دوشنبه 1 بهمن 1403

این‌بار مرگ را نوشتند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
این‌بار مرگ را نوشتند

به رسم هرسال یادی می‌کنم از اهل قلمی که در سال 1400 از میان ما رفتند.

به گزارش ایسنا، احمد واحدی متخلص به آیدین روشن، شاعر و مترجم متولد 12 بهمن‌ماه سال 1352 در تبریز، در دانشگاه علامه طباطبایی روزنامه‌نگاری خوانده بود. او 16 فروردین‌ماه در 48سالگی بر اثر ابتلا به کرونا از دنیا رفت.

«تنهایی تقسیم نمی‌شود» (گزیده شعر مدرن ترکیه)، «برای عاشق شدن دیر است برای مردن زود» (گزیده شعر مدرن ترکیه)، «آلا تورکا» (گزیده شعر کوتاه مدرن ترکیه) و «پرنده چهار بال» (گزینه چهارپاره‌های فاضل حسنو داغلارجا) از جمله آثاری است که آیدین روشن با همکاری میرندا میناس ترجمه کرده است. برگردان فارسی کتاب «ژنرال جنگ‌های سیب‌زمینی» شعرهای ترکی رسول یونان و «خشونت دیپلماتیک: اسرار تاریک قتل جمال خاشقجی» هم در کارنامه او به چشم می‌خورد.

سیدحامد حسینی، شاعر آیینی، 20 فروردین‌ماه در 41 سالگی به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت.

او ملقب به «راوُش» بود.

قاسم آهنین‌جان، شاعر و منتقد ادبی، در تاریخ 26 شهریور 1337 در شهر اردبیل متولد شد و بزرگ‌شده اهواز بود. او چهاردهم اردیبهشت‌ماه در پی ابتلا به بیماری سرطان در سن 63سالگی از دنیا رفت.

آهنین‌جان فعالیت جدی خود در زمینه ادبیات را از اواخر دهه 1360 با انتشار شعرهایش در مجله «دنیای سخن» آغاز کرد. از آثا او می‌توان به «ذکر خواب‌های بلوط»، «شاعر مرگ خویش می‌داند»، «خون و اشراق بر ارغوان جوشن‌ها»، «بخت تاریک در آفاق بنفشه و پروانه»، «گلی برای غریبان تا همیشه»، «برق رگ‌ها بر پولاد دریا» و... اشاره کرد.

منصور اوجی، شاعر متولد نهم آذرماه سال 1316 در شیراز بود که 18 اردیبهشت‌ماه پس از یک دوره بیماری در 84 سالگی در منزل خود در شیراز درگذشت.

«باغ شب»، «خواب درخت و تنهایی زمین»، «شهر خسته»، «این سوسن است که می‌خواند»، «مرغ سحر»، «صدای همیشه»، «شعرهایی به کوتاهی عمر»، «حالی است مرا» و «کوتاه مثل آه» از جمله آثار به‌جامانده از این شاعر هستند.

محمدرضا باطنی، زبان‌شناس و مترجم متولد سال 1313 در اصفهان بود که 21 اردیبهشت‌ماه پس از مدتی تحمل بیماری در 87 سالگی از دنیا رفت.

از کتاب‌های باطنی در حوزه زبان‌شناسی می‌توان به «توصیف ساختمان دستوری زبان فارسی»، «مسائل زبان‌شناسی نوین»، «نگاهی تازه به دستور زبان»، «چهار گفتار درباره زبان»، «درباره زبان»، «زبان و تفکر»، «پیرامون زبان و زبان‌شناسی» و... اشاره کرد. از آثارش در زمینه ترجمه نیز «زبان و زبان‌شناسی» رابرت هال، «زبان‌شناسی جدید» مانفرد بی یرویش، «درآمدی بر فلسفه» بوخینسکی، «دانشنامه مصور»، «مغز و رفتار» فرانک کمپ بل، «خواب» یان اوزوالد، «ساخت و کار ذهن» بلیک مور، «انسان به روایت زیست‌شناسی» و... هستند. فرهنگ‌ها نیز بخش دیگری از تالیف‌های او هستند. «فرهنگ معاصر پویا: اصطلاحات و عبارات رایج فارسی (فارسی - انگلیسی)» تالیف باطنی توانست عنوان برگزیده سی و دومین دوره جایزه «کتاب سال جمهوری اسلامی» را در سال 93 به خود اختصاص دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی شیخ‌الاسلامی، استاد دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر ادبیات و مترجم، متولد سال 1315 در استهبان استان فارس بود که 23 اردیبهشت‌ماه بعد از تحمل مدتی بیماری گوارشی در 85سالگی از دنیا رفت.

شیخ‌الاسلامی علاوه بر مقالاتی به زبان‌های فارسی و عربی، کتاب‌هایی را در زمینه‌های اعتقادی، عرفان، مسائل کلامی و ادبی تألیف یا ترجمه کرده است. او در دوره هشتم (سال 1389) به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار ایران معرفی شد.

«زندگی‌نامه خدیجه کبری و فاطمه زهرا سلام‌الله علیها»، تألیف هاشم الحسنی ترجمه علی شیخ‌الاسلامی، «برگزیده متون ادب فارسی دانشگاه»، «راه و رسم منزل‌ها» و «خیال، مثال و جمال در عرفان اسلامی» از جمله آثاری هستند که از او به‌جا مانده‌اند.

محمدعلی دادور متخلص به «فرهاد»، شاعر و ویراستار متولد سال 1329 در اصفهان و کارشناس تاریخ از دانشگاه اصفهان بود که دوم خردادماه بر اثر بیماری از دنیا رفت. مجموعه شعرهای «کودکان صاعقه» و «پرواز در طوفان» در قالب مثنوی کوتاه، «آواز قرن»، «بی بهار شکفتن» و «آواز ققنوس» در قالب غزل از آثار او هستند.

محمود نیکبخت، نویسنده و مترجم زاده دهم مردادماه سال 1330 و یکی از اعضای جنگ اصفهان بود که سوم خردادماه درگذشت.

او آثاری را از ادبیات انگلیسی، فرانسه و ایتالیایی ترجمه کرده بود. «از گمشدگی تا رهایی» (در نقد شعر فروغ فرخزاد)، «از اندیشه تا شعر: مشکل شاملو در شعر»، «جوزپه اونگارتی: شعر و زندگی اونگارتی» و «آناباز، سن ژون پرس: شاعر صبح جهان» از جمله آثار محمود نیکبخت هستند. جلد اول و دوم «کتاب شعر» نیز از جمله آثاری است که زیر نظر این نویسنده منتشر شده است.

لیلی کریمان نویسنده و مترجم سال 1342 در تهران متولد شد. او سوم خردادماه در سن 58سالگی بر اثر مرگ مغزی از دنیا رفت.

کریمان فارغ‌التحصیل رشته مامایی و همچنین عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران بود. از آثار او می‌توان به «اگر فقط شش ماه»، «ستاره بی‌نقاب (من پرویز پرستویی)»، «بیشعورهای ضدگلوله (هجوم به ضوابط اخلاقی)»، «کوچ مانکن»، ترجمه «چرا بی‌شعوری» از خاویر کرمنت، «هیچ کس گلی برایم نفرستاد» از ساندرا براون، «زندگی زیباست» از روبرتو بنینی، «راه دراز خانه» از دانیل استیل و... اشاره کرد.

اسماعیل خویی، شاعر متولد 9 تیر 1317 در مشهد چهارم خردادماه در سن 83سالگی و در پی ذات‌الریه شدید در لندن درگذشت.

او پس از انقلاب در سال 1363 از ایران به لندن رفت و با ادامه فعالیت‌های سیاسی‌اش شعرش هم بیشتر رنگ سیاسی به خود گرفت. از آثار اسماعیل خویی می‌توان به «بر خنگ راهوار زمین»، «بر بام گردباد»، «از صدای سخن عشق»، «ما بودگان»، «نهنگ در صحرا»، «جهان دیگری می‌آفرینم» و... اشاره کرد.

حسین آهنی، شاعر متولد سال 1357 در تهران بود که هفتم خردادماه در 43 سالگی بر اثر حمله قلبی از دنیا رفت.

مجموعه غزلیات او سال گذشته در یک کتاب با عنوان «برای نگاهت» منتشر شد.

عبدالله تربیت، مترجم که عمدتا در حوزه سینما فعالیت می‌کرد، 17 خردادماه درگذشت.

از ترجمه‌های او می‌توان به «مثل‌ها و پندهای هندی» (ناندرا ک. ستی)، «فیلم به عنوان فیلم» نوشته و ف پرکینز و «نشانه‌ها و معنا در سینما» نوشته پیتر وولن که ترجمه مشترک او با بهمن طاهری است، اشاره کرد.

سیدحسین فاطمی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد و مدیرمسئول فصلنامه جستارهای نوین ادبی 28 خردادماه از دنیا رفت.

یانیس اشوتس (Janis Esots)، مترجم آثار فلسفی ایران، اسلام‌شناس، متخصص فلسفه و عرفان اسلامی و پژوهشگر مکتب فلسفیِ اصفهان متولد سال 1966 بود که 28 خردادماه چشم از جهان فروبست. او پژوهشگر موسسه مطالعات اسلامی در لندن و عضو هیئت علمی مطالعات اسماعیلی بود. همچنین بیش از هشت سال با دائره‌المعارف اسلامیکا (ترجمه انگلیسی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی) همکاری می‌کرد و از سال 1397 مدیریت تیم ویراستاری اسلامیکا را بر عهده داشت.

اشوتس آثاری از ملاصدرا، سهروردی، میرداماد و صدرالدین قونوی را به روسی ترجمه کرده است. او همچنین سرویراستار سالنامه اشراق () (انستیتو فلسفه آکادمی علوم روسیه، موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران) و دانشیار دانشگاه لاتیوا در لتونی بود. از اشوتس مقالاتی در حوزه‌های شیعه‌شناسی، مطالعات اسماعیلی، فلسفه، خاصه مکتب اصفهان و فلسفه ملاصدرا و عرفان اسلامی به جا مانده است.

حمید علیدوستی شهرکی نویسنده و فیلمساز متولد 1349، 23 تیرماه در سن 51 سالگی بر اثر ایست قلبی در بیمارستانی در شهرکرد از دنیا رفت.

رمان «بُرشکن» و «وضعیت‌های نمایشی در شاهنامه فردوسی» از جمله آثار او هستند.

حمیدرضا صدر، نویسنده، منتقد سینما و مفسر ورزشی، متولد 30 فروردین 1335 در شهر مشهد، 25 تیرماه پس از یک دوره مبارزه با بیماری سرطان درگذشت.

«نیمکت داغ»، «روزی روزگاری فوتبال»، «پسری روی سکوها» و «تو در قاهره خواهی مرد» از جمله کتاب‌های منتشرشده او هستند.

کامران احمدگلی، مترجم، استاد زبان و ادبیات انگلیسی و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی 27 تیرماه بر اثر ابتلا به کرونا از دنیا رفت.

از آثار احمدگلی که در زمینه ادبیات آمریکا نیز پژوهش‌هایی انجام داده بود، می‌توان به «درآمدی بر ادبیات انگلیسی» و «درآمدی بر شعر معاصر آمریکا» اشاره کرد.

مجتبی گلستانی متولد سال 1360 نویسنده، مترجم و پژوهشگر حوزه فلسفه و نقد ادبی، دارای مدرک دکتری فلسفه اخلاق بود که 28 تیرماه بر اثر ابتلا به کرونا در 40سالگی از دنیا رفت.

از او کتاب‌هایی از جمله «واسازی متون جلال آل‌احمد»، «درآمدی تصویری بر اخلاق» و «در جنگل بلوط» منتشر شده است.

حجت‌الاسلام محمدحسین فرج‌نژاد، نویسنده و پژوهشگر متولد 1359 و اهل شهر ابرقو در استان یزد بود که 30 تیرماه بر اثر سانحه رانندگی از دنیا رفت.

«دین در سینمای شرق و غرب»، «اسطوره‌های صهیونیستی در سینما» و «تحلیل نفوذ فرهنگ کابالیستی (عرفان یهودی) در سینما» از آثار او هستند.

احمد خواجه نصیر طوسی، مترجم و مؤلف کتاب‌های درسی علوم متولد 1304 دوم مردادماه در سن 96 سالگی، بر اثر ابتلا به کووید -19 درگذشت.

کتاب‌های علوم دوره راهنمایی (3 جلد، با همکاری دیگران)، شیمی دانشسرای راهنمایی (2 جلد)، آشنایی با علم، و میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی از جمله آثار او در حوزه تألیف هستند. از کتاب‌های ترجمه‌شده او هم می‌توان به شیمی علم آزمایشگاهی، شیمی عمومی مورتیمر و ترمودینامیک شیمیایی؛ طرح فیزیک هاروارد اشاره کرد.

خواجه نصیر طوسی در سال 1370 جایزه کتاب سال را از آن خود کرد.

عبدالرحیم مرودشتی فلسفه‌پژوه، نویسنده، مترجم و روزنامه‌نگار ساکن کویت پس از تحمل دوره‌ای بیماری سرطان در روز سوم مردادماه 1400 در سن 62 سالگی از دنیا رفت.

