دوشنبه 28 آبان 1403

گزارش ایسنا از همایش پیامدهای «ترور سردار»

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
گزارش ایسنا از همایش پیامدهای «ترور سردار»

همایش تخصصی پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی ترور سردار سلیمانی به همت موسسه مطالعات و تحقیقات بین‌المللی ابرار معاصر تهران و با همکاری پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار شد.

به گزارش ایسنا، این همایش با حضور و سخنرانی برخی تحلیل‌گران سیاسی و اساتید دانشگاه برگزار شد.

مدیرعامل موسسه ابرار معاصر تهران: ترور سردار سلیمانی تروریسم دولتی آمریکا است

عابد اکبری، مدیرعامل موسسه ابرار معاصر تهران در ابتدای این مراسم در سخنان کوتاهی اقدام آمریکایی‌ها در ترور سردار قاسم سلیمانی را تروریسم دولتی آمریکا عنوان کرد.

وی در ادامه با اشاره به مبارزه ایران با خطر بنیادگرایی افراطی و تکفیر به تشریح نقش سپهبد شهید قاسم سلیمانی در مبارزه با داعش پرداخت.

مدیرعامل موسسه ابرار معاصر تهران در بخش پایانی صحبت‌های خود با وارد کردن انتقاداتی به عملکرد کشورهای اروپایی از جمله سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان در مورد ایران و تصمیم آنها جهت استفاده از مکانیزم ماشه در مورد برجام ادامه داد: اقدام آنها برای استفاده از این مکانیزم چه اقدامی نمادین باشد و چه برای افزایش فشار برای ایران، اقدامی خصمانه برای منافع ملی ایران و صلح و امنیت منطقه قلمداد می‌شود.

وزیر پیشین ارشاد اسلامی: سردار سلیمانی یک نخبه نظامی بود

محمد حسینی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی که در این همایش تخصصی حضور داشت، در اظهاراتی با تاکید بر این‌که حاج قاسم سلیمانی یک فرد نبود، تاکید کرد: دیدیم که بعد از شهادت ایشان اجتماعاتی در کشورهای مختلف برگزار شد و در این اجتماعات مردم نشان دادند که چه عشق و علاقه‌ای به این سردار بزرگ دارند.

وی در ادامه به اقدام ایران در حمله به پایگاه عین‌الاسد آمریکا در عراق اشاره کرد و گفت: ایران در راستای انتقام از خون سردار قاسم سلیمانی سیلی را به آمریکایی‌ها زد و این اقدام ایران شلیک به هیمنه آمریکایی‌ها بود.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که بسیاری از رسانه‌های آمریکایی ترور سردار سلیمانی از سوی آمریکا را یک قمار بزرگ از سوی ترامپ عنوان کردند، اظهار کرد: بعد از این‌که آمریکایی‌ها سردار سلیمانی را ترور کردند برخی از همپیمانان آمریکا نیز به این اقدام واشنگتن تعریض داشتند و تاکید کردند که باید آمریکایی عواقب این کار را در نظر می‌گرفتند.

این فعال سیاسی با اشاره به تحولات بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی، گفت: در مجلس عراق شاهد این بودیم که نمایندگان این کشور مصوبه اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور را تصویب کردند و ناتو نیز اعلام کرد که نیروهای خود در این منطقه را کاهش می‌دهد. از دیگر سو ایران نیز در تصمیمی اعلام کرد که محدودیت‌های برجامی خود را کنار می‌گذارد.

حسینی با بیان این‌که مردم ایران با حضور باشکوه خود در مراسم تشییع سردار سلیمانی در شهرهای مختلف حماسه بی‌بدیلی را به وجود آوردند، ادامه داد: دشمنان البته تلاش کردند که با دامن زدن به فتنه داخلی این حماسه باشکوه را تحت‌الشعاع قرار دهند.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که مردم ایران و بسیاری از ملت‌های منطقه از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکایی‌ها ناراحت و عزادار شدند، خاطر نشان کرد: البته بگذریم از معدود افرادی که در برخی از رسانه‌های فارسی‌زبان در خارج از کشور از این ترور اظهار خشنودی کردند، کسانی که از این ترور اظهار خشنودی کردند بویی از انسانیت نبرده‌اند. سردار سلیمانی کسی بود که در طول هشت سال دفاع مقدس از تمامیت ارضی کشور دفاع کرد و پس از آن نیز عمق استراتژیک ایران را به دریای مدیترانه و همسایگی رژیم صهیونیستی گسترش داد و کسی نمی‌تواند از این ترور اظهار خشنودی کند مگر این‌که بویی از انسانیت نبرده باشد.

