روحانی و همدردی در زخمهای مکرر
تهران - ایرنا - بیان اقدامات دولت برای اداره امور و تامین منافع کشور، مهمترین محورهای سخنرانی و موضعگیریهای رئیسجمهوری در یک هفته اخیر را شکلداد. از نگاه رئیس دستگاه اجرایی، همپیوندی سیاست خارجی و داخلی، بهرهگیری همزمان از این دو عنصر را به ضرورتی جدی برای مدیریت بهینه کشور و ایجاد ثبات در منطقه تبدیل کردهاست.
شرکت در نشست مجمع عمومی بانک مرکزی، حضور در مناطق سیلزده استان سیستان و بلوچستان، دیدار با امیر قطر، نخست وزیر سوریه و وزیر امور خارجه پاکستان و گفتوگوی تلفنی نخست وزیر سوئد، برگزاری جلسه هیات دولت، حضور در همایش تجلیل از نمونه های ملی بخش کشاورزی و... مناسبتهایی بود که در آن بخش مهمی از اظهارات یک هفته گذشته رئیسجمهوری به بیان مسائل و راه حل مشکلات منطقه، چالشهای داخلی، اقدامات و دستاوردهای دولت در حوزههای مختلف و.... اختصاص یافت.
این گزارش به بررسی مهمترین محورهای سخنان یک هفته گذشته رئیسجمهوری منتهی به یکشنبه 29 دیماه پرداخته است.
همپیوندی اقتصاد و سