شنبه 3 آذر 1403

حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید

هفدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت از امروز فعالیت خود را آغاز کرد.

ماهرخ عباسپور: جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران که عموماً با نام جشنواره سینما حقیقت شناخته می‌شود، از سال 1386 توسط مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی سازمان سینمایی و سمعی بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز به کار کرده‌است و آذر ماه هر سال در تهران برگزار می‌شود.

به بهانه شروع هفدهمین دوره از جشنواره فیلم حقیقت نگاهی به این رویداد انداختیم. در این دوره مهدی مسعودشاهی، محمد داوودی، قادر آشنا، سیدسلیم غفوری، سیدعلیرضا حسینی و محمد حمیدی مقدم را به عنوان اعضای شورای سیاست‌گذاری معرفی شدند، مهدی مسعودشاهی مدیر فرهنگی، محمد داوودی مدیر فیلمبرداری، تهیه‌کننده و کارگردان سینمای مستند، قادر آشنا معاون توسعه فناوری و مطالعات سینمایی سازمان سینمایی، سید سلیم غفوری قائم مقام معاونت سیما، سیدعلیرضا حسینی تهیه‌کننده سینما و مستندساز و محمد حمیدی مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، با حکم رئیس سازمان سینمایی به عنوان اعضای شورای سیاست‌گذاری هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» منصوب شدند.

در این دوره 615 مستند ایرانی با موضوع‌های اجتماعی، محیط زیست، انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، زنان، خانواده و... برای حضور در هفدهمین جشنواره فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» فرم پر کردند. پیش از این و در بخش بین‌الملل 1839 اثر از کشورهای ترکیه، چین، روسیه، انگلستان، لهستان، اسپانیا، مصر، آرژانتین، اندونزی، آلمان و... برای حضور در این دوره از جشنواره فرم ارسال اثر پر کردند.

بر اساس تصمیم برگزارکنندگان جشنواره، فیلم‌های مستند «سینماحقیقیت» امسال با همکاری گروه سینمایی هنر و تجربه، فیلم‌های برگزیده جشنواره «سینماحقیقت» در 10 شهر و سینماهای منتخب گروه سینمایی هنر و تجربه نمایش داده می‌شود.

بر این اساس شهرهای مشهد، شیراز، آبادان، اردبیل، گرگان، همدان، قم، اصفهان، تبریز و بوشهر به عنوان میزبان هفدهمین دوره جشنواره فیلم‌های مستند «سینماحقیقت» انتخاب شدند و فیلم‌های منتخب این دوره از جشنواره طی روزهای چهارشنبه 6، پنجشنبه 7 و جمعه 8 دی‌ماه در دو سانس 16 و 18 به نمایش درمی‌آید.

پردیس سینمایی اطلس مشهد، پردیس سینمایی گلستان شیراز، تالار بیضاء اردبیلی اردبیل، سینما مهر آبادان، پردیس سینمایی کاپری گرگان، سینما فرهنگ همدان، سینما آیه قم، سینما سوره اصفهان، تالار شهید آوینی بوشهر و پردیس سینمایی ستاره باران تبریز فیلم‌های منتخب جشنواره «سینماحقیقت» را نمایش خواهند داد.

اتفاقی متفاوت در دوره قبل

یکی از تفاوت‌های جشنواره شانزدهم که در دوره قبل برگزار شد و بعد از آن هم به نوعی باقی ماند، تثبیت برخی بخش‌ها است که دیگر به‌عنوان جزئی از این جشنواره محسوب می‌شود. بر همین مبنا، جشنواره سینما حقیقت پارسال، در 5 بخش برگزار شد که شامل مسابقه ملی، مسابقه بین‌الملل، جایزه شهید آوینی، بخش جنبی ملی و بین‌الملل و بزرگداشت است.

جشنواره سینما حقیقت از آن جهت مهم است که به‌عنوان مامن فیلمسازان مستند کشور شناخته شده و تراز حرفه‌ای مستندسازان کشورها در گونه‌های مختلف آن محک می خورد در بخش مسابقه ملی، 3 نوع فیلم نمایش داده می‌شود: مستندهای کوتاه‌تر از 40 دقیقه، مستندهای نیمه‌بلند 40 تا 60 دقیقه و مستندهای بلند بیشتر از 60 دقیقه. نکته ضروری برای این آثار آن است که تمامی تولیدات باید متعلق به فروردین 1400 به بعد باشند.

