رونق بازار سرمایه؛ ریلگذاری دولت به سمت جهش تولید و عدالت اجتماعی
تهران - ایرنا - آزادسازی سهام عدالت و عرضه سهام شرکتهای دولتی به توسعه بورس و رونق بازار سرمایه منجر میشود؛ اقدامی که از نگاه رئیسجمهوری پیامدهای مثبتی چون کاهش تصدیگری دولت، شفافسازی بنگاههای دولتی، جمعآوری نقدینگی از سطح جامعه و کاهش تورم را به دنبال خواهد داشت و میتواند در شرایط تحریمی و کرونایی حرکت خوبی برای مردم باشد.
تشریح برنامههای دولت برای آزادسازی سهام عدالت و ارایه سهام بنگاههای دولتی در بورس از مهمترین محورهای اظهارات رئیسجمهوری در یک هفته گذشته بوده است. همچنین موضوعاتی چون تبیین اقدامات دولت در مدیریت بحران کرونا در کشور، شرایط بازگشاییهای پلکانی در شهرهای کشور، تقدیر از همکاری مردم با دولت در ماهها و سالهای اخیر، تقدیر از مقام معلمان، تشریح برنامههای دولت برای بخش آموزش، تشریح بدعهدی آمریکا در مساله برجام و فشارهای تحریمی بر ایران، تاکید بر توسعه معادن در سال جهش تولید و... نیز مورد توجه ویژه رئیس دستگاه اجرایی قرار داشت.
این گزارش اهم اظهارات رئیسجمهوری در یک هفته گذشته منتهی به یکشنبه 21 اردیبهشت را طبقهبندی کرده است.
برنامه دولت برای عرضه سهام شرکتهای دولتی در بورس
رئیس دستگاه اجرایی روز پنجشنبه 18 اردیبهشت در آئین بهره برداری از طرحهای ملی صنعت مس ایران گفت: شرکتها و تعاونیهایی هستند که تشکیل میشوند و آماده هستند. بخش خصوصی است یا به سهامی تبدیل کنیم که دولت هم میخواهد حضور داشته باشد و دولت بخش بزرگ سهام آن را به مردم واگذار کند. توصیهام به ایمیدرو که قبلا هم در دولت تأکید کردم و اینجا هم تأکید میکنم این است که سهام ایمیدرو باید در بورس بیاید و به مردم واگذار شود. بورس ما استعداد بسیار زیادی دارد و آنچه امروز در بورس تهران مشاهده میکنیم که رقم و سرمایه آن قابل ملاحظه است و اگر اندکی تلاش کنیم این بورس را میتوانیم به چندین برابر برسانیم.
دکتر روحانی تصریح کرد: وقتی بورسی زنده است که ما سهام نو و سهام جدید را عرضه کنیم. یک وقتی داخل بورس است و سهم خود را به او میفروشد و او به این یکی میفروشد و در داخل بورس گردش میکند که این خوب است. البته یکی از کارهای بورس همین است اما زنده ماندن بورس و تحرک جدید بورس این است که سهام جدید را وارد عرضه بورس کنیم. الحمدالله امسال 2، 3 قدم خوب در این زمینه برداشته شده است و سهام عدالت هم در بورس می آید و عرضه میشود که به 50 میلیون نفر از مردم تعلق دارد؛ آنهایی که مایل هستند، بفروشند و آنهایی که مایل هستند، نگه میدارند که این هم تحرک بزرگی در بورس ایجاد میکند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: اکثریت قاطع سهام عدالت برای شرکتهایی است که بسیار سودده هستند و این سهام بسیار ارزشمندی است و این سهام به راحتی در بازار بورس فروش خواهد رفت. باید مسئولین وزارت اقتصاد ما تلاش کنند که این چند روز هم تلاش کردند و صدا و سیما هم تلاش کرد و یک جوری توضیح میدهد که باز آخرش مردم از دفتر ما مرتب میپرسند که این چه شد و مقصود چیست یعنی اینقدر پیچیده مسأله را مطرح میکنیم. دیروز هم در دولت تأکید کردم و مردم عزیز ما بدانند همه آنهایی که دارای این سهام عدالت هستند، باید به آنها اطلاع داده شود و خبر دهند که این را میخواهند یا میخواهند بفروشند و این قدم اول است. اگر میخواهند نگه دارند، بسیار خوب نگه دارند و سود سالانه هم به آن ها میرسد و کسانی اگر میخواهد بفروشند این با یک پیام و با یک پیامک و با یک تماس و اینها سایت و سامانه دارند و در سامانه میتوانند وارد بشوند و بگویند میخواهیم سهاممان را بفروشیم و فروش این سهام هم راههای متعددی دارد.
رئیس قوه مجریه اظهار داشت: وزارت اقتصاد مسئول آن است و وزارت اقتصاد میخواهد این کار را بکند و از وزیر اقتصاد میخواهم که این کار را هر چه سریعتر انجام دهد که به نظر من راههای مختلفی وجود دارد. نمیخواهم خودم وارد بشوم و میخواهم آن وزارتی که مسئول است، وارد شود. راههای فراوانی وجود دارد که مردم به راحتی بتوانند سهامشان را بفروشند و پول آن سهام را به هر مصرفی که دلشان میخواهد برسانند. در این شرایط سختی که امروز مردم گرفتار شدند و شرایط تحریم در کنارش شرایط کرونا که شغلها به طور کامل خوابیده و تعطیل شده است، بسیاری از مراکز ورزشی، تفریحی، فرهنگی، مساجد و محافل دینی تعطیل است، نقل و انتقال و سفرها و گردشها بسیار پایین آمده و خودمان توصیه میکنیم و به مردم میگوییم که بیشتر در خانه بمانید و جایی نروید و خیلیها صدمه دیدند بنابراین آنهایی که نیازمند هستند این سهام را بفروشند و سهام هم الان ارزشمند است و این یک حرکت خوبی برای مردم خواهد بود پس بورس باید فعال شود و توسعه پیدا کند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: در زمینه بورس هم چیزهایی در بورس نیاوردیم که باید به آن فکر کنیم مثلا هیچ وقت فروش زمین را در بورس قرار ندادیم. دولت زمینهای بزرگ را در اختیار قرار دارد یا نیروی مسلح در اختیار دارند و مثلا میبینید یک پادگان، 10 کیلومتر در 3 کیلومتر در حالی که نصف آن برای آن نیروی مسلح کافی است، نصف این زمین را عرضه کند یا دولت زمینهای بزرگی دارد و یک بخشی مورد نیاز است و بقیهاش را میتواند عرضه کند. معادن هم همینطور، معادن بسیار زیادی در کشور داریم که مشخصات این معادن روشن و قیمتگذاری شود و بورس وارد شود و شفاف و معلوم شود که ما بتوانیم علاوه بر سهام خود معادن در بورس عرضه کنیم و یک تحول بزرگی درست شود.
آزادسازی سهام عدالت؛ گامی در راستای کمک به مردم
دکتر روحانی در جلسه چهارشنبه 17 اردیبهشت هیات دولت تصریح کرد: امسال که سال جهش تولید است دولت به این تصمیم رسید که سهام شرکتهای بسیار مهم و سودآور خود را در بورس عرضه کند، و این کار یک نوبت انجام شد یک نوبت دیگر هم به زودی انجام میگیرد نوبتهای دیگر هم در ماههای آینده به تناوب انجام میگیرد. چرا این کار را میکنیم چرا این سهام را در بورس میگذاریم، اولا اگر ما میخواهیم جهش تولید داشته باشیم دولت باید چابک شود. دولت باید تصدیگریهایی را که نیاز ندارد کنار بگذارد، آنهایی که حاکمیتی نیست اگر میخواهیم به جهش تولید برسیم باید اقتصاد را به شرکتهای خصوصی و مردم واگذار کنیم، باید شرکتهای عمومی غیردولتی هم راه برایشان تسهیل شود برای اینکه در اقتصاد وارد شوند، این دلیل اول.
رئیسجمهوری اظهار داشت: دلیل دوم اینکه نقدینگی در جامعه ما زیاد است و یکی از راههای صحیح و درست و سالم برای جمع آوری نقدینگی و در نهایت کاهش تورم و مهار تورم حضور مردم در صحنه بورس است. در بورس اگر حضور پیدا کنند هم صاحب سهام میشوند و هم اگر لازم باشد سهامشان را میتوانند اضافه کنند، میتوانند بفروشند، پس هم نقدینگی جمع می شود.
دکتر روحانی افزود: سوم اینکه بنگاههای دولتی شفاف میشود؛ برای ما خیلی مهم است که شستا شفاف باشد؛ سهام دیگر شرکتهای دولتی در بورس بیاید، شفاف بشود و همه ببینند؛ مبارزه با فساد و رانت در سایه شفافیت است و ما این راه را ادامه میدهیم و ان شاءالله تا پایان سال مردم خواهند دید قدمهای مهمی را در این راه برمیداریم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی گفت: نکته بعدی که باید روی آن تاکید کنم، مساله سهام عدالت است؛ میدانید که حدود 50 میلیون نفر صاحب سهام عدالت هستند؛ حالا در کشور 23 یا 24 میلیون خانواده داریم و در هر خانوادهای به طور متوسط یک یا دو نفر یا سه نفر صاحبان سهام عدالت هستند و مالکیت این سهام عدالت متعلق به مردم بوده است؛ از سال 84 این بحثها انجام گرفت و تصویب شد و مقام معظم رهبری موافقت کردند؛ در مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث و آییننامهها نوشته شد؛ اما خیلی روشن نبود ورقهای که در اختیار مردم به عنوان سهام عدالت بود، یعنی چه؟ مالک چه هست و نیست! مالک هست؟ اصلا نیست! میبایست به تدریج از سود سهام به عنوان پرداختی اینها محاسبه میشد تا اینها صاحب سهام میشدند، مالک که نبودند، ورقه داشتند.
دکتر روحانی تاکید کرد: در دولت یازدهم همه تلاشها انجام گرفت که مردم مالک این سهام شوند و این کار را بحمدالله دولت یازدهم انجام داد که کار بسیار عظیم و بزرگی بود؛ مردم احساس کردند مالک هستند؛ یک حساب و کتاب و سایت و سامانهای دارد؛ سود هم به موقع به مردم پرداخت شد و دولت در سه نوبت سود این سهام را به مردم پرداخت کرد. الان زمانی شده که این سهام در اختیار خود مردم قرار بگیرد؛ تاکنون نیابتی انجام میدادیم و مردم صاحب سهامی بودند و شرکتهایی بودند که کار میکردند و وزارت اقتصاد و دارایی و بخش خصوصیسازی هم یک نوع نظارتی انجام میدادند؛ از امروز به بعد با اجازه مقام معظم رهبری که درخواست شد از ایشان و ایشان در این مقطع حساس موافقت فرمودند، مردم صاحب و مالک سهام هستند.
رئیس قوه اجرایی تصریح کرد: مردم دو گونه میتوانند عمل کنند؛ من از وزارت اقتصاد و دارایی و مسوولین بورس که در این چند روز زحمت کشیدند و دارند زحمت میکشند، خواهش میکنم با یک زبان بسیار سادهای برای مردم توضیح دهند تا همه مردم ایران و همه آنهایی که صاحب این سهام هستند؛ یعنی آن 50 میلیون نفر که حدود 15 میلیون نفرشان از افراد روستایی هستند، بدانند؛ میلیونها نفر از اینها بازنشستهها هستند؛ عده زیادی عشایر هستند؛ عدهای از اینها آنهایی هستند که تحت حمایت کمیته امداد میباشند. افراد مختلف از خادم یک مسجد و حسینیه گرفته تا افراد مختلف در جامعه، افرادی که یک تاکسی در اختیار دارد و تاکسیران است تا کارگران فصلی ساختمان هستند؛ تمام افراد؛ یک قالیباف تا یک فعال قرآنی تا آنهایی که مددجو هستند، همه داخل این 50 میلیون نفر هستند.
حجتالاسلام روحانی خاطرنشان کرد: این50 میلیون نفر باید بدانند دو راه دارند؛ اگر میخواهند سهام خود را بفروشند و امروز به پول برسند؛ میتوانند اعلام کنند که ما سهام خود را میخواهیم بفروشیم؛ سازوکار آن به راحتی تهیه میشود که چگونه این سهام فروش رود و چه روزی فروش رود و پول هم به حساب آنها ریخته شود. زمانی یک عده میگویند ما الان نیاز به پول نداریم و میخواهیم این سهام ما باشد و سالانه سود آن را بگیریم، در آینده هم اگر لازم بود میفروشیم؛ این دو موضوع، دو شکل بیشتر ندارد و به راحتی این را برای مردم حل کنیم و بگوییم هر کدام از شما میخواهید سهام خود را بفروشید، بنویسید من خواهان فروش هستم و کسی که نمیخواهد بگوید من خواهان فروش نیستم.
