را انجام دهد. در مرحله اول، 78 میلیون نفر را در کشور غربالگری کردیم و در غربالگری دوم بیش از 30 میلیون نفر غربالگری شدند و این روند ادامه دارد. این کار، کاری است که أیکم أحسن عملا می‌توانیم ملت‌مان را با سایر ملت‌ها مقایسه کنیم».

وی در تاریخ 22 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «می‌توانم بگویم ملت ایران، یک ملت پیروزی در این صحنه بوده و برای همه ملت‌ها قابل مقایسه خواهد بود. کار بزرگی که انجام داد. چرا ملت ما اینچنین به صحنه آمده و اینچنین فداکاری می‌کند. ما درس ایثار و فداکاری را از خاندان رسالت و پیامبر (ص) و از مولای‌مان امیرالمؤمنین (ع) و امام مجتبی (ع) که این ایام به نام آن عزیزان و به نام آن بزرگان است، فرا گرفته‌ایم».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز یادآوری کرد: «کاری که در ایران در این مدت شاهد آن بودیم، بر بسیاری از قضاوت‌هایی که نسبت به کشور، نظام، دولت و مردم ایران انجام می‌گرفت، خط بطلان کشید. یک قضاوت این بود که به خاطر دوران انقلاب و شرایط بعد از انقلاب، علم و دانش در این کشور پیشرفتی که می‌بایست نداشته یا کمتر داشته و قدرت علمی ایران پایین آمده است. یک بحث این بود که قدرت مدیریت ایران یک قدرت مدیریت کافی نیست و وقتی با بحران و معضل مواجه می‌شود، مشکلات فراوانی دارد. بحث زیادی در همین سالهای اخیر درباره سرمایه اجتماعی این نظام مطرح بود که اصلا مردم کاملا از نظام فاصله دارند، حرف مسئولین را گوش نمی‌کنند، نقطه مقابل آن را انتخاب می‌کنند. بحث‌هایی درباره تاب‌آوری ملت مطرح بود. یک قضاوت‌هایی می‌کردند که در این تحریم اخیری که از اوایل سال 97 شد، برخی غربی‌ها فکر می‌کردند، ملت ایران دو سه ماه بیشتر تاب‌آوری ندارد. گفتند این فشار شدیدی که وارد می‌کنیم، حداکثر دو یا سه ماه بیشتر نمی‌توانند دوام بیاورند».

وی در این تاریخ افزود: «وقتی کنار این تحریم، این ویروس و این بیماری هم اضافه شد، در شرایطی که کمتر کشوری شرایط ایران را دارد، یکی از مقامات کشورهای همسایه به بنده گفت، از ابتدای شیوع این ویروس هرازگاهی به فکر ایران هستم که با وجود تحریم در برابر این فشار و این بیماری، چه می‌خواهید بکنید. فکر می‌کردند ایران در یک شرایط تحریم سخت است. وقتی کشوری در شرایط تحریم سخت قرار دارد و منابع مالی کافی ندارد، نمی‌تواند در برابر چنین فشاری مقاومت و ایستادگی کند».

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از اظهارات خود نیز گفت: «هیچ‌وقت مردم برای مواد غذایی دچار مشکل نشدند. حالا برای مواد ضد عفونی و ماسک در روزهای اول در مضیقه بودیم، اما خیلی سریع از این مضیقه عبور کردیم. این نشان می‌دهد قضاوتی که دنیا نسبت به ایران داشت، البته آنهایی که مغرضانه قضاوت می‌کردند، حالا قضاوت بعضی‌ها هم معتدل و درست بود، ما آنهایی که نسبت به انقلاب، نظام، دولت و مدیریت ایران قضاوت‌های آنچنانی می‌کردند، کاملا فهمیدند که چنین نیست و ایران توانمند و قدرتمند است».

باید از شب‌های قدر استفاده کرد

دکتر روحانی با فرارسیدن شب‌های قدر، در تاریخ 22 اردیبهشت ماه تاکید کردند که بایستی ارزش معنوی شب‌های قدر را دانست. وی در این ارتباط گفت: «اید قدردان همه آنهایی باشیم که در طول این مدت برای کشور تلاش و فداکاری کردند و مخصوصا این شب‌ها که به شب‌های قدر نزدیک می‌شویم. در شب قدر بزرگترین درس این است که خداوند به انسان‌ها می‌گوید که همه زمان‌ها و همه مکان‌ها یکسان نیست. قدر زمان و مکان را باید بدانیم، همه زمین خداست. ولله المشرق و المغرب. اما کعبه یک جای خاص دارد. همه جا عبادت خدا ارزشمند است، اما مسجد یک جایگاه خاصی دارد، یک اجر خاص دارد. همه زمان‌ها برای خداست، اما جمعه، سحر، شب قدر یک جایگاه خاص دارد و خداوند می‌خواهد به بشر بگوید که از زمان‌ها و مکان‌ها بهترین استفاده‌ها را بکنید و مخصوصا ساعات و شب‌هایی که شب‌های قدر است، یعنی سرنوشت انسان با او تعیین می‌شود. ممکن است یک جوانی در یک لحظه‌ای با یک تصمیمی آن لحظه را برای خودش لحظه قدر قرار بدهد و ان‌شاء الله امیدواریم در این شب‌های قدر بهترین بهره را از خداوند بزرگ برگیریم. رحمت خداوند بزرگ ملت ایران که ملت پیروز و موفقی در صحنه‌ها بوده در بر بگیرد و در این صحنه هم خداوند توفیق پیروزی و فتح را به ملت ایران عنایت کند».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز بر این موضوع تاکید کرد و گفت: «امشب شب قدر است. جزء شب‌های قدر ما هست. آن سه شبی که در میان مردم معروف است به شبهای قدر، یکی هم امشب است. این چیست؟ خداوند آن شب را و آن ساعات و آن زمان را ویژه قرار داده که متفاوت است، یا خداوند در آن زمان فرصت ویژه در اختیار بشر گذاشته؟ باید علمای دین اینها را باز کنند و توضیح دهند. زمان آن متفاوت است، ساعت آن متفاوت است، همانطور که ممکن است مکان‌ها متفاوت باشد. یک جا زمین عادی است یک جا مسجد، یک جا مسجدالحرام، یک جا مسجدالنبی است، اصلا زمین متفاوت است. عبادت هم در آنجا متفاوت است، ثواب آن هم متفاوت است. آیا زمان به طور کامل متفاوت است؟ شب قدر با زمان‌های دیگر متفاوت است یا نه؟ این "قدر" دست خودمان است. خداوند در آن شب یک شرایطی را برای انسان ایجاد می‌کند، یک کمکی به انسان انجام می‌دهد، بدون کمک حق که «ما زکی منکم من أحد أبدا و لو لا فضل الله علیکم و رحمته ما زکی منکم من أحد أبدا. «اگر فضل و رحمت خدا و تفضل حق نباشد هیچ کس دامن پاک و پاکیزه نخواهد داشت. قرآن با این تاکید می‌گوید که «ما زکی منکم من أحد أبدا «هیچ وقت، هیچ کس، در هیچ زمانی، هیچ فردی نمی‌تواند به تزکی و پاکی برسد؛ این رحمت خدا و کمک خداوند است».

وی افزود: «در شب قدر خداوند یک فضل ویژه و رحمت ویژه در اختیار انسانها می‌گذارد. حال این قدر ساخته می‌شود یا خودمان باید بسازیم؟ یعنی اگر درست استفاده نکنیم، باز هم شب قدر خوبی برای انسان هست؟ بله شب تقدیر است، اما این شب تقدیر را خودمان می‌توانیم به بهترین وجه بسازیم و می‌توانیم خدای ناکرده به بدترین وجه. یعنی توبه آن شب و اراده برای نیکی‌ها و خدمت به خلق یک تقدیر بالایی است که آن وقت، خیر من ألف شهر، همان یک شب بر تمام عمر مزیت و برتری دارد و در آن تعبیر پیغمبر می‌گوید ألا أنبئکم بلیل أفضل من لیل القدر؟ حارس الحرس فی أرض خوف، لعله أن لا یرجع الی أهله. پیغمبر به اصحاب خود می‌گوید به شما بگویم آن شبی که از شب قدر هم بالاتر است، آن شبی است که یک مرزبان در مرز ایستاده و از ناموس مردم و کشور دفاع می‌کند، در حالی که نمی‌داند تا صبح زنده هست و به خانه برمی‌گردد یا شهید می‌شود؟ لعله أن لا یرجع الی أهله. آن شب از شب قدر بالاتر است. پس آن شبی که می توانیم تصمیم بگیریم، سرنوشت ساز باشیم، عمل سرنوشت ساز برای انسان قدر را می‌سازد. اینکه یک عمل امیرالمومنین افضل است از اعمال امت، معلوم است یک روز، یک ساعت، یک عملیات، یک کار امیرالمومنین با همه اعمال خوب امت مقایسه می‌شود، چون سرنوشت ساز است. چون می‌تواند سرنوشت جامعه را، سرنوشت دنیای اسلام را، سرنوشت بشر را عوض کند». می‌خواهم بگویم این ایام برای انسان‌ها ایام قدر است، این لیالی، لیالی قدر است. این دوران کرونا و پس از کرونا می‌تواند برای هر کس ساعات و روزهای قدر باشد».