در بخش مسابقه بین‌الملل نیز همان شکل فیلم‌هایی که در بخش ملی، لحاظ شد، مورد پذیرش قرار گرفته و تاریخ فیلم‌ها باید بعد از ژانویه 2022 باشد.

جایزه شهید آوینی به فیلم‌های مستند حوزه مقاومت، دفاع مقدس و انقلاب اسلامی خواهد پرداخت و داوری برای فیلم‌هایی خواهد بود که زمان تولید آنها از فروردین 1401 به بعد بوده باشد. در این بخش، به 3 اثر، تندیس طلایی، نقره‌ای و برنزی شهید آوینی اهدا خواهد شد.

بخش جنبی ملی و بین‌المللی نیز بخش‌های مختلفی دارد. در بخش پرتره، مستندهای پرتره از چهره‌های علمی، ادبی، سیاسی و هنری ایران و جهان به نمایش گذاشته خواهد شد. همچنین در بخش چشم‌انداز، به سینمای مستند یک کشور پرداخته می شود. در بخش نمایش‌های ویژه، مستندهای برتر ایران و جهان، نمایش خواهد داشت. پخش مستندهای انیمیشن نیز از دیگر آیتم‌های این بخش است. همچنین برگزاری کارگاه‌های تخصصی، برگزاری جلسات ارائه طرح با حضور سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی و بازار بین‌المللی عرضه و تولید فیلم مستند از دیگر بخش‌های جنبی جشنواره سینما حقیقت این دوره خواهد بود.

جشنواره سینما حقیقت از آن جهت در تقویم سینمایی کشور به عنوان رویدادی مهم تلقی می‌شود که به‌عنوان مامن فیلمسازان مستند کشور شناخته شده و در آن، تراز حرفه‌ای مستندسازان کشورها در گونه‌های مختلف محک خواهد خورد. این رویداد، تنها جشنواره مهم در حوزه مستند است و جایگزینی برای آن وجود ندارد. تلاش مستندسازان برای حضور در این جشنواره، نشان‌دهنده اهمیت آن است.

نگاهی به آثار

این گزارش معرفی تمام فیلم هایی است که امسال و در هفدهمین جشنواره سینما حقیقت نمایش داده می شوند:

مسابقه بلند ملی

قوی دل

علی فراهانی صدر

کارگردان: علی فراهانی صدر

تهیه کننده: سعید الهی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

نگاهی متفاوت به پرونده خون‌های آلوده در ایران. دوربین جستجوگر کارگردان در پی زندگی یکی از دنبال‌کنندگان پرونده خون‌های آلوده به ابعاد جدیدتری ازین موضوع دست پیدا می‌کند.

فراموشی مزمن

کارگردان: عباس وهاج

تهیه کننده: عباس وهاج - ساسان فلاح فر

یک رزمنده فاطمیون بعد از اسارت و شکنجه به دست النصره در سوریه آزاد شده و به ایران بازمی‌گردد، اما پس از بازگشت با مشکلات جسمی و روحی دست و پنجه نرم می‌کند.

عیدوک

کارگردان: امیر عسکری

تهیه کننده: مرتضی شعبانی

خلاصه موضوع: مستند روایت بخشی از زندگی و مواجهه بزرگ‌ترین اشرار جنوب شرق کشور عیدوک بامری با حاج قاسم سلیمانی است. حاج قاسم به دنبال راهی برای به دام انداختن عیدوک است ولی بیم آن را دارد که در این بین به مردم عادی آسیب برسد تا اینکه یک اتفاق این رویاروی را فراهم می‌کند.

عراق چگونه اراک شد

کارگردان: سعید شاه حسینی

تهیه کننده: سعید شاه حسینی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نماییی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی

خلاصه: اراک در زمان قاجار سلطان آباد عراق نام داشت. شهری که در آن خیلی چیزهای به خیلی چیزها ربط دارد، اما ما نمی دانیم. شهری که همه چیز دارد و هیچ ندارد

سونوگرافی

کارگردان: هایده مرادی

تهیه کننده: هایده مرادی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: در حدود 15 سال بعد مردان زیادی مجبور به تنها زندگی کردن خواهندشد چون افرادی امروز زوج‌های اونا رو از بین میبرن.