به گفته رئیسجمهوری، آنهایی که خواهان فروش نیستند که سود سالانه خود را دریافت کنند در اختیار آنها هست، آنهایی که خواهان فروش هستند سازوکار فوری برای آنها مشخص شود برای اینکه این سهام شان در بورس فروش رود و این پول در اختیار آنها قرار گیرد، حال هر سهم و مقداری وابسته به آن روزی است که در بورس فروخته میشود.
دکتر روحانی تاکید کرد: بگذاریم در این شرایط که شرایط سختی برای مردم هست به هر حال روزهای سختی است، هم ما دو سال تحریم داشتیم تحریم سخت پشت سر هم داشتیم هم موضوع کرونا آمد زندگی مردم، برخی از شغلها، کسبها، ده رسته، یازده رسته کاری را دچار مشکل کرد الان این کمکی برای آنها است حال هر مقدار که میشود یک خانواده ممکن است دو سهم داشته باشد، یک خانواده ممکن است سه سهم داشته باشد، یک خانواده ممکن است یک سهم داشته باشد. می تواند امروز یک کمکی برای اینها باشد.
چند و چون مقابله با کرونا
دکتر روحانی روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا اظهار داشت: آماری که امروز در جلسه اعلام شد که تعداد مراجعهکننده ها به بیمارستان برای بستری شدن در سطح کشور در طول شبانهروز گذشته بسیار پایین و چند صد عدد حدود 300 نفر بوده و این عدد خیلی پایینتر از روزها و هفتههای قبل است؛ این نشان از همکاری مردم و تلاش کادر پزشکی است که ما را به این نقطه مطلوب رسانده است. البته مطلوب نسبی تا به امروز؛ و الا مطلوبی که مورد نظر ما است، هنوز فاصله است و باید کار شود تا به آن نقطه برسیم.
رئیسجمهوری گفت: کارهایی در کشور شد و در کشورهای دیگر هم به شکلی انجام گرفت، اما آن اقدامی که در ایران انجام گرفت و به نظر من بسیار بارزتر بود، بحث غربالگری بود. در همین جلسه اعلام شد که در طرح غربالگری در نوبت اول، 78 میلیون نفر مورد غربالگری قرار گرفتند. این مسأله مهمی است. در این کشور با این پهناوری و با این عظمت؛ البته این هم بخاطر وجود مراکز بهداشتی در سراسر کشور و وجود پرونده الکترونیکی است که از قبل تشکیل داده شده است. اینها همه کمک کرده که این غربالگری خوب انجام گیرد. در مرحله دوم هم گفتند 30 میلیون نفر تحت پوشش غربالگری قرار گرفتند که این غربالگری یک مقدار هدفمندتر و دقیقتر از غربالگری دوره اول بود و این خیلی کمک کرده و کار بسیار بزرگی است.
دکتر روحانی افزود: از آن طرف در طول این مدت، شرکتهای دانشبنیان و تولیدگران کشور برای کمک به بخش درمان، همه به صحنه آمدند. یعنی امروز میتوانیم بگوییم در مراکز درمانی و در بیمارستانهای کشور تعداد دستگاههای تنفس مصنوعی و ونتیلاتور با اول اسفند خیلی متفاوت است و یکهزار ونتیلاتور اضافه شده است. این معنایش این است که هزار تخت مراقبت ویژه برای این بیماری میتواند ایجاد شود، تختهای مراقبت ویژه اضافه شده است. بیش از 400 تخت مراقبت ویژه اضافه شده که معنایش این است کادر درمانی و تولیدکنندهها در بیرون، کار بزرگی انجام دادند و در حال تامین نیازها هستند.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: پایان کرونا هنوز روشن نیست چند هفته، چه ماهی و چه روزی است و هنوز روشن نیست آن دارویی که این بیماری را درمان میکند، دقیقا کدام است. هنوز همه تلاش میکنند برای واکسن و در یک مقالهای خواندم که بیش از 80 مرکز بزرگ و معروف جهانی برای ساخت واکسن تلاش میکنند. خیلیها تلاش میکنند، دانشگاهها و مراکز علمی بزرگ و دلمان میخواهد بشر هر چه زودتر به این واکسن برسد که انشاء الله میرسد اما اینکه چه زمانی است، یک ماه، 2 ماه دیگر و یا 6 ماه دیگر، برای کسی روشن نیست.
رئیسجمهوری افزود: برای درمان هم در همان مقاله نوشته بود که 130 مرکز بزرگ در تلاش برای تولید داروهایی هستند که این بیماری را درمان کند و تعداد زیادی از مراکز هستند که تلاش میکنند این دارو را کشف کنند. این دارو ممکن است کشف شود، منتها باز زمانش چون برای کسی روشن نیست، باید خودمان را برای شرایط بد هم آماده کنیم. حالا که میخواهیم خودمان را برای شرایط بد آماده کنیم، یعنی با بدبینی نگاه کنیم، یعنی بگوییم این شرایط ممکن است تا تابستان طول بکشد، بیشتر، کمتر، کم بشود و باز دومرتبه در مقطعی اوج بگیرد، با بدبینی نگاه کنیم؛ در 2 بخش خیلی باید حواسمان جمع باشد که یکی بخش تجهیزات و نیروی انسانی درمانگر است. یعنی نیروی انسانی باید به اندازه کافی باشد و این نیروی انسانی به مرخصی رفته باشد و روحیه کافی داشته باشد. تجهیزات هم به اندازه کافی تولید شده باشد، کیتهای آزمایشگاهی به اندازه کافی تولید شده باشد، اگر سیتیاسکن نیاز داریم باید به اندازه کافی تولید شده باشد، پس هر چه در بخش درمان نیاز داریم، از ماسک و گان گرفته تا کیتهای مخصوص، تا هر وسیله و تجهیزاتی که نیاز است، از تخت، تا جذب پرستار مورد نیاز، هر چه میخواهد باشد. با بدبینی نگاه کنیم ضرر نمیکنیم.
سکاندار دستگاه اجرایی گفت: دوم اسفند تصمیم گرفتیم که نیروهای مسلح، بیمارستانهای سیارشان را مجهز کنند و در بسیاری از مراکز نقاهتگاه تشکیل بدهند. از روی بدبینی این کار را کردیم و گفتیم ممکن است موج و اوج این بیماری به گونهای بشود که آن وقت باید پیشبینی شب عید را میکردیم و در همان جلسه گفتیم که به شب عید و به تعطیلات میرسیم و باید از حالا آماده شویم؛ از حالا که آغاز اسفند است، خودمان را آماده کنیم و این آمادگی درست شد که شما آن همه تختهای بیمارستانی را که نیروهای مسلح آماده کردند، دیدید. 4 هزار تخت بیمارستانی که البته از خیلیهای آن استفاده نشد و نیاز نبود ولی این آمادگی، روحیه و پشتوانه بود. این آمادگی و آرامش است و وقتی مردم میبینند این بیمارستان تخت خالی دارد، در کنارش یک بیمارستان سیاراست و آنطرفتر نقاهتگاه است، دلشان قرص میشود.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشت: ما با بدبینی طراحی کردیم و سود بردیم و خیر بود. بعضی از کشورها بعدا شما دیدید گرفتار شدند اما ما بخاطر این پیشبینی گرفتار نشدیم ولو اینکه نقاهتگاهها استفاده نشد ولی در عین حال کار بزرگی بود که انجام گرفت. با این تجهیز و آمادگی و پای کار بودن، مردم میفهمند اگر روزی مشکلی پیش بیاید، نیروی آماده ما از هلال احمر، اورژانس و نیروهای مسلح همه در کنار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میآیند و همه در کنار آن قرار میگیرند که این کار بسیار بزرگی بود که انجام گرفت.
استقرار عدالت درمانی در کشور در شرایط کرونایی
رئیس شورای عالی امنیت ملی روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا اظهار داشت: مردم عزیز خوب است به خوبی این را بدانند و آن عدالت در درمان مردم در کرونا و انسانیت و احسان در این درمان است. با یک واسطهای چیزی را خواندم، یک پزشکی در همین نیویورک رفته برای اینکه تست بگیرد. اولا نوشته بود که از صبح رفتم در یک صف بلندی که چهارالی پنج ساعت ماندم تا نوبت من بشود. بعد از او تست گرفتند. حالا دنبال این بوده که جواب تست چه شده، نوشته بود 6 روز طول کشید تا به من خبر بدهند این تست مثبت است یا منفی. ببینید در دنیا با چه شرایط و وضعیتی مواجه بودند. تازه پولی هم هست. گفت من فلان مبلغ پول دادم برای این تست؛ هم پولی است، هم صف آن شلوغ است، هم دیر جواب میدهند و هم پرمدعا هم هستند.
حجتالاسلام روحانی تصریح کرد: اما الحمدالله در کشورمان امروز می بینیم که نسبت به درمان یک بیمار نگاه نمیکنیم که این ایرانی است یا غیرایرانی، نگاه نمیکنیم مذهبش چیست، نگاه نمیکنیم مال کدام قبیله و شهر است؛ همه را یکسان میبینیم و حتی اتباع خارجی را مجانی معالجه میکنیم و آن وقت در همین جلسه گفته شد که در آمریکا بین سیاه و سفید، بین آنهایی که بومی هستند و بین آنهایی که از کشورهایی دیگر در این مدت آمدهاند به آمریکا ملحق شدند، فرق میگذارند و متفاوت با آنها رفتار میشود.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: این خیلی مهم است. این عدالت و این شرایطی که در کشور داریم، نشانگر اخلاق و آن جایگاه ایمان و انسانیت است. این احسان است که در این ماه رمضان انجام میگیرد، به فکر همه هستند. این به خاطر آن ایمان و معنویت ماه رمضان است. چطور توانسته این تحولات را به خوبی صورت دهد. میرسیم به همان نقطهای که از اول انقلاب گفتند نه شرقی، نه غربی، امروز میبینیم که روز گرفتاری نه شرق به داد ملت ایران میرسد، نه غرب؛ به هیچ کدام. به ما گفتند اقتصاد مقاومتی، میبینیم امروز اقتصاد مقاومتی به درد کشور میخورد. گفتند طوری روی پای خود بایستید که تکانهها شما را مضطرب نکند و امروز میبینیم که این شوکها و تکانهها کشور را مضطرب نکرده است. پس این کرونا از یک دیدگاه نشان میدهد راه صحیح و درستی را از اول انتخاب کردیم، به خودمان اعتماد کردیم، روی کشور خودمان ایستادیم، روی تولید داخلی خودمان تکیه کردیم و امروز آثار آن را به خوبی میبینیم و مشاهده میکنیم.
تشریح شرایط بازگشاییها در کشور
حجتالاسلام روحانی روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا گفت: باید خودمان را برای یک روز سخت احتمالی آماده کنیم ضمن اینکه ما الان بازگشاییها را آرام آرام و پلکانی توسعه میدهیم و امروز تصمیم گرفتیم برای 132 شهرستانی که شرایط سفید دارند که در جلسه گفتند به جای سفید بگوییم کمخطر و شرایطشان کمخطر است و یا وضع سفید دارند، از فردا مساجدتان و روز جمعه، نماز جمعه آن ها شروع میشود و پروتکلها را مراعات میکنند.
دکتر روحانی اظهار داشت: به نظر من در مساجدی که پروتکلها را مراعات میکنند، 2 زیبایی است که هم زیبایی معنوی و هم زیبایی نظم و اجرای مقررات است. اینطوری تعبیر کنم، بگویم در مسجد یک عمل مستحب انجام میگیرد و یک عمل واجب یعنی نمازگزار فاصله را مراعات میکند که به عمل واجب عمل میکند و اینکه در مسجد نماز بخواند عمل مستحب میکند یعنی جایگاه آن کار فاصلهگذاری از لحاظ طبقهبندی بالاتر از نماز جماعت است که آن همه ثواب دارد و آن همه تأکید شده است. پس وقتی این مستحب و واجب را در کنار هم میبینیم، زیبایی آن برای مردم ما خیلی بیشتر و خیلی زیباتر است. در بعضی از کشورها دیدهام و شماها هم شاید دیده باشید که در بعضی از فیلمها در همین ماه رمضان نماز میخوانند که البته آنها در فاصله یک مقدار دستشان بازتر از ما است و با فاصلههای بسیار زیاد ایستادند و خیلی منظم نماز میخوانند و خیلی از آن ها ماسک دارند و به نماز ایستادند و این مراعات آن چیزی است که توصیه پزشکان است و در کنار آن مسجد رفتن و خواندن نماز، این دو بسیار زیبایی را برای ما بوجود میآورد.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا تصریح کرد: همینطور برخی از صنوفی که ممنوع بوده است، حتی در بخشهای قرمز هم برخی صنوف مثل آرایشگاهها و برخی مراکز ورزشی اعلام میشود در یک حدی که تجمع نباشد، بازگشایی شود و کارهایی است که وزارت بهداشت و درمان اعلام میکند. ما در بازگشایی خیلی با آرامش و پلکانی به پیش میرویم اما در عین حال از یاد هم نمیبریم که یک کرونا هنوز هست و از یاد نمیبریم که ممکن است در یک روزی با یک اوجی روبرو شویم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: از امروز باید برای آن اوج، هم از لحاظ تجهیزات و امکانات و هم از لحاظ مواد غذایی و کالای اساسی فکر کنیم. این دو اگر در کشور ما آماده باشد، مردم ما نگرانی ندارند البته همیشه دست توسل ما به سوی حق بلند است و انشاء الله خداوند هم شفا میدهد و هم شرایط را شرایط بهتری برای جامعه ما میکند اما خودمان را برای آن روز آماده میکنیم.