«گالیله» و «نیوتن» از مایکل وابت، «انشتین» نوشته پل استراترن، «مهاتما گاندی» از مایکل نیکلسون، «تاریخ علم و تکنولوژی در قرن بیستم»، «دین و ساختار اجتماعی (مقالاتی در جامعه‌شناسی دین)» از کنت تامسون، «پدرسالاری جدید: نظریه‌ای درباره تغییرات تحریف‌شده در جامعه عرب» نوشته هشام شرابی با همکاری سیداحمد موثقی و «رهایش تشنگان، گشتی در دیوان مولانا جلال‌الدین محمد» از ابوالقاسم پرتو از جمله آثاری هستند که در کارنامه او به چشم می‌خورند.

مدیریت گروه فرهنگ و اندیشه روزنامه‌های توس، نشاط، عصر آزادگان، اخبار اقتصاد، گوناگون و بنیان و معاونت گروه اندیشه روزنامه جامعه نیز از جمله فعالیت‌های این روزنامه‌نگار عنوان شده است.

محمدسرور رجایی، نویسنده افغانستانی ساکن ایران متولد سال 1348 در کابل بود که هفتم مردادماه در پی ابتلا به کرونا در 52سالگی از دنیا رفت. او در سال 1373 به ایران مهاجرت کرده بود.

«از دشت لیلی تا جزیره مجنون» خاطرات رزمندگان افغانستانی دفاع مقدس، «ماموریت خدا» هفت روایت از احمدرضا سعیدی شهید ایرانی جهاد اسلامی افغانستان و کتاب «در آغوش قلب‌ها» اشعار و خاطرات مردم افغانستان از امام خمینی، «گل‌های باغ کابل» (مجموعه شعر کودکان) و «در آغوش قلب‌ها» (مجموعه شعر و خاطره) از جمله آثار منتشرشده او هستند.

جلال ستاری، نویسنده، پژوهشگر، مترجم و اسطوره‌شناس، متولد سال 1310 در رشت، نهم مردادماه به علت سکته مغزی در 90 سالگی از دنیا رفت. او نشان شوالیه هنر و ادب را از دولت فرانسه دریافت کرده بود.

از آثار جلال ستاری می‌توان به «جان‌های آشنا»، «افسون شهرزاد»، «پژوهشی در اسطوره گیلگمش و افسانه اسکندر»، «آیین و اسطوره در تئاتر»، «نمایش در شرق» و ترجمه‌هایی مثل «اسطوره‌های عشق»، «دانش اساطیر»، «تأثیر سینما در کودک و نوجوان» و... اشاره کرد.

محمود دست‌پیش، شاعر و چهره زبان و ادبیات آذری و فارسی در سال 1313 در باکو متولد شد و دهم مردادماه در سن 87 سالگی درگذشت.

از آثار دست‌پیش می‌توان به تدوین دایره‌المعارف، و تالیف آثاری چون «از فضولی تا شهریار»، «ائل سوغاتی»، «داغا دونموشم»، «برگردان نمایشنامه مشدی عباد»، «ترکی سوزلوک» و... اشاره کرد. شعر «سیزه سلام گتیرمیشم» او با آهنگسازی علی سلیمی از مشهورترین سروده‌هایش است که شهرت زیادی دارد.

رحیم نیکبخت، از نویسندگان حوزه تاریخ انقلاب، متولد سال 1350 در روستای میرکوه علی‌میرزا بود که 15 مردادماه بر اثر ابتلا به کرونا در 50 سالگی درگذشت.

«زندگانی و مبارزات شهید قاضی طباطبایی با همکاری دکتر صمد اسمعیل‌زاده»، «جنبش دانشجویی تبریز به روایت اسناد و خاطرات»، «زندگانی و مبارزات شهید دکتر مفتح»، «بازخوانی مشروطیت»، «نقش آذربایجان در تحکیم هویت ایران»، «پیدایش فرقه دموکرات به روایت اسناد و خاطرات» با همکاری منیژه صدری، «تحولات منطقه اردبیل از مشروطه تا جنگ جهانی اول»، «فرقه دموکرات آذربایجان در سراب» با همکاری اصغر حیدری، «تحولات غرب آذربایجان به روایت اسناد مجلس»، «اسنادی از تحولات سیاسی اجتماعی آذربایجان از شهریور 1320 تا 1332»، «بازخوانی جنگ‌های روسیه علیه ایران»، دوره سه‌جلدی پژوهشنامه انقلاب اسلامی، دوره دوجلدی «مبدا نهضت» و «نامه نیمه خرداد» از جمله آثار اوست.

صفدر تقی‌زاده، مترجم و نویسنده، متولد سال 1311 در آبادان بود که 23 مردادماه مردادماه در آمریکا و در سن 89سالگی از دنیا رفت.

از ترجمه‌ها و کتاب‌های منتشرشده توسط او می‌توان به این عنوان‌ها اشاره کرد: «آنا کریستی» اثر یوجین اونیل، «مرگ در جنگل» اثر شروود اندرسن، «اهریمن پیر» اثر پرل باک، «سفر دور و دراز به وطن» (مجموعه نمایش‌نامه کوتاه) یوجین اونیل، «تورتیلا فلت» اثر جان اشتاین بک، «بزرگترین شخصیت‌های قرن بیستم: مهمترین شخصیت‌های قرن و هزاره از دید منتقدان مجله تایم»، «داستان‌های کوتاه از نویسندگان امروز ایران و جهان» (با همکاری اصغر الهی)، رمان برگزیده معاصر آنتونی برجس، داستان‌های کوتاه ایران و جهان، «تاریخ تمدن: رنسانس» اثر ویل دورانت (با همکاری ابوطالب صامری، «زائران غریب» (دوازده داستان) اثر گابریل گارسیا مارکز، «یاد و نگاه: چهره‌های هنر و فرهنگ معاصر ایران» (ترجمه به انگلیسی)، «یوجین اونیل» اثر جان گسنر، «اگر ادبیات وجود نداشت» اثر دوریس لسینگ، «شعر جهان» اثر سی. کی. ویلیامز، «غیب‌گویی: یودیت» اثر پیتر هاندکه، «سینما و موسیقی: فیلمنامه‌نویسی به سبک گودار» اثر اومبرتو اکو، «جهنم روی زمین» اثر رابرت جیمز، «اهانت به تماشاگر: سیل» اثر پیتر هاندکه، «کمال» اثر ولادیمیر ناباکوف، «بعضی چیزها پایدار می‌مانند دست‌گرمی برای نوشتن یک داستان»، «روشنایی مثل آب است»، سه شعر از گونتر گراس، «سرودی برای بوی هیزم» و «واقعه‌ای سر پیچ خیابان». برخی ترجمه‌های تقی‌زاده با همکاری محمدعلی صفریان بوده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی، محقق و استاد حوزه علمیه قم متولد سال 1321 در مشکین‌شهر بود که 24 مردادماه درگذشت.

از او آثاری در حوزه مسائل مذهبی و تاریخ اسلام منتشر شده است که از بین آن‌ها می‌توان به «سیره پیشوایان» و «نگرشی بر زندگانی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی امامان معصوم علیهم السلام» اشاره کرد.