ستار الکلاسیکو

نام کارگردان: هادی شریعتی

تهیه کننده: هادی شریعتی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه: الیاس آخر هفته‌ها به کورس اسبدوانی می‌رود و روی اسب‌ها شرط‌بندی می‌کند. بیشتر شرط‌بندی‌های او روی چابکسواری به نام ستار مهرانی ملقب به ستار الکلاسیکوست

زیبا، لذیذ، مبتذل

کارگردان: امیررضا جوادی

تهیه کننده: فاطمه وکیل

خلاصه: فیلم درباره امکان ارزش‌گزاری آثار موسیقایی است. در میان مردم و مشخصا مخاطبان موسیقی عموما آثار کلاسیک باارزش‌تر از آثار مردم‌پسند دانسته می‌شود. پژوهش حاضر در قالب گفتگو با متخصصان حوزه‌های مختلف از جمله موسیقی، فلسفه، جامعه‌شناسی، انسان‌شناسی و علوم اعصاب شکل گرفته‌است. به این ترتیب فیلم می‌کوشد ضمن ترغیب مخاطب به واکاوی بیشتر، نشان دهد که برای عمق بخشیدن به مسأله داوری میان آثار مختلف، تأمل در باب کدام ابعاد و مولفه‌ها می‌تواند راهگشا باشد.

رویای بزرگ

کارگردان: احسان مشکور

تهیه کننده: حسین محمدی واله

محصول مرکز مستند سفیرفیلم

خلاصه: سیر رشد ورزش والیبال ایران از دهه هفتاد تاکنون و اینکه چطور ایران تبدیل به قطبی در ورزش والیبال در جهان شد.

رزیدنت

کارگردان: امیرمحمد کوچک‌زاده

تهیه کننده: محمدتقی جزء بستجانی

محصول مرکز مستند سفیرفیلم

خلاصه: روایتی از مسائل و مشکلات رزیدنت‌های پزشکی که باعث افت کیفیت خدمات پزشکی در جامعه ایران شده‌است و برای مردم نیز مشکلات عدیده‌ای را ایجاد کرده است.

ددرس

کارگردان: صادق داوری فر - نفیسه ظهیری

تهیه کننده: صادق داوری فر

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: زوجی سبک زندگی مبتنی بر سفر را انتخاب می‌کنند، آنها کمپر تهیه می کنند و به همراه فرزندشان تا هفت سالگی‌اش به سفر می‌روند. مدرسه چالشی برای ادامه مسیر می‌شود، آنها باید بین مدرسه یا سفر یک انتخاب داشته باشند.

خانواده خلج

کارگردان: مریم الهامیان - مصطفی حاجی قاسمی

تهیه کننده: مریم الهامیان

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی - اتاق بازرگانی تهران

خلاصه: خانواده‌ی خلج با رویای ساختن یک واحد تولیدی تمام دار و ندارشان می‌فروشند و به بیابانی در استان اصفهان می‌روند. اما هم اکنون تمام خانواده درگیر تبعات این تصمیم هستند و مادر خانواده تلاش می‌کند تا خانه و زندگی‌شان را نجات دهد.

تکثیر در اسارت

کارگردان: مهدی ایمانی شهمیری

تهیه کننده: مهدی ایمانی شهمیری

محصول صدا و سیمای مرکز سمنان

خلاصه: آخرین پایش جمعیتی نشان میدهد، یوز ایرانی در لبه تیز انقراض قرار دارد، بهمین خاطر سازمان محیط زیست تصمیم می گیرد تکثیر یوز در اسارت را آغاز کند.

پرونده تمرد من

کارگردان: مسعود دهنوی

تهیه کننده: امین قدمی

محصول: شبکه مستند سیما

خلاصه: وحید چاووش مستندساز، گرفتار یک پرونده قضایی می‌شود. او که یک مستندساز مطالبه‌گر محسوب می‌شود، در نهایت نمی‌تواند حق خود را ثابت کند.

پدگر

کارگردان: محمدرضا خوش فرمان

تهیه کننده: محمد دین دشتی

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی - اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان

خلاصه: در بلوچستان کارآگاهان بومی بلوچ از روی رد پا، مجرمان را شناسایی می‌کنند و گمشده‌ها را می‌یابند.