عبور سلامت از دوقطبیهای محتمل در مسیر مبارزه با کرونا
دکتر روحانی روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا خاطرنشان کرد: طی این مدت تصمیمات خوبی اتخاذ کردیم و همه انصافا کمک کردند؛ در یک مقاطعی نگران دو قطبی بودن جامعه بودم و الحمدالله دو قطبی صورت نگرفت؛ یک وقتی نگران دو قطبی علم و دین بودیم که یک کسی بگوید علم میگوید اینجا نروید و اجتماع نکنید؛ مثلا یک کسی مدعی شود که دین میگوید بروید و اجتماع بکنید؛ البته قاعدتا یک همچون چیزی با آن دینی که ما میشناسیم که عقل و دین، وحی و عقل در کنار ههم هستند آن یکی رسول باطن است و آن یکی رسول ظاهر است. علما، مراجع و بزرگان و حوزههای ما فوری به صحنه آمدند و نگذاشتند این دو قطبی ایجاد شود؛ دو قطبی بین دین و علم بین دین و تخصص، بین معنویت و اصول علمی و مادی؛ این دو قطبی خیلی کار بدی بود که الحمدالله صورت نگرفت.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا تصریح کرد: یک زمانی هم که بازگشاییها را شروع کردیم باز نزدیک بود یک دوقطبی دیگر شکل بگیرد؛ دو قطبی بین جان و نان، که یکی بگوید جان مقدم است، دیگری بگوید نان لازم است؛ الحمدالله این دوقطبی هم صورت نگرفت؛ یعنی همه فهمیدند هم باید جان را حفظ کنیم و هم باید نان را آماده کنیم؛ نمی شود که مردم گرسنه باشند. به قول یکی از رهبران کشورها که چند روز پیش با من راجع به کرونا صحبت میکرد؛ می گفت من اصلا نگران کرونا نیستم؛ یک عده ای فوت کردند و یک عدهای هم بعدا فوت میکنند؛ من نگران فقر و بدبختی مردم هستم، بیش از کرونا روزی چند برابر مردم از گرسنگی در کشور من میمیرند؛ برای آن نگران هستم. الحمدالله این کار به خوبی انجام گرفت؛ هم وزارت بهداشت و درمان و هم وزارت کشور، همه ارگانها، نیروهای مسلح، تمام مردم و تمام جناح های سیاسی؛ هیچکس نگذاشت این دوقطبی صورت بگیرد؛ این یکی از موفقیتهای بزرگ کشور ماست.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: الان در آمریکا میبینید چه دوقطبی صورت گرفته است؛ دوقطبی های عجیب و غریب، حزبی و جناحی و همین مسائلی که بازگشایی باید بشود، نشود، زودتر، دیرتر، چه دوقطبی بزرگی صورت گرفت. الحمدالله در کشور ما این دوقطبیها صورت نگرفت و کارها به خوبی و حساب شده انجام گرفت.
تشریح شرایط کشور از نظر شیوع کرونا و تقدیر از همکاری مردم
حجت الاسلام و المسلمین روحانی سه شنبه 16 اردیبهشت در مراسم بزرگداشت هفته معلم تصریح کرد: در این دوران استثنایی که قرار گرفتیم یعنی دوران کرونا که بخشی از تاریخ انسانها شده است؛ یعنی در طول قرنها، یک حادثهای نداشتیم که آن حادثه یک نوع مبدأ برای تحولات شود، نمیگویم مبدأ برای تاریخ مبدأ برای بسیاری از تحولات. از این پس خواهند گفت که در دوران کرونا چه بر سر انسان آمد و پساکرونا چه شد. این حتما در تاریخ ما ثبت میشود. در این ایام، روزهای سختی بر همه کشورها گذشت، مخصوصا بر ما ایرانیان این سرزمین که علاوه بر این ویروس موضوع تحریم و فشار تحریم را مردم ما به همراه داشتند اما بهترین مقاومت و تابآوری را از خودشان نشان دادند، به نظر من، در اخلاق جوامع و ملتها این را میتوانیم ثبت کنیم و در دوران فشار کرونا، شرایط اخلاقی مردم ما را با سایر ملتها و کشورها مقایسه کنیم.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: شما دیدید چه شرایطی برای کشورهای مختلف پیش آمد، برخی از کشورها ناچار شدند از ارتش و از سلاح استفاده کنند تا نگذارند مردم از خانههایشان خارج شوند تا بتوانند قرنطینه را اعمال کنند ما در کشورمان نیازی اصلا به توپ و تانک نداشتیم و به راحتی با مردم حرف زدیم و مردم عزیز ما با فرهنگ بلندشان، به خوبی صدا را شنیدند.
دکتر روحانی افزود: اگر بخواهیم روند کرونا را در ایران نگاه کنیم، روزهای پیک و اوج این بیماری و این ویروس در کشور ما تقریبا روزهای آخر اسفند و هفتههای اول فروردین است. اگر دقیقتر بگویم این اوج از 26 اسفند شروع شد. به طور تخمین و تقریب 3 هفته اوج در این بیماری داشتیم و بعد با ملایمت این روند به سمت تثبیت حرکت میکند. البته راه زیادی در پیش داریم تا از این ویروس بگذریم، اگر معنایش این باشد که به این زودی برای این ویروس پایانی است اما علیالقاعده آنچه گفته میشود و شاید درست باشد، تا زمانی که به طور دقیق یک داروی دقیقی برای درمان این ویروس پیدا نشود و تا زمانی که واکسن در اختیار بشر قرار نگیرد، شاید هفتهها و ماهها گرفتار این مسأله باشیم.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: مردم ما تا امروز امتحان خوبی را از خودشان نشان دادند، چه در آن روزهای پیک و روزهای بسیار سخت و چه در روزهایی که یک مقدار شرایط بهتر شده و این شرایط بهتر هم عمدتا مربوط به کادر پزشکی و درمانی ما و بالاتر از آن مراعات مردم عزیز ما است که این فاصلهگذاریها را مراعات کردند، دستورالعملها را مورد توجه قرار دادند، یک مقداری از پیک و روزهای سخت بحمدالله فاصله گرفتیم. در این روزهای سخت که هنوز هم ادامه دارد، کار بزرگی هم در این ایام انجام گرفت.
رئیسجمهوری افزود: اولین گروهی که این بار را بر دوش گرفتند، پزشکان و پرستاران و کادر درمانی بود آنها بار سنگینی را بر دوش گرفتند، کار عظیمی را انجام دادند، فداکاری بزرگی را از خودشان نشان دادند و بعد از آن، آنهایی بودند که شرایط زندگی را برای مردم تا حدی آسان کردند، اینکه در فروشگاههای ما، مواد غذایی، موارد مربوط به بهداشت مردم، ضدعفونیها، بعد از چند روزی که یک مقداری مشکلات داشتیم توانستیم از آن عبور کنیم، مربوط به کار و تلاش همه کارگاههای کشور است، همه کشاورزان، کارگران، کسبه، فروشگاهها، رانندهها. گاهی وقتها یادمان میرود از بعضی از اقشار یاد کنیم. اگر این رانندههای پرتلاش نبودند و اجناس را به سهولت از بندرگاهها به ذخایر و انبارهای ما نمیرساندند، دچار مشکل میشدیم.
سکاندار دستگاه اجرایی اظهار داشت: همه تلاش و کوشش کردند، خلبانان و کادر پروازی ما که در روزهای سخت از کشورهایی که لازم بود، وسایل درمانی و کیتهای تشخیص را منتقل کردند و همه کار کردند. اگر بخواهم نام ببرم، حتما قادر نیستم به عنوان نمونه میگویم که ملت ما به صحنه آمد و آنهایی که در اقتصاد و زندگی مردم وارد شدند و توانستند اقدام بسیار بزرگی را انجام دهند. بعد از آن شاید نوبت دانشپژوهان و عزیزانی بود که در شرکتهای دانشبنیان وارد عمل شدند. اینکه توانستیم کیت تشخیص را بعد از مدتی خودمان بسازیم و کیت پادتن را خودمان در اینجا درست کنیم و الحمدالله امروز کیت آنتی بادی را به برخی از کشورهای اروپایی صادر میکنیم که کار عظیم و بزرگی است که ملت ما انجام داده است.
حجتالاسلام روحانی ادامه داد: حتی در جلسه اخیر هیأت دولت یکی از وزرا اجازه خواست که ماسکهای N95 را صادر کنیم و آنجا به وزیر بهداشت و درمان گفتم که شما نیازهایتان برای روزهای آینده را مشخص کنید و هر وقتی که لازم دارید پیشبینی کنید و اضافه آن را صادر کنیم. این خیلی مهم است. در وسایل ضدعفونی در هفتههای اول قدرت صادرات پیدا کردیم که بتوانیم صادر کنیم و این هم کار عظیم و بزرگی بود که در کشور ما انجام گرفت.
رئیس شورای عالی امنیت ملی روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا هم تصریح کرد: می خواهم از مردم عزیز و بزرگوار تشکر کنم بخاطر همراهی و همکاریشان؛ امروز وزارت بهداشت و درمان در جلسه اعلام کرد پروتکلهایی که به مردم و صنوف اعلام شده بود که باید مورد مراعات قرار بدهند، به طور متوسط 83 درصد در کشور و در بعضی شهرستانها 92 درصد مراعات شده است و بعضی جاها 80 درصد بود. تهران شهر بزرگی است، کمتر بوده ولی متوسط 83 درصد مراعات مردم، دال بر همکاری مردم با مسئولین بهداشتی کشور و توجه مردم به سلامت جامعه است و این برای ما بسیار مهم است.
صبر، آموزش و امید برای عبور از شرایط کرونایی
رئیسجمهوری روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا تاکید کرد: در این شرایط به سه چیز نیاز داریم که صبر، آموزش و امید است. شرایط ما آسان نیست البته ما همه تلاش خود را برای رستههای شغلی و کارگرانی که تحت فشار شدید قرار گرفتند، انجام می دهیم تا مشکلات آنها کمتر شود و اقداماتی هم چه به صورت وام و چه به صورت بستههای معیشتی انجام دادیم که باز هم این اقدامات را انجام و ادامه میدهیم. روزی است که ما باید کمک کنیم که یک عده در معیشت و یک عده در تولید گرفتار هستند و اصلا تولیدگر است منتها مسیر تولیدش باز نیست. ببینید آن کشورهایی که اقتصاد آنها تک بعدی بود چقدر گرفتار شدند، آنهایی که فقط به نفت متکی بودند چقدر گرفتار شدند و آنهایی که فقط به گردشگری متکی بودند که اصلا کل اقتصاد آن ها تعطیل شده است.
دکتر روحانی اظهار داشت: خوبی کشور ما این است که تک بعدی نیستیم و ابعاد مختلف داریم. حال یک بعد دچار مشکل شود، آن بعد دیگر را افزایش میدهیم و گشایش بیشتری حاصل میشود که از آن عبور میکنیم. هم تحمل و تاب آوری و هم صبر ما در این شرایط سخت باید بالا برود و اساسا ماه رمضان یعنی صبر، واستعینوا بالصبر والصلاه و اساسا روزه برای تمرین صبر و برای ایجاد و قدرت صبر در انسان است. اول ما صبر نیاز داریم و نباید بی حوصله شویم. در خانه ماندن، تفریح و سفر نرفتن سخت است، الان مراکز ورزشی و سینمایی نیست، سخت است، در بازار با پروتکل باید برویم و بیاییم، سخت است، در اتوبوس و همه اینها سخت است حالا از این سختیها بیشتر آن است که شغل خود و کسب و کار و مزد خود را از دست داده است پس ما باید اینجا صبر داشته باشیم و در عین حال همه باید به وظایف خود عمل کنند.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: دوم آموزش است و همه مردم باید در این شرایط آموزش ببینند که آموزش چیست؟ کرونا چیست؟ چقدر خطر دارد؟ چه جوری خطر دارد؟ کجا هست که خطرناک است؟ ما گاهی می بینم بعضی از متخصصین با یک زبان نرم آرام و سادهای با مردم صحبت میکنند و خدا اینها را برای ما زیاد کند. آدمهایی که نرم، آسان و ساده به مردم آموزش میدهند که میگویند اصل این است که دست خود را با آب و صابون مرتب بشویید، حالا دستکش هم نبود یا بود، مهم نیست ولی آب و صابون یادت نرود. مهم این است که دست به صورت خود نزنید؛ تمرین کنید، تقوا همین است؛ یکی از مصادیق تقوا این است که این دست بالا نرود؛ به هر حال آلودگی وقتی که انتشار پیدا میکند، مشکل پیش میآید حالا دست آلوده باشد، بعد میرود، میشوید و تمام میشود. این دست آلوده را باید به غذا، دهان، به یک میوه نزد که مشکل درست میشود. اگر بتوانیم به مردم آموزش دهیم که مبارزه با یک اپیدمی و بیماری اینچنینی یعنی و چه باید چه کنیم؛ وقتی از بیرون میآییم باید چه کنیم؟ میخواهیم بیرون برویم چه اقدامی بکنیم؟ پس آموزش و مهارت در این شرایط بسیار مهم است.