لطف‌الله یارمحمدی، زبان‌شناس، استاد بازنشسته دانشگاه شیراز و عضو پیوسته فرهنگستان علوم متولد 1 مرداد 1312 در فراهان بود که 25 مردادماه در سن 88سالگی از دنیا رفت.

از آثار او می‌توان به «ارتباطات از منظر گفتمان‌شناسی انتقادی»، «گفتمان‌شناسی رایج و انتقادی»، «فرهنگ بسامدی کامپیوتری زبان فارسی»، «بررسی مقابله‌ای زبان فارسی و انگلیسی»، «فرهنگنامه موضوعی توصیفی علوم انسانی، گفتمان‌شناسی، جامعه‌شناسی زبان، روان‌شناسی و عصب‌شناسی زبان» و... اشاره کرد.

امیرعلی مصدق، شاعر در فروردین‌ماه 1335 در تهران متولد شد و30 مردادماه در سن 65سالگی از دنیا رفت.

او سال 1359 به جمع شاعران حوزه هنری پیوست. مهرداد اوستا طی نامه‌ای از مصدق خواسته بود تا کلیه آثارش زیر نظر او منتشر شود.

«گزیده ادبیات معاصر شماره 85»، «با اجازه عشق» و «تصحیح دیوان سلمان ساوجی» از جمله آثار او هستند.

احمد گل‌محمدی، استاد دانشگاه، مترجم و پژوهشگر متولد سال 1347 در ارسباران بود که 30 مردادماه در سن 53سالگی بر اثر کرونا درگذشت.

او فارغ‌التحصیل رشته جامعه‌شناسی سیاسی (با گرایش ایران) از دانشگاه تهران بود و در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی تدریس می‌کرد.

گل‌محمدی ترجمه آثاری چون «درآمدی بر فلسفه تاریخ»، «بنیادهای علم تاریخ»، «درآمدی انتقادی بر تحلیل سیاسی» و «ایران بین دو انقلاب» را در کارنامه خود دارد.

محمدرضا حکیمی، اندیشمند دینی و نویسنده 14 فروردین 1314 در مشهد متولد شد و 31 مردادماه بر اثر ایست قلبی به دیار باقی شتافت.

او در سال 1326 وارد حوزه علمیه خراسان شد و تا 20 سال در این حوزه به تحصیل پرداخت. محمدتقی ادیب نیشابوری، شیخ مجتبی قزوینی خراسانی، سیدمحمدهادی میلانی، احمد مدرس یزدی، اسماعیل نجومیان، حاج سیدابوالحسن حافظیان و حاجی‌خان مخیری از مهم‌ترین استادان حکیمی بوده‌اند. از آثار محمدرضا حکیمی می‌توان به «الحیاه»، «خورشید مغرب»، «عقل سرخ»، «عاشورا: مظلومیتی مضاعف»، «شیخ آقا بزرگ تهرانی»، «تفسیر آفتاب»، «فریاد روزها»، «سپیده باوران»، «گزارش (برگرفته از الحیاه)» و... اشاره کرد.

اصغر کریمی، مردم‌شناس، پژوهشگر، مترجمو عضو پیوسته مؤسسه فرهنگی ایکوموس ایران، متولد سال 1319 در زنجان، اول شهریورماه در سن 81 سالگی از دنیا رفت.

حاصل تلاش این محقق بیش از 30 کتاب و بیش از 50 مقاله منتشرشده و ده‌ها طرح پژوهشی و گزارش علمی است. بخش عمده‌ای از گزارش‌های باستان‌شناسی گیرشمن و دیگر باستان‌شناسان خارجی به قلم کریمی به زبان فارسی منتشر شده است. از اصغر کریمی مکتوباتی در زمینه باستان‌شناسی و میراث فرهنگی به یادگار مانده است.

احمد نوری‌زاده، شاعر، مترجم و ارمنی‌شناس، متولد آبان‌ماه سال 1330 در غازیان بندرانزلی بود که اول شهریورماه در 70 سالگی از دنیا رفت.

«باغ سیب، باران و چند داستان دیگر: بیست داستان کوتاه و بلند از 15 نویسنده نامدار ارمنی»، «پاییز در پرواز» اثر «واراند کورکچیان، «پتر اول» اثر «آلکسی تولستوی»، «صد سال شعر ارمنی: نمونه‌های شعر بیش از هفتاد شاعر ارمنی»، «تسولاک» یک داستان بلند نوشته آکسل باکونتس، «26 کمیسر یا کمون باکو» از هراچیا کوچار، «سرودهای سرخ» مجموعه اشعاری از یقیشه چارنتس، «آی وطن! آی وطن!» مجموعه اشعار و قصه‌هایی از هوهانس تومانیان، «عاشقانه‌های آبی» مجموعه شعر واهاگن داوتیان و «آمالیا» رمان نوشته ناردوس از جمله آثار ترجمه او هستند.

«تاریخ و فرهنگ ارمنستان: پژوهشی بر تاریخ و فرهنگ کشور ارمنستان»، «سلام بر شما ارمنی‌ها: مجموعه شعرهای ارمنی»، «در شب تنهایی و رؤیاها: مجموعه شعرهای ارمنی»، «رازقی‌ها بگذار عطر بفشانند: مجموعه شعرهای فارسی» و «در شب تنهایی و زمستان جهان: مجموعه شعرهای فارسی» از جمله دیگر آثار نوری‌زاده هستند.

علی‌اکبر رنجبر کرمانی، تارخ‌پژوه، متولد سال 1338 روز هشتم شهریورماه بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.

«مسی به رنگ شفق؛ خاطرات سیدکاظم موسوی بجنوردی» و «عزت شیعه؛ تاریخ شفاهی زندگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آیت‌الله امام موسی صدر» از آثار این تاریخ‌پژوه هستند.

منصور غیاث‌الدین، نویسنده و پژوهشگر متولد سال 1308 در سمنان بود که در 18 شهریورماه در 92 سالگی از دنیا رفت.

کتاب «آلودگی هوا» از ترجمه کتاب Perkins، «آلودگی هوا، اثرات، منابع و کنترل»، «حشره‌کش‌های تدخینی»، «ارزیابی مالاریا در جنوب ایران»، «بهداشت محیط در محیط کار»، «تهویه صنعتی اصول و طراحی»، «کنترل هوا از نظر ذرات طراحی سیکلون اطاقک رسوب‌دهی و رسوب‌دهنده الکترواستاتیک» و «مدیریت محیط برای مبارزه با ناقلین» از جمله کتاب‌های غیاث‌الدین هستند.

محسن بیدارفر، مترجم، مصحح و مدیر نشر بیدار سال 1323 در تبریز متولد شد و بیستم شهریورماه در 77 سالگی از دنیا رفت.