بی قرار

کارگردان: محمدعلی فارسی

تهیه کننده: مهدی فارسی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: درباره شهید گرانقدر محمدحسین یوسف‌اللهی که در واحد اطلاعات لشگرثارالله استان کرمان بوده‌اند

بحران خاموش

کارگردان: محمدحسین حقیقی

تهیه کننده: مجید دوخته‌چی زاده عظیمی

محصول مرکز گسترش سینما مستند، تجربی و پویا نمایی - شرکت مبلغان

خلاصه موضوع: مطالعات جمعیت شناختی در خصوص افزایش رشد سالمندی در ایران دورنمای بسیار بحرانی را در 20 سال آینده برای کشورمان تصویر می‌کند. غلبه بر این بحران و اتخاذ تدابیر لازم به منظور تبدیل تهدید آن به فرصت، نیازمند عزمی ملی، مذهبی و حاکمیتی است.

آوار

کارگردان: عبدالخالق طاهری

تهیه کننده: حجت طاهری

خلاصه: در روزهای فینال لیگ قهرمانان آسیا بین تیم‌های پرسپولیس و اولسان هیوندای کره، چند روز است که باران می‌بارد. ذهن "مولا" درگیر این بازی است...

آذرآبادگان

کارگردان: حامد کلجه‌ای

تهیه کننده: مصطفی شوقی

محصول خانه مستند

خلاصه: «آذرآبادگان» مستندی است که به چگونگی به وجود آمدن بحران ملی شکل گیری «فرقه دموکرات آذربایجان» بعد از جنگ جهانی دوم، برای تجزیه استان های آذربایجان از ایران می پردازد و نقش مردم بومی در شکست این جریان را مورد پژوهش قرار می دهد.

آخرین کوسه نهنگ

کارگردان: رامتین بالف

تهیه کننده: رامتین بالف

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی - کارگاه سینمایی بالف

خلاصه: آخرین کوسه نهنگ با روایت و مضمونی متفاوت، از نگاه آخرین بازمانده و یک کوسه نهنگ رو به انقراض در خلیج فارس، که به دنبال خانواده اش می‌گردد. و در گذر این سفر تراژدیک و البته با ساختاری تصویری و شاعرانه، در موقعیت‌ها و فصول پی در پی به آسیب‌ها، آلودگی‌ها و حوادث دریایی می‌پردازد.

مسابقه فیلم های نیمه بلند ملی

اسلحه مادری

کارگردان: سیده زهرا موسوی ازغندی

تهیه کننده: حسین همایونفر

محصول: سازمان اوج

خلاصه: اسلحه مادری داستان زن شجاعی است که در هنگام رزم همسر و فرزند شهیدش با اشرار مسلح شده و از خانه و فرزندانش دفاع می کند.

اندوه جنگل

کارگردان: مریم رزاقی

تهیه کننده: مریم رزاقی

محصول سینمای مستقل

خلاصه موضوع: اندوه جنگل، روایت جنگلبانی است که شاهد ساخت وسازهای بی‌رویه در جنگل‌های منطقه است و برای پیشگیری از این وضعیت با مشکلاتی روبرو می‌شود.

آب بندان

کارگردان: رضا اکبریان گالشکلایی

تهیه کننده: رضا اکبریان گالشکلایی

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، پویانمایی و تجربی

خلاصه: سایه مرگ بر آب بندان، چیره شده است! آب بندانی که آبادی پدید آورد و با معیشت مردم گره خورد و پیرامونش فرهنگ و خرده فرهنگ ها پا گرفت و در باورها و انگاره های مردم جاری شد!

آقای خاص

کارگردان: سجاد ترابی

تهیه کننده: سجاد ترابی

محصول اوما فیلم

خلاصه موضوع: این مستند پرتره‌ای متفاوت از زندگی و اتفاقات محمد بنا کشتی‌گیر قهرمان جمهوری اسلامی ایران می‌باشد که از زوایای دیگری به این شخصیت پرداخته شده

بچه دزد

کارگردان: علی پورمومن بلورچی

تهیه کننده: علی پورمومن بلورچی

محصول مرکز مستند سفیرفیلم

خلاصه موضوع: داریوش پسری اتیستیک است که در دانمارک با پدر و مادرش زندگی می‌کرد. دولت دانمارک این پسر را به دلیل بزرگ‌نشدن با ارزش‌های دانمارک گروگان گرفته‌است و ماد رداریوش سالهاست به دنبال آزادی کودک خود است. این مستند روایت تلاش‌های مادر داریوش برای آزادی اوست.