دکتر روحانی ادامه داد: نکته سوم، امید است؛ اینکه حس بکنیم الان مشکل بزرگی پیش آمده و در این مشکل بزرگ زندگیها بهم خورده؛ کاملا باید به آینده امیدوار باشیم؛ بله مشکل داریم و این مشکل را باید تحمل کنیم؛ اما به آیندهمان امیدوار باشیم انشاء الله همه همدیگر را یاری و کمک کنیم. آنچه در این ایام به خوبی دیدیم اینکه مردم توانستند یاری کنند و همه استعانت و کمک به یکدیگر بوده که انشاء الله به حول و قوه الهی آن را ادامه خواهیم داد.
تجلیل از مقام معلمان
حجت الاسلام و المسلمین روحانی سه شنبه 16 اردیبهشت در مراسم بزرگداشت هفته معلم گفت: جای بحث نیست که جایگاه معلم و مقام معلمین، مقام بسیار والا و بلندی است؛ اولین معلم در آنچه که ما در متون دینی و قرآنمان مشاهده میکنیم خود خداوند بزرگ است و آغاز خلقت بشر اساسا با تعلیم خداوند همراه شد؛ یعنی خداوند معلم و حضرت آدم شاگرد آن دبستان شد؛«و علم آدم الأسماء کلها ثم عرضهم علی الملائک". بنابراین مقام معلمی در درجه اول از آن خداوند بزرگ است و بعد هم از آن پیامبران عظیمالشأن، چه پیامبر اسلام (ص) و چه دیگر پیامبران؛ «و یعلمهم الکتاب و الحکم» که یکی از وظایفشان تعلیم کتاب و مسیر خرد و حکمت بود که به مردم خودشان میآموختند؛ بنابراین پیداست این جایگاه بسیار والایی است و هر چند به زبان بگوییم و از معلم تجلیل کنیم، اما این در توان ما نیست که از خدمات، کار عظیم و بزرگ آنها بتوانیم به خوبی قدردانی کنیم.
دکتر روحانی اظهار داشت: شاید اگر این تعبیر را بکنیم که بخش اعظم هر چه در زندگی از اخلاق، تربیت، مهارت و دانش داریم، از آن آموزش و پرورش و معلمین عزیز است؛ اولین کلاسی که برای ماست، کلاس خانه است؛ اولین معلمینی که بعد از ولادت، فرزندان در جامعه میبینند پدران و مادران هستند و پشت سر آن کلاس مدرسه و معلمین عزیز هستند که جایگاه بسیار والایی دارند و اگر کشوری سعادتمند شود و بتواند مراحل رشد را طی کند، ریشهاش به همان آموزش و پرورش و کلاس درس برمیگردد.
رئیسجمهوری افزود: الان این فضایی که این ایام بوجود آمده در فضای کرونایی و بخشی از تعلیم واگذار شده یا از طریق صدا و سیما، یا از طریق شبکههای فضاهای مجازی که در اختیار داریم و این حداقل کاری است که میشود کرد. حتما جای کلاس درس و معلم و محیط مدرسه را نمیتواند به طور کامل پر کند؛ خود محیط مدرسه، آشنایی و معلمی که بالای سر شاگردان است، شاگردانی که در کنار هم هستند؛ این کلمه همکلاسی یا همدرس بودن یک نکته مهمی است که در طول زندگی به عنوان یک خاطره زیبا برای همه باقی میماند؛ یعنی همیشه یاد میآوریم از آن روزهایی که سالهای اولیه، سالهای متوسطه و سالهای دانشگاهی در کنار معلمین و همکلاسیها بودیم و خاطراتی که داریم اما فضای مجازی و صدا و سیما میتواند بخشی از آن خلاء را پرکند.
رئیس قوه اجرایی خاطرنشان کرد: اولا باید یاد کنیم از معلمین بسیار عزیز و بزرگوار در تاریخمان از شهید مطهری گرفته که این روزها که به عنوان روز معلم نامیده شده بخاطر آن بزرگوار است؛ شهید مطهری جزو شخصیتهای استثنایی تاریخ ما و جزو شاگردان بلندمرتبه مکتب امام رضوان الله تعالی علیه بود. مرحوم مطهری هم در عمق دانش و علم، هم در اخلاق و هم در غیرت دینی یک شخصیت کمنظیر برای فرهنگ جامعه بود؛ برای سوالات عصر دیروز و حتی عصر امروز، بهترین پاسخگو است، همین امروز هم در کتابهای شهید مطهری بخش بزرگی از سوالات جامعه امروز ما را او دیروز در نوشتههایش یا در نطقهایش پاسخ داده و این بسیار زیبا بوده که نام روز معلم با شهادت آن بزرگمرد قرین شده است.
دکتر روحانی ادامه داد: البته شخصیتهایی مثل شهید رجایی و شهید باهنر به عنوان شخصیتهایی هستند که برای آموزش و پرورش زحمات بسیار زیادی کشیدند و در سالهای اولیه انقلاب سمتهایی هم در این زمینه برعهده داشتند. به روح آنها و به روح همه معلمین و دانشآموزانی که در طول انقلاب بودند درود می فرستیم. چون 13 آبان انقلاب ما یکی از روزهایی است که به یاد شهدای دانشآموز و در طول دفاع مقدس هم دانشآموزان عزیزی که در صحنه نبرد حضور پیدا کردند، معلمین عزیز و آنهایی که شهید شدند، یاد آنها را گرامی میداریم و به روح بلند همه آنها درود میفرستیم. شهید فهمیده یکی از آن نمونههای بزرگ این عرصه بود و بسیاری از شهیدانی که توانستند در سنین حتی میتوانیم بگوییم نوجوانی، نه جوانی جان عزیز خودشان را فدا کردند و اخلاق و ایثار را برای ما به یادگار گذاشتند.
برنامههای دولت برای آموزش
رئیسجمهوری سه شنبه 16 اردیبهشت در مراسم بزرگداشت هفته معلم تصریح کرد: بخش دیگری از کار ما، کار معلمین و آموزش و پرورش برای مسأله دانشآموزان بود. به ظاهر که نگاه میکنیم، میگوییم سامانه شاد که انشاء الله آخر این صحبت، این سامانه را به طور رسمی افتتاح می کنیم، ظاهرش میگوییم بچهها از درس عقب نیفتند. این درست است و مسأله درس مهم است اما اگر ارتباط فضای مجازی و ارتباط معلم و شاگرد نبود، ببینید به این بچهها چقدر سخت میگذشت و شما بخواهید بچههایی را برای 2،3 ماه در داخل خانه نگه دارید. از آن اول حساب کنیم که مدارس ما از اول اسفند و از روزهای آخر بهمن بخاطر انتخابات بسته شدند و بعد بخاطر بیماری همه اسفند، فروردین و الان نیمی از اردیبهشت ادامه پیدا کرد یعنی 2.5 ماه است که بچهها نمیتوانند تفریح و سفر مورد نیاز را داشته باشند و هم نمیتوانند در مدرسه باشند.
دکتر روحانی گفت: معلمین ما کار بزرگی کردند. معلمین ما حتی قبل از اینکه این سامانه فعال شود، در تماس بودند و از طرق مختلف شبکههای مختلف فضای مجازی و صدا و سیما شروع کردند و با شاگردان و دانشآموزان در تماس بودند. درسشان، یادگیریشان، آموزششان و اصولا فضا را تنوع میبخشد و عوض میکند و روحیه و نشاط را میآفریند. این از یک نظر و از نظر خود علم و دانش و درس برای ما مهم است. از طریق فضای مجازی و رسانههای ملی و رسانه صدا و سیمای ما کار خوب و بزرگی انجام گرفت. باید از همه معلمین، همیشه بخاطر کار و بار بزرگی که بر دوش دارند و هم بویژه در این ایام که تلاش و زحمت کشیدند و انشاء الله امیدواریم به زودی در مناطق سفید مدارس ما با دستورالعملهای بهداشتی آغاز و شروع شود گر چه دوره کوتاه خواهد بود و چند هفته نخواهد بود اما در عین حال بسیار مغتنم است که خود معلمین یکبار آزمایش کنند و به ما بگویند که آموزش از طریق صدا و سیما و از طریق فضای مجازی چقدر توانسته خلاء دانشی را پر کند و دانشآموزان ما توانستند درس و فصلهایی که بنا بوده بیاموزند را بیاموزند و این آزمایش بسیار خوبی است و شرایط خوبی را برای ما بوجود میآورد.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا خاطرنشان کرد: امیدوارم این شبکه و سامانهای که که الان به نام سامانه «شاد» ایجاد شده موفق باشد؛ البته من هم به مرکز ملی فضای مجازی کتبا دستور دادم و هم شفاها با رئیس مرکز فضای مجازی صحبت کردم که آنها یاری و کمک کنند تا این سامانه کامل شود؛ این سامانه شروع شده و به طور طبیعی ممکن است نواقصی بعدا مشاهده شود که این نواقص باید حل شود و همچنین به مرکز افتا نیز دستور دادم که برای امنیت این شبکه تلاش کنند. این شبکه را باید کامل کنیم؛ یک آغازی است که این آغاز باید انشاء الله در ماههای آینده و در فرصت تابستان کامل شود؛ از این شبکه باید خوب استفاده کنیم؛ حالا آموزش و پرورش میخواهد پیام دهد و یا یک درسی را در اختیار همه دانشآموزان کشور قرار دهد؛ اصلا اگر همه کلاسها برقرار باشد، باز این شبکه را نیاز داریم.
دکتر روحانی افزود: شما گاهی میبینید یک معلم ماهر، حالا در بحثهایی که برخی از معلمین عزیز کردند، گفتند مهارتهای زیادی معلمی میخواهد؛ درست میگویند معلمی یعنی اینکه شما علم را بتوانی به خوبی منتقل کنی و به خوبی بتوانی از دانش آموز سوال کنی و ببینی چگونه او دریافت کرده است و آنهایی که در زندگیشان معلم بودند، میدانند این کار یک مهارت، بیان و اخلاق خاصی میخواهد؛ آدم باید در کلاس صبر و تحمل داشته باشد؛ نوجوان و جوان هستند؛ فضا گاهی وقتها ممکن است سخت باشد و تحمل و هدایت معلم بسیار مهم است.
رئیس شورای عال امنیت ملی تاکید کرد: میخواهم بر چند نکته تأکید کنم به غیر از اینکه سامانه را باید حفظ و کامل کنیم و بعد از آن استفاده کنیم، ممکن است یک روزی به این تشخیص برسیم که بخشی از تدریس را میشود از طریق این فضا انجام داد. اگر یک روزی به چنین چیزی برسیم، فضای آموزشی هم میتواند یک مقداری تغییر کند؛ ممکن است یک روزی به این نتیجه برسیم که دانشآموز در روز به جای 5 ساعت، 2 الی 3 ساعت، یا یک روز در میان سر کلاس باشد، کافی است. اگر روزی به یک چنین نتیجهای برسیم در فضای آموزش و پرورش به نحوه تعلیم دادن معلم کمک میکند، این یک کمک بسیار خوبی برای ما است؛ البته زود است که قضاوت کنیم. به تدریج که جلو میرویم میتوانیم قضاوت کنیم که این سامانه فضای مجازی یا صدا و سیما، فرقی نمیکند اینها چقدر میتوانند در زمینه آموزش و پرورش ما را یاری و کمک کنند.