تصحیح کتاب «شرح منازل السائرین» توسط محسن بیدارفر در دوره دوازدهم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد. او همچنین در پنجمین دوره جشنواره فارابی به‌عنوان مصحح برجسته برگزیده شد.

ترجمه کتاب «کسر اصنام الجاهلیه» اثر ملاصدرا، ترجمه رساله «الکلمه الغراء فی تفصیل الزهراء (س)» تالیف آیت‌الله شرف‌الدین عاملی، تصحیح کتاب «المباحثات» تالیف ابن سینا، تصحیح کتاب «علم الیقین فی اصول الدین» تالیف فیض کاشانی، تصحیح و تحقیق «شرح منازل السائرین» خواجه عبدالله انصاری و مقدمه و تکمیل تحقیق تفسیر صدرالمتألهین، و تصحیح و تحقیق «المراقبات (اعمال السنه)» میرزا جواد ملکی تبریزی از جمله آثار او هستند.

بیژن قفقازی‌زاده، نویسنده متولد 28 آبان سال 1345 در تهران بود که در 16 شهریور 1400، به دلیل ابتلا به کرونا از دنیا رفت.

او از سال 59 یا 60 به عضویت کتابخانه مسجد جوادالائمه (ع) درآمد و از همان‌جا به جمع قصه‌نویسان این مسجد پیوست. قفقازی‌زاده از آغاز به کار جشنواره داستانی شهید نویسنده، حبیب غنی‌پور، به‌عنوان عضو ثابت شورای داوری در بخش‌های کودک و نوجوان، دفاع مقدس، مجموعه داستان و رمان با این جشنواره همکاری داشت.

غلامعلی رئیس‌الذاکرین، شاعر، نویسنده و پژوهشگر زاده سال 1318، اول مهرماه از دنیا رفت.

رئیس‌الذاکرین از بنیانگذاران سرایش شعر سیستانی بود؛ از آثار او می‌توان به «زیر بادگیر بلور»، «یک شهر در آتش سه بار»، «گج واگج»، «نغمه آرچنگ»، «سرود بی‌گاهان»، «پرده آخر»، «اشعار مقبولی»، «فرهنگ منظوم دهبانی»، «صد پند صد حبه قند»، «اسناد تاریخی سیستان» و... اشاره کرد.

حسن فدایی، شاعر متولد سال 1324 در شهر نطنز، پنجم مهرماه در 76 سالگی درگذشت.

«ارغوان» و «بیابان و من» از کتاب‌های به‌جامانده از او هستند.

امیرحسین افراسیابی، شاعر و مترجم، متولد سال 1313، هشتم مهرماه در 87 سالگی از دنیا رفت.

«حرف‌های پاییزی»، «ایستگاه آخر»، «ایستگاه»، «بر عرض راه»، «تا ایستگاه بعدی»، «آواز شگفت یک شاید» (گزیده شعرها)، «عشق وقت نمی‌شناسد»، «و خانه‌ای که خانه ما نیست» و «بعد از هفتاد و سه پروانه» از جمله آثار او هستند. «نبض چارراه از تپش افتاد» به همراه ترجمه‌هایی از شعر هلند با نام‌های «از کنار نگاه»، «در سطر رو به خانه مه آغاز می‌شود»، «دختران المپ» (گزیده‌ای از شعر زنان هلند) و «جاودانگی ناپایدار» و همچنین برگزیده شعرهای «شیموس هینی»، شاعر ایرلندی برنده جایزه نوبل هم از دیگر آثار افراسیابی هستند.

آذرتاش آذرنوش، نویسنده و محقق در زبان و ادبیات عرب، استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران و چهره ماندگار ادبیات عرب در همایش «چهره‌های ماندگار» (متولد سال 1316) در پی بیماری، 15 مهرماه در 84 سالگی از دنیا رفت.

از مهم‌ترین آثار آذرتاش آذرنوش ترجمه «فتوح البلدان» بلاذری (بخش مربوط به ایران) و «موسیقی کبیر» ابونصر فارابی است. آثار تالیفی آذرنوش نیز در حوزه ایران‌شناسی و در پیوند با زبان فارسی اهمیت خاص دارد؛ مانند «فرهنگ عربی به فارسی»، «چالش میان فارسی و عربی» و «راه‌های نفوذ فرهنگ ایرانی در عصر جاهلی». مجموعه مقالات آذرنوش با عنوان «در باب ادب تازی» در سه جلد به کوشش رضوان مساح در سلسله انتشارات مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی منتشر شده است.

جولی اسکات میثمی، استاد بازنشسته زبان و ادبیات فارسی و پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران 17 مهرماه در 84 سالگی در آمریکا درگذشت.

«شعر دربار ایرانی قرون وسطی» (انتشارات دانشگاه پرینستون، 1987)، «دایره‌المعارف ادبیات عربی» (ویرایش مشترک با پل استارکی، راتلج، 1998)، «تاریخ‌نگاری فارسی تا پایان قرن دوازدهم» (انتشارات دانشگاه ادینبورگ، 1999) و «ساختار و معنا در شعر عربی و فارسی قرون وسطی: مروارید مشرق‌زمین» (راتلج، 2003) از جمله کتاب‌های این چهره فرهنگی هستند. همچنین ترجمه «نظامی، هفت پیکر: عاشقانه ایرانی قرون وسطایی» (انتشارات دانشگاه آکسفورد، 1995) در کارنامه او به چشم می‌خورد.

حسن رزمخواه، شاعر، متولد 31 شهریورماه 1364 بر اثر جراحات ناشی از تصادف حدود یک هفته به حالت کما رفت و 22 مهرماه 1400 درگذشت.

رودابه کمالی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان متولد سال 1350 در تهران بود که پس از مدتی مبارزه با بیماری سرطان، 26 مهرماه در 50 سالگی از دنیا رفت. او با سروش نوجوان (1369 تا 1380)، «آفتابگردان»، فصل‌نامه «انشاء و نویسندگی» و «همشهری داستان» همکاری داشت. راه‌اندازی انتشارات مؤسسه منظومه خرد نیز از جمله دیگر فعالیت‌های اوست. کمالی همچنین در سال 1380 برنده جایزه «رشد» شده بود.

«کارگاه انشا» (9 جلد)، «قصه‌های مهرک و سبزک»، «اسبی که هیچ‌کس نمی‌دید» و «قصه‌های حیوانکی» از جمله کتاب‌های او هستند.

محمد صالحی آرام، شاعر، طنزپرداز و روزنامه‌نگار متولد سال 1317 در شهر همدان بود که 28 مهرماه در 83 سالگی در بخارست از دنیا رفت.

او از سال 1336 تا سال 1392 به فعالیت مطبوعاتی در روزنامه «اطلاعات» پرداخت؛ از جمله با نگارش صفحه «زیر آسمان کبود» و ستون طنز «قابل عرض». او همکاری با مجله «اطلاعات هفتگی» (صفحه نمکدون)، نشریه فکاهی «کشکیات» ضمیمه مجله «تهران مصور»، مجله «فکاهیون»، مجله «گل‌آقا»، «فردوسی»، «طنز پارسی» و... را در کارنامه خود دارد و بیش از چهار دهه با نام‌های مستعار: صالح‌الشعرا، ملاصالح، آقاخوشخیال، دادا و آمیرزاصالح در مجلات گوناگون قلم زد.

از کتاب‌های صالحی آرام می‌توان به «مشکل حکایتی است»، «شکل دگر خندیدن» و «همچون شرر خندیدن» اشاره کرد.

هوشنگ چالنگی، شاعر متولد 29 مرداد سال 1320 در مسجدسلیمان بود که دوم آبان‌ماه بر اثر سکته از دنیا رفت. او از پایه‌گذاران شعر موج نو و شعر دیگر شناخته می‌شود.

از آثار هوشنگ چالنگی می‌توان به «آن‌جا که می‌ایستی»، «نزدیک با ستاره مهجور»، «زنگوله تنبل»، «آبی ملحوظ»، «گزینه اشعار» و... اشاره کرد.

عبدالحسین آل‌رسول، مترجم و ناشر، متولد 1303، روز هفتم آبان در 97 سالگی از دنیا رفت. او از پایه‌گذاران انتشارات نیل و مدیر انتشارات کتاب زمان بود.

«مردی برای تمام فصل‌ها» نوشته رابرت بالت و «چگونه مطالعه کنیم، تا دانشجوی موفقی شویم» اثر اوتیس د. فرو و موریس ا. لی از ترجمه‌های او هستند. همچنین «کتاب زمان: ویژه نیچه»، «کتاب زمان: ویژه هاینریش بل»، «کتاب زمان: ویژه یاشار کمال»، «کتاب زمان: ویژه ژان پل سارتر»، «کتاب زمان: ویژه جوزف کنراد»، «کتاب زمان: ویژه راینر ماریا ریلکه» و «کتاب زمان: ویژه ایوان تورگنیف» زیرنظر عبدالحسین آل‌رسول منتشر شده‌اند.

بهروز وندادیان، شاعر و داستان‌نویس  متولد سال 1318، هشتم آبان‌ماه در 82 سالگی بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.

«خاکسترهای گیج ماه» و «قاصدک‌هایی که خواب ندارند» از جمله کتاب‌های منتشرشده او هستند.

اکبر نحوی، استاد دانشگاه شیراز، پژوهشگر، مصحح، شاهنامه‌پژوه و سعدی‌شناس، پنجم آبان‌ماه سال 1334 در قم متولد شد و در 18 آذرماه در 66 سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت.

اکبر نحوی بیش از 70 مقاله علمی در نشریات علمی و فرهنگی و دانشنامه‌های تخصصی داشت و از کتاب‌های او می‌توان به «از ایران چه می‌دانیم؟ - رودکی» «نکته‌ای درباره مؤلف معجم شاهنامه»، تصحیح «مجمل التواریخ و القصص»، تصحیح و توضیح «شیرازنامه» زرکوب شیرازی، «حیدر شیرازی در مراوده با خواجو» و... اشاره کرد.

بهمن رافعی، شاعر و نویسنده که در سال 1315 در بروجن متولد شد 22 آذرماه در 88 سالگی درگذشت.

«انتظار» (داستان)، «اگر این ماهیان رنگی نبودند» (شعر)، «بی عشق، ما سنگ ما هیچ» (شعر)، «سال‌های ابری» (شعر به لهجه بروجنی)، «گلجون و لیشمانیا» (شعر کودک) و «روشنی در قفس ماندنی نیست» (شعر) از جمله آثار او هستند.

برت فراگنر، ایران‌شناس اتریشی (متولد 1941)، 25 آذرماه در سن 80سالگی در وین درگذشت.

او در ژوئیه 2010 جایزه بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار را به پاس ترویج فرهنگ و تاریخ ایران در فرهنگستان علوم وین دریافت کرد و در سال 1383 نیز منتخب چهارمین همایش چهره‌های ماندگار ایران شد. فراگنر تا سال 1989 در مقام استاد رشته ایران‌شناسی در دانشگاه‌های وین، فرایبورگ، برلین و برن به تدریس پرداخت و سپس تا سال 2003 کرسی استادی ایران‌شناسی را در دانشگاه بامبرگ آلمان در اختیار داشت. از سال 2003 تا اول ژانویه 2010 ریاست انستیتو ایران‌شناسی فرهنگستان علوم اتریش به او واگذار شد.

منوچهر آریان‌پور، فرهنگ‌نویس، مترجم و صاحب «فرهنگ لغت آریان‌پور» هفتم شهریورماه سال 1308 در کاشان به دنیا آمد و 6 دی‌ماه 1400 در 92 سالگی در آمریکا از دنیا رفت.

منوچهر آریان‌پور در سال‌های آغازین دهه 1350 به کمک دانشجویان و برخی استادان همان مدرسه عالی کار تألیف «فرهنگ آریان‌پور» را آغاز کرد که ثمره آن امروز انواع لغت‌نامه‌های فارسی به انگلیسی و انگلیسی به فارسی است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدرضا حسینی‌امین، مشاور رئیس مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی و نماینده مرکز در قم، زاده هفتم فروردین 1339 در تهران، و از شاگردان آیات عظام منتظری و صانعی، 12 دی‌ماه در 61 سالگی بر اثر عوارض ناشی از کرونا درگذشت.

حسینی‌امین آثاری چون «تسامح در اسلام» و «عاشورای حسینی» را به رشته تحریر درآورده است.

بکتاش آبتین (مهدی کاظمی)، شاعر و مستندساز متولد سال 1353، که در حال سپری کردن محکومیت قضایی خود بود، 18 دی‌ماه بر اثر ابتلا به کرونا و در سن 47سالگی از دنیا رفت.

«و پای من که قلم شد نوشت برگردیم»، «مژه‌ها، چشم‌هایم را بخیه کرده‌اند»، «شناسنامه خلوت»، «در میمون خودم پدربزرگم» و «پتک» کتاب های شعر اوست.

«کاملا خصوصی برای آگاهی عموم» (زندگی علیشاه مولوی)، «13 اکتبر 1937» (زندگی لوریس چکناوریان) «موریانه‌ای با دندان‌های شیری» (سلف‌پرتره از زندگی خود هنرمند)، «پارک مارک»، «میکا»، «مُری زن می‌خواد»، «آنسور» و «همایون خرم» نیز فیلم‌های مستندی هستند که در کارنامه آبتین به چشم می‌خورند.

ایرج پزشکزاد (الف. پ. آشنا) نویسنده و طنزپرداز زاده 1306 بود که در 22 دی 1400 در سن 94 سالگی در لس‌آنجلس از دنیا رفت.