به شکوه نگاه می‌کنم

کارگردان: پیام میرتبریزیان

تهیه کننده: پیام میرتبریزیان

خلاصه: روایت زندگی عاشقانه دکتر اکبر ملکپور و همسرشان دکتر شکوه یوسفی در جوانی که به علت درمان عدم بارداری به آمریکا مهاجرت میکنند و بعد از اینکه متوجه می‌شوند که امیدی به بچه‌دار شدنشان نیست، به تحصیل و کار می‌پردازند و پس از بازنشستگی و بخاطر مردم عزیز ایران، به وطن بازگشته و کل اموال خود را وقف حوزه سلامت میکنند. احداث مرکز درمان ناباروری، مرکز شیمی درمانی و... تمام این اتفاقات بر بستر عشق روایتی است دیدنی از زندگی این زوج که حالا حدود 94 سال سن دارند...

جمال‌الدین

کارگردان: امیر روئینی - علی کوشا

تهیه کننده: امیر روئینی

محصول مرکز مستند سوره

خلاصه: این فیلم مستند با نگاهی به زندگی سید جمال‌الدین اسدآبادی قصه‌ی‌خود را تا واقعه رژی ادامه می‌دهد.

جویندگان

کارگردان: مجید فتحی

تهیه کننده: مجید فتحی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی

خلاصه: پس از کشف معدن طلا در یکی از روستاهای آذربایجان حوادثی در منطقه رخ می‌دهد. این فیلم به تاثیر آلایندگی محیط زیستی و معضلات اجتماعی معدن طلای اندیرگان می‌پردازد.

چه کسی پنیر من را جابجا کرد؟

کارگردان: عزت اله پروازه

تهیه کننده: عزت اله پروازه

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: غلامعلی الماسی مدتهاست راه نجات کارگاه پنیرسازی را در روش‌های معمول مانند وام و حمایت دولت جستجو می‌کند. کارگردان با مطابقت کتابی با این قصه سعی در ثبت نگرش و عملکرد شخصیت‌های دنیای واقعی است. کتابی در زمینه روانشناسی وتجارت به نام چه کسی پنیر من را جابجا کرد نوشته اسپنسر جانسون که درونمایه آن درباره مواجه با تغییر است همانند قصه خیالی این کتاب، موش‌ها و آدمها شخصیت‌های این مستند هستند که هر کدام نمادی از ابعاد درونی انسان هستند و در یک هزار تو به دنبال انبار پنیر می‌گردند.

داریک

کارگردان: سیدعلی غمخواری

تهیه کننده: سیدعلی غمخواری

محصول شبکه فارس به سفارش معاونت استانهای صداوسیما

خلاصه: داریک داستان طلا در تاریخ هنر ایران است. اولین نشانه‌های استفاده از طلا در چشم زن شهر سوخته سیستان تا هنر شکوهمند هخامنشیان، عهد ساسانیان و در نهایت ظهور طلا در هنر اسلامی تا امروز.

دنده چپ

کارگردان: امیرمحمد احمدی

تهیه کننده: امیرمحمد احمدی

خلاصه موضوع: مونا (مادر خانواده) برای مراقبت از پدر بیمار خود باید به گرگان سفر کند و پدر خانواده باید از دو فرزند خود در این مدت نگهداری کند، پدر خانواده که استاد فلسفه و منطق است، با چالش‌های جدیدی مواجه می‌شود.

دوئل بوکمال

کارگردان: محمدرضا ابوالحسنی

تهیه کننده: مرتضی شعبانی

محصول مرکز مستند حقیقت - بنیاد مکتب شهید سلیمانی

خلاصه موضوع: دوئل میان ایران و آمریکا بر سر تصرف گذرگاه استراتژیک بوکمال - قائم در آخرین مرحله‌ینبرد با داعش به چالشی مهم بین فرمانده جبهه‌یمقاومت و فرماندهی سنتکام در مرز عراق و سوریه تبدیل می‌شود.

کنج

کارگردان: اردوان زینی سوق

تهیه کننده: اردوان زینی سوق - سالار شفق

سرمایه گذار: قرارگاه اجتماعی وزارت کشور برنامه به وقت باران - موسسه هفت رخ معاصر

خلاصه موضوع: گروه مستندساز به دنبال ارائه الگو و معرفی قهرمان محله در مسکن مهر نجف‌آباد یاسوج در حال پژوهش است که با نزدیک‌شدن با نوجوانان و ارتباط آنها با بزرگ ترها و پیران مستقر در مسکن مهر به دنبال ارائه مسیر در راستای ایجاد امید و شادابی در خانواده‌ها بوده که...