مبارزه با بیماری کرونا، با فداکاری‌ها در دوران دفاع مقدس قابل قیاس است

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه، به مقایسه تلاش همگانی برای مقابله با ویروس کرونا و تلاش‌های جهادگرانه در ایام دفاع مقدس پرداخت و گفت: «همه البته به صحنه آمدند و در این مساله جای تردید نیست. اگر مقایسه کنیم این دوران را با دوران همکاری در جنگ تحمیلی و دفاع مقدس این مقایسه می‌تواند درست باشد. در آن دوره هم روزهای بسیار سختی داشتیم. بعضی از سختی‌ها را مردم اطلاع نداشتند. مثلا در دوران دفاع مقدس به شبی رسیدیم که احساس می‌کردیم از چند روز دیگر کشور بی‌دفاع می‌شود. زمانی بود که لامپ تمام رادارهای سیستم پدافندی موشکی تمام شده بود. چون این لامپ یک دوره و عمری دارد و عمر آن تمام شده بود، از آنچه در انبار بود هم استفاده کرده بودیم و تمام شده بود و دیگر نداشتیم، چند تا دانه بیشتر نبود. برای جابجایی لامپ بین تهران و خارک پرواز گذاشته بودیم. اینجا احساس خطر می‌کردیم، لامپ را اینجا نگه می‌داشتیم، خارک در خطر بود، لامپ را به آنجا منتقل می‌کردیم. دو روز آنجا بود، دو روز در تهران. اصلا در یک مقطعی قرار گرفته بودیم که حالت یاس و ناامیدی همه را فراگرفته بود. یک تیم تحقیقاتی و یک دانشمند بسیار ارزشمند کشور، اینها در یک کارگاهی شبانه روز ماندند و کار کردند، یک شب خانه نرفتند و همه هم‌قسم شدند که در این کارگاه می‌مانیم تا این لامپ را احیا کنیم. بعضی‌ها مسخره می‌کردند و به خود بنده می‌گفتند حرف اینها را گوش نکن، این لامپ که عمرش تمام شد، اصلا قابل احیا نیست. اینها حرف بیخودی می‌زنند، از لحاظ علمی درست نیست. وقتی اینها بعد از چند هفته شبانه روز کار کردند و گفتند لامپ را احیا کردیم، بزرگترین خبر خوشی بود که در آن روزهای سخت می‌شنیدیم. این اتفاق افتاد و دومرتبه همه سیستم‌های پدافندی کشور راه افتاد. یک دفعه می‌بینید در دوران جنگ یک سال، دو سال پیش، در عملیاتی یک هواپیما هم نمی‌توانستیم بزنیم و یک دفعه برگشتیم در عملیاتی در عرض 15 الی 16 روز 73 فروند هواپیما را سرنگون کردیم. کار عظیم و بزرگی بود».

وی روزهای سخت دفاع مقدس را با دوران مقابله با ویروس کرونا و عزم همگانی برای مقابله با آن‌ها مقایسه کرد و در ادامه یادآور شد: «کشور با روزهای سختی مواجه شد. گاهی وقت‌ها اندیشمندان و دانشمندان و محققین و گاهی عامه مردم به کمک آمدند. آن روزی که کشور به بسیج و فداکاری و کمک مادی و به پشتیبانی نیاز داشت، همین کمپرسی که نیاز داشتیم، همین لودر بولدزری که از تمام شهرها جمع می‌شد. هر کدام اینها در جنگ یا در زمان و مقطع خودش بسیار حساس بود و می‌توانست سرنوشت جنگ را بالا و پایین کند. شبیه آن حالت را امروز داریم».

دکتر روحانی در تاریخ 24 اردیبهشت ماه، به نظر مقام معظم رهبری در زمینه مقایسه دوران دفاع مقدس و دوران مبارزه با بیماری کرونا اشاره کرد و گفت: «همان که مقام معظم رهبری روز یکشنبه بیان فرمودند که آنچه واقع می‌شود در این روزها باید ثبت و درست نقل شود. شبیه آن روایت فتح که چه جور جنگ بیان شد و توضیح داده شد، باید این روزهای زیبا، این زیبایی‌ها، این متانت‌ها، ایثارها، فداکاری‌ها و این غم همدیگر را خوردن و کنار هم بودن در تاریخ ما بماند و ماندگار باشد».

در مسیر مبارزه با ویروس کرونا در ایران، هیچ تبعیضی صورت نپذیرفته‌است

دکتر روحانی در اظهارات خود در روز 22 اردیبهشت ماه به مسئله نبود تبعیض در میان بیماران ایرانی پرداخت و گفت: «بیماری‌هایی بسیاری داشتیم که مسری بوده است و داریم. هر ساله سرماخوردگی و آنفلوآنزا به یک صورتی مسری هستند، اما این ویروس ناشناخته و بسیار خطرناک هجوم آورد؛ آن هم یک هجوم سریع که توانست 200 کشور را تحت نفوذ خودش در بیاورد. مسأله بسیار مهمی بود، اما در این شرایط می‌بینیم که کادر درمانی ما خیلی خوب و با فداکاری عمل کردند. این خبرهایی که در دنیا است، چقدر دقیق است. در کشورهایی به افراد مسن خیلی توجه نکردند، گفتند ما تخت به اندازه کافی نداریم که افراد مسن را روی تخت بیمارستان بخوابانیم. آن‌ها هر چه می‌خواهند بشوند به ما ربطی ندارد ما جوان‌ها را باید بیشتر روی تخت بیمارستانی بیاوریم. یا بعضی از کشورها بودند که در جاهایی که افراد مسن نگهداری می‌شوند، خیلی به آنجاها توجه نکردند و افراد زیادی داشتیم که در آنجاها، فوت کردند و از دست رفتند».

رئیس‌جمهوری ایران تاکید کرد: «کشورهایی بودند که متفاوت با مردم رفتار کردند، یعنی با سفیدپوست یک جور و، با سیاه پوست یک جور رفتار کردند. با آنهایی که اهل آن کشور بودند و با آنهایی که از کشورهای دیگر آمده بودند، آنجا ساکن شده بودند، متفاوت از هم رفتار کردند. در ایران در همه زمینه‌ها ما پیروزمند این صحنه بودیم».

وی یادآوری نمود که: «هیچ‌وقت نگاه نکردیم کسی که وارد بیمارستان می‌شود، اهل کدام شهر، دارای چه زبانی، از کدام قومیت، از کدام طایفه، سنش چه مقدار، پولدار یا فقیر است، همه را در سراسر کشور به صورت مجانی و بدون اینکه پولی خرج کنند، رسیدگی کردیم. این کار، کار عظیم و بزرگی بود. از هیچ‌کس پول نگرفتیم، در تست‌هایی که در بیمارستان‌های کشور انجام گرفت، این تستی که برای تشخیص انجام دادیم، پول زیادی برای اینها خرج کردیم، یا اخیرا از تست آنتی‌بادی هم استفاده می‌کنیم، ولی به هیچ‌عنوان از کسی در بیمارستان‌های دولتی پول نگرفتیم. ممکن است آزمایشگاه‌های خصوصی که فعال بودند، آنها خصوصی هستند، ولی دولت در این زمینه آمد مجانی انجام داد و برایش فرق نمی‌کرد. گفت هر کس در ایران است و بیمار شده چه ایرانی، چه غیرایرانی، اتباع کشورهای دیگر را هم مجانی در کشورمان معالجه کردیم. این نقطه بسیار شاخص و روشنی بود که در کشورمان مشاهده کردیم».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه ضمن مقایسه عملکرد ایران در زمینه حمایت از سالمندان با دیگر کشورها نیز چنین گفت: «در جاهای مختلف، بهزیستی و افراد معلول و ناتوان، سالمندان، خانه‌های سالمندان در هیچ کجا بحران نمی‌بینید. در هیچ خانه سالمندان بحران نمی‌بینید. در هیچ کارخانه بزرگی دچار بحران نشدیم. خیلی بحث بود، اما حالا اینجا نه وقت آن هست، نه نیازی هست توضیح دهم».

آمار پایین مرگ و میر سالمندان در کشور موضوعی بود که دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه دوباره به آن پرداخت و گفت: «امروز گزارش خوشحال کننده‌ای داشتیم که نشان می‌داد تلفات سالمندان بر اثر بیماری کرونا در ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها بسیار کم بوده است. 99 درصد سالمندان کل کشور در خانه‌ها نگهداری می‌شوند و این یکی از ویژگیهای بارز فرهنگی و دینی ماست و تنها یک درصد از سالمندان در خانه‌های سالمندان نگهداری می‌شوند».

رهبر انقلاب با حمایت‌های خود، نقشی بی‌بدیل در مبارزه با بیماری کرونا داشتند

رئیس‌جمهوری ایران در اظهارات هفته گذشته خود تاکید کرد که نقش رهبری انقلاب در مقابله با بیماری کرونا، بی‌بدیل بوده است. وی در جلسه ستاد مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب، گفت: «تامین مخارج بیکاری و بهداشت و درمان بسیار مهم بود و چون منبعی برای آن نداشتیم، با موافقت جنابعالی یک میلیارد یورو برای این امر اختصاص پیدا کرد که 30 درصد آنها پرداخت شده و بقیه‌اش هم پرداخت می‌شود و این کار، کار بسیار ضروری و مهم و یک نیاز قطعی ما بود. دکتر روحانی به موضوع سهام عدالت اشاره کرد و گفت: «کار بسیار بزرگی به دست مبارک جنابعالی انجام شد و آن موافقت با آزادسازی سهام عدالت بود که درکنار اقدامات دیگر، به نظر من بزرگترین کمکی است که در این مقطع خاص برای اقشار ضعیف جامعه از طریق این سهام انجام شد»

وی در بخش دیگری از همین جلسه خدمت رهبر انقلاب اظهار کرد: « حضرتعالی همیشه ما را راهنمایی کردید گاهی هم که لازم بوده با دست خط مبارک‌تان باز هم بنده را راهنمایی کردید. ما نیازمند راهنمایی، هدایت و کمک و همچنین دعای خیر شما در این ماه پربرکت رمضان هستیم و ان‌شاء الله در سایه پربرکت شما کشور از این مشکل به خوبی عبور خواهد کرد».

روحانی در تاریخ 24 اردیبهشت ماه نیز خواستار تسهیل در خرید و فروش سهام عدالت شد و در این ارتباط گفت: «کاری کنید در سهام عدالت آنهایی که می‌خواهند سهم خود را بفروشند به سهل‌ترین صورت آنرا انجام دهند. خوشحال شدم که دیروز شورای عالی بورس تصویب کرد که بانک‌های کشور می‌توانند در این زمینه به کمک بیایند و هر کسی که می‌خواهد سهام خود را بفروشد، می‌تواند به بانک مورد علاقه خود مراجعه کند، در آنجا وکالت دهد و آن بانک در روزی که معلوم می‌شود، سهام اش را در بورس می‌فروشد و هر چقدر که فروخت پولش را به صاحب سهام برمی‌گرداند. این کار یک راه بسیار سهلی است که پیش‌بینی شده است. هر کسی هم که می‌خواهد سهامش را خودش مستقیم نگه دارد، می تواند اینکار را انجام دهد و اگر می‌خواهد از طریق شرکت‌هایی که استانی است از طریق آنها نگه دارد، از طریق آنها نگه دارد. لذا کسی که می‌خواهد سهام اش را نگه دارد، نگه دارد و کسی که می‌خواهد بفروشد، بفروشد. این هم کار بزرگی است که دیروز شورای عالی بورس در مورد آن تصمیم گرفته و ان‌شاء الله بخوبی اجرا و عمل می‌شود و تسهیلات هم به مردم پرداخت می‌شود».

دوران مقابله با بیماری کرونا، ایام سختی بود و نباید گذاشت سخت‌تر شود.

رئیس ستاد مقابله با ویروس کرونا، در اظهارات روز 24 اردیبهشت خود به سختی‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: «روزها، روزهای سختی برای مردم است. یک عده مردم عزیز ما دچار بیماری شدند، عده‌ای ناچار شدند برای اقوام و عزیزانشان به بیمارستان بروند، بعضی از اقوام بعضی از مردم ما به رحمت خدا رفتند و با مظلومیت این دنیا را ترک کردند که نه مجلس ختمی و نه مجلس عزایی بود و خیلی بر خانواده‌های ما سخت گذشت، ایام عید بود که به سختی بر مردم گذشت و ماه رمضان است که به سختی برای مردم می‌گذرد. همه جای دنیا اینجور است ولی آن محبت، علاقه، رفاقت، رفت و آمد و آن حالتی که بین اقوام در ایران وجود دارد که اینجا مسایل عاطفی خیلی قوی‌تر و شدیدتر از بعضی از کشورهای دیگر است که در اروپا هم ممکن است باشد ولی اینجا شدیدتر است و به همان نسبت برای ما سخت‌تر و سنگین‌تر است.

دکتر روحانی ضمن اشاره به تلاش تمامی دست‌اندکاران، از آنان خواست که تلاش خود را برای مقابله با این بحران صورت دهند و گفت: «همه باید تلاش کنیم یک فشار مضاعفی به مردم وارد نشود که این فشار مضاعف قیمت اجناس در بازار است و باید مراقبت کنیم و همه باید تلاش کنیم. مشکلات را می‌دانم اما عده‌ای هم هستند که سوء استفاده می‌کنند و اگر همه چیز به صورت طبیعی بود، می‌گفتیم به این صورت پیش آمده اما عده‌ای هستند که سوء استفاده می‌کنند و شما دیدید عده‌ای در ماسک و دستکش، در مواد غذایی مردم هم سوء استفاده کنند که چه برسد به ارز و سکه و مسایل دیگر. خواهش می‌کنم همه توان‌مان را بکار بگیریم. همه نظارت‌هایی که باید باشد، همه دقت‌ها و جلساتی که باید تشکیل شود، کارهایی که باید اتحادیه‌ها انجام دهند، این بار سنگین بر دوش وزارت صمت که باید انجام دهد و تعزیزات و وزارت دادگستری ما باید کاری که انجام دهد و همه تلاش کنیم».

وی تاکید کرد که همه باید سختی این شرایط را درک کنند و افزود: «ان‌شاء الله با سختی کمتری بتوانیم این روزها را بگذرانیم و مطمئن هستم ما از این روزهای سخت می‌گذریم، مطمئن هستم کارآفرینان، صادرکنندگان ما شرایط ما را می‌دانند و با غیرت ملی خودشان تا آخرین دلار را به کشور و به بانک مرکزی برمی‌گردانند و در این شرایط ان‌شاء الله بتوانیم با اتحاد، وحدت، همدلی، پیروی از مولای ما امیر المؤمنین (ع) مسیر، جهش تولید و همچنین افتخار بلند را برای کشور ما بیافرینیم».

آمار ایران در مبارزه با بیماری کرونا قابل قبول است

دکتر حسن روحانی آمار ایران در نحوه مقابله با ویروس کرونا را قابل قبول خوانده و در جلسه ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا در تاریخ یکشنبه 21 اردیبهشت ماه گفت: «همه آمار و ارقام از مبتلایان، بهبودیافتگان و متوفی‌ها در همه زمینه‌ها بسیار مهم است و آمار و ارقام ما قابل قبول است. نیروهای مسلح از روز اول گفتیم آماده بشوند و در همان شورای عالی امنیت ملی هم گفتیم بر مبنای بدبینی چون احساس می‌کردیم موج اول ما بسیار شدیدتر و سنگین‌تر خواهد بود به این دلیل نیروهای مسلح ما 4 هزار تخت و هزاران تخت نقاهتگاه آماده کردند البته بیمارستان‌ها همه آماده شدند الحمدالله بیمارستان‌های ما هیچگاه تخت‌هایش پر نشد، حتی آی‌سی‌یوها و بخش مراقبت‌های ویژه‌اش همیشه جا خالی داشتیم».

وی یادآوری کرد که: «شاید اتفاق افتاده که یک شبی در یک شهرستانی آی‌سی‌یو پر شده و فردا خالی شده اما مشکلی نداشتیم که کشورهای دیگر داشتند و بلافاصله شرکت‌های دانش‌بنیان، نهادهای عمومی غیردولتی و صنعت کشور، وارد صحنه شدند و بلافاصله نیازمندی‌ها را تامین کردند».

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «حالا یک کشور اروپایی است، به هر حال آنها خیلی برای خودشان مدعی هستند، اما در عین حال ایران کشوری است که امروز می‌تواند در این مقایسه و این رقابت خود را نشان دهد. نمی‌خواهم بگویم ما از دیگران خیلی بهتر یا بدتر عمل کردیم، تا اینجا می‌توانیم بگوییم که نسبت به بسیاری از کشورها عملکرد ایران قابل طرح و مقایسه است، یا حتی بعضی مجامع بین‌المللی امروز دارند از ایران تمجید می‌کنند. کاری که ایران انجام داده، آمار و ارقام به هر حال روشن است که مبتلایان ما چقدر بودند، بهبود یافتگان ما چقدر بودند، فوتی‌ها چقدر بودند، اینها همه روشن و قابل مقایسه با کشورهای دیگر است.»

وی در همین سخنرانی یادآور شد که: «به نظرم کار کشور و ملت ایران با دنیا قابل مقایسه است و هر چه از مردم خواستیم، مردم کمک و همراهی کردند. در رعایت فاصله اجتماعی، در رعایت فاصله هوشمند؛ از مردم درخواست کمک کردیم و آنها هم کمک کردند و به صحنه آمدند. امروز هم همینطور است و در این شرایط وقتی همه در کنار هم قرار گرفتیم، یک موفقیت قابل قبولی داریم. ممکن است نواقصی هم گوشه و کنار داشته باشیم. اما این کافی نیست برای اینکه بگوییم، از کرونا عبور کردیم، چون دوران پساکرونا یک دوران جدیدی است. یک مثال عوامانه‌ای هست که می‌گوید، این تازه زمین خورده یا تازه کشتی گرفته بدنش صدمه دیده ولی بدنش هنوز گرم است بگذار سرد شود آن وقت معلوم می‌شود».

ایران به رغم برخی کمبودها در آغاز بحران، در تولید اقلام مبارزه با ویروس کرونا به خودکفایی رسیده است

دکتر روحانی بر این نکته تاکید دارد که ایران در تولید اقلام مبارزه با ویروس کرونا به خودکفایی رسیده است. وی در تاریخ 21 اردیبهشت ماه تاکید کرد که: «در ماسک N95 بیش از حد نیاز الان تولید می کنیم و وزارت بهداشت برای صادرات آنها مجوز داده است. در ونتیلاتور صحبتی که با آقای دکتر نمکی کردیم ایشان می‌گفت 20 ونتیلاتور به ما بدهند بقیه را صادر کنند اشکالی نمی‌بینیم، تقریبا 2 برابر این میزان تولید می‌شود بنابراین می‌توانیم صادر کنیم و مواد ضدعفونی و امثال اینها را به وفور می‌توانیم صادر کنیم. شرایط ما بحمدالله شرایط آبرومندانه‌ای است که می‌توانیم سرمان را بلند کنیم روبروی دنیا در این ماه رمضان و این مردم بسیار خوب و عزیز ما در این شرایطی که امروز داریم».

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران همچنین به بحث درباره نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در مبارزه با ویروس کرونا اشاره کرده و گفت: «از طرف دیگر در بخش شرکت‌های دانش‌بنیان کارهای خوبی شروع شده است چه در زمینه نیازمندی‌هایی که در آن تولید می‌شود و چه در تحقیقاتی که انجام می‌دهند برای دارویی که احتمالا بتوانند به دست بیاورند و کشف شود و یا برای واکسنی که بتوانند آماده کنند و این کارها هم اقدامات بزرگی است که شروع شده است.»

دکتر روحانی در تاریخ 22 اردیبهشت ماه نیز در همین زمینه گفت: «در روزهای اولیه، در ایران هم وسایل ضدعفونی، وسایل بهداشتی، ماسک و دستکش روزهایی بود که کم داشتیم، اما به آن صورتی که در بعضی از کشورها دیدیم، هجوم آوردند، در فروشگاه‌ها هجمه کردند، از دست هم قاپیدند، یا در کشورهایی که در هوا قاپیدند، هواپیمایی که داشت ماسک را برای کشور دیگر می‌برد، پول بیشتر دادند آن هواپیما را به کشور خودشان هدایت کردند. یک همچون وضعی را در ایران مشاهده نکردیم».

وی در ادامه نیز یادآور شد: «الان در کیت تشخیص روی پای خود ایستادیم. کیت تشخیص پی‌سی‌آر و کیت تشخیصی پادتن را خودمان می‌سازیم. حتی دیروز نامه وزارت بهداشت و درمان را دیدم که در برخی از کیت‌ها به تولیدکنندگان اجازه دادیم محصول‌شان را به خارج صادر کنند. در ضدعفونی هم اعلام کرده بودیم که در جاهایی که نیاز نیست، حق صادرات دارند. در کیت‌های تشخیص هم همین طور است و در ماسک و بقیه نیازمندی‌ها هم در آینده این چنین خواهد بود. ان‌شاء الله امیدوارم در زمینه درمان و واکسن هم بتوانیم حرکت و پیشرفت خوبی داشته باشیم. البته اینجا هم صحنه رقابت است همه کشورها دنبال این هستند که زودتر بتوانند واکسن ویروس را کشف کنند و در بازار بفروشند.

دکتر روحانی در زمینه تامین تخت‌های بیمارستانی و خودکفایی ایران در این زمینه نیز گفت: «در این شرایط، می‌گفتند ایران با بیکاری چه کار می‌کند؟ برفرض بتواند با این ویروس مبارزه کند، تخت‌های بیمارستانی و تخت‌های ویژه را از کجا تهیه می‌کند؟ بحمدالله این عنایت خداوند، تدبیر نظام و کار حساب شده دولت بود. در عرض شش سال اخیر، تعداد تخت‌های بیمارستانی کشور تقریبا به دو برابر تخت‌های آماده قبل از آن رسید و لذا در بیمارستان‌ها تخت کم نداشتیم. اصلا، هیچ وقت، همیشه تخت بود، نه تنها تخت معمولی، حتی در تخت‌های ویژه در آی. سی. یو، هیچ وقت کبمود نداشتیم، چون با همه استان‌ها هم تماس آماری و هم تماس تلفنی و هم تماس ویدئوکنفرانسی داشتم و بسیار به ندرت اتفاق افتاده در یک استانی تخت‌های مراقبت‌های ویژه آن کامل شده باشد. یعنی اینکه در روزی 40 بیمار با شرایط بحرانی داشته و 40 تخت آی. سی. یو نیاز داشته و پر بوده باشد؛ این کم اتفاق افتاده و بیشتر اوقات تخت‌ها خالی بوده است. ما توانستیم در همین مدت و دوران درگیری با بیماری، به تخت‌های ویژه خود بیش از 900 تخت اضافه کنیم، علاوه بر آن تعداد تخت ویژه که داشتیم».

رئیس‌جمهوری در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز گفت: «توانستیم بسیاری از زمینه‌هایی را که در آنها کم و کسر داشتیم، تکمیل کنیم. به هر حال در تولید ونتیلاتور به نقطه‌ای رسیدیم که امروز وزارت بهداشت و درمان اجازه صادرات می‌دهد. می‌گوید نصف تولید را به من بدهید و نصف آن را صادر کنید. این خیلی مهم است که در تولید ماسک‌های N95 هفته پیش وزیر بهداشت و درمان در جلسه دولت گفت که اجازه صادرات داده‌ایم. در کیت‌های تشخیص، الان کیت سرولوژی صادر می‌کنیم. در بعضی از کیت‌ها هنوز قدرت صادرات نداریم و تولیدات برای نیازمندی‌های خودمان است، هنوز نیاز داریم. کار بسیار عظیم و بزرگی انجام گرفت. الان در زمینه درمان و دارو و تولید واکسن و اینها هم در کشور تلاش می‌شود. حالا اینکه دیگران جلو می‌افتند یا ما جلو می‌افتیم، به هر حال یک رقابتی در دنیا هست».

دکتر روحانی در همین تاریخ به مسائل دیگری در زمینه خودکفایی ایران در بحران کرونا اشاره کرد و یادآور شد: «الحمدالله امروز به خاطر تلاشی که انجام گرفت در تحول سلامت، به خاطر تلاشی که به خاطر فضای مجازی و سایبری انجام گرفت، این همه که الان می‌گویید، کلاس درس درست کردیم، این همه دانشجویان استفاده کردند، اگر این فضا نبود، اگر این شبکه نبود، واقعا چه کار می‌شد کرد؟ تلاشی که شد برای اینکه این شبکه ملی ساخته شود، شما بر روی این شبکه که پلتفرم ملی است کار می‌کنید، اگر این شبکه نبود به هر حال چه کار می‌کردید؟ پس این کاری است که برای این آماده شده است. اگر این شرکت‌های دانش بنیان نبود، الان به اندازه نیاز و حتی بیش از نیاز کشور یک شرکت دانش بنیان دارد ونتیلاتور تولید می‌کند. در شبانه روز 35 ونتیلاتور تولید می‌کند که وزارت بهداشت می‌گوید 20 دستگاه آن مورد نیاز کشور است و 15 تا را می‌توانید صادر کنید».

وی در رابطه با نقش شرکت‌های دانش‌بنیان افزود: «اگر این شرکتهای دانش بنیان نبود، اگر این خودکفایی‌ها نبود، اگر امروز در گندم و سوخت و انرژی، این خودکفایی‌ها را نداشتیم، چه کسی امروز به ایران کمک می‌کرد. امروز برخی از مواد غذایی را در برخی از کشورها ذخیره می‌کنند و در اختیار دیگران قرار نمی‌دهند. اینکه امروز در گندم خودکفا هستیم، با 5 سال و 10 سال پیش فرق می‌کند. در این شرایط امروز خودکفا هستیم. در شرایطی که امروز مواد غذایی در دنیا شرایط خاص پیدا کرده است. همه اینها در سایه کار و تلاش و کوشش همه مردم و همه جوان‌ها و همه دانشمندان و همه دانشگاه‌ها است».

رئیس‌جمهوری در تاریخ 27 اردیبهشت ماه نیز به نقش شرکت‌های دانش‌بنیان دوباره اشاره کرد و گفت: «شرکت‌های دانش بنیان بار بسیار سنگینی بر دوش دارند و کارهای بزرگی انجام دادند و برای تامین نیازها همه توان خود را به کار بستند، تلاش آنها برای رسیدن به درمان و واکسن نیز همچنان ادامه دارد».

آینده ایران در دوران پساکرونا

دکتر روحانی در اظهارات هفته گذشته خود به بحث درباره آینده ایران در دوران پسا کرونا نیز پرداخت و در تاریخ 23 اردیبهشت گفت: «می‌توانیم بهترین جامعه را برای خودمان در این شرایط سخت بسازیم و شرایط کشور را برای پس از کرونا و پساکرونا آماده کنیم. یک شرایط معتدل و قابل تحمل در علم، در دانش، در شغل، در اقتصاد، در سیاست، در همه چیز در همه اموری که به جامعه مربوط می‌شود. می‌توانیم هم خدای ناکرده از این فرصت به خوبی استفاده نکنیم».

رئیس‌جمهوری ایران در همین اظهارات بر نقش وحدت و همدلی در ایام پساکرونا اشاره کرد و گفت: «آن روز که دست به دست هم دادیم در کنار هم بودیم، موفق بودیم، هر روزی از هم فاصله گرفتیم، کار سخت و مشکل شد. کرونا خیلی از مصائب و مشکلات را برای جامعه بوجود آورد، اما در عین حال یک وحدت و انسجام و اتحاد و همدلی و همبستگی خاصی هم در کنار این مصیبت در جامعه فراهم شده و این نعمتی است که در کنار آن نقمت شاهد هستیم و انشاءالله امیدواریم امروز در همه ابعاد هم بیندیشیم و به ملت و کشورمان و همه بشریت در بحث کرونا کمک کنیم. بحث کمک فقط به کشور خودمان نیست، همه کشورهای همسایه و کشورهای جهان فرقی نمی‌کند، کمک به همه انسانها وظیفه ما است تا بتوانیم همدیگر را یاری و کمک کنیم و از امروز برای دوران پساکرونا پیش‌بینی و برنامه‌ریزی کنیم. برای آن هم از امروز، هم از لحاظ دینی، هم از لحاظ معرفتی و هم از لحاظ اجتماعی، سیاسی و اقتصادی همین امروز باید فکر کنیم».

ایران به سه بخش قرمز، زرد و سفید تقسیم و بازگشایی‌ها آغاز شده است

رئیس‌جمهوری ایران در اظهارات خود بر تقسیم‌بندی ایران به سه منطقه سفید، قرمز و زرد تاکید کرده و در این ارتباط در تاریخ 21 اردیبهشت ماه گفت: «اخیرا آمدیم کشور را بر سه قسمت تقسیم کردیم آنجاهایی که خطرات‌اش خیلی کم است یا به اصطلاح سفید است آن جایی که خطراتش متوسط و آنجاهایی که خطراتش زیاد است. آنجایی که خطراتش پایین است امروز 158 شهرستان است. 158 شهرستان کم‌خطر یا سفید است که آنجا مساجد را باز کردیم. نمازجمعه‌ها باز شد تا در چارچوب پروتکل‌ها کارهایشان را انجام دهند و این اقداماتی است که آغاز شده و ان‌شاء الله امیدواریم روز به روز هم بیشتر بشود و با رعایت پروتکل دچار مشکل هم نشویم».

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه یادآور شد که: «اعلام وضعیت سفید در یک شهر به معنای پایان بیماری نیست؛ دوره کرونا تمام نشده و ما باید همچنان هوشیارانه و حساب شده عمل کنیم؛ مردم بدانند که باید برای مدتی با کرونا زندگی کنند تا یا این ویروس خود به خود از بین برود یا داروی قطعی آن ساخته شود و یا واکسن آن تولید گردد».

دکتر روحانی در همین روز اعلام کرد که: «در خصوص بازگشایی اماکن مقدسه و حرم‌ها تصمیم گرفته شد که بعد از ماه مبارک رمضان، صحن این اماکن به مدت 3 ساعت صبح و 3 ساعت بعدازظهر با رعایت کامل دستورالعمل‌های بهداشتی به روی زائران گشوده شود. بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا رستوران‌ها بعد از ماه مبارک رمضان باز می‌شود و هتل‌ها هم فعال‌تر می‌شوند. فعالیت‌های ورزشی در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی بدون حضور تماشاگر از سر گرفته می‌شود. مرخصی زندانیانی که آزادی آنها برای جامعه خطری نداشته باشد نیز تا پایان خرداد ماه تمدید شد».

اقدامات خوبی برای جبران تعطیلی مدارس صورت گرفته است

رئیس ستاد مقابله با بیماری کرونا در اظهارات روز شنبه 21 اردیبهشت تاکید کرد که دولت تمام تلاش خود را برای جبران عقب‌ماندگی تحصیلی دانش‌آموزان صورت می‌دهد. وی در این ارتباط گفت: «نسبت به آموزش تصمیمات بسیار خوبی در ایران اتخاذ شد، صدا و سیما و فضای مجازی بسیار کمک کرد. در مجموع اکثر بچه‌های ما توانستند از طریق فضای مجازی و تلویزیون درس بخوانند و از درس عقب نمانند. امروز هم تصمیم گرفتیم از هفته آینده مدارس گشوده شود صرفا برای دانش‌آموزانی که مایلند بروند اشکالات‌شان را از معلمین عزیزشان سوال کنند و الزامی نیست اما آن‌هایی که عقب افتاده‌اند یا می‌خواهند چیزی را بپرسند در چارچوب پروتکل‌ها آزاد شده است. برای دانشگاه هم تصمیمات خاصی را اتخاذ کردیم».

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه از تغییر زمان کنکور و بازگشایی دانشگاه خبر داد و گفت: «کنکور سراسری دانشگاه در زمان تعیین شده و بر اساس پروتکل‌های ابلاغی وزارت بهداشت برگزار خواهد شد؛ دانشگاهها از 17 خرداد فعالیت خود را آغاز می‌کنند».

بیماری کرونا، مشکلات اقتصادی زیادی را ایجاد کرده است

دکتر روحانی در اظهارات هفته گذشته خود، به بررسی اثرات اقتصادی شیوع ویروس کرونا در کشور پرداخت. وی در روز یکشنبه 21 اردیبهشت ماه گفت: «ز نظر مالی دچار فشار بسیار شدیدی شدیم. جمعیت بسیار زیادی از مردم بیکار شدند. یک عددی حدود 800 هزار نفر در بیمه بیکاری ثبت نام کردند و گفتند شغل‌شان را از دست داده اند و ما موظفیم که حقوق آنها را پرداخت کنیم البته عددهای دیگر هم ممکن است باشد برخی از آنها برگشتند به سرکار، برخی به این عدد اضافه شده و یک عدد ثابت نیست.

برای مردمی که شرایط‌شان بسیار سخت بود. حتی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هم نبودند که اینها را شناسایی کردیم. این 3 میلیون خانواده را تحت پوشش قرار دادیم و بین 200 تا 600 هزار تومان در ماه به اینها اختصاص دادیم که چند نوبت پرداخت شد. بعد از ماه رمضان هم نوبت بعدی را خواهیم داد. برای 4 میلیون نفر که شرایط‌شان سخت بود وام یک تا 2 میلیون تومانی در نظر گرفتیم.

وی در این اظهارات افزود: «برای 23 میلیون خانوار، یک میلیون تومان وام قرض‌الحسنه در نظر گرفتیم که به آن‌ها پرداخت شده 75 هزار میلیارد تومان آماده کردیم برای مشاغلی که دچار مشکل شدند که پرداخت آن‌ها به زودی آغاز می‌شود».

وی در جلسه‌ای در تاریخ 22 اردیبهشت ماه در همین ارتباط گفت: «این کمک‌های مردمی که تا الان بیان شد، در کمتر کشوری سراغ داریم که این همه بسته‌های کمکی برای مردم آماده شود. البته دولت در حد توان و امکان خودش کمک کرد. چه وامی که در اختیار مردم گذاشت، 23 میلیون خانواده وام یک میلیونی دریافت کردند و چه 4 میلیون خانواده که وام 1.5 تا 2 میلیونی دریافت کردند و کمکی که به کسب و کارها کردیم. همان رقم 75 هزار میلیارد تومانی که با تسهیلات ارزان قیمت در اختیار گذاشتیم. چه وام بیمه بیکاری یا اصلا پول بیمه بیکاری که به کارگرانی که دچار مشکل شدند، پرداخت شد. در حد توان دولت با همه قدرت به پیش آمد.»

دکتر روحانی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز یادآوری کرد که: «ویروسی که این همه بیکاری ایجاد می‌کند، به بعضی از رسته‌های شغلی آنچنان صدمه زده که حتی وقتی این بیماری تمام شود، مدتها طول می‌کشد که سرجای اول خود برگردند. در صنعت هوایی، حمل و نقل، در گردشگری این چنین است. مسائلی داریم که به این زودی حل نمی‌شود».

وی در همین جلسه به مشکلات پیش رو در آینده اشاره کرد و گفت: «امروز در بسیاری از مشاغلی که داریم دچار مشکلاتی هستیم که این مشکلات را باید رفع کنیم و بتوانیم از آن عبور کنیم. کاری که دولت توانست در این مدت کوتاه انجام دهد این بود که کمک‌هایی را علیرغم همه فشارهای سنگینی که روی دولت هست، ارائه کرد. تهیه همین مواد غذایی و آنچه که مورد نیاز مردم است، کالاهای اساسی، این مثل همان لامپ آن رادار است که گفتم. یک عده خاصی خبر داشتند و مردم خبر نداشتند. الان هم از این لامپ‌ها زیاد داریم که مردم خبر ندارند شرایط کشور چیست؟».

وی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه به مشکلات معیشتی ناشی از گسترش ویروس کرونا در کشور نیز اشاره کرد و گفت: «دولت در حد توان خود برای این اقشار کمک‌هایی در نظر گرفته و خواهد گرفت، اما به تنهایی قادر نیست؛ در این میان مردم، خیرین، بسیج، کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و همه به یاری افراد بی بضاعت و ضعیف اقدام می‌کنند که کار بسیار ارزشمندی است».

آزادسازی سهام عدالت اقدام بزرگی بود

دکتر حسن روحانی در روز یکشنبه 21 اردیبهشت ماه به موضوع سهام عدالت پرداخت و تاکید کرد که آزادسازی سهام عدالت به دستور مقام معظم رهبری، کار بزرگی بوده است و در این ارتباط افزود: «کار بسیار بزرگی به دست مبارک جنابعالی انجام شد و آن موافقت با ازادسازی سهام عدالت بود که در این روزها جمعیت نزدیک به 50 میلیونی، 49 میلیون نفر که دارای سهام عدالت هستند به آنها اعلام شد که اگر مایلند می‌توانند سهام خودشان را نگه دارند و سود سالانه بگیرند اگر مایلند بفروشند شرایط برایشان باز است و ان‌شاء الله بعد از ماه رمضان این کار به خوبی انجام می‌گیرد و مقدمات این کار انجام گرفته است».

وی در همین ارتباط تاکید کرد که: «به نظر من این بزرگترین کمکی است که در این مقطع خاص برای اقشار ضعیف جامعه از طریق سهام عدالت انجام می‌گیرد و این بسیار مهم است. در کارهای دیگر هم مثل آب، برق و گاز هم گفتیم که 3 ماه تعویق بیفتد و پول اینها را پرداخت نکنند. در مالیات نیز همین‌طور و در بدهی به بانک‌ها همین‌کار را کردیم. در اجاره منازل هم به همین صورت اقدام شد. اقدامات خوبی شده تا مشکلات مردم تا حد زیادی کاسته شود».

روحانی در بخش دیگری از این اظهارات یادآوری کرد که: «بار سهام عدالت هم بر عهده شورای عالی بورس و وزیر اقتصاد است».

دکتر روحانی در تاریخ 22 اردیبهشت ماه نیز در همین ارتباط گفت: «اخیرا هم مقام معظم رهبری آن نامه‌ای را که خدمت‌شان فرستادم و موافقت کردند برای فروش سهام عدالت، این هم به زودی مسیرش هموار می‌شود و آن عده از مردم که علاقمند هستند می‌توانند سهام‌شان را بفروشند یا نگه دارند و این برای خانواده‌هایی که الان در عسرت و سختی هستند، کمک خوبی خواهد شد.»

بانک مرکزی تلاش‌های بسیاری در مقابله با مشکلات اقتصادی صورت داده است

دکتر روحانی معتقد است که بانک مرکزی در بحران ویروس کرونا نقشی موثر داشته است. وی در این ارتباط در جلسه ستاد مقابله با ویروس کرونا مورخ 21 اردیبهشت 1399 گفت: «در اینجا لازم می‌دانم بویژه از بانک مرکزی تشکر کنم. چون روزهای بسیار سختی داشتیم. در هر چیزی نیاز فوری داشتیم به بانک مرکزی گفتیم پولش را به هر وسیله‌ای که بوده با هر مشکلاتی که بوده تامین کرده است. در همین یک میلیارد یورویی که جنابعالی [رهبر معظم انقلاب] فرمودید باز این کار، کار بانک مرکزی است که بانک مرکزی تأمین کرده است، 75 هزار میلیارد تومانی به عنوان تسهیلات می‌دهیم و 23 هزار میلیارد هم وام قرض‌الحسنه است تمام اینها کارهایی است که کار اصلی‌اش بر عهده بانک بوده است.

زمان پایان بحران کرونا نامشخص است

دکتر روحانی در هفته گذشته و در اظهارات خود در تاریخ 22 اردیبهشت ماه تاکید کرد که پایان بحران کرونا روشن نیست و در همین ارتباط گفت: «نمی‌دانیم پایان این ویروس چه روزی است، این هم الان جزو غیب است، برای همه بشر پنهان است که از این بیماری چه روزی و چه ماهی و چه هفته‌ای خلاص می‌شویم. جزو تعبیراتی است که قرآن مجید می‌گوید آدم نمی‌داند "وما تدری نفس بأی أرض تموت". آدم نمی‌داند پایان زندگی‌اش کجاست و کجا از دنیا می‌رود، فردا چه وضعی برایش بوجود می‌آید. اصلا نمی‌دانیم فردا چه وضعی برای ما بوجود می‌آید».

وی افزود: «این ویروس هم از آنهایی است که برای ما پنهان است. هم خودش و هم عمرش برای ما پنهان است. پیش‌بینی‌ها مختلف است، نمی‌دانیم تا چند هفته، چند ماه دیگر، به هر حال دارویش یا واکسن‌اش در اختیار قرار بگیرد. البته فراز و نشیب دارد، این روزها، روزهای شدت و حدت دارند. این ویروس هم از همان‌ها خواهد بود، نامشخص است. در پایان کار می‌شود یک قضاوت خوبی انجام داد».

وی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه نیز گفت: «به هر حال روزی بشر از این بیماری خلاصی پیدا می‌کند. حال چه موقع، چند هفته و چند ماه دیگر، این خیلی برای کسی روشن نیست، اما همین تاثیری که تا امروز در کشور خودمان شاهد آن هستیم، به هر حال کم کم به سه ماه نزدیک می‌شویم، تمام ماه اسفند و فروردین و الان هم که 23 اردیبهشت هستیم، تقریبا سه ماه جامعه را درگیر کرده و ممکن است ماههای آینده هم با این مساله درگیر باشیم. خود این آثار این پدیده در جامعه چیست و بعد از آن چگونه خواهد بود؛ بسیار مهم است».

البته وی در همین اظهار نظر تاکید کرد که کشور برای تداوم راه مقابله با ویروس کرونا مشکلاتی دارد، اما این مشکلات حل خواهد شد و گفت: «می‌توانیم با قدرت به مردم اطمینان دهیم که الان مراکز کشور فعال است. امروز ذخایر به اندازه کافی هست. برای آینده برنامه‌ریزی به اندازه کافی هست. در شرایط تحریم این کار، کار ساده‌ای نیست، کار بسیار سخت و مشکلی است. اما در این مشکل وقتی همه دست به دست هم می‌دهیم، همه کنار هم قرار می‌گیریم، می‌توانیم عبور کنیم. اگر در کنار هم قرار نگیریم مشکلات فراوانی داریم و عبور به این سادگی و آسانی نیست».

رئیس‌جمهوری در تاریخ 25 اردیبهشت ماه نیز ضمن اشاره به نامشخص بودن زمان پایان بحران ویروس کرونا، یادآور شد که: «باید از تمامی راه‌ها و امکانات برای آموزش دایمی و در دسترس قرار دادن اطلاعات دقیق در این زمینه به مردم استفاده شود که یکی از این راه‌ها پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت و رسانه‌ها است. باید زمینه دریافت اطلاعات از علایم بروز این بیماری و حالات گوناگون مبتلایان و چگونگی مقابله با این ویروس در مراحل مختلف فراهم و آگاهی‌های لازم به مردم داده شود».

بیماری کرونا، بیماری خاص و سختی بود

دکتر روحانی در اظهارات هفته گذشته خود تاکید داشت که بیماری کرونا، یک بیماری خاص و دشوار بود. وی در جلسه‌ای در تاریخ 23 اردیبهشت ماه در این ارتباط گفت: «کرونا، یک بیماری خاصی بود. لااقل در عصر حاضر در زندگی و در عمر خود چنین پدیده‌ای را ندیده بودیم که یک بیماری به سرعت همه ابعاد جامعه، از مناسک ملی تا مناسک دینی، از رفت و آمدهای اجتماعی تا رفت و آمدهای خانوادگی و حتی روابط درون خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. اینجا بحث شد که خانواده امروز نقش خود را بهتر بازیابی می‌کند. در داخل خانه هم روابط اعضا تحت تاثیر قرار گرفته، یعنی یک نفر که درون خانه مبتلا می‌شود، از زن و فرزند و پدر و مادر و همه جدا می‌شود و نه تنها توصیه که الزام می‌شود، در کنجی قرار بگیرد و رابطه خود را با اعضای نزدیک خانواده خود قطع کند. بیماری مسری در تاریخ زیاد داشتیم و شاید هم بشر در دهه‌های اخیر فکر می‌کرد بر اپیدمی پیروز شده و بیماری‌های مسری دیگر جایی در دنیای جدید ندارند که روزی یک بیماری بیاید تمام زندگی جامعه را تحت تاثیر قرار دهد، اما " وما أوتیتم من العلم الا قلیلا". دانش و آگاهی انسان بسیار محدود است. علیرغم اینکه قرن‌ها گذشته و بشر در علوم مختلف پیشرفت‌های فراوانی را داشته، اما همچنان در این مساله به طور کامل همه عالم غافلگیر شد. یعنی هیچ کشوری نبود که در این داستان دچار غافلگیری نشود. حالا چه آن کشورهایی که زودتر به این بیماری مبتلا شدند، چه کشورهایی که بعدا به این بیماری مبتلا شدند».

وی تاکید کرد که بیماری کرونا می‌تواند تغییراتی را در روابط اجتماعی ایجاد کند و افزود: «همین مباحثی که در همین جمع مطرح شد و از نظرات اساتید استفاده کردیم، دیدیم که این بیماری در حال بازتعریف رابطه انسان با جامعه، رابطه علم با دین و رابطه انسان با طبیعت است که در این شرایط چه کار باید بکنیم؟ در جامعه ما همواره توصیه بر این بود که انسان در داخل جمع و جامعه باشد. همه مشوق‌ها و برنامه‌ریزی‌ها، برنامه‌های اجتماعی، اقتصادی همه بر این مبنا بود. از کلاس دانشگاه و مدرسه، مسجد، محله، همه جا مبنا ایجاد یک رابطه نزدیک‌تر و صمیمانه‌تر بین فرد و جمع و جامعه بود و انسان را هم می‌گویند از انس اقتباس شده است. اگر از انس اقتباس شده پس انس و نزدیکی و ارتباط بیشتر اساس جامعه را تشکیل می‌داد، اما این بیماری آمد در این اصل مسلم هم، تاثیر گذاشت؛ حالا ولو کوتاه و میان مدت. فعلا تاثیر گذاشته است».

مراجع و علما در مقابله با ویروس کرونا به صحنه آمدند

دکتر روحانی در اظهاراتی در تاریخ 23 اردیبهشت ماه تاکید کرد که مراجع و علما نقش قابل توجهی در زمینه مقابله با ویروس کرونا داشته‌اند. وی در همین ارتباط گفت: «کار عظیم و بزرگی در کشور انجام شده است. عالمان، مراجع و رهبری همه کمک کردند والا اگر این مسائل پیش می‌آمد که بستن در مسجد امروز مجاز است یا غیرمجاز، حرم، اماکن مقدس، همه کمک کردند. اگر این نبود، اگر این نزدیکی دین با علم، علم با دین و اگر این فاصله را بعضی‌ها می‌توانستند ایجاد کنند. یک عده‌ای آمدند گفتند که اصلا این طب به درد نمی‌خورد. در اینجا طب اسلامی و طب چی می‌خواهیم. این کار را باید انجام دهیم. یکی گفت که اگر در حرم باز باشد اصلا مردم زودتر خوب می‌شوند. از اینها سریع عبور کردیم. چند ساعتی، چند روزی از این بحث‌ها، گوشه و کنار بود. توانستیم با سرعت از این مباحث عبور کنیم و به نقطه ای برسیم که همه در کنار هم قرار گرفتیم».

رئیس‌جمهوری در این اظهارات افزود: «در این حوادث و بحران‌ها وقتی آدم گرم و وسط مسائل است و در حال عبور است، شرایط یک جور است و وقتی تمام می‌شود، آرام می شود، مردم احساس می‌کنند دیگر کرونا تمام شده، دیگر فاصله‌های اجتماعی تمام شده، آن وقت مسائل جدیدی خواهیم داشت. هم از لحاظ اعتقادات مردم، هم از لحاظ قضاوت‌های مردم، علما و اندیشمندان دینی باید به خیلی از سوالات احتمالی جواب دهند. بین عدل خدا، بین عذاب خدا، بین نحوه خلقت خدا، بین رحمت خدا، خیلی بحث‌ها بعدها در فرصت‌های بعدی مطرح خواهد شد که این چگونه بود، چه جوری شد؟ این ویروس چگونه خلق شد؟ آیا خطا کردیم، آیا نسبت به محیط زیست و طبیعت درست عمل نکردیم، آیا آن حیوان و گوشت آن حیوانی که نمی‌بایست دنبال مصرف آن می‌رفتیم، رفتیم و دچار این مشکل شدیم؟ آیا آن دستوراتی که اسلام برای سلامت به ما داده بود، آنها را مراعات نکردیم؟ چه چیز باعث شد و دلیل آن چه بود؟ و چگونه عبور کردیم؟».

فرهنگ ایرانی و اسلامی عامل موفقیت در مبارزه با بیماری کرونا هستند

دکتر روحانی در تاریخ 24 اردیبهشت ماه، در اظهارات خود تاکید کرد که فرهنگ ایرانی و اسلامی جزو عوامل موفقیت کشور در مقابله با ویروس کرونا بوده‌اند و گفت: « احساسم این است؛ علت اینکه در حادثه ویروس کرونا، جایگاه ملت ایران با تمام ملت های جهان متفاوت است و شاهد این همه انفاق، دستگیری، بسته‌های معیشتی و کمک‌های مردمی، در همه جا، همه مساجد و همه حسینیه‌ها در سراسر کشور هستیم، ریشه این همه فداکاری و ایثار پزشک و پرستار و انفاق و کمک مردم برمی‌گردد به فرهنگ دینی و اسلامی و ایرانی مان و منشأ این فرهنگ هم قرآن مجید، زندگی پیامبر (ص)، مولی امیر المؤمنین علی (ع) و ائمه هدی (ع) است. از این صحنه ها کجا سراغ دارید. یک کشور دیگر بگویید؟ البته از نظر من کار بیمارستان و پزشک و پرستار و کادر درمانی ایران بسیار ممتاز است و هیچ‌جا اینگونه فداکاری ها یافت نمی‌شود.»

وی در همین اظهارات افزود: «ما در روزهای سخت تاریخی قرار داریم اما مردم با شهامت، متانت و آرامش زندگی می‌کنند و این آرامش مردم بسیار مهم است. اینکه مردم صف نمی‌ایستند تا کامیون دم فروشگاه برسد تا جنس را خالی کند و داخل فروشگاه بریزند و در عرض چند ساعت محموله آن کامیون را ببرند و از ساعت ظهر به بعد قفسه تا فردا صبح خالی باشد و اینکه مردم همدیگر را یاری می‌کنند و به فکر و دستگیر هم هستند که ریشه این به فرهنگ ما و به پیروی ما از خاندان رسالت و از مولای ما امیر المؤمنین (ع) برمی‌گردد که او در تمام عمرش اینچنین بود».

روحانی تاکید کرد: «کجای دنیا است که مردم اینچنین بدون قوه قهریه و تنها با سفارش، توصیه و تشریح متخصصین و وزارت بهداشت دقیق فاصله‌ها و دستورالعمل‌ها را عمل کنند؛ هم عبادت خدای را بجای آورند و هم اصولی را مراعات کنند که آن هم از جانب خداست و باید این اصول را برای بهداشت و سلامت مراعات کنیم».

دین و دانش در کنار یکدیگرند

دکتر روحانی در اظهارات خود در تاریخ 23 اردیبهشت ماه، تاکید فراوانی داشت که دین و دانش در کنار یکدیگر معنا دارند و استفاده از یکی به معنای نفی دیگری نیست. وی در همین ارتباط گفت: «در این حوادث و بحران‌ها وقتی آدم گرم و وسط مسائل است و در حال عبور است، شرایط یک جور است و وقتی تمام می‌شود، آرام می شود، مردم احساس می‌کنند دیگر کرونا تمام شده، دیگر فاصله‌های اجتماعی تمام شده، آن وقت مسائل جدیدی خواهیم داشت. هم از لحاظ اعتقادات مردم، هم از لحاظ قضاوت‌های مردم، علما و اندیشمندان دینی باید به خیلی از سوالات احتمالی جواب دهند. بین عدل خدا، بین عذاب خدا، بین نحوه خلقت خدا، بین رحمت خدا، خیلی بحث‌ها بعدها در فرصت‌های بعدی مطرح خواهد شد که این چگونه بود، چه جوری شد؟ این ویروس چگونه خلق شد؟ آیا خطا کردیم، آیا نسبت به محیط زیست و طبیعت درست عمل نکردیم، آیا آن حیوان و گوشت آن حیوانی که نمی‌بایست دنبال مصرف آن می‌رفتیم، رفتیم و دچار این مشکل شدیم؟ آیا آن دستوراتی که اسلام برای سلامت به ما داده بود، آنها را مراعات نکردیم؟ چه چیز باعث شد و دلیل آن چه بود؟ و چگونه عبور کردیم؟».

وی در همین ارتباط افزود: «بعضی‌ها فکر می‌کنند، فکر کردن در این مساله و به دانش و علم پناه بردن، غیرپناه بردن به دین است. این افکار را باید اصلاح کنیم. یعنی الان مثلا با علم و دانش دنبال زراعت می‌رویم و تولید بیشتر حاصل می‌شود و بعد این را با کارخانجات مختلف به مواد غذایی تبدیل می‌کنیم و در اختیار مردم می‌گذاریم، این غیردین و خداست؟ اگر مستقیم از طبیعت استفاده کنیم، این خداست؟ این خطا و اشتباه است. برای حرکت در مسیر علم و دانش هم خدا ما را هدایت کرده و از ما خواسته و هم توانمندی به ما داده است. توانمندی مغزی و علمی و خردی که خداوند به انسان داده و تعلیم و تعلم، اولین امتیازی است که خداوند برای بشر قرار می‌دهد. خداوند به انسان قدرت تعلم داده است، چون اول که بشر نمی‌توانست تعلیم بدهد، خودش بایست یاد بگیرد و خداوند در مرحله اول معلم بود و «علم آدم الاسما کلها». بشر در مرحله اول متعلم بود، بعد هم معلم شد هم متعلم. در مراحل مختلف، چه کسی این قدرت را داد، خداوند به انسان این امکان را داد که توان تعلم داشته باشد. بسیاری از شبهات در فضای مجازی و در فضای حقیقی مطرح می‌شود،، بعد که دانشگاه‌ها باز شد در فضای کلاس، خیلی مسائل مطرح می‌شود. چگونه باید به اینها پاسخ بدهیم و چطور با اینها مواجه شویم؟».

وی در همین تاریخ گفت: «به نظرم امروز علما، دانشمندان، دانشگاه‌ها، حوزه‌ها، باید پیشتاز این فضایی باشند که ملت را وارد شب قدر کنند و همه فداکاری انجام دهند که سرنوشت جامعه را به بهترین شکل بسازند».

 صدا و سیما در شب‌های قدر، موفق عمل کرد

دکتر روحانی در تاریخ چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه، از عملکرد صدا و سیما در پخش برنامه‌های ویژه شب‌های قدر، قدردانی کرد و ضمن اشاره به بسته بودن امکان زیارتی، گفت: «صدا و سیمای ما چقدر خوب این کمبود و مشکل را با دوربین‌ها، تصویر و پخش خودش در سراسر کشور جبران کرد و همه آن حال معنوی را به آنهایی که در بیرون کشور بیننده صدا و سیما هستند، به خوبی منتقل کردند یعنی حرم حضرت معصومه (س)، حرم مولای ما علی بن موسی الرضا (ع)، حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) شاهچراغ (ع) و اماکن مقدس بود که در آنجا دعا، ذکر، مناجات و قرآن سر گرفتن با عدد معدود از افرادی که در آنجا بودند و مردم در آنجا نبودند اما همه دل مردم آنجا بود. مردم در خانه‌ها بودند اما به حق فقط جسم مردم در خانه بود و جان مردم در کنار حرم مقدس مولی علی بن موسی الرضا (ع) و سایر اماکن مقدس بود و این بسیار مهم است و جای سپاسگزاری و تشکر دارد که هم معنویت، اخلاق مردم و هم مراعات اصول و به نظر من اینها در تاریخ ماندگار است».

تحجر عامل شهادت مولای متقیان بود

دکتر حسن روحانی در اظهارات خود در تاریخ 24 اردیبهشت ماه ضمن برشمردن فضایل حضرت علی (ع)، یادآوری کرد که «از آن حرکت شمشیر بدتر کلمه‌ای بود که این قاتل بکار برد و گفت که حکومت از آن خداست و از آن تو نیست ای علی. این جمله بسیار تکان‌دهنده است و آدمی که این جمله را ادا می‌کند علی‌الظاهر به خداوند معتقد بوده و کسی است که مبنا را حکومت الهی بر بشر می‌داند اما در عین حال جهل دینی، تحجر و افراط این آدم، او را به بدترین عمل در تاریخ کشاند و این درس بزرگی برای همه ما است که دین‌دار بودن و شریعت‌مدار بودن، بدون تعقل، تفکر، عدالت، تعادل و میانه‌روی نمی‌تواند برای ما مسیر هدایت را مشخص کند. اگر آدم اعتقادی داشته باشد و آن اعتقاد درست و در چارچوب نباشد، همان اعتقاد، همان جهل دینی و انحراف او می‌تواند بزرگترین لطمه به جامعه بشری و دنیای اسلام وارد کند».

مراسم نماز عید فطر و راهپیمایی روز قدس، با رعایت پروتکل‌ها، اجرا شوند

رئیس‌جمهوری در تاریخ 25 اردیبهشت ماه تاکید کرد که «در عین حال که این روز در محکومیت رژیم اشغالگر قدس و حمایت از فلسطین مظلوم اهمیت دارد، رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و مراقبتی نیز ضروری است که البته این موضوع نیز به وضعیت شهرهای مختلف و نسبت به میزان کنترل بیماری کرونا بستگی دارد. باید نسبت به سال‌های گذشته با استفاده از شیوه‌های متنوع و تاثیرگذارتر در مسیر محکومیت رژیم اشغالگر صهیونیستی و حمایت از مردم مظلوم فلسطین گام برداشت.

رئیس جمهور همچنین به بررسی چگونگی و شرایط برگزاری نماز عید سعید فطر در کمیته‌های امنیتی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: «با توجه به اهمیت بسیار زیاد این مراسم باشکوه معنوی، مشورت و رایزنی‌هایی با مسوولان مربوطه انجام شده و پیشنهادهای ارائه شده در این زمینه در جلسه روز شنبه ستاد ملی مقابله با کرونا بحث و بررسی خواهد شد تا بتوانیم در شهرهای سفید و زرد و با حفظ شرایط و دستورالعمل‌های بهداشتی نماز عید برگزار شود».

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه نیز اعلام کرد که: «بر اساس مصوبه امروز مراسم روز قدس در شهرهای سفید که امروز رقم آن 218 شهرستان اعلام شد با رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی نه به صورت راهپیمایی بلکه به صورت اجتماع در نمازهای جمعه برگزار می‌شود. در مورد شهر تهران نیز به خاطر شرایط ویژه پایتخت قرار شد با مسوولیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از یک مبدأ تا یک انتها مراسم نمادینی به شکل حرکت خودروها بدون اجتماع مردم داشته باشیم. در مورد نماز عید سعید فطر هم بنا شد نماز عید فطر در سراسر کشور در مساجد و فضای باز با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی اقامه شود، اما در مصلاهای بزرگ نماز عید فطر نخواهیم داشت».

زوایای حادثه ناوچه کنارک برای عموم مردم روشن شود

دکتر روحانی در تاریخ 24 اردیبهشت ماه ضمن اشاره به حادثه کشتی کنارک، تاکید کرد: «برای ما بسیار جای تأثر و تأسف بود که جوانان غیور نیروی دریایی خودمان را در یک حادثه دلخراش از دست دادیم. شنیدن این خبر و تحمل آن سخت بود، اما همه مردم در سراسر کشور و همه مسئولین، اظهار همدردی کردند و در اینجا به صراحت و با تواضع به خانواده این شهدا می‌گویم که همه هیأت دولت و همه دولت را سهیم و شریک در این مصیبت و غم خودشان بدانند ما هم کاملا مصیبت‌زده هستیم. البته دلایل این موضوع بعدها بررسی و روشن می‌شود و وقتی همه زوایا روشن شد برای مردم هم باید توضیح داده شود که آن مقوله دوم است و مقوله اول این است که اینها برای دفاع به دریا رفتند. در دریا برای تفریح نرفتند بلکه برای امنیت رفتند».

وی در همین زمینه افزود: «رزمایش و عملیات برای تفریح و خوش‌گذرانی نداشتند بلکه عملیات و رزمایش داشتند برای توانمندتر شدن قدرت جمهوری اسلامی ایران. خالصانه در صحنه رفتند و مظلومانه به شهادت رسیدند. این خیلی مهم است که در ماه مبارک رمضان با زبان روزه در روی آب‌های مواج برای خدمت به مردم، امنیت مردم، فداکارانه حضور داشته باشند و شما می‌دانید که رزم در آب، جایگاه دیگری در روایات ما دارد. همه جا ایستادگی، ایثار، فداکاری و شهادت مقدس است، اما اجر رزم و شهادت در دریا طبق روایات، 10 برابر رزم در زمین است و خداوند جایگاه ویژه‌ای نصیب آنها کرد. آنها به لقاء حق شتافتند ما باید در کنار این خانواده‌های عزیز باشیم. این خانواده‌های عزیز بدانند که همه مردم در غم آنها سهیم و شریک هستند و ان‌شاء الله امیدواریم اینگونه حوادث در جمع تمرینات نظامی و رزمایش‌هایمان به حداقل کاهش پیدا کند و بتوانیم نظم دقیق‌تری را در اینگونه موارد مورد مراعات قرار دهیم».

شرایط امروز ایران بسیار سخت است

دکتر روحانی در تاریخ 24 اسفندماه، تاکید کردند که شرایط امروز ایران بسیار سخت است و آن را امتحان الهی دانست. وی در همین ارتباط گفت: «هر کسی و هر دولتی و هر ملتی و هر جمعی مورد آزمایش‌های بسیار سنگین قرار نمی‌گیرد، «البلاء للولاء» بلیه‌ها و امتحان‌های بزرگ از آن اولیاء خداست. فقط ابراهیم است که به او گفته می‌شود که آن آزمایش سخت تاریخی برای خلیل الرحمان پیش آمد. می‌خواهم بگویم ملت و دولت ایران در یک آزمایش سخت بی‌نظیر قرار گرفته است. هر کسی، هر دولتی، هر ملتی و هر جمعی مورد آزمایش‌های بسیار سنگین قرار نمی‌گیرد و البلاء للولاء که آن بلیه‌ها و آن امتحان‌های بزرگ از آن اولیاء خداست. فقط ابراهیم است که به او گفته می‌شود و آن آزمایش سخت تاریخی برای خلیل الرحمان پیش آمد و می‌خواهم بگویم ملت و دولت ایران در یک آزمایش سخت بی‌نظیر قرار گرفته است.

در بخش دیگری از این اظهارات آمده است: «درست است که در این ویروس و این بیماری دیگران و ملت‌های دیگر هم سهیم هستند اما هیچ ملتی نیست که دو سال مداوم زیر ضربات شدید تحریم و حصر باشد و این بیماری و این ویروس در آن شرایط وارد آن کشور شود که اگر وجود دارد، بگویند. یک نمونه در تاریخ بگویند».