او بیشتر به خاطر آفرینش رمان «دایی‌جان ناپلئون» و شخصیتی به همین نام شناخته می‌شود که در سال 1355 مجموعه تلویزیونی «دایی‌جان ناپلئون» توسط ناصر تقوایی برگرفته از این رمان ساخته شد.

«حاج مم‌جعفر در پاریس» (خاطرات)، «ماشاءالله خان در بارگاه هارون‌الرشید» (رمان)، «بوبول»(طنزیات اجتماعی) «آسمون ریسمون»(طنزیات ادبی)، «دایی‌جان ناپلئون» (رمان)«ادب مرد به ز دولت اوست تحریر شد» (نمایش‌نامه)، «انترناسیونال بچه‌پرروها» (طنزیات سیاسی)، «شهر فرنگ از همه رنگ» (طنزیات سیاسی و اجتماعی)، «خانواده نیک‌اختر» (رمان)، «رستم‌صولتان»(طنزیات اجتماعی)، «گلگشت خاطرات» (طنزیات اجتماعی)، «پسر حاجی باباجان»(نمایش‌نامه)، «به یاد یار و دیار»(خاطرات) و «بلیط خان‌عمو» (نمایش‌نامه) از جمله آثار به‌جامانده از او هستند.

همچنین ترجمه کتاب‌های «روزولت» نوشته سارا دلانو روزولت، «ملک مقرب در جمع شیاطین»، «دختر گرجی»، «زندانی کازابلانکا» و «ماروا» نوشته موریس دوکبرا، «دزیره» اثر آن ماری سلینکو، «افسونگران دریا» نوشته آلفرد ماشار، «جمیله» از هانری بوردو، «عدالت اجرا شده‌است» از ژان مکر، «دو سرنوشت» از ویلکی کالینز، «فردا گریه خواهم کرد» نوشته لیلیان راث و «شوایک سرباز پاکدل» از یاروسلاو هاشک توسط او منتشر شده است.

«مروری در تاریخ انقلاب روسیه»، «مصدق بازمصلوب: چند مقاله سیاسی»، «مروری در تاریخ انقلاب فرانسه»، «طنز فاخر سعدی»، «حافظ ناشنیده‌پند»، «مروری در انقلاب مشروطیت ایران» و «ریشه‌های اختلاف چین و شوروی» هم در کارنامه ایرج پزشکزاد به چشم می‌خورد.

علی‌اشرف نوبتی، شاعر کرمانشاهی ملقب به پرتو کرمانشاهی ششم مهر 1310 در کرمانشاه متولد شد و پنجم بهمن‌ماه در سن 90 سالگی درگذشت.

پرتو هم به زبان فارسی و هم به زبان کردی شعر می گفت و مجموعه اشعار او در کتابی به نام «کوچه باغی‌ها» به چاپ رسیده است. «ارمنی» از شعرهای کردی معروف این شاعر است.

محمدحسین یمین، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کابل (متولد 1315 چاریکار، استان پروان‌، افغانستان‌) بود که 13 بهمن‌ماه در 85 سالگی از دنیا رفت.

«فرهنگ تلفظ لغات با بیان معانی»، «دستور نگارش برای همه»، «کتاب فونولوژی و مورفولوژی (صرف دری)»، «برخی از ویژگی‌های دستوری شاهنامه»، «دستور تاریخی زبان فارسی دری»، «دستور معاصر زبان فارسی دری» و «تاریخچه زبان فارسی دری» از جمله آثار او هستند.

جهانگیر خسروشاهی، نویسنده و پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی آذر 1340 در روستای دهق شمال غرب اصفهان متولد شد و 13 بهمن‌ماه از دنیا رفت.

او کتاب‌های «خلفه‌های وحشی»، «باغ باور»، «بیرون قلعه امن نیست»، «خیابان رویت» و «به کلی سری» را به عنوان مجموعه داستان در کارنامه خود دارد. از دیگر کتاب‌های او نیز می‌توان به «زخمدار»، «رویای داغ»، «داستان‌های بلند نفر پانزدهم» و «صخره‌ها و پروانه‌ها»، زندگی‌نامه‌های داستانی «همیشه با هم»، «دوشنبه‌ای که می‌آید» و «غروب آبی رود»، داستان نوجوان «پدربزرگ برکه» و «درخت گردو» و نثر ادبی «از کوچه‌های بی‌خبری» اشاره کرد.

هاشم رضی، نویسنده، پژوهشگر و مترجم حوزه تاریخ، متولد 26 تیرماه 1313 در تهران بود که 18 بهمن‌ماه بعد از یک دوره نقاهت در 87 سالگی از دنیا رفت.

«حکمت خسروانی»، «اوستا»، «آیین مهر»، «وندیداد»، «گاهشماری جشن‌های ایران باستان»، «آیین زروانی»، «دین و فرهنگ ایرانی در عهد اوستایی»، «ازدواج مقدس»، «تاریخ زرتشتیان»، «جشن‌های آب»، «جشن‌های آتش»، «جشن‌های گاهنبار»، «آیین پررمز و راز میترایی»، «معاد و آخرت‌شناسی در ایران باستان»، «زرتشت پیامبر ایران باستان»، «تاریخ مطالعات دینهای ایرانی» و «آموزش خط میخی» از جمله آثار به‌جامانده از او هستند.

سیده مریم بازرگانی، نویسنده، متولد 15 دی‌ماه 1357 و ساکن زنجان 18 بهمن‌ماه پس از تحمل یک دوره بیماری سرطان در 43 سالگی درگذشت.

نخستین کتاب این نویسنده با عنوان «گمشده دره سبز» خاطرات آزاده جانباز محمدعلی کاظمی چاپ شده است. همچنین داستان‌های او در مجموعه داستان‌های «قرار ساعت 22»، «دعوت‌نامه»، «شهادت با طعم آلبالو» و «سوفیا» به چاپ رسیده است.

سعید تشکری، نویسنده و فیلم‌نامه‌نویس متولد 1342 در شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی بود که 19 بهمن‌ماه در پی خونریزی معده در سن 58 سالگی در مشهد درگذشت.

از کتاب‌های او می‌توان به «شاه بهار»، «من هستم گیلگمش»، «سیمیا»، «پاریس، پاریس»، «هندوی شیدا»، «غریب، قریب»، «بار باران» و «آرتیست» اشاره کرد.

حسین داودی، مدرس زبان و ادبیات فارسی و مولف و ویراستار کتاب‌های درسی، متولد 1323 در نهاوند بود که 22 بهمن‌ماه درگذشت.