مایکا

کارگردان: محمدهادی نعمت اللهی

تهیه کننده: محمدهادی نعمت اللهی

محصول مرکز گسترش سینما مستند، تجربی و پویا نمایی - مرکز مستند حقیقت

خلاصه موضوع: فریدا پیرزن 85 ساله‌ای است که در زمان جنگ بوسنی اورا بواسطه‌ی‌همکاری‌هایش با ایرانی‌هایی که برای کمک به مسلمانان به این کشور آمده بودند، مادر ایرانی‌ها خطاب می‌کردند. حالا بعد از 30 سال فرزند یکی از همان ایرانی در تلاش است تا آروزی او را برآورده کند.

مقدس نما

کارگردان: امیرعباس کنعانی هرندی

تهیه کننده: محمد نجفی

محصول مرکز مستند سفیرفیلم

خلاصه موضوع: «مقدس نما»؛ داستانی از ناشنیده‌ها و اسناد محرمانه انجمن حجتیه... این مستند روایت تقابل جریان امام خمینی (ره) و انجمن حجتیه است. مستند مقدس‌نما درباره تفکری صحبت می‌کند که در مقطعی انجمن حجتیه پرچمدار آن بود و حال گروه دیگری از روحانیون و مداحین.

من محمد حسن را دوست دارم

کارگردان: سید محمد محمدی سرشت

تهیه کننده: مجتبی احسانی - هاشم مسعودی

محصول: موسسه آفرینش‌های آستان قدس رضوی

خلاصه موضوع: من محمد حسن را دوست دارم روایتی ست شاعرانه از انتخاب های سخت و عاشقانه، جدلی بین عقل و دل در دوراهی ماندن و رفتن، از رنج های محمد حسن تا شوق مَلاک.

مهد کودک

کارگردان: حانیه یوسفیان

تهیه کننده: حانیه یوسفیان

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: این فیلم درباره کودکانی ست که از زمان تولد تا کنون تنها در زندان کنار مادرانشان زندگی کرده‌اند، آنها تصوری از آزادی و بیرون از زندان ندارند.

می 1968

کارگردان: احسان امی

تهیه کننده: احسان امی

سرمایه گذار: مجموعه هنری اندیشه شهید آوینی

خلاصه موضوع: در ماه می سال 1968 در فرانسه، اتفاقی در دانشگاه‌های این کشور رخ داد که باعث تحولات گسترده فرهنگی در فرانسه و جامعه اروپایی شد.

می مات

کارگردان: محمدعلی رخشانی صابر

تهیه کننده: خانه مستند - مصطفی شوقی

محصول خانه مستند انقلاب اسلامی

خلاصه موضوع: داستان مبارزه بلوچ و شخصیت، زنی به نام گل بی‌بی با استعمارگران انگلیسی در خلال جنگ جهانی اول.

نفس

کارگردان: علیرضا باغشنی

تهیه کننده: علیرضا باغشنی

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: سیمین رودی مامایی در شهرستان نیشابور است. او سال‌ها قبل که فرزند دوم خود را باردار می‌شود تحت فشار خانواده و شرایط آن روزها قرار می‌گیرد.

هفت سال اینجا

کارگردان: سید مصطفی سید الحسینی

تهیه کننده: سید مصطفی سید الحسینی

سرمایه گذار: شبکه افق سیما با مشارکت معاونت سینمایی اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس

خلاصه موضوع: جوانی عراقی که به همراه پدر و برادرانش علیه رژیم بعث مبارزه و مقاومت می‌کند و زمانی که لو می‌روند به ایران فرار می‌کنند. مدتی بعد از ورود به ایران به قرارگاهی سری به نام نصرت می‌پیوندد و در ماموریت‌های شناسایی در خاک عراق شرکت می‌کند. بعد از دوسال ورود به ایران، در عملیات خیبر به عنوان راهنما شرکت می‌کند که به اسارت بعثی‌ها در می‌آید و هفت سال از زندگی خود را در اردوگاه‌های موصل با هویتی مخفی سپری می‌کند.