نژندی منش: ایران به دلیل ترور شهید سلیمانی علیه آمریکا اقامه دعوی کند

هیبت الله نژندی منش در سخنرانی خود در این همایش اظهار کرد: بحث را از حمله پهبادی آمریکا شروع می کنم. آنها اعلام می کنند عراقی ها راضی بودند و در راستای دفاع مشروع بوده است. همچنین اعلام می کنند که برای پیشگیری از برنامه های بعدی ایران بوده است که هیچ توجیه و مدرکی برای این مواردی که آمریکا مطرح کرده است وجود ندارد. اینکه ترور را به عنوان یک عامل بازدارنده مطرح کنیم بسیار خطرناک است. با این شرایط به دوران دادگستری و انتقام گیری شخصی باز می گردیم و برای دنیا بسیار خطرناک است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: آیا می توان ترور سردار سلیمانی را جنایت علیه بشریت دانست؟ در وهله اول جواب منفی است اما تحریم های اقتصادی به عنوان حمله علیه جمعیت غیر نظامی ایران تعریف شده است و در ادامه این ترور را باید به عنوان اقدامی غیر مشروع دانست. اقدام آمریکایی ها حمله مسلحانه بوده است. اقدام تجاوزگرایانه هم بر اساس رویه دیوان دادگستری حساب می شود. حمله به مقام ارشد نظامی یک کشور که سمبل و نماد حاکمیت است اقدام تجاوزگرایانه علیه مردم وکشور است.

نژندی منش گفت: اصول مهم بنیاندی منشور حقوق بشر توسط آمریکایی ها نقض شده است. شاید می خواهند به جای این منشور به قوانین داخلی خود اتکا کنند. نباید ناامید بود تمام گزینه های حقوقی روی میز است. می توانیم با تلاش ناعادلانه بودن این اقدامات را در دنیا ثابت کنیم. باید علیه آمریکایی‌ها طرح دعوا کنیم.

میرمحمدی: دیپلماسی و مقاومت دولبه یک قیچی هستند

در ادامه این همایش تخصصی، میر محمدی، تحلیلگر مسائل منطقه سخنرانی کرد. وی در اظهاراتی گفت: ما همواره بر عدم حضور آمریکا تاکید داشتیم؛ امروز با این اتفاقات و اشتباه محاسباتی که در ترور شهید سلیمانی انجام داد این تاکید سرعت بیشتری گرفته است. گرچه اهمیت استراتژیک خاورمیانه در سیاست خارجه آمریکا کاهش پیدا می کند اما به معنی این نیست که به راحتی از منطقه دل بکنند. باید این موضوع به عنوان یک مطالبه توسط خود منطقه به عنوان منطقه پسا آمریکا دنبال شود.

این تحلیلگر مسائل منطقه‌ای گفت: اهداف ما انزوای اسرائیل و از بین رفتن این غده سرطانی، اتحاد کشورهای منطقه، تقویت رابطه جمهوری اسلامی با کشورها، تبدیل شدن نقش مقاومت به نقش و نظم اصلی در منطقه است. در راستای این اهداف ابتکار عمل‌هایی را برای ایجاد منطقه پسا آمریکایی نیاز داریم.