رئیس قوه مجریه اظهار داشت: در آموزش و پرورش، آنچه قبل از هر چیز برای مدرسه و کلاسهای ما لازم است، بحث تربیت و اخلاق است؛ آن اساس است؛ علم خیلی مهم است ولی از علم و تعلیم مهمتر، تزکیه و اخلاق و تربیت است. اینکه دانشآموز ببیند چگونه باید حرف بزند، تعامل کند، راه برود، بنشیند، مهارت بیاموزد، همه اینها بسیار مهم است. تربیت و اخلاق، اولین اصل مهمی است که باید در آموزش و پرورش به آن اهمیت داد. و از آن مهارت آموزش مهمتر، مهارت در بحث اخلاق است. اخلاق این نیست که ما کلاسی بگذاریم به نام کلاس اخلاق یا تربیت، نه؛ خود آن معلمی که درس میدهد، نحوه برخوردش با دانشآموز، درس اخلاق است. نحوه طرح مسایل در کلاس، اخلاق است. نحوه تماس با دانشآموز، پاسخ دادن به سوال، نحوه اداره کردن کلاس، تربیت است و اولین اخلاق است. خیلی مهم است که معلمین ما بدانند اولین بار مسئولیت و وظیفهای که بر دوش آنهاست، بار تربیت و اخلاق برای دانشآموزان عزیز است.
دکتر روحانی افزود: نکته دیگر، بحث آموزش است. بخشی از آموزش مربوط به علوم پایه میشود؛ علوم پایهای که بچهها باید یاد بگیرند و پایه علوم آنها در آینده است همه یادگیریهای آنها. پایههای آموزشی حالا در ریاضیات، علوم و مسایل اجتماعی است، فرقی نمیکند همه دانش هایی که نیاز داریم باید در کلاس درس در دبستان یا در دبیرستان در بخشهای مختلف، پایههای مختلف آموزشی، یاد بگیرند.
رئیسجمهوری ادامه داد: مسأله سوم زبان فارسی است. زبان فارسی خیلی مهم است. این زبان را خیلی خوب باید یاد بگیریم، این زبان وسیله اتصال ما با دنیای گذشته است و با تاریخ، با گذشتگان، با کتب و با علوم. زبان خیلی مهم است و همچنین با ارتباط برقرار کردن با جامعه، نحوه گفتار، نحوه سخن گفتن، نوشتن هم همین است این را هم در داخل زبان فارسی میآوریم. خیلیها هستند که در زندگی تا آخر عمر، حق خودشان را نمیتوانند بگیرند، بخاطر اینکه بلد نیستند خوب بنویسند. در دل حرف مهمی دارند، ممکن است با زبان هم بتوانند منتقل کنند، ولی اگر بخواهند روی یک نامهای بیاورند یک دادنامهای را تنظیم کنند، نمیخواهم بگویم برای دادگاه برای هر کجا و از حق خودشان دفاع کنند، نمیتوانند بخاطر ضعف در قلم و این زبان فارسی به معنی خوب نوشتن، خوب خواندن، خوب آموختن به زوایای یک زبان آشنا شدن، وقتی آدم به زوایای یک زبان آشنا نیست، نمیتواند از متون گذشته یا متون فعلی به خوبی بیاموزد.
سکاندار دولت خاطرنشان کرد: پس زبان فارسی در کنار علوم پایه و یادگرفتن یک زبان خارجی بسیار مهم است. دانشآموز ما وقتی دوران دبستان که به نظر من زبان در دوره دبستان بهتر میشود آموخت تا دبیرستان ولی هر زمانی که مناسب است این وابسته به گروه متخصصین ماست که آنها نظر بدهند، یک زبان را یاد بگیرد، وقتی دیپلماش را گرفت و از دبیرستان فارغالتحصیل شد و آمد بیرون یک زبان بلد باشد. حالا این زبان خارجی هر چه میخواهد باشد، به طور معمول دو زبان را در دوره مدرسه به بچهها یاد میدهیم، یکی زبان عربی است و یکی زبان انگلیسی یا زبان دیگری است. ولی وقتی تمام میشود، همان فارسیاش را بلد است. نه زبان دیگری بلد است بنویسد و نه بلد است تکلم کند و حرف بزند و این یک نقص بزرگ در آموزش و پرورش ما است این را باید حل کنیم. باید دانش آموز ما وقتی فارغالتحصیل میشود، فارسی را که خوب یاد بگیرد، زبان مادری خودش است، یک زبان دیگر هم باید یاد بگیرد این کمک میکند به زندگی و مهارتاش. این چیزی است که باید روی آن سرمایهگذاری کنیم.
رئیسجمهوری اظهار داشت: حالا سبک آموزش ایراد دارد، در نحوه القاء این زبان مشکل داریم، هر چه است باید حل کنیم. این مهم نیست که چند ساعت به دانشآموز درس میدهیم مهم این است وقتی دیپلماش را گرفت و آمد بیرون، بتواند با یک زبان غیرفارسی حرف بزند و بنویسد. در یک حد متوسطی بتواند یاد بگیرد. این یکی از کارهایی است که باید در آموزش و پرورش ما حل شود و روی آن بیشتر کار کنید و تکمیل کنید آن راهی که تا حالا طی کردید. انشاء الله کاملتر شود.
حجتالاسلام روحانی خاطرنشان کرد: مسأله بعدی یک مهارت است وقتی دانشآموز دوران متوسطه را تمام میکند یک مهارت و یک کار و شغلی را باید بلد باشد. غیر مهارتهای عمومی که معلوم است در مدرسه به بچهها یاد میدهد و همه آنها ارزشمند است اما یک مهارت تخصصی در یک رشته و کاری، بتواند یک شغلی و مهارت خاصی داشته باشد این هم باید جزو مدرسه باشد. در دنیای امروز سواد مجازی مهم است و همه بچهها باید سواد مجازی داشته باشند. اصلا علم در دنیای امروز بدون سواد مجازی تقریبا امکانپذیر نیست. این سواد مجازی است که شما به وسیله یک تبلت و یک موبایلی که دست طرف است، میتوانید با دنیا و علم و دانش و کتابهای مختلف در تماس باشید.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: سواد مجازی بسیار مهم است و جزو علومی است که باید در دبستان و دبیرستان به گونهای طرف خوب بیاموزد و یاد بگیرد اینها جزو مواردی است که به نظر من در کار یک دانشآموز و در پایان دبستان و دبیرستان از دانشآموزان عزیز ما داشته باشیم. البته میتوانیم از تجربه کشورهای دیگر در این زمینه استفاده کنیم. دنیا در این زمینه تجربیات خوبی دارد و باید از این تجربهها استفاده کنیم و بتوانیم به یک نقطه مطلوب برسیم.
رئیسجمهوری سه شنبه 16 اردیبهشت در مراسم بزرگداشت هفته معلم تصریح کرد: در مدرسه یکی از مسایل مهم، مسأله سلامت دانشآموزان است در این ایام بیشتر توجه داریم. مثلا زنگ ورزش را خیلی سطح پایین و ساده میگیریم در حالی که مسأله سلامت بسیار مهم است یک بخشی از سلامت هم همین ورزش است و یک بخش ورزش را هم یاد گرفت. نمیخواهم بگویم ورزشهای تخصصی و قهرمانی، ولی آموزش و سلامت و فعال بودن اینکه وزیر گفتند روی مسأله چاقی دانشآموزان سرمایهگذاری و کار کردیم، مسأله سلامت بسیار مهم است. این غربالگری که شما در آغاز سال انجام میدهید خیلی مهم و اهمیت دارد برای بچههای عزیز ما مشکلی است ممکن است در سن 6 متوجه بشویم ظرف یک سال هم حل شود اگر متوجه نشویم ممکن است تبدیل شود به یک بیماری مزمن و مشکل درست کند.
دکتر روحانی گفت: بنابراین باید کار بزرگی در زمینه سلامت انجام دهیم مخصوصا این ایام که با یک اپیدمی مواجه شدیم؛ در این زمینهها هم باید آموزش بهتری به دانشآموزان عزیز بدهیم؛ کرونا اگر خدای ناکرده بخواهد برای مدتی ادامه پیدا کند، بچهها باید کاملا بیاموزند چه کار کنند؛ فاصلهگیری اجتماعی چیست؟ دستورالعملهای بهداشتی چیست؛ این هم جزو موارد مورد تأکید است.
تلاش دولت برای رفع مشکلات معلمان
حجتالاسلام روحانی سه شنبه 16 اردیبهشت در مراسم بزرگداشت هفته معلم اظهار داشت: اینکه برخی از معلمین عزیز ما گفتهاند که مشکلاتی در زندگی معلمین است، حتما این گونه است، البته همه تلاش ما این بوده از سال اول یعنی از سال 92 از اواسط 92 که کار را آغاز کردیم و دولت یازدهم شروع و فعال شد، همیشه این دغدغه را داشتیم که مشکلات کارمندان را به طور عام و معلمین و کارگران را به طور خاص حل کنیم و هر سال تلاش ما این بوده که به اندازه تورم حقوق را بالا ببریم در سالهای اول خوب توانستیم این کار را بکنیم و بیش از تورم بالا بردیم. سال گذشته دست و بال ما بسته بود یک مقدار پایینتر و امسال هم ممکن است مقداری پایینتر بخاطر شرایط شدید تحریم و اگر این شرایط شدید تحریم در سال 97 و 98، نبود و امسال هم مبتلا هستیم، حتما شرایط ما فرق میکرد اما در عین حال همه تلاشمان را انجام دادیم اینکه وزیر آموزش و پرورش گفتند برای مسأله مسکن معلمین فکر میکند، کار بسیار مهمی است مسکن بسیار اهمیت دارد، مسکن هم آرامش در زندگی است و هم یک سرمایه برای روز مبادا است. بنابراین مسکن خیلی مهم است و باید این تلاش انجام بگیرد، باز هم به وزیر راه و شهرسازی در این زمینه تأکید خواهم کرد و این کاری است که باید انجام بگیرد. حق معلمین است که شرایط بهتر در زندگی داشته باشند تردیدی ندارم.
رئیسجمهوری تصریح کرد: از این طرف معلمین عزیز ما بدانند در حد توانمان کار و تلاش کردیم که فشار در زندگی آنها کمتر شود و انشاء الله امیدوارم باز هم بتوانیم در همین سال 99 که هستیم در مسأله رتبهبندی اقدام بزرگی کردیم در دولت یازدهم و دوازدهم باز هم ادامه خواهیم داد و انشاء الله امیدواریم مشکلات معلمین کمتر شود با تلاشهایی که خودشان انجام میدهند با تلاشهایی که ما انجام میدهیم.
تبیین تبعات گسترده کرونا در جهان
رئیسجمهوری روز یکشنبه 14 اردیبهشت در جلسه ستاد ملی کرونا تصریح کرد: کرونا در بعضی از کشورها، تنها مساله بهداشت، جان و سلامت انسان نیست، کرونا ماجرایی است که کل عالم را تغییر داده و این هم واقعا از عجایب این خلقت است که یک موجود ریز پنهان میتواند همه چیز را دگرگون کند؛ سیاست پسا کرونا مثل پیش از کرونا نیست و حتما تغییر میکند.
دکتر روحانی اظهار داشت: صادرات و واردات دنیا در پساکرونا مثل پیش از کرونا نیست؛ سرمایه گذاری پساکرونا مثل قبل از کرونا نیست؛ اینها تغییر میکند؛ الان میببینید که در دنیایی که ادعا میکردند تنها راه زندگی اتحادیههای بزرگ منطقهای و جهانی است به سمت ملیگرایی رفتند و دارند اتحادیهها را رها میکنند و بندهای اتحادیهها دارد شل میشود. هر کشوری میگوید من؛ حتی دو کشوری که به ظاهر با هم دوست هستند ماسک را در هوا از هم میقاپند؛ آن میگوید من زودتر ببرم، او میگوید من زودتر ببرم، هیچ کشوری وقتی به ماسک نیاز داشت به کشور دیگر نداد، هیچ کشوری تا وقتی نیاز داشت ونتیلاتور به همسایه بغلی خود نداد، هیچ کشوری تخت خود را به همسایه خود نداد و حتی دیدیم که اتحادیه اروپا کنار هم بودند و هر کدام به فکر خویش بود، ملی گرایی از نو تقویت شد، اتحادیهها تضعیف شدند و سیاستهای جهانی به طور آشکار زیر سوال قرار گرفت.
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: اگر روزی بود که تحریم آمریکا با زبان نرم محکوم میشد، امروز با زبان قاطع در سراسر دنیا تحریم آمریکا را محکوم میکنند که یک کار غیرانسانی غلطی است که در این شرایط انجام میدهد؛ پس همه چیز تغییر کرده، اقتصاد هم تغییر کرده است؛ اینکه من از دولت و وزارت کشور خواستم که روی سرمایهگذاریهای زودبازده که در این مقطع الان به درد ما میخورد، کارکنند؛ در این راستا است، یک محصول قبل از کرونا خیلی مشتری داشت اما الان یک چیزهای دیگر مشتری دارد؛ رنگ و بوی صادرات و تولید عوض شده و شرایط نیازهای جامعه تغییر کرده است و باید خودمان را برای این شرایط امروز آماده کنیم.