او دکتری زبان و ادبیات فارسی خود را در سال 1373 از دانشگاه تهران دریافت کرده بود. از سال 1347 به استخدام آموزش‌وپرورش درآمد و علاوه بر معلمی در حوزه ویرایش و تألیف کتاب‌های درسی مشغول به کار بود. همچنین سال‌ها با فرهنگستان زبان و ادب فارسی در حوزه آموزش زبان و ادبیات فارسی و ویرایش و دستورخط فارسی همکاری می‌کرد.

محمدرحیم اخوت زاده دهم آذر 1324 نویسنده و منتقد ادبی بود که 23 بهمن‌ماه بعد از تحمل مدتی فراموشی، در اثر کهولت سن و عواقب آن در 76 سالگی از دنیا رفت.

از میان آثار محمدرحیم می‌توان به کتاب‌هایی چون «تعلیق»، «چهار فصل در بازخوانی شعر»، «نام‌ها و سایه‌ها»، «خورشید»، «باقی‌مانده‌ها»، «داستان‌های نانوشته»، «نمی‌شود»، «مشکل آقای فطانت»، «نامه سرمدی» و «عذاب یا هفت‌خان زندگی» اشاره کرد.

یعقوب یادعلی، داستان‌نویس متولد سال 1349 در نجف‌آباد بود که 4 اسفندماه در 51 سالگی در بوستون آمریکا بر اثر ایست قلبی از دنیا رفت.

رمان «آداب بی‌قراری» مشهورترین اثر اوست که موفق به کسب چند جایزه ادبی شده است. از جمله دیگر آثار یادعلی می‌توان به «آداب بی‌قراری»، «آداب دنیا»، «متغیر منصور»، «آمرزش زمینی»، «حالت‌ها در حیاط» و «احتمالِ پرسه و شوخی» اشاره کرد.

محمدرضا پرهیزگار، استاد دانشگاه، مترجم و نویسنده زاده سال 1321 در روستایی از بخش خفر، از توابعِ شهرستان جهرم، 10 اسفندماه در شیراز از دنیا رفت.

پرهیزگار شش کتاب با عنوان‌های کافکا، اندیشه و آثار، انگلیسی اختصاصی مهندسی (با دیگران)، ساراماگو، خوزه؛ افسانه جزیره ناشناخته (برنده جایزه سرو بلورین به‌عنوان ترجمه برگزیده سال 1381 در جشن فرهنگ فارس)، لاکان، اندیشه و آثار، پژوهشی در صوت‌شناسی فارسی جدید و از جهان غبار می‌ماند را منتشر کرده است.

محمدمهدی ناصح، پژوهشگر ادبیات فارسی، مصحح و استاد بازنشسته دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1318 متولد شد و 19 اسفندماه در سن 82سالگی از دنیا رفت.

ناصح برای تصحیح کتاب «روض الجنان و روح الجنان فی تفسیر القرآن» (به‌همراه محمدجعفر یاحقی) برگزیده کتاب سال ایران شد. از آثار او می‌توان به «راهنمای نگارش و ویرایش»، «شعر دلبر: دوبیتی‌های عامیانه بیرجندی»، «شعر نگار: دوبیتی‌های عامیانه بیرجندی»، «شعر غم»، «گزیده مرصادالعباد»، «گنج شایگان: معرفی پاسداران زبان فارسی در شبه قاره هند و پاکستان» و... اشاره کرد.

فراز بهزادی، شاعر و مدرس در سال 1360 در منطقه دشتی استان بوشهر متولد شد و 20 اسفندماه در 40 سالگی بر اثر ایست قلبی درگذشت.

«بگو در ماه خاکم کنند» و «عصر گرد وُ خاکسپاری من» آثار او هستند.

حجت‌الاسلام علی صفوی شاملو، فعال حوزه کتاب و موسس مجموعه کتاب‌رسان، 24 اسفندماه در پی تصادف رانندگی در سن 40 سالگی درگذشت.

موسسه کتاب‌رسان یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های توزیع کتاب جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است.

انتهای پیام

این‌بار مرگ را نوشتند 2
این‌بار مرگ را نوشتند 3
این‌بار مرگ را نوشتند 4
این‌بار مرگ را نوشتند 5
این‌بار مرگ را نوشتند 6
این‌بار مرگ را نوشتند 7
این‌بار مرگ را نوشتند 8
این‌بار مرگ را نوشتند 9
این‌بار مرگ را نوشتند 10
این‌بار مرگ را نوشتند 11
این‌بار مرگ را نوشتند 12
این‌بار مرگ را نوشتند 13
این‌بار مرگ را نوشتند 14
این‌بار مرگ را نوشتند 15
این‌بار مرگ را نوشتند 16
این‌بار مرگ را نوشتند 17
این‌بار مرگ را نوشتند 18
این‌بار مرگ را نوشتند 19
این‌بار مرگ را نوشتند 20
این‌بار مرگ را نوشتند 21
این‌بار مرگ را نوشتند 22
این‌بار مرگ را نوشتند 23
این‌بار مرگ را نوشتند 24
این‌بار مرگ را نوشتند 25
این‌بار مرگ را نوشتند 26
این‌بار مرگ را نوشتند 27
این‌بار مرگ را نوشتند 28
این‌بار مرگ را نوشتند 29
این‌بار مرگ را نوشتند 30
این‌بار مرگ را نوشتند 31
این‌بار مرگ را نوشتند 32
این‌بار مرگ را نوشتند 33
این‌بار مرگ را نوشتند 34
این‌بار مرگ را نوشتند 35
این‌بار مرگ را نوشتند 36
این‌بار مرگ را نوشتند 37
این‌بار مرگ را نوشتند 38
این‌بار مرگ را نوشتند 39
این‌بار مرگ را نوشتند 40
این‌بار مرگ را نوشتند 41
این‌بار مرگ را نوشتند 42
این‌بار مرگ را نوشتند 43
این‌بار مرگ را نوشتند 44
این‌بار مرگ را نوشتند 45
این‌بار مرگ را نوشتند 46
این‌بار مرگ را نوشتند 47
این‌بار مرگ را نوشتند 48
این‌بار مرگ را نوشتند 49
این‌بار مرگ را نوشتند 50
این‌بار مرگ را نوشتند 51
این‌بار مرگ را نوشتند 52
این‌بار مرگ را نوشتند 53
این‌بار مرگ را نوشتند 54
این‌بار مرگ را نوشتند 55
این‌بار مرگ را نوشتند 56
این‌بار مرگ را نوشتند 57
این‌بار مرگ را نوشتند 58
این‌بار مرگ را نوشتند 59
این‌بار مرگ را نوشتند 60
این‌بار مرگ را نوشتند 61
این‌بار مرگ را نوشتند 62
این‌بار مرگ را نوشتند 63
این‌بار مرگ را نوشتند 64
این‌بار مرگ را نوشتند 65
این‌بار مرگ را نوشتند 66
این‌بار مرگ را نوشتند 67
این‌بار مرگ را نوشتند 68
این‌بار مرگ را نوشتند 69