میرمحمدی در همین راستا ادامه داد: باید به شوراهای منطقه ای بپیوندیم. باید به شورای همکاری خلیج فارس بپیوندیم که از ایران هراسی کشورهای عرب کم شود. با توجه به صحبت هایی که حضرت آقا داشتند ما به عنوان همسایه و برادران این کشورها باید کاری کنیم که با ما نزدیکی و برادری داشته باشند. جمهوری اسلامی در شورای کشورهای ترک زبان غایب است، اگر به این شورا بپیوندیم اولا دومین کشور پرجمعیت این شورا می شویم و ثانیا با استفاده از امکانات این شورا محور مقاومت را پیش ببریم. تلاش نظام‌مند برای تشکیل شورای فارسی زبان پیشنهاد دیگری است. تلاش ایران برای عضویت در اتحادیه عرب یک تلاش دیگری است که می‌توان انجام داد. این تلاش استطکاک ایجاد شده در میان ایران و جهان عرب را کاهش می دهد.

وی در پایان تصریح کرد: باید در این نظم و نهاد های منطقه ای مرتبط با خودمان عضو باشیم و نقش فعال داشته باشیم. دیپلماسی و مقاومت دولبه یک قیچی هستند. بدون آن یکی این قیچی کار نمی‌کند. باید با استفاده از هر دوی آن دو، نفوذ خود را به عنوان عامل صلح و ثبات در منطقه ایجاد کنیم.

رویوران: سردار سلیمانی محور بزرگی از بازدارندگی را در منطقه ایجاد کرد

حسین رویوران، کارشناس مسائل عرب آیا نیز در این همایش حضور داشت.

وی در سخنرانی خود با اشاره به نقش سردار سلیمانی در ایجاد محور مقاومت در لبنان، عراق، سوریه، فلسطین و یمن گفت: در حال حاضر می‌ببینید که محور مقاومت در یمن آن چنان گسترش پیدا کرده است که سعودی‌ها که از مهمترین خریداران تسلیحات جنگی در سطح دنیا هستند در جنگ با مردم یمن در دست پایین تری قرار گرفتند و جریان مقاومت در یمن در این نبرد دست بالا را دارد.

وی با بیان این که در عراق و سوریه معادله بازدارندگی در حال تکمیل است ادامه داد: وقتی این معادله تکمیل شود معادله منطقه‌ای نیز متفاوت خواهد شد.

رویوران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به حضور باشکوه مردم در مراسم تشییع سردار سلیمانی گفت: اوج معادله بازدارندگی در منطقه را در روزهای اخیر مشاهده کردیم. بعد از ترور سردار سلیمانی توسط آمریکایی‌ها مردم در کشورهای مختلف در محکومیت این موضوع در خیابان‌ها حضور پیدا کردند و مراسم باشکوه تشییع ایشان در عراق و ایران برگزار شد. بعد از این ترور ایران بلافاصله جواب این اقدام آمریکایی‌ها را داد و به پایگاه عین الاسد حمله کرد و این برای اولین بار است که در 70 سال اخیر خارج از چارچوب جنگ یک پایگاه بزرگ نظامی آمریکا مورد حمله قرار می‌گیرد.

وی در بخش پایانی صحبت‌های خود با بیان این که محور بازدارندگی در سراسر منطقه گسترش پیدا کرده گفت: در حال حاضر تئوری امت استیت که محوریت آن مبارزه با رژیم صهیونیستی است به پیشرفت‌های خوبی دست پیدا کرده است.

سفیر پیشین ایران در لیبی: سردار سلیمانی معادلات در سوریه را تغییر داد

حسین اکبری، سفیر پیشین ایران در لیبی نیز در این مراسم حضور یافت و به سخنرانی پرداخت.

وی در اظهاراتی با اشاره به اقدام آمریکایی‌ها در ترور سردار سلیمانی خاطر نشان کرد: آمریکایی‌ها فکر می‌کردند که ایران نمی‌تواند در برابر اقدام آن‌ها در ترور فرمانده سپاه قدس پاسخی بدهد و موج گسترده‌ای در ایران، عراق و بسیاری از کشورهای دیگر در راستای محکوم کردن این اتفاق راه بیفتد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر علم مبارزه با نژادپرستی، جریان تکفیر و نظام سلطه در دست جریان مقاومت است، گفت: در حال حاضر جریان مقاومت به نقطه اتکای کشورهای منطقه تبدیل شده است چرا که این گفتمان توانسته هیمنه و اقتدار آمریکا را زیر سوال ببرد. در حال حاضر بسیاری از کشورها متوجه شده‌اند که مقابله با آمریکا کار پیچیده‌ای نیست در صورتی که اراده‌ای در این زمینه وجود داشته باشد و خوشبختانه اکنون می‌بینیم که اراده قوی در بین امت‌های اسلامی برای مبارزه با زیاده‌خواهی جریان سلطه بوجود آمده است.