هم نوایی عاشقانه

کارگردان: آذر مهرابی

تهیه کننده: آذر مهرابی

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: علی اکبر 95 ساله و مرضیه 85 ساله زوج کهنسالی هستند که در روستای کویری دستجرد عاشقانه زندگی می‌کنند تا این که..

هولاین در ایران

کارگردان: هادی آفریده

تهیه کننده: هادی آفریده

محصول: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: این مستند براساس اسناد و دست نوشته‌ها داستان طراحی و احداث موزه شیشه ایران را توسط معمار برجسته اتریشی هانس هولاین را روایت می‌کند.

مستندهای کوتاه ملی

اَرجنا

کارگردان: عباس رفیعی مرغملکی

تهیه کننده: عباس رفیعی مرغملکی

خلاصه موضوع: پیرمرد 84 ساله‌ای به اسم عروجعلی در روستا ارجنک استان چهارمحال و بختیاری به احیاء جنگل‌های ارجن مشغول است که با مشکلاتی مواجه می‌شود.

آخرین خداحافظی

کارگردان: احسان صبوری

تهیه کننده: حسین همایونفر

محصول سازمان سینمایی اوج

خلاصه موضوع: روایت مادر شهید صفر علی علیزاده که در آخرین روز اعزام پسرش به جبهه از قطار جا می‌ماند و هیچگاه موفق به خداحافظی با او نمی‌شود.

آن هفت روز

کارگردان: احسان شادمانی

تهیه کننده: محمدهادی نعمتی

سرمایه گذار: گروه تولیدات رسانه ای میقات

خلاصه موضوع: زوج فلسطینی ساکن غزه در حال آماده‌سازی مقدمات ازدواج خود هستند که یک اتفاق داستان زندگی آن‌ها را تغییر می‌دهد. عروس فلسطینی بعد از این رخداد در حال مرور خاطرات خود از شیرینی‌ها و غم‌های 7 روز منتهی به روز عروسی است و با احمد، همسر خود که یک صیاد غزه‌ای است نجوا می‌کند.

بازگشت به لوگا

کارگردان: محسن شیرزایی

تهیه کننده: محسن شیرزایی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی - اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان

خلاصه موضوع: چهار ملوان بلوچ، شش سال از عمرشان را در اسارت دزدان دریایی سومالیایی گذرانده آنها اکنون که آزاد شده‌اند چالش‌های تازه‌ای دارند.

پورزال

کارگردان: احسان فرخی فرد - ماریا ماوتی

تهیه کننده: احسان فرخی فرد - ماریا ماوتی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه موضوع: بر اثر خشکسالی هامون همه روستا مهاجرت کرده‌اند و پورزال تنها زندگی می‌کند...

ترانه های رود

کارگردان: مهدی رخشانی

تهیه کننده: مهدی رخشانی

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی - اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان

خلاصه: اکبر بارکزایی مردی بلوچ از ساکنان روستاهای کناره ی رود سرباز است. او اهمیت محیط زیست و رود سرباز که زندگیِ مردم بخش میانه‌ی بلوچستان به زنده بودنِ این رود بستگی دارد را می‌داند و برای حفظش تلاش می‌کند...

تیمو

کارگردان: رضوان بوستانی

تهیه کننده: محمد کاظم رحیم‌زاده

خلاصه: حدود 100 سال پیش مردی به نام جان تیمو یاناکی از یونان به کرمان می‌آید و با تأسیس نمایندگی کمپانی او سی‌ام، به کار تولید و صادرات قالی می‌پردازد. فیلم همراه با نوه‌ی او، حکایت زندگی و قالی‌هایش را در خاطرات کسانی جستجو می‌کند که سال‌ها با او و پسرش ژرژ، مشغول به کار بوده‌اند.

حبیب‌الله

کارگردان: عدنان زندی

تهیه کننده: سیده گلناز حسینی

محصول: دفتر سنندج

خلاصه: حبیب الله خواننده آوازهای فولکلور است که اکنون 75 سال دارد و دچار افسردگی شده‌است که عاقبت او در آخرت چگونه خواهدشد آیا دوزخی است یا خداوند او را بخشیده است.

دختر کوه نور

کارگردان: جابر بادیاد

تهیه کننده: محمدحسن محمودی

محصول حوزه هنری استان کهکیلویه و بویر احمد

خلاصه: دختر کوه نور قصه دختری عشایری است که تمام خاطرات روزانه زندگیش را روی پارچه گلدوزی میکند. دختر کوه نور که شخصیتی کاملاً خاص دارد با مشکلات زندگی در ارتفاع 3850 متر در کوهستان دست و پنجه نرم می‌کند.

