گزارش اعتماد از آلودگی هوای تهران؛ بوی مرگ می دهد
32 میلیون نفر از جمعیت ایران در هوای با حد آلودگی 6 برابر استاندارد جهانی نفس میکشند.
روزنامه اعتماد نوشت: هشدارهای یک هفتهای سازمان هواشناسی درباره تشدید آلودگی هوای تهران به دلیل پایداری نسبی جو و توقف وزش باد به وقوع پیوست و دیروز، پایتخت، هشتادو نهمین روز دارای هوای ناسالم برای گروههای حساس را آغاز کرد.
از روز جمعه، سازمان هواشناسی کشور با صدور هشدار زرد رنگ (وقوع پدیدهای جوی که ممکن است در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی ایجاد کند) اعلام کرد که غلظت آلایندهها در شهرهای تهران و کرج تا روز دوشنبه 23 آبان افزایش خواهد داشت.
طبق گزارش 22 آبان شرکت کنترل کیفیت هوا، دیروز شاخص آلودگی هوای تهران با آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون به عدد 125 رسید که از حد سلامت (عدد 100) بالاتر بود. شاخص ذرات معلق با قطر کمتر از 10 میکرون هم دیروز به عدد 71 افزایش یافت و شاخص دیاکسید گوگرد، به عدد 17، شاخص دیاکسید نیتروژن به عدد 73، شاخص ازن به عدد 9 و شاخص مونواکسید کربن هم به عدد 31 رسید.
در حالی که به دنبال افزایش شاخص آلایندگی هوای تهران طی دو روز اخیر، پیشبینی شده تا اواخر این هفته بر شدت آلودگی هوای پایتخت افزوده شود، از ابتدای هفته جاری هم مدیریت بحران استان تهران به وضعیت آمادهباش در آمد و دیروز بنا به تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران که در استانداری تهران تشکیل شد، امروز ساعت ورزش و فعالیت بدنی در مدارس مناطق 19 گانه پایتخت تعطیل و فعالیتهای ورزشی در فضای باز شهر تهران هم ممنوع شده است.
فقط خودروها مقصر این هوای قهوهای هستند؟
مسئولین شهری و استانی همچنان آلودگی هوای پایتخت را به تردد خودروهای فرسوده و فاقد معاینه فنی ربط میدهند. اخیرا مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران گفته که یک خودروی سواری فرسوده 26 برابر یک خودروی نو، یک موتوسیکلت فرسوده 12 برابر یک موتوسیکلت نو و یک کامیون فرسوده 50 برابر یک کامیون نو آلایندگی دارند. این مسوول حوزه شهری همچنین با استناد به گزارش بانک جهانی، اعدادی هم از میزان خسارات اجتماعی آلودگی هوا در شهر تهران اعلام کرده از جمله اینکه گفته تاثیر آلودگی هوای تهران بر سلامت شهروندان رقمی معادل 2 میلیارد و 600 میلیون دلار است در حالی که رفع خرابی یا حذف خودروهای فرسوده از چرخه تردد به مراتب ارزانتر از این خسارات خواهد بود، چراکه بر اساس محاسبات صورتگرفته، خسارت سالانه آلایندگی یک کامیون فرسوده در شهر تهران برابر 467 میلیون تومان و خسارت سالانه آلایندگی یک موتوسیکلت فرسوده برابر 21 میلیون تومان است.
اخیرا سردار تیمور حسینی، جانشین رییس پلیس راهور نیروی انتظامی هم در یک برنامه تلویزیونی حاضر شده و اعلام کرده: «47 درصد خودروها در کشور (معادل 17 میلیون وسیله نقلیه) فرسوده هستند که از این تعداد 7 میلیون دستگاه در کلانشهرها در حال ترددند. سال 1400 بالغ بر یک میلیون و 300 هزار دستگاه وسیله نقلیه در کشور تولید شده در حالی که به ازای این حجم تولید، فقط 29 هزار خودروی فرسوده از رده خارج شده در حالی که اگر با قانون ضعیف حذف یک خودروی فرسوده به ازای تولید 4 خودرو پیش میرفتیم باید حداقل 325 هزار دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج میشد.»
در همین برنامه تلویزیونی، داریوش گلعلیزاده سرپرست مرکز ملی هوا و تغییرات اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست هم تایید کرد که به ازای تولید سالانه حدود یک میلیون و 400 هزار خودرو در کشور، به حدود 350 تا 400 هزار برگه اسقاط نیاز داریم در حالی که مجموع برگههای اسقاط صادره تا امروز، به 70 هزار فقره رسیده است.