سفیر پیشین ایران در لیبی با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی سردار سلیمانی گفت: ایشان در کارهایشان بسیار اخلاص داشتند و حتی با دشمنان خود نیز با صداقت برخورد می‌کردند. ایشان در تصمیم‌گیری‌هایشان منافع عموم را در نظر می‌گرفتند و در مذاکرات سیاسی به صورت منطقی برخورد می‌کردند.

اکبری همچنین یکی دیگر از ویژگی‌های سردار سلیمانی را ولایت‌مداری عنوان کرد و افزود: ایشان تبعیت از ولایت را شرط ایمان می‌دانستند.

این دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به نقش سردار سلیمانی در مبارزه با داعش از جمله در سوریه ادامه داد: در جریان تحولات در سوریه خیلی‌ها فکر می‌کردند که سوریه از دست رفته است و نمی‌توان اقدامی را انجام داد ولی ایشان معادله را در سوریه عوض کردند و نشان دادند که نظام سلطه آن طور که می‌گوید قدرتمند نیست.

وی همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به نگاه برخی از کشورهای منطقه به موضوع امنیت گفت: این کشورها در طول این سال‌ها تصور می‌کردند که امنیت را می‌توانند بخرند ولی اکنون متوجه شدند که امنیت خریدنی نیست و در جریان همکاری منطقه‌ای امنیت حاصل می‌شود. جنایت بزرگ آمریکا علیه سردار سلیمانی فضا را برای همگان روشن کرد و کسانی که به دنبال تعامل با آمریکا بودند با این اتفاق متوجه عمق جنایت آمریکایی‌ها شدند.

دهقانی فیروزآبادی: ترور سردار سلیمانی باعث تهاجمی‌تر شدن سیاست خارجی ایران خواهد شد

سید جلال دهقانی فیروزآبادی، کارشناس مسائل بین الملل نیز در این مراسم سخنرانی کرد.

وی ضمن تشریح تاثیر ترور فرمانده سپاه قدس پاسداران از سوی آمریکایی‌ها بر روی سیاست خارجی ایران اظهار کرد: یکی از تاثیرات این موضوع امنیتی‌تر شدن سیاست خارجی ایران است و در همین چارچوب در آینده احتمالا شاهد نقش و تاثیرگذاری بیشتر بوروکراسی سازمان‌های امنیتی و نظامی ایران بر سیاست خارجی کشور خواهیم بود که در این ارتباط می‌توان به نقش سپاه قدس اشاره کرد.

وی با بیان این‌که بعد از این ترور احتمالا بعد آرمان‌گرایی در سیاست خارجی ایران تقویت می‌شود، اظهار کرد: در همین چارچوب سیاست منطقه‌ای ایران فعال‌تر می‌شود و نگاه ایران در عرصه سیاست خارجی به غرب کاهش پیدا کرده و نگاهش به شرق تقویت می‌شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین با بیان این‌که این ترور باعث تقویت سیاست مقاومت‌گرایی و ارتقاء جایگاه مقاومت در سیاست خارجی ایران خواهد شد، ادامه داد: یکی دیگر از تاثیرات این موضوع تقویت چند جانبه‌گرایی منطقه‌ای و بین‌المللی در سیاست خارجی ایران است.

دهقانی فیروزآبادی همچنین به تاثیر این موضوع بر روی برجام اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد با وقوع این ترور، برجام تضعیف شده و حتی می‌توان گفت به پایان خود بیش از گذشته نزدیک می‌شود.