تدابیر هدفمند ایران برای مقابله با شیوع کرونا در کشور و منطقه
دکتر روحانی عصر دوشنبه 15 اردیبهشت در نشست مجازی سران کشورهای عضو گروه تماس جنبش عدم تعهد تصریح کرد: تجربه جهانی مقابله با کووید -19 نشان داد که چگونه یک بیماری واگیردار میتواند تمامی کشورهای جهان را صرفنظر از مرز، ملیت یا نژاد مورد تهدید قرار داده و سلامت تک تک مردم جهان را به خطر اندازد. این یک هشدار جدی به همه کشورها است که انسانها به اندازه کافی در معرض تهدیدهای بزرگ مانند تخریب محیط زیست، افزایش دمای کره زمین و تهدیدهای طبیعی مانند ویروس کرونا هستند و وقت آن رسیده است که اعمال فشار و تهدید، تروریزمپروری، اعمال فشار به ملتها در قالب تروریزم اقتصادی و تهدید نظامی، جای خود را به همکاریهای دوجانبه، چندجانبه و بینالمللی برای مبارزه با تهدیدهای واقعی و مشترک دهد. این تجربه نشان داد که آسیبپذیری قدرتهای جهانی که زرادخانههای خود را از سلاحهای کشتار جمعی آکندهاند، در برابر تهدید یک بیماری واگیردار مانند کووید -19 اگر از دیگر کشورها بیشتر نباشد، کمتر نیست.
دکتر روحانی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با چنین دیدگاهی از همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس در جهان، ضمن همکاری با سازمان جهانی بهداشت و با توجه به مقررات بینالمللی بهداشت (IHR) نسبت به تهیه برنامه راهبردی ملی هدفمند برای مبارزه با این ویروس اقدام و با دیگر کشورهای جهان همکاری نمود. این برنامه راهبردی شامل موارد زیر است:
1- پاسخ به بحران با مشارکت همه نهادهای مسوول، مشارکت اجتماعی، همکاری بین بخشی و رویکرد تأمین سلامت برای همگان؛
2- مبارزه ملی علیه بیماری کووید -19 با روشهای ثبت بیماری از طریق بررسیهای تلفنی و اینترنتی، بکارگیری 170 هزار کارمند بخش درمان، تعیین هزار مرکز بهداشتی جامع و منتخب، ایجاد سامانه برای خود غربالگری و به راه انداختن واحدهای قرنطینه به منظور شناسایی موارد ابتلا به کووید -19 و ارائه درمانهای تکمیلی؛
3- ایجاد شبکه تشخیص و مدیریت بیماری از جمله تستهای آزمایشگاهی و الگوریتم تشخیصی؛
4- اجرای سیاستهای فاصلهگذاری اجتماعی؛
5- مدیریت تحقیقات سلامت و زیست پزشکی؛
6- ارائه بستههای حمایتی برای اقشار کم درآمد و آسیبپذیران از محدودیتهای ایجاد شده؛
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: در نتیجه این اقدامات تاکنون جمهوری اسلامی ایران موفق به جلوگیری موثر شیوع ویروس در بسیاری از شهرها و مناطق کشور شده و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه و کنترل ویروس در مواردی فراتر از استانداردهای بینالمللی مورد ارزیابی قرار گرفته است. البته تدابیر هدفمند جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با شیوع این ویروس همچنان در کشور و منطقه ادامه دارد.
دکتر روحانی افزود: در زمانی که ویروس کرونا به صورت تهدیدی مشترک برای امنیت جهانی و سلامت عمومی درآمده و سازمان جهانی بهداشت در خط اول مبارزه جهانی با تهدید کرونا عمل میکند، تضعیف سازمان جهانی بهداشت به معنای تضعیف مبارزه مشترک جهانی علیه کرونا، اقدامی بسیار نابهنگام و توجیهناپذیر است. اقدام شتابزده و غیرمسوولانه دولت آمریکا در محروم کردن سازمان جهانی بهداشت از مبالغ مالی مورد نیاز آن سازمان را باید یک اشتباه راهبردی دیگر این دولت دانست که مبارزه مشترک جهانی با کرونا را به چالش میکشد. البته از دولت آمریکا که تاکنون بارها به صورت یک جانبه از توافقهای معتبر بینالمللی خارج شده و حقوق بینالملل را مکررا نقض کرده است انتظاری جز این نمیتوان داشت.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: آمریکا سالها است با تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی، نه تنها مردم ایران را از دسترسی به حقوق خود محروم ساخته، بلکه اقداماتش تهدیدی برای چندجانبهگرایی و همکاریهای بینالمللی محسوب میشود. در حالی که همه کشورهای جهان در حال برنامهریزی و همکاری برای مقابله با این تهدید هستند و نسبت به تهیه اقلام مورد نیاز خود از کشورهای دیگر اقدام میکنند، ایران نیز با توجه به نیازهای پزشکی خود در پی تهیه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی خود بوده، ولی متاسفانه به دلیل تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا، شرکتهای تولیدکننده این اقلام نمیتوانند محصولات خود را در زمان مورد نیاز به ایران ارائه کنند. به واسطه این اقدام ضد حقوق بشری آمریکا، تهیه ملزومات پزشکی مورد نیاز برای ایران معمولا طولانیتر و گاه ناممکن شده است و برنامه هدفمند ایران برای مقابله با شیوع این ویروس را با مشکل و چالش مواجه کرده است.
بدعهدی و تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران
دکتر روحانی روز چهارشنبه 17 اردیبهشت در جلسه هیات دولت تصریح کرد: ما در آستانه 18 اردیبهشت هستیم و 18 اردیبهشت آغاز تحریم و فشار بی نظیر در تاریخ کشورها و در تاریخ ایران از سوی یک رژیم مستبد علیه ملت ایران است. دو سال پیش در همین ایام یعنی در 18 اردیبهشت سال 97 بر خلاف همه قوانین و مقررات بینالمللی و با نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، رئیسجمهوری آمریکا ترامپ در یک نطقی صریحا از برجام خارج شد و این خروجش را هم مکتوب کرد و مکتوب آن را هم در برابر دوربین خبرنگارها قرار داد.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در این مساله فعالیت ایران را در قبال توطئههایی که در زمینه هستهای بود، یک مرور چند دقیقه ای کنیم، در واقع ما دو سال و چهار ماه با دنیا مذاکره کردیم از اوایل مهر سال 92 مذاکرات را شروع کردیم که اولین موج آن هم در نیویورک بود با حضور همه وزرای خارجه 1+5 با ایران و بعد این مذاکرات در مراحل مختلف ادامه پیدا کرد که نمیخواهم تفصیل آن را الان بگویم. دو سال و چهار ماه طول کشید تا این روند به ثمر نشست و در اواخر دی ماه سال 94، 26 دی سال 94 این توافق اجرایی و عملیاتی شد. پس دو سال و چهار ماه زحمت کشیدیم تا به نتیجه برسیم، دو سال و چهار ماه هم به این توافق عمل شد. یعنی از آخر دی سال 94 این روند ادامه پیدا کرد، سال 95، سال 96 تا اردیبهشت سال 97 یعنی باز هم تقریبا دو سال و چهار ماه. این توافق اجرایی و عملیاتی شد.
حجتالاسلام روحانی افزود: این دو سال و چهار ماه خیر و برکت فراوانی برای کشور ما داشت و فکر میکنم در تاریخ سیاسی کشور ما کم نظیر بوده و باز هم در اینجا از تلاشهای بی نظیر وزارت امور خارجه، سازمان انرژی اتمی و وزارت دفاع تشکر میکنم که در آن مقطع تلاش بسیار فراوانی را انجام دادند. این کاری که انجام گرفت یعنی همه قطعنامههایی که علیه ما بود کان لم یکن شد یعنی یک پرونده بزرگی که اینها میخواستند دهها سال ادامه بدهند - پرونده پی. ام. دی - بسته شد یعنی تحریم تسلیحاتی که حالا بیشتر روی آن اشاره میکنم بعد از چند سال در توافق و در قطعنامه 2231 مشخص شد که تحریم تسلیحاتی ایران برداشته خواهد شد و اینکه حسابهای بانکی ما البته قبل از اینکه این توافق اجرایی شود، شروع شد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی اظهار داشت: در همان توافق موقت اول در ژنو، اموال ما آزاد شد و در این 2 سال و 4 ماه دوم در واقع بهره کافی بردیم از تلاشهای مجدانه دو سال و چهار ماه اول، حسابهای بانکی ما باز شد، اعتبارات باز شد، تمام قطعاتی که در بندرها متوقف شده بود آزاد شد، یک نتیجه آن این بود که بعد از توافق برجام در سال 95 رشد اقتصادی ما یک رشد اقتصادی بی نظیر حتی در سطح جهانی بود. صادرات نفت ما یک مرتبه از 900 هزار بشکه به 2میلیون و 800 هزار بشکه رسید؛ تمام طرحهای نیمه تمام در همه استانها شروع به تکمیل شدن شد؛ پالایشگاههای عظیم، واحدهای گاز، واحدهای پتروشیمی. این تحملش برای مخالفین جمهوری اسلامی ایران بسیار سخت و سنگین بود که یک کشور به تنهایی در برابر جهان پای میز مذاکرات بنشیند و تمام آن خطراتی که کشور ایران را تهدید میکرد، از جلوی پای ملت بردارد.
سکاندار دستگاه اجرایی خاطرنشان کرد: من اینجا در پرانتز میگویم یک بار دیگر هم گفتم؛ عراق از سال 1991 تقریبا در تحریم شورای امنیت به صور مختلف قرار گرفت و داخل فصل 7 شد؛ آمریکا آمد این کشور را اشغال کرد؛ حکومت صدام را سرنگون کرد و باز هم عراق در فصل 7 ماند. دولتی را خود آمریکا در عراق تشکیل داد؛ برمر را به آنجا آورد و او را حاکم کرد و باز همان تحریم باقی ماند. چارچوبی برای قانون اساسی آنجا درست شد باز هم تحریم باقی ماند، انتخابات برگزار و مجلس تشکیل شد، رئیسجمهوری انتخاب شد، نخست وزیر انتخاب شد، باز هم تحریم باقی ماند و همین امروز هم باقی است. عراق از سال 91 تا امروز هنوز از فصل 7 شورای امنیت خارج نشده است اما جمهوری اسلامی ایران ظرف دو سال و چهار ماه مذاکره توانست کشور را از فصل 7 بیرون بیاورد و این افتخار سیاسی تاریخ ایران است.
حجتالاسلام روحانی ادامه داد: یکی از آثار این تلاشها برداشته شدن تحریم تسلیحاتی بود؛ چون میدانید در توافق برجام دو مقطع داریم، یک مقطع 5 ساله که تحریم تسلیحاتی برداشته میشود و یک مقطع 8 و 10 ساله که تقریبا کل محدودیتها برداشته میشود؛ الان به آن مقطع اول که باید تحریم تسلیحاتی برداشته شود نزدیک شدیم. حالا آمریکاییها چه کار کردند؟ در 18 اردیبهشت سال 97 تحت فشار تندروهای داخلی آمریکا، اسراییل و عربستان و لجبازیای که ترامپ با رئیسجمهوری قبلی داشت، همه دست به دست هم داد و آمریکا کار بسیار احمقانهای انجام داد و از این توافق و قرارداد یکجانبه خارج شد. در ذهن آنها این بود وقتی آنها خارج شدند، بلافاصله ما هم خارج میشویم و وقتی خارج شدیم پرونده به شورای امنیت میرود و وقتی به شورای امنیت رفت تمام آنچه بدست آوردیم در یک شب از بین میرود.
رئیسجمهوری افزود: این خواب آشفته ترامپ با تدبیر نظام تعبیر نشد؛ همان روز سهشنبه 18 اردیبهشت سال 97 که نطق ترامپ تمام شد، بلافاصله من در برابر دوربین ایستادم و یک نطق کوتاهی ایراد کردم و در آنجا ضمن محکوم کردن و تقبیح کار آمریکا و برخلاف مقررات بینالمللی بودن آن، گفتم فعلا به جای 1+5 با 1+4 در این توافق ماندیم و چند هفتهای مهلت میدهیم ببینیم آیا آنها میتوانند منافع ما را تامین کنند؟ این اولین تیر ترامپ به سنگ خورد و همان دفعه اول دید که نشد و ما خارج نشدیم خیلی هم عصبانی شدند که چطور چنین چیزی گفتیم؛ آنها فکر می کردند و همه مشاورین ترامپ گفته بودند ایران شب خارج میشود و فردا صبح شورای امنیت میرویم و کار تمام است؛ اینجا دچار مشکل شد.