وی همچنین افزود: «دو سال تمام است در برابر بدترین حکومت قرار گرفتیم. یاد ندارم و آنهایی که تاریخ‌دان هستند، پیدا کنند. من یاد ندارم کاخ سفیدی به این صورت در آمریکا ظاهر شده باشد که تا این حد ضدبشر، با قساوت قلب، بی‌رحم و تا این حد ناتوان باشند. واقعا یک جمع ناآشنا. وقتی آدم به وزیر خارجه این رژیم نگاه می‌کند، مثل اینکه در عمرش الفبای سیاست ندیده و نخوانده است. من در آمریکا همچون حکومتی را سراغ ندارم که ممکن است بوده اما من به یاد ندارم. بدترین حکومت و شرورترین حکومت در آمریکا سر کار است. کدام حکومت شروری را سراغ دارید که یک فرمانده عالی‌رتبه نظامی ما را در یک کشور خارجی ترور کند. آمریکا همیشه تروریست بوده ولی تا این حد بی‌سابقه است و آمریکا همیشه علیه ملت‌های مستقل و مظلوم کار کرده ولی تا این حد بی‌سابقه است یعنی باز هم در زمان بیماری کرونا و این ویروس عالم‌گیر حتی برای ورود دارو مشکلات ایجاد کند. خداوند ما را در یک امتحان اینطوری قرار داده است؛ دو سال تحریم شدید، این ویروس، این سختی‌ها، این مشکلات، یک حکومت جباری مثل آمریکا که بی‌نظیر در تاریخ آمریکا و دور و بر ما بعضی از حکومت‌ها که آنها هم در تاریخ بی‌نظیر هستند. مرتجعین جنوب ما یکی از آنهایی است که واقعا بی‌نظیر است و کمتر دیدیم. نه پدری آنچنان دیدیم و نه پسری آنچنان دیدیم که امروز می‌بینیم آنها هم فوق‌العاده عجیب و غریب هستند و اینها آزمایشی است که خداوند برای ما پیش آورده است».

روحانی همچنین افزود: «تمام وزرا، مسئولین، قوای سه‌گانه، همه ارکان کشور و همه ما از بالاترین مقام که مقام معظم رهبری است تا آن کارمند کوچک در یک آزمایش عظیم و بزرگ الهی قرار گرفتیم و خداوند ما را لایق این امتحان قرار داده است».

دکتر روحانی در روز شنبه 27 اردیبهشت ماه نیز دوباره به این موضوع پرداخته و ضمن تاکید بر مشکلات ناشی از تداوم شیوع بیماری کرونا در کشور، گفت: «این وضعیت آثار روانی سختی بر جای می‌گذارد؛ مسوولان امور پزشکی، اجتماعی و اقتصادی باید برای مردم به صورت واضح و شفاف شرایط را توضیح دهند و بگویند که دوران سختی ویروس هنوز تمام نشده اما در عین حال شرایط نسبت به قبل بهتر شده است».

وزارت صمت با فشار کاری بسیار مواجه است

دکتر روحانی در اظهارات هفته گذشته خود، بار کالی بر دوش وزارت صمت را بسیار دانست و از آن انتقاد کرد. وی در روز چهارشنبه 24 اردیبهشت گفت: «می‌خواهم به ملت عزیز و بزرگ بگویم که مسئولین شما و خادمان شما در دولت با همه توان در این حدود سه ماه شبانه‌روز تلاش کردند؛ از وزارت بهداشت و درمان با تمام کادر پزشکی‌اش در سراسر کشور و وزارت کشور با همه توان‌اش در سراسر کشور که اینها در خط مقدم بودند تا وزارت صمت که بار سنگین پشتیبانی را در این مدت بر دوش داشت».

وی از وزرای پیشین این وزارتخانه قدردانی کرد و گفت: «باید از همه آنهایی که تا دیروز و پریروز در این وزارتخانه کار می‌کردند، آنهایی که از پریروز تا امروز و آینده بار مسئولیت را بر دوش دارند و همه آنهایی که در دوره خودشان تلاش و کوشش کردند، تشکر کنم. این وزارتخانه، وزارتخانه سخت، مشکل و بزرگی است که 4 وزارتخانه جمع شده و یک وزارتخانه شده است. وزارتخانه صنعت، صنایع سنگین و معادن بوده و بازرگانی را با هم یکی کرده و به یک وزارتخانه بزرگ تبدیل کردند. اداره این وزارتخانه بسیار سخت و سنگین است همه آنهایی که در گذشته در این زمینه تلاش کردند از آنها تشکر می‌کنم و امروز که این بار مسئولیت بر دوش برادر عزیز آقای مدرس خیابانی قرار گرفته، همه باید او را یاری و کمک کنیم تا بتواند این بار سنگین را ادامه دهد و شاهد شرایط بهتری باشیم».

وزارت صمت باید بهداشت و درمان، بازار، صادرات و واردات را پشتیبانی کند لذا کار عظیم و بزرگی را بر دوش دارد و این کار را ادامه می‌دهد.

کنترل بازار خودرو، مطالبه مردم و مسئولان است

دکتر روحانی پس از عزل وزیر پیشین صمت، در تماسی تلفنی در روز 26 اردیبهشت ماه با سرپرست این وزارتخانه، تاکید کرد که «کنترل بازار و حمایت از مصرف کننده و ایجاد آرامش در فضای کسب و کار و مسیرشفاف میان تولید کنندگان و مصرف کنندگان، مطالبات منطقی مردم، صاحبان کسب و کار و دولت است که ضروری است به جدیت در تحقق این اهداف اهتمام داشته باشید».

وی در همین تماس تاکید کرد که «رصد دائمی بازار در جهت تامین کالاهای اساسی و ضروری مردم و کنترل عرضه وتقاضا قطعا نقش اساسی در مدیریت قیمت ها خواهد داشت. همچنین باید در جهت رفع دغدغه تولیدکنندگان و صاحبان کارخانه ها در تامین مواد اولیه به جدیت تلاش کرد. در همین راستا طبق یک برنامه ریزی روشن و شفاف که هم برای تولید کنندگان خودرو و هم برای مردم کاملا آشکار و مشخص باشد، باید با حذف فضای دلالی و واسطه گری، خودرو با قیمت منطقی از تولید کننده به دست مصرف کننده برسد. این مسیر باید به گونه ای طراحی شود که به حذف نقش آفرینی کاذب واسطه ها و دلالان در تعیین قیمت خودرو و ارجحیت یافتن منفعت مردم و تولیدکنندگان خودرو منجر شود و قطعا تحقق این موضوع عمل به مصوبه ستاد اقتصادی دولت خواهد بود».

دکتر روحانی در همین تماس تلفنی یادآور شد: «به هیچ وجه از سوی مردم و مسوولان قابل تحمل نخواهد بود که با جهش های غیرمنطقی و کاذب در بازار خودرو، خودروهای تولیدی کشور با قیمتی گزاف به دست مردم برسد».

رفع دغدغه‌های تولیدکنندگان و همچنین بهره‌گیری متناسب از معادن کشور، از دیگر موضوعاتی بودند که رئیس‌جمهوری از آن‌ها به عنوان مسائل و موضوعاتی یاد کرد که نیاز به توجه وزیر صمت دارند.

باید برای تحقق شعار امسال تلاش کرد

دکتر روحانی در تاریخ 27 اردیبهشت ماه یادآور شد که تلاش برای تحقق شعار سال «جهش تولید» یک وظیفه همگانی است. وی تاکید کرد که: «در کشور نیاز به تولید کالا، صادرات آن و ارز ناشی از صادرات داریم و همه باید برای تحقق شعار جهش تولید که از سوی مقام معظم رهبری برای امسال مطرح شده است همه تلاش خود را انجام دهیم. اگر چشم‌مان به بشکه نفت باشد مشکل پیدا خواهیم کرد، اما اگر چشم ما به دست صادرکننده‌های وطن‌دوست و ملت‌دوست باشد مشکلات را حل خواهیم کرد».

ایران همواره از عراق حمایت خواهد کرد و به همکاری‌های خود با این کشور ادامه خواهد داد

رئیس‌جمهوری ایران در تاریخ 22 اردیبهشت ماه و در تماس تلفنی با «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر جدید عراق، ضمن تبریک انتخاب وی، تاکید کرد که ایران همواره تحت هر شرایطی از دولت عراق حمایت خواهد کرد. وی در این تماس تلفنی گفت: «از اینکه فردی مسلط به تحولات سال های اخیر این کشور، امروز مسئولیت امور را برعهده گرفته، بسیار خوشحالیم». وی در این تماس تاکید کرد که استقلال عراق، ثبات سیاسی، حاکمیت ملی و یکپارچگی این کشور برای ما بسیار حائز اهمیت است و ابراز امیدواری کرد که روابط دوستانه و مناسبات تهران - بغداد بیش از پیش توسعه و گسترش یابد.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ما همواره در راستای منافع دو ملت در کنار عراق بوده و هستیم، اظهار داشت: «همچنان باید مراقب توطئه گرانی باشیم که منافع عراق و ملت های منطقه را هدف قرار داده‌اند.

و گفت که «همانطور که در مبارزه با داعش ثابت کردیم که در کنار ملت عراق هستیم، اکنون نیز برای تامین ثبات و پیشرفت عراق با همه توان در کنار دولت این کشور خواهیم بود».

رئیس‌جمهوری ایران همچنین در زمینه همکاری با دولت عراق نیز ضمن تاکید بر توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی دوکشور، ضرورت تبادلات تجاری از طریق مرزهای زمینی دوکشور و همچنین فعال شدن بازارچه های مرزی را مورد اشاره قرار داد و بر اجرایی و عملیاتی شدن توافقات قبلی دوکشور از جمله خط لوله نفت، اتصال راه آهن در شلمچه و لایروبی اروند رود تاکید کرد. دکتر روحانی همچنین با اشاره به شیوع ویروس کرونا در میان کشورهای جهان، همکاری، تبادل اطلاعات و دانش دو کشور در این زمینه را ضروری خواند و بر ارائه هرگونه کمک به عراق در راه مبارزه با ویروس کرونا اعلام آمادگی کرد.

ایران و مالزی با قوت همکاری خواهند کرد

تماس تلفنی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر مالزی در روز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه صورت گرفت و دکتر روحانی در این تماس تلفنی بر تمایل دو کشور بر تداوم همکاری‌های اقتصادی تاکید کرد. رئیس جمهور ایران و نخست وزیر مالزی همچنین با تاکید بر اهمیت برجام و ضرورت حفظ این توافق، تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه ایران بویژه در شرایط حاضر را نقض حقوق بشر خواندند و اظهارداشتند که به حمایت از یکدیگر از مجامع بین المللی و مخالفت با تحریمها ادامه خواهند داد.

*س_برچسب‌ها_س*