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر این‌که این اقدام آمریکایی‌ها در ترور سردار قاسم سلیمانی باعث تهاجمی‌تر شدن سیاست خارجی ایران خواهد شد، در ادامه به تشریح تبعات منطقه‌ای ترور سردار قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: این موضوع باعث افزایش قدرت بازدارندگی ایران در منطقه خواهد شد که یکی از عوامل این تثبیت حضور باشکوه مردم در تشییع پیکر سردار قاسم سلیمانی است.

وی با بیان این‌که ما در حال حاضر باید سیاست خارجی و دیپلماسی فعالی داشته باشیم تا بتوانیم شرایط ایجاد شده توسط آمریکایی‌ها را در منطقه نقد کنیم، تصریح کرد: یکی از اهداف آمریکایی‌ها از ایجاد فشار حداکثری بر روی ایران ایجاد شکاف در سه سطح ملت - حاکمیت، حاکمیت - حاکمیت و ملت - ملت است. بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکایی‌ها وحدت خوبی در کشور ایجاد شده بود ولی بعد از سقوط هواپیمای اوکراینی عده‌ای تلاش کردند که بار دیگر شکاف بین ملت - ملت، ملت - حاکمیت و حاکمیت - حاکمیت ایجاد کنند.

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اعتقاد بر این‌که یکی از اهداف ترور سردار قاسم سلیمانی توسط آمریکایی‌ها مجاب کردن ایران جهت دست کشیدن از حضور خود در منطقه بود، اظهار کرد: به نظر من این موضوع نتیجه عکس می‌دهد و ایران تلاش خواهد کرد که حضور منطقه‌ای خود را گسترش دهد.

دهقانی فیروزآبادی با بیان این‌که با توجه به تحولات اخیر پیش‌بینی می‌شود جریان مقاومت در منطقه از انسجام بیشتری برخوردار شود و قدرت آن افزایش پیدا کند، ادامه داد: شرایط موجود می‌تواند به تثبیت عمق راهبردی ایران کمک کند البته اگر ما بتوانیم از این شرایط به خوبی استفاده کنیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان این‌که در جریان این تحولات در کنار این‌که محور مقاومت قدرت خود را افزایش می‌دهد محور ضد مقاومت نیز در حال بازسازی خود است، اضافه کرد: در این فرآیند نقش‌آفرینی بازیگران غیردولتی جریان مقاومت و جریان ضد مقاومت از جمله گروه‌های تروریستی تقویت می‌شود.

این پژوهشگر عرصه بین‌الملل با بیان این‌که تحولات اخیر در منطقه باعث تثبیت و تقویت نفوذ روسیه در منطقه می‌شود و اکنون بهترین شرایط تاریخی برای روسیه ایجاد شده که به عنوان یک ابرقدرت منطقه‌ای ایفای نقش کند، افزود: این فرصتی است که ما باید از آن استفاده کنیم و در واقع اگر بیشتر مواقع روس‌ها از کارت ما برای تامین منابع خود استفاده کرده‌اند، ما می‌توانیم در این برهه از کارت روس‌ها برای منافع خود با هوشمندی استفاده کنیم.

وی با اعتقاد بر این‌که تحولات اخیر در منطقه باعث می‌شود که در مورد مسائل منطقه و ایران، اروپایی‌ها بیشتر به سمت آمریکایی‌ها گرایش پیدا کنند، خاطر نشان کرد: فعال شدن مکانیسم ماشه نمونه‌ای از این موضوع است البته به نظر می‌رسد اروپایی‌ها در این فرآیند بیشتر در حال تلاش هستند که ایران را مجاب کنند که به مذاکرات جدید بپیوندند.

دهقانی فیروزآبادی همچنین به تاثیر تحولات اخیر در منطقه بر روی کشورهای عربی منطقه اشاره کرد و گفت: آنها سعی می‌کنند میزان تنش با ایران را کاهش دهند و از وقوع جنگ در منطقه جلوگیری کنند. بهترین شرایط برای عرب‌ها در منطقه وقوع جنگ سرد بین ایران و آمریکا است و قطعا آنها دوست ندارند جنگ گرمی بین ایران و آمریکا ایجاد شود، چرا که خودشان از این موضوع به شدت آسیب می‌بینند. تحولات اخیر احتمالا منجر به تقویت ائتلاف سه‌جانبه ایران، روسیه و چین خواهد شد، در این شرایط چینی‌ها تلاش خواهند کرد که حضور خود در منطقه را افزایش دهند.

وی همچنین شکل‌گیری یک نظام منطقه‌ای حول دو قطب جریان مقاومت و ضد جریان مقاومت را یکی دیگر از تاثیرات ترور سردار قاسم سلیمانی عنوان کرد و گفت: البته پیش از این این نظام منطقه‌ای تا حدودی ایجاد شده بود ولی با شهادت سردار قاسم سلیمانی خطوط بین کشورهای این دو قطب روشن‌تر شد در یک طرف قطب عربستان سعودی، آمریکا، رژیم صهیونیستی قرار دارند و در طرف دیگر کشورهایی چون ایران، عراق، سوریه، لبنان و حتی در مرحله‌ی پایین‌تر روسیه است و ترک‌ها نیز در این میان سعی می‌کنند که نقش موازنه‌گر را ایفا کنند.

ذاکر حسینی: ایران در پرونده ترور شهید سلیمانی باید درخواست تحقیقات بین‌المللی کند

در ادامه این همایش علی ذاکر حسینی، استاد دانشگاه تهران در اظهاراتی گفت: ترور سردار سلیمانی سطح بین المللی، بین الدولی و فردی دارد. آنچه که محرز است در هنگام حمله مخاصمه مسلحانه بین ایران و آمریکا وجود نداشته است. اگر عنوان شود بین ایران و آمریکا مخاصمه بوده ترور ایشان نقض موازین حقوق بشر نبوده است؛ اما الان چون سلب حیات و قتل هدفمند است پس نقض حقوق بشر است. بر اساس حقوق بین المللی بعد از ترور شهید سلیمانی رابطه ایران و آمریکارابطه مخاصمانه جنگی است. حمله موشکی ما در بستر جنگ بین ایران و آمریکا بوده و چون در جواب حمله آن ها بوده است بر اساس قوانین بین المللی جرمی مرتکب نشدیم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: سخنگوی قوه قضاییه دیروز اعلام کرد در سه سطح محاکم داخلی ایران و عراق موضوع این ترور را پیگیری می کنیم. سران کشورها دارای مصونیت هستند و در داخل کشور ما قابل پیگری نیستند. دیوان کیفری بین المللی هم مرجع صالحی نیست چون ما و آمریکا عضوش نیستیم. شورای امنیت پرونده اعضای غیر عضو را می تواند ارجاع بدهد اما چون پای آمریکا وسط است این کار را نمی کند.

وی پس از بررسی راه های ممکن برای پیگری حقوقی ترور سردار سلیمانی گفت: ایران باید در خواست کمیته حقیقت یاب کند و چون ترور در کشور دیگری بوده ایران استدلال کند توان تحقیقات کامل ندارد. بر اساس آن مسیر تحقیقات بین المللی و در خواست محکمه موردی با حمایت سازمان ملل ایجاد شود. ذاکر حسینی تصریح کرد: در این صورت بحث مصونیت هم منتفی است. در سطح دولتی بسیار مهم است اگر مقام رسمی یک دولت توسط دولت دیگر کشته شود. دولت ایران نباید اجازه دهد آمریکا این ماجرا را به قتل یک فرد عادی تقلیل دهد. معامله ای که آمریکا با این ماجرا کرده قبلا آغاز شده؛ قبلا سپاه را گروه تروریستی دانسته است. دولت ایران باید موضوع ترور را در سطح دولتی بداند، تاکید کند که این اقدام اقدام مشروع نبوده است، پاسخ رسمی حقوقی بنویسد و در آن ضعف های استدلال آمریکا را نشان دهد.