دکتر روحانی گفت: ما یک مهلتی دادیم به 1+4، این مهلت را هم تمدید کردیم یک ماه، بعد دو ماه مهلت دادیم و مجموعا یک سال به اینها مهلت دادیم تا رسیدیم به 18 اردیبهشت سال 98 و بعد از یک سال گفتیم دیگر مهلت کافی است؛ تا امروز به شما مهلت دادیم به تعهدات خود عمل کنید و چون عمل نکردید از امروز ما هم شروع میکنیم به کاهش تعهدات به صورت پلکانی و گفتیم قسمت اول از تعهدات مان را کاهش میدهیم، گفتیم دو ماه به شما مهلت میدهیم که به تعهدات برگردید، کاهش دوم، کاهش سوم و در پنج مرحله تمام آنچه لازم بود کاهش بدهیم کاهش دادیم. حالا دومرتبه آمدیم در یک میزان و ترازوی برابر، یعنی ما از تعهدات خود پا را عقب کشیدیم؛ آمریکا که هیچ کلا خارج شده و 1+4 هم تا حد زیادی پا را عقب کشیده است؛ پس الان یک حالت متعادلی داریم؛ هر موقع آنها حاضر شوند به تعهدات کامل برجامی عمل کنند ما هم همان روز به تعهدات کامل برجامی برمیگردیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: آمریکا طی این دو سال در هیچ راهی موفق نبود. تلاش کرد اروپا را به سمت خود بکشاند که موفق نبود، تلاش کرد از نو بیاید و بگوید باید یک توافق جدید نوشته شود که موفق نبود و تلاش کرد در سازمان ملل جلسهای با حضور خود ترامپ بگذارد موفق نبود و هر کاری رفت بکند ناموفق بود. امروز ما در یک مقطعی قرار گرفتیم که آمریکا احساس میکند در ماههای آینده ما به یک پیروزی بسیار بزرگی طبق همین برجام و قطعنامه 2231 میرسیم و آن اینکه کل تحریم تسلیحاتی ایران برداشته میشود. این تحریم تسلیحاتی که سالها علیه ما درست کرده بودند به طور کامل کنار میرود و ایران میتواند سلاح لازم خود را بخرد و میتواند سلاح لازم را صادر کند.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: آمریکاییها تازه یکی دو ماه است که از خواب غفلت بیدار شدند و فهمیدند که اشتباه بزرگی کردند از برجام خارج شدند و چه خطای بزرگی کردند که برجام را به هم زدند. الان نه راه پیش دارند و نه راه پس. اگر همین طور ادامه دهند تحریم تسلیحاتی برداشته میشود و همان اسراییل، عربستان و همان تندهای آمریکا که ترامپ را وادار کرده بودند از برجام خارج شود، همانها به ترامپ خواهند گفت که ما هر چهار تا اشتباه بزرگ کردیم و اگر هم بخواهند کار دیگری انجام دهند یعنی بگویند ما میخواهیم به برجام برگردیم بعد برویم از اسنپ بک استفاده کنیم، از برجام که خارج شده و دیگر برجامی وجود ندارد. برای آمریکا دیگر برجامی وجود ندارد و تمام شد مگر اینکه بیاید دومرتبه درخواست کند، همه ما بپذیریم، همه خطاهای خود را جبران کند و تمام تحریمها را کنار بگذارد که حالا آن یک شرایط خاصی است.
رئیسجمهوری گفت: بنابراین آنچه که امروز آمریکاییها راجع به تحریم تسلیحاتی بحث میکنند باید بدانند این جزء لاینفک برجام است و اگر تحریم تسلیحاتی روزی بخواهد تحت هر عنوان با هر بیان و با هر مکانیزمی برگردد، پاسخ ما همانی است که من در نامهای به سران در پاراگراف آخر نوشتم و سران خوب میدانند که جواب ما آن روز چه خواهد بود. من در نامهای که به سران به 1+4 و به 5 کشور نوشتم، در پاراگراف نهایی تاکید کردم که اگر چنین شود ما چنان خواهیم کرد و آنها میدانند که اگر یک چنین خطایی مرتکب شوند چه عواقب وخیمی برای آنها دارد و چه شکست بزرگ تاریخی برای آنها خواهد بود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: بر این نکته تاکید میکنم که هم آمریکا و هم برخی از کشورهای دیگر بدانند ایران به هیچ عنوان تخطی از قطعنامه 2231 را نخواهد پذیرفت. ایران حق مسلمش هست که به زودی از تحریم تسلیحاتی در چارچوب این قطعنامه خارج شود البته ما چه سلاح بسازیم چه بخریم برای دفاع خود و دفاع ملتهاست. سلاح ما بنزین بر آتش نیست سلاحی که ما داریم آب بر آتش است. با آن شعلهها را خاموش میکنیم، نمیگذاریم جنگی شعله ور و یا تنشی ایجاد شود.
حجتالاسلام روحانی تاکید کرد: بنابراین هم آمریکا هم دیگر کشورهایی که فکر میکنند توطئهای پیش روی آنها امکان پذیر است کاملا بدانند این راه به روی آنها برای همیشه بسته است البته راه عاقلانه این است که آمریکا توبه کند، برگردد به برجام و عذرخواهی کند از ملت، غرامت بدهد و بیاید عمل کند، این بهترین راهی است که البته این جماعتی که امروز حاکم هستند به چنین عقلی نخواهند رسید تا ببینیم در آینده چه خواهد شد.
قدردانی از همراهی مردم در شرایط تحریمی
دکتر روحانی در جلسه چهارشنبه 17 اردیبهشت هیات دولت خاطرنشان کرد: امروز میخواهم از ملت بزرگ ایران تشکر کنم، مردم در آن دو سال و چهار ماهی که ما تلاش میکردیم، پشتیبان بودند و اگر پشتیبان نبودند، ما موفق نمیشدیم. اگر حضور مردم، تظاهرات مردم نبود ما موفق نمیشدیم.
رئیسجمهوری اظهار داشت: من همان ایامی که مذاکرات میشد، سفر استانی زیاد داشتم و یکی از مقامات گفته بود ما سفر استانی فلانی را نگاه میکنیم و میبینیم که دولت با ملت همنظر هستند و کل ملت پشتیبان دولت است. اگر مردم به صحنه نمیآمدند، مردم حمایت نمیکردند، بعد هم در مساله برجام رهبری معظم انقلاب ما را هدایت نمیکرد و مجلس و شورای نگهبان و شورای عالی امنیت ملی کمک نمیکرد، ما به هدف نمیرسیدیم و همه در یک مقطع حساس دست به دست هم دادیم و توانستیم این موفقیت را بدست بیاوریم و هر موفقیتی که بدست آوردیم، در سایه کار و تلاش مردم بود.
حجتالاسلام روحانی افزود: در آن دو سال و چهار ماهی هم که ما از برجام استفاده کردیم باز این مردم بودند که به صحنه آمدند، از اعتبارات بانکی استفاده کردند، کارآفرینان به صحنه آمدند و یک تحول بزرگ اقتصادی در کشور شروع شد و در این دو سال اخیر هم که گذشت یعنی از سال 97 تا امروز، همه این هم مردم بودند. یعنی این فشار شدیدی که در این دو سال بر ما وارد شده که بی نظیر در تاریخ ایران و شاید در تاریخ جهان باشد، مردم علیرغم همه سختیها و مشکلات و علیرغم اینکه بر زندگی آنها سخت گذشت، خم به ابرو نیاوردند. معلوم است که بر مردم سخت گذشته اما هر روز که لازم بوده به خیابان آمدند، هر روز لازم بود تظاهرات کردند، امروز هم باز اگر ما در مقابله با کرونا به طور نسبی و قابل قبول موفق هستیم و می توانیم خودمان را با همه کشورها حتی با کشورهای پیشرفته مقایسه کنیم و اینکه توانستیم موفقیت نسبی خوبی را بدست بیاوریم، باز هم کار مردم است.
رئیسجمهوری ادامه داد: اینکه امروز در اول جلسه دولت بحث کردیم و وزیر بهداشت و درمان گفتند بخشی از ونتیلاتورها میتواند صادر شود، بخشی از ماسک های N95 میتواند صادر شود، بخشی از ماسکهای سه لایه میتواند صادر شود حتی سی. تی. اسکن را ما در یک مقطعی میتوانیم صادر کنیم، این نشان شرکتهای دانش بنیان، نشان مردم ما، نشان مهندسین ما، نشان ایثار ملت ماست که ما در وسط میدان جنگ که با یک دشمن خطرناک می جنگیم در وسط همین میدان جنگ به دنیا سلاح و تجهیزات صادر میکنیم این به معنی توانمندی ملت ما هست.
اهتمام دولت به افزایش تولیدات معدنی در سال جهش تولید
دکتر روحانی روز پنجشنبه 18 اردیبهشت در آئین بهره برداری از طرحهای ملی صنعت مس ایران گفت: سال ما سال جهش تولید است و معنای جهش تولید این است که اگر تولید سالهای گذشته ما هر چه بود، امسال شاهد حرکت بیشتر و سریعتری باشیم و اینکه مقام معظم رهبری بر مسأله تولید امسال بیش از همیشه تأکید کردند به این دلیل است که با این شرایطی که امسال داریم، هم شرایط تحریم و هم شرایط کرونا برای اینکه کشور ما بتواند پیش برود و نیازمندیهای مردم تامین و به مرحله صادرات برسیم، راهی جز تولید نداریم و باید تولید را گسترش دهیم.
رئیسجمهوری افزود: هم برای تولید، صادرات و اشتغال که مسأله اشتغال هم برای ما بسیار مهم است. معدن یکی از سرمایههایی است که دولت در اختیار دارد. معادن بزرگ در کشور ما است و این معادن باید مورد بهرهبرداری قرار گیرد که استفاده از بعضی از معادن آسان است و یک مجوز باید برای معدن شن و ماسه داده شود و خیلی پیچیده نیست یا برخی از معادن ما معادن سختی نیست و معدن بزرگ آهک و گچ است که خیلی پیچیدگی زیادی ندارد و بخشهای خصوصی ما میتوانند به خوبی از پس این معادن بر بیایند و محصول آن را در اختیار مردم قرار دهند. اما برخی از معادن است که نیاز به سرمایهگذاری بیشتری دارد و دولت باید کمک کند مخصوصا دولت هم در زمینه اکتشاف که بگوید کدام معادن در کجا است و با چه عیاری و در چه عمقی وجود دارد و بسیار خوشحال شدم که گفته شد که در بخش مینوک و بخش اکتشاف آن، برای کشف معادن عمیق منطقه تلاش می شود.
رئیس شورای عالی امنیت ملی افزود: برای کشف معادن هنوز به عمق زمین نرفته ایم و عمدتا از معادنی استفاده کرده ایم که در سطح هستند و باید به عمق یک الی سه کیلومتری برویم که البته در نفت و گاز رفتیم. اگر نفت و گاز را جزو معادن معمولی قرار دهیم که آنها را معادن ویژه حساب میکنیم و در عمقهای بسیار زیاد رفتیم و در بقیه معادن هم عمق زیاد نرفتیم و جایی که معدن بزرگ با عیار بزرگ است آن وقت صرف دارد به عمق برویم و از آن معادن استفاده و بهرهبرداری کنیم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: بخش اول معدن، اکتشاف است. خوشحالم در دولت یازدهم و دوازدهم در این زمینه کار بسیار بزرگی انجام گرفته است یعنی آنچه در دولت یازدهم و دوازدهم اکتشاف شده در مقایسه با آنچه در تاریخ ایران اکتشاف شده، خیلی خیلی بیشتر است یعنی چندین برابر اکتشاف کل تاریخ است. این اکتشافی که در طول این 7 سال انجام گرفته است و در این یکی دو سال هم آقای وزیر صمت در آغاز صحبتشان اشاره کردند که در زمینه اکتشاف چه کار بزرگی انجام گرفته است که این کار اول ما است که بسیار مهم است دستگاههای مختلف در این زمینه کار و تلاش میکنند.
رئیس دستگاه اجرایی تاکید کرد: مسأله دوم، مسأله آزادسازی پهنههاست یعنی اینجا را میگوییم معدن است، دور آن را خط میکشیم، کیلومترها در کیلومترها متوقف میکنیم و میگوییم کسی حق ورود ندارد و هیچ استفادهای نباید بشود و اینجا پهنه معدنی است که سریع از آن استفاده نمیشود و باید کاری بکنیم معادنی که استفاده نمیشود، به سرعت در اختیار مردم قرار دهیم.