اما دیروز سرپرست شرکت بهرهبرداری متروی تهران و حومه اعلام کرد که تعداد مسافران متروی پایتخت نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. طبق این اعلام، در 7 ماه اول سال گذشته 154 میلیون مسافر از مترو در شهر تهران استفاده کردهاند که این عدد در مدت مشابه سال جاری به 221 میلیون مسافر افزایش یافته و بنابراین استفاده پایتختنشینان از خودروی شخصی کاهش داشته ولی با این حال طبق اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شهر تهران در سال جاری تاکنون، دو روز هوای پاک، 127 روز هوای مطلوب، 89 روز هوای آلوده برای گروههای حساس، هشت روز هوای ناسالم برای همه گروهها، دو روز هوای بسیار ناسالم و دو روز هوای خطرناک داشته در حالی که براساس اعلام همین نهاد وابسته به شهرداری تهران، پایتخت در سال 1400 هیچ روزی هوای بسیار ناسالم و خطرناک را تنفس نکرده بود.
رییس کمیته سلامت شورای شهر تهران در جلسه علنی روز 8 آبان سال جاری در گزارش مربوط به وضعیت هوای پایتخت طی سالهای 1396 تا 1400 اعلام کرد: «براساس آماری که محیط زیست شهرداری تهران اعلام کرد، از سال 1396 تا سال 1400 از مجموع 1826 روز تنها 36 روز هوای پاک در تهران ثبت شده است.»
عباس شاهسونی؛ رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در گفتوگوهای رسانهای خود طی دو سال اخیر با خبرگزاریهای فارس و ایسنا بابت تاثیر آلودگی هوا بر سلامت شهروندان، اعلام کرده که طی سال 1399، در کل کشور 41 هزار و 700 مرگ بر اثر آلودگی هوا رخ داده که بابت این میزان مرگ، ایران در جایگاه 19 جهانی دارای آلودهترین هوا ایستاده و در همین سال (1399) در شهر تهران تعداد 3751 مرگ منتسب به مواجهه با ذرات معلق رخ داده که این عدد در سال 1400 به 6400 مرگ افزایش یافته است.
شاهسونی، ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون را پنجمین علت مرگ و آلودگی هوا را هفتمین علت مرگ در ایران در سال 1400 دانسته و گفته که در سال 1400، ایران بین 106 کشور دنیا بابت شاخص کیفیت هوا در رده بیست و سوم جدول و در منطقه غرب آسیا بابت شاخص آلودگی هوا، در رده ششم جدول ایستاده است.
شاهسونی میگوید: «در سال 1399 میانگین غلظت ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون در 25 شهر ایران با جمعیت حدود 32 میلیون نفر (تهران، اهواز، مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، ایلام، سنندج، یاسوج، همدان، خرمآباد، اراک، کرج، کرمانشاه، آبادان، زنجان، یزد، ارومیه، کرمان، بیرجند، قم، زابل، بحنورد، دزفول و اردبیل) تقریبا 6 برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت (10 میکروگرم غلظت سالانه) بوده به این معنا که در سال 1399 در این 25 شهر، بهطور میانگین 120.5روز میانگین غلظت روزانه ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون بالاتر از رهنمود روزانه سازمان جهانی بهداشت بوده و البته در شهری مثل اهواز 292 روز و در شهر تهران نیز 224 روز میانگین غلظت روزانه ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون بالاتر از رهنمود روزانه سازمان جهانی بهداشت بوده است.»
شاهسونی همچنین میگوید که در سال 1399 در این 25 شهر، بهطور میانگین 11 هزار و 129 مرگ به مواجهه طولانی مدت با ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون در بزرگسالان بالاتر از 30 سال منتسب شده و بهطور مجزا و تفکیک شده، بهطور میانگین حدود 519 مرگ به علت بیماریهای مزمن انسداد ریوی (تهران 123 مرگ) حدود 298 مرگ به علت سرطان ریه (تهران 112 مرگ) 4255 مرگ به علت بیماریهای ایسکمیک قلبی (تهران1251 مرگ) حدود 1734 مرگ به علت سکته مغزی (تهران 632 مرگ) منتسب به ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون رخ داده است.
شاهسونی همچنین با هشدار نسبت به روند افزایشی غلظت ذرات معلق از سال 1397 تاکنون، دیروز در گفتوگو با خبرگزاری فارس هشدار داد که آلودگی هوا تا اواخر بهمن ادامه خواهد داشت و با انتقاد از اجرا نشدن قانون هوای پاک که سال 1396 به تصویب رسید، افزود: «شاخص آلودگی هوای تهران دیروز روی عدد 125 و به معنای هوای ناسالم برای گروههای حساس بود اگرچه که در چند ایستگاه مانند ایستگاه تربیت مدرس، ایستگاه پارک شکوفه، دانشگاه علم و صنعت و پیروزی، به بالای 150 و به وضعیت ناسالم برای همه گروهها رسید. با شروع فصل سرما بیش از پیش با آلودگی هوا مواجه خواهیم بود و این مشکل به صورت متناوب تا اواخر بهمن وجود دارد در حالی که قانون هوای پاک وظایف دستگاهها را مشخص کرده، اما عمدتا اجرای این قانون ضعیف است و بیشتر مواد قانونی اجرایی نشده است.
وقتی اقدامی انجام ندهیم غلظت ذرات معلق بهطور میانگین افزایش خواهد یافت چنانکه در سال 96 و زمانی که قانون هوای پاک ابلاغ شد غلظت ذرات معلق بهطور میانگین سالانه 30 میکروگرم در مترمکعب بود و امروز این عدد به 31 رسیده و این عدد به این معناست که در این بازه 5 ساله قانون هوای پاک هیچ کمکی به کاهش غلظت سالانه ذرات معلق نکرده و البته وزارت صنعت، سازمان استاندارد، وزارت نفت، وزارت کشور و شهرداریها کم کارترین دستگاهها در زمینه اجرای قانون هوای پاک هستند که به درستی به وظایف خود عمل نکردهاند.»
اخیرا مسعود یونسیان؛ استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگویی که با خبرگزاری ایلنا داشت در رابطه با آمارهای مرگ منتسب به آلودگی هوا گفته بود: «به ازای یک واحد آلودگی هوا، تعداد مشخص به آمار مرگ افزوده میشود. بهطور مثال اگر 10 واحد به شاخص آلودگی هوا افزوده شود، تعداد مرگ را در 10 واحد ضرب میکنیم. وقتی میگوییم افرادی بر اثر علت مشخص فوت شدهاند، میتوان به صورت مستقیم از آنها نام برد، اما مرگهای بر اثر آلودگی هوا را نمیتوان به صورت مستقیم شناسایی کرد، چراکه ما بر اساس یکسری محاسبات به این تعداد رسیدهایم.
همانطوری که در یک مزرعه داس برمیداریم تا گندم درو کنیم و معمولا دستهها و خوشههای بلندتر و بزرگتر درو میشوند، آلودگی هوا هم یک انسان جوان سالم و قبراق را نمیکشد. آلودگی هوا موجب فوت زودرس میشود و مثلا فردی یک بیماری زمینهای قلبی و تنفسی دارد و اگر قرار بود که مثلا تا 10 سال دیگر زنده باشد بر اثر آلودگی هوا مرگ او زودتر رخ خواهد داد؛ لذا افرادی بر اثر آلودگی هوا فوت میکنند که انتظار داشتیم در آینده نزدیک فوت کنند و اکنون به دلیل آلودگی هوا مرگ آنها جلو افتاده است. معمولا افرادی که در مرز سلامت خود با بیماری قرار دارند، بیشتر احتمال دارد که آلودگی هوا موجب مرگ آنها شود.»
هم اکنون دیگران می خوانند-
واکنش قوه قضاییه به فیلم دلخراش لحظه شلیک به یک نوجوان | «مهدی حضرتی» با گلولهای بر پیشانی کشته شد
-
توضیحات قوه قضاییه درباره علت خودکشی «یلدا آقافضلی» بعد از آزادی
-
اخبار غیررسمی از وضعیت جسمی وخیم «حسین رونقی» | حسین رونقی در بیمارستان احیا شد؟ + عکس
-
تیم اسکورت مسلح و ویژه «مولوی عبدالحمید» هنگام ورود به مصلی زاهدان + فیلم
-
ماجرای کشف جسد جوان ایرانشهری پس از اعتراضات روز جمعه چیست؟
-
جزئیات تازه از حادثه برای دختر دانشآموز دهگلانی | هستی حسین پناهی» در بیمارستان کوثر سنندج بستری است
-
جزئیات کشته شدن «اردلان قاسمی» هنگام شعارنویسی در کرمانشاه
بیشتر بخوانید
- برچسبها:
- اراک
- اردبیل
- ارومیه
- استان تهران
- اصفهان
- اهواز
- ایلام
- بیرجند
- تبریز
- تهران
- دانشگاه تهران
- دانشگاه علوم پزشکی
- زاهدان
- زنجان
- سازمان جهانی بهداشت
- سنندج
- شورای شهر تهران
- شهرداری تهران
- شیراز
- قم
- قوه قضائیه
- کرج
- کرمان
- کرمانشاه
- محیط زیست
- مشهد
- نیروی انتظامی
- وزارت بهداشت
- وزارت صنعت
- وزارت نفت
- همدان
- یاسوج
- یزد
- آلودگی هوا
- پلیس راهور
- وزارت کشور