زنگنه: حمله به شخصیت نظامی کشوری در کشور ثالث تبدیل به عرف جدید شد

صباح زنگنه، تحلیلگر مسائل سیاسی و بین الملل نیز در این همایش حضور داشت وی در سخرانی خود اظهار کرد: خداوند متعال لطف خود را شامل حال و اندیشه سردار سلیمانی کرد. چنان هدایتی شدند که توانستند روش جدیدی در جهاد و مقاومت ابعاد کنند و این روش را توسعه بدهند و با تمام لحظات زندگیشان این روش را دنبال و عملی کردند. منطقه ما محل تلاقی خواسته ها، آرزوها، جنگ ها، دعواها، خشنوت ها و همه تحولات جهانی بوده، هست و خواهد بود. به همین دلیل همواره این منطقه به لحاظ امنیتی مورد توجه قرار می‌گیرد.

زنگنه با اشاره به وفور تهدیدهای امنیتی در منطقه گفت: تهدیدات امنیتی می‌تواند سیاسی اقتصادی نظامی و فرهنگی باشد. خواسته ابر قدرت ها در طول سده‌های گذشته همین بوده است. هر نیرویی که بتواند بر این چالش‌ها مسلط شود سازنده امنیت این منطقه خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک الگوی جدید در منطقه معرفی شده توان فرهنگ سازی و تمدن سازی هم دارد و به همین دلیل مورد تهاجم قدرت ها قرار گرفته است. این وضعیت ادامه خواهد داشت تا زمانی که به برکت خون شهدا و لطف ائمه طرح جدید در منطقه را محقق کند. درگیری حضور آمریکا در منطقه بعد از برچیده شدن قدرت انگلستان چالش های زیادی ایجاد کرد. این چالش ها در طول این هفتاد سالی که رژیم صهیونیستی کاشته شده ادامه پیدا کرده است. تنوع روش های مقاومت و برخورد با این رژیم و تبعات آن و حمایت قدرتهای بزرگ شرقی و غربی از آن ایجاد یک چالش جدی و سطح بالایی را می طلبد.

زنگنه گفت: از برخورد مستقیم ارتش عربی با رژیم صهیونیستی شروع می شود و به ایجاد سازمان‌های متفاوت در منطقه می انجامد. منطقه همه این روشها را امتحان کرد تا به پیروزی انقلاب اسلامی رسید و حضرت امام (ره) روش جدیدی را به عنوان مقاومت مردم ایجاد کردند. این روش طرفدارانی در منطقه پیدا کرد. تنها روشی که می توانست اهداف حضرت امام را به پیروزی برساند این روش بود. با ذکاوت و دقت و معنویت دوستان و برادران ما بخصوص شهید قاسم سلیمانی این روش اجرایی شد. استفاده از روش های اعجاز انگیز در مقابله با آمریکا در عراق نیازمند بحث و بررسی در دانشگاه‌های دنیا است. اینکه با کمترین تجهیزات و نیرو آمریکا را کنار زد و به مردم عراق این امکان را داد که حکومتی بر اساس رای ملی شکل دهند مهم است. ایجاد ارتباط ارگانیک بین ایران، لبنان، فلسطین و سوریه نیز مهم است. بهانه های آمریکا برای حضور در منطقه مبارزه با تروریسم و داعش است. چه نیروی بالاتر از سپاه قدس می توانست با داعش مبارزه کند؟ بهانه حضور آمریکا واهی و غیر قابل قبول است. اگر الان مردم عراق خواهان خروج آمریکایی ها از منطقه می شوند دلیل دارد. اگر قرار است آمریکا با تهدید اسرائیل که در دکترین نظامی عراق همچنان تهدید شماره یک است، مبارزه کند که چنین نخواهد بود.

وی تاکید کرد: مقاومتی که مردم عراق کردند و از این به بعد بیشتر هم می شود یکی از جلوه های خون این عزیز شهید بود. به تعبیر حضرت آقا حمله به عین‌الاسد یک سیلی بود. انتقام اصلی خروج آمریکا و ادامه روحیه مقاومت است. پاسخ دیگر نیروهای وفادار ایران اسلامی در این خواهد بود که دشمن را تا اعماق خودش با سیاست های نرم دنبال کنند. وی افزود: آمریکا با حمله ای که انجام داد در حقیقت از قواعد بازی و نظامی عبور کرده و فصل جدیدی برای نیروهای مقاومت اسلامی و نیروهای مقاومت و جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده است. قاعده بازی را آمریکا تغییر داده است و الان نیروهای منطقه حق دارند مشابه او عمل کنند چرا که آمریکا باید پاسخ این روش را انتظار داشته باشد.

وی افزود: حمله به یک چهره نظامی کشوری در کشور دیگر هم کاری بود که آمریکا انجام داده و از این به بعد کشورهای دیگر می توانند این کار را بکنند. این در عرف بین الملل ایجاد قاعده جدید است. حمله به نیروی نظامی کشوری در کشور ثالث عرف جدید است. وی با بیان این که دیشب متوجه شدم قوه قضاییه ما می‌خواهد اقداماتی انجام دهد، شد: آمریکا و صدام و رژیم صهیونیستی به دیوان کیفری بین المللی نپیوستند؛ چرا که می‌دانستند ممکن است در کشورهای دیگر مرتکب جرم شوند. جمهوری اسلامی به کشورهای دیگر اعلام می کند که اگر این شخصیت ها وارد کشور شما شوند تحت پیگرد قضایی جمهوری اسلامی است. در دادگاه های خود آمریکا امکان به دادگاه کشاندن آنان هست. این یک امکان هست و باید از آن استفاده کرد.

متقی: بازی امروز مبتنی بر سیاست قدرت است

در ادامه همایش پیامدهای منطقه‌ای و بین المللی ترور سردار سلیمانی ابراهیم متقی نیز سخنرانی کرد.

وی تاکید کرد: یاد دورانی افتادم که علی شریعتی به نام عصر عاشورا یا بعد از عاشورا می‌نامید. واقعیت این است که امروز فضا فضای پس از شهادت است. در این شرایط می‌خواهیم با بررسی محدود ببینیم سیاست آمریکا با ما چه بوده، چه شده که ترور سلیمانی را دستور کار قرار دادند و در آینده چه می‌شود. راهبرد آمریکا راهبرد سه شاخه مهار تهدید و تحریم بود. قالب دیگری به نام مقابله هم پیدا کرد. مسئله اصلی آمریکا در چند ماه گذشته برنامه ریزی برای برخورد بود. ذهنیت و ادراک ما باید شفاف باشد. فضای فعلی فضایی است که آمریکایی‌ها بر اساس راهبردی که مبنایش استطکاک است پیش بردند. بحث اصلی ترامپ این است که استطکاک را از حاشیه شروع می کند و به فضای داخلی کشور گسترش می دهد.

این استاد دانشگاه با بیان این که اگر قابلیت هسته‌ای ما حفظ شده بود اگر در فضایی قرار داشتیم که قابلیت هایمان را از دست نمی دادیم شک نداشتیم هیچگاه آمریکا جرات انجام چنین کاری را نداشت. استطکاک انجام گرفت. کجا را زد؟ نقطه ثقل جمهوری اسلامی را معتقد است: زیاد خوشحال نباشیم بگوییم اقدام متقابل انجام دادیم. آمریکایی‌ها نقطه ثقل راهبری جمهوری اسلامی را که مبنتی بر مقاومت امنیت منطقه ای بود را نشانه گرفتند؛ اقدام ما اقدامی ارزشمند و ضروری بود اما تمام شدنی نیست. توییت‌های ترامپ در این یک هفته گذشته را ببینید. الگوی رفتاری‌اش این بود که در صدد تغیر رژیم نیستم و درصدد همکاری با دولت ایران هستم. الگوی رفتاری ترامپ یک الگوی دوگانه است که هر دو مربوط به دو طرف یک سکه است.

متقی همچنین گفت: بازی امروز مبتنی بر سیاست قدرت است. فکر نکنید آمریکایی‌ها الگوهای رفتاری خود را بر اساس نهادهای حقوقی بنا می‌گذارند. وقتی در برجام به چهار نفر اکتفا کردیم آمریکایی ها 120 استاد را در وین داشتند. مزیت دیپلماسی ما عدم سازش و کنش حقوقی است. دیپلماسی و کنش حقوقی می تواند برای افکار عمومی باشد اما مانع راهبرد سیاست قدرت آمریکا نمی شود.

انتهای پیام