دکتر روحانی اظهار داشت: معادن یکی از سرمایههای بزرگ دولت است. دولت سرمایههای خیلی عظیم و بزرگی ازجمله معادن خیلی عظیم و بزرگ، معادن نفت و گاز و جنگلها، مرتعها و زمینهای فراوان دارد. دولت خیلی ثروت دارد و همین معادن یکی از ثروتهای آن است و معادنها ثروتهای بسیار بزرگی هستند. اولا باید پهنهها را آزاد کنیم. در برخی از پهنهها، دعوا بین معادن و محیط زیست ما است یعنی محیط زیست میگوید این قسمت نباید دست بخورد و معادن ما میگوید که من در این قسمت 4 معدن مهم دارم و آن یکی میگوید دست نزنید و او میگوید باید دست بزنیم که این البته وظیفه ما است یعنی وظیفه من و وظیفه شورای عالی محیط زیست است که بسیاری از پهنهها را آزاد کردیم و متقابلا بسیاری از پهنهها را به محیط زیست اضافه کردیم یعنی یک جاهایی را اضافه و یک جاهایی را آزاد کردیم.
رئیسجمهوری گفت: اگر در معادن مسیر درست باشد و اگر تکنولوژی پیشرفته باشد میتواند به محیط زیست ضرر نزند و امروز یکی از نکات برجسته طرحهایی که افتتاح شد این بود که از نظر زیست محیطی بسیار مهم بود یعنی تمام این گرد و غبار سمی که در فضای بیرون منتشر میکرد و فضا را آلوده میکرد و یکی از مشخصهها در این 4 طرح این بود که محیط زیست را سامان، حراست و حفاظت میکند بنابراین برخی از معادن ما در دعوای بین محیط زیست و معادن گرفتار است. بعضی از معادن ما به دلایلی به مقرراتی در داخل خانواده معادن واگذار کردند که یک مقرراتی گذاشتند و یک امتیازاتی دادند مثلا خانوادهای آمده پهنهای را برای خودش گرفته
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: برخی از معادن در دست کسانی است که سالها معطل است و نه خودش استفاده میکند و نه پول و امکانات دارد که باید این را مقرراتی بگذاریم و در دولت یازدهم این کار را کردیم و باز هم باید ادامه دهیم که باید یک زمان کوتاهی در اختیار باشد که اگر در آن زمان نتوانست باید آن پهنه آزاد شود و پهنههای معادن باید آزاد باشد و این میتواند اشتغال بزرگی برای ما درست کند. مسأله بعدی که در معدن بسیار مهم است و باید توجه کنیم، مسأله خامفروشی است که خامفروشی مراحل دارد و یک وقتی سنگ آهن صادر نمیکنیم و کنستانتره صادر میکنیم که این را میگوییم خامفروشی نیست، یک دفعه به جای کنستانتره، آهن اسفنجی صادر میکنیم و یک وقتی میآییم آهن اسفنجی نه شمش صادر میکنیم، میگوییم این هم خامفروشی است. اگر به آخرین مرحله برسیم یعنی آنجایی که مصرفکننده نهایی استفاده میکند، آنجا خامفروشی را متوقف کنیم. مثلا در سنگ ساختمانی که الان در کشور یکی از معادن بزرگ و خوب است، میتوانیم صادر کننده آن باشیم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: با سنگ ساختمانی چه کار میکنیم؟ قبلا انفجار درست میکردیم که یک مقدار از این سنگها درست در اختیار ما قرار میگرفت و یک مقداری منهدم می شد و از بین میرفت حالا از یک وسایل جدیدی استفاده میکنیم و این سنگ را در میآوریم مثلا فرض کنید سنگ 2 متر در 3 متر. این سنگ ساختمانی را صادر میکنیم. این سنگ کجا میرود؟ فلان کشور که اسم نمیبرم و آنجا تبدیل میشود، بهترین برشها داده میشود، بهترین صیقلها داده میشود و آن سنگها دو مرتبه برمیگردد یعنی این سنگ را میفروشیم و به 10 برابر قیمت میخریم که این هم خامفروشی است یعنی سنگ درست شود و صیقل بخورد، باز هم خامفروشی است.
سکاندار دولت تصریح کرد: مصرف نهایی مربوط به ساختمان است یعنی هر که ساختمان میسازد، معمار باید خط بدهد چه سنگی با چه برشی میخواهد و از اول معدن که سنگ برای یک ساختمانی در میآورد، برش پیدا کند، بستهبندی شود و بیاید مصرف شود والا برای اینکه در ساختمان مصرف کند، دو مرتبه این سنگ که در خارج میرود، آماده میشود، صیقل میخورد، برمیگردد و دو مرتبه سنگبری میشود که یک جا انحناء دارد و یک جا مربع و یک جا لوزی باشد و باز تغییر پیدا میکند. اصل اینکه خامفروشی را متوقف کنیم و باید معادن ما برای ساختمانهای خاص سفارش بگیرند یعنی هر که میخواهد ساختمان بسازد، از روز اول مقدار، سنگها و تکههای مختلف که میخواهد در طبقات مصرف کند، اندازهگیریها میشود و برای معدن فرستاده میشود و معدن سنگ را برای ساختمان الف میبرد و بستهبندی میکند که این کار را باید در نهایت بکنیم. بنابراین این مسأله مهمی است و دولت در این زمینه اهتمام بورزد. بخش معادن ما باید این کار را بکند و به نظر من معادن را به بخش خصوصی بدهیم و واگذار کنیم که آنها این کار را به راحتی میکنند یعنی بخش دولت معمولا و کلا چابک نیست.
دکتر روحانی ادامه داد: اصولا تشریفات دولت در جایی که وارد میشود و حرکت میکند خیلی زیاد است که بخواهد تکان بخورد ولی به بخش خصوصی بدهیم و دلیل این است که کارمند دولت 8 صبح میآید سرکار و زودتر نمیآید و 4 بعد از ظهر هم رها میکند و میرود ولی بخش خصوصی 5 صبح میآید و تا 11 شب هم کار میکند و این دلیل بر اینکه بخش خصوصی میتواند صحنه ما را فعال کند.
رئیس قوه اجرایی تاکید کرد: بنابراین امسال سال جهش تولید است که به نظر من معادن یکی از پایههای آن است. ما باید در اکتشاف، در واگذار کردن صحنهها و پهنه های معدنی، در فروش، واگذار کردن به بخش خصوصی و جلوگیری از خامفروشی انشاء الله یک حرکت بسیار خوبی داشته باشیم.
تبیین ضرورت حذف سه صفر از واحد پول ملی
حجتالاسلام روحانی در جلسه چهارشنبه 17 اردیبهشت هیات دولت خاطرنشان کرد: راجع به پول ملی باید نکتهای را بگویم. داستان زیبایی در کشور ما داشتیم، داستان عجیب غریبی، سالیان دراز بود یک پول ملی داشتیم روی نوشتار و کتابت و یک پول ملی داشتیم در گفتار و زبان. وقتی با هم صحبت میکردیم میگفتیم این کیلویی چند؟ میگفت کیلویی 7 تومن، وقتی میرفتیم بانک میگفتیم من پول میخواهم میگفت 7 هزار ریال، 70هزار ریال میخواهی؟ بعد او فکر میکرد میگفت 70 هزار ریال یعنی 7 هزار تومان؟ بانکی دوباره از او میپرسد که تو 7هزار تومان میخواهی، دومرتبه میآورد روی کاغذ، آخر هم اشتباه میکردند، هم این و هم او اشتباه میکرد. بسیاری از اشتباهات حساب در بانک به خاطر همین ریال، تومان است. هم مردم اشتباه میکنند هم کارمند بانک اشتباه میکند.
رئیسجمهوری اظهار داشت: خود مسوولین، میخواهیم برای مردم بگوییم که مثلا این چقدر خرج شده این پروژه، وقتی روی کاغذ میخوانیم نوشته مثلا 700 میلیارد ریال، بعد میبینیم 700 میلیارد ریال یعنی چه؟ میگوییم مردم مقصود 70 میلیارد تومان است. این چه جور حساب و کتابی است؟ این چه واحد پول ملی است؟ که یک مفسر باید همیشه بغل دست او باشد، این مجمل است که همیشه مفسر میخواهد. یک پول ملی داشتیم که هیچ وقت در عمل آن را نمیدیدیم پول ملی ما ریال است، ریال کجا بود؟ قدیم که بچه بودیم یک سکه یک ریالی بود که الان آن هم نیست. ریال نیست واحد پول ملی ما ریال است و اصلا حضور ندارد، در زندگی مردم اصلا حضور ندارد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی گفت: برای اینکه ما ذهن مردم را از یک محاسبه بیخودی خلاص کنیم، یک بخشی از وقت مردم سر این تومن و ریال تلف میشود. بعضی در روزنامه مینویسند که آیا آثار تورمی دارد؟ آیا آثار در رشد اقتصادی؟ من خودم که مصر بودم این لایحه به مجلس داده شود و از مجلس تشکر میکنم که این لایحه را تصویب کرد میخواستم مردم در زندگی راحت شوند، نوشته و گفتارشان یک جور باشد ده گونه در ذهن خود محاسبه نکنند، آن که مردم در عمل قبول دارند تومان است، تمام معاملات مغازهها هم که بروید از آن دستفروش تا آن فروشگاه بزرگ با تومان معامله میکند. تا وقتی میخواهی بنویسی یک جای رسمی باز میشود ریال یعنی دولت خودش را از مردم جدا کرده بود، مردم با تومان حرف میزدند، دولت با ریال مینوشت. باز دولت هم میخواست حرف بزند با تومان حرف میزد.
دکتر روحانی تصریح کرد: پس این یک مشکل فرهنگی - اجتماعی را حل کردیم. تسهیل کردیم در محاسبات در ذهن مردم، در محاسبات در آنچه که محاسبات عمومی بانکها یا موسسات ما هست. رقم را هم کوچک کردیم که دائم صفر، صفر، صفر بغل هم اصلا در کاغذ جا نمیگرفت اینقدر صفر بغل هم بود و شما میدانید که تعداد زیادی از کشورهای دنیا این کار را کردند بعضیها آمدند البته بعضیها فقط صفر را کم کردند اسم واحد پول ملی را عوض نکردند، بعضیها اسم پول واحد ملی را عوض کردند مثلا کشورهای آسیای مرکزی بعد از استقلال از شوروی سابق همه یک واحد پول جدید را برای خود درست کردند. بعضیها واحد پول جدید درست کردند، بعضی ها صفر برداشتند مثلا یک وقت ترکیه چند تا صفر پول خود را برداشت. کشورهایی بودند 12 صفر در یک روز برداشتند، بعضیها 6 تا صفر را برداشتند، بعضیها 4 صفر برداشتند. ما هم جزو آنهایی هستیم که میخواهیم هم واحد پول ملی ما واحد پولی باشد که ملت ما در زبان همیشه میگفتند، مردم یک تومن داشتند، یک قران داشتند، یا با قران حرف میزدند یا با تومن حرف میزدند ما هم میخواهیم الان به همین صورت دربیاید.
سکاندار دستگاه اجرایی افزود: بنابراین فکر میکنم یک کار خیری است؛ البته از لحاظ وجهه بینالمللی هم خیلی بهتر است وقتی میخواهیم واحد پول ملی خود را با واحد پول اروپا، مثلا یورو، مقایسه کنیم یک وقتی میگوییم این یورو 170هزار ریال است، یک وقتی میگوییم این یورو 17 تومان است؛ یعنی چهار تا صفر این 170هزار را برمیداریم و 17 تومان میشود؛ هم گفتن آن راحت است؛ هم زیباتر و قشنگتر است و هم محاسبه آن آسانتر و با ذهن مردم کاملا منطبق است. پس از لحاظ محاسبه با پولهای دیگر هم این کار که انجام گرفته به نفع ماست و به نظر من یک کار مبارک و خوبی است که در کشور ما انجام شده است.
دکتر روحانی ادامه داد: فکر نمیکنم و بعید میدانم از لحاظ رشد اقتصادی و تورم و این چیزها خیلی تاثیری داشته باشد؛ حذف صفرها بیشتر سهولت حسابگری و زیباتر شدن پول ملی در برابر پولهای خارجی است و اینکه مردم نباید هر روز در ذهن خود یک محاسبه اضافه انجام دهند؛ گفتار و نوشتار مردم یکی میشود.
*س_برچسبها_س*- برچسبها:
- آمریکا
- آموزش و پرورش
- اتحادیه اروپا
- اورژانس
- بازار بورس
- بورس تهران
- بیماری واگیردار
- پرستار
- ترکیه
- تهران
- جمهوری اسلامی
- حضرت محمد
- دفاع مقدس
- راه و شهرسازی
- سازمان جهانی بهداشت
- سازمان ملل متحد
- شرکت دانش بنیان
- شورای نگهبان
- صدا و سیما
- عراق
- عربستان سعودی
- گردشگری
- ماه رمضان
- محیط زیست
- نقدینگی
- نماز جمعه
- وزارت اقتصاد
- وزارت بهداشت
- وزیر اقتصاد
- وزیر بهداشت
- اقتصاد مقاومتی
- برجام
- شورای امنیت سازمان ملل
- شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
- قطعنامه ۲۲۳۱
- مقام معظم رهبری
- وزارت دفاع
- وزارت کشور
- حسن روحانی
- ویروس کرونا