در پناه نیزار

کارگردان: حبیب علوانی

تهیه کننده: حبیب علوانی

سرمایه گذار: حبیب علوانی

خلاصه: روایت تعدادی از گونه‌های پرندگان ایران که در تالاب‌ها و نیزارهای خوزستان زندگی و جوجه‌آوری می کنند.

سقف سنگی

کارگردان: رویا ربانی

تهیه کننده: ابراهیم کشاورز سعیدی

خلاصه: سقف سنگی روایتی است از زندگی مردی تنها که شهر و شهرنشینی را رها کرده و به کوهستان برده‌است.

سگ خور

کارگردان: فتح اله امیری - نیما عسگری

تهیه کننده: فتح اله امیری

محصول موسسه تصویر حیات وحش

خلاصه: حیوانی مرموز 15 سگ روستا را خورده‌است. ترس به جان روستایی‌ها افتاده، کارشناسان محیط‌زیست برای زنده‌گیری آن حیوان وارد روستایی دورافتاده در نزدیک مرز ترکمنستان می‌شوند.

فرشته‌ها

کارگردان: مهدی زمانپور کیاسری

تهیه کننده: الهه موسوی

محصول آکادمی هنری شیراز

خلاصه: زهرای کوچک در کنار پدر و مادر نابینایش در شرایط نابسامان سوریه با حال خوب زندگی می‌کنند. این کودک 7 ساله حال خوبش را مدیون فرشته‌هایی به نام پدر و مادر می‌داند که خدا بهش هدیه داد است.

کُر کوهستان

کارگردان: امیرحسین اسیوند چمعالی

تهیه کننده: مهدیه سادات محور جعفری

محصول: خانه هنری رسانه ای دیما

خلاصه: کُر کوهستان روایتگر روزهای آخر بارداری زنی عشایر نشین به نام زیور می‌باشد که به همراه همسرش سلطان در روستایی دور زندگی می‌کنند. آنها برای رساندن زیور به بیمارستان برای به دنیا آمدن بچه دچار مشکلات و چالش‌های زیادی می‌شوند.

گیریشمن

کارگردان: پژمان مظاهری پور

تهیه کننده: پژمان مظاهری پور

محصول: سیمای خوزستان

خلاصه: این فیلم داستان ورود رمان گیریشمن باستان‌شناس فرانسوی به ایران و کاوش‌های او در شوش در شوش دانیال است.

محمد قاضی به روایت گوستاو دوره

کارگردان: حنیف شهپرراد

تهیه کننده: محمد سعید وزیری

محصول شبکه مستند

خلاصه: این فیلم به زندگی محمد قاضی مترجم برجسته فارسی بر اساس تصاویر گوستاو دوره می‌پردازد. پایه فیلم نقاشی‌های گوتاو دوره بر اساس رمان دنکیشوت است که در فارسی توسط محمد قاضی ترجمه شد است.

معشوق من کویر

کارگردان: محسن عسکری زاده

تهیه کننده: محمدسعید وزیری

خلاصه موضوع: مستند معشوق من کویر، روایتی از زندگی پروفسور پرویز کردوانی با نگاهی به وضعیت آب‌های زیرزمینی در ایران است.

ناخدا

کارگردان: علی ارکیان

تهیه کننده: علی ارکیان

محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویا نمایی

خلاصه: مستند ناخدا نگاهی دگرگونه به زندگی شغل اجدادی صیادی و نقاشی‌های خود آموخته ناخدا عبدالرسول غریبی، که اورا در گالری اوت سایدر این کشف کرده‌اند دارد.

هزار و یک شب بلدیه

کارگردان: احمد صراف یزد

تهیه کننده: احمد صراف یزد

سرمایه گذار: مدیریت ارتباطات و روابط بین الملل شهرداری یزد

خلاصه: هزار و یک شهر در میان این شهر نفس می‌کشند. روایتی تاریخی، به نحوه شکل‌گیری بلد و بلدیه (شهرداری) در یزد از دوره قاجار تا به امروز.

245245

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1850128
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید 2
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید 3
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید 4
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید 5
حقیقتی که سینما حقیقت می‌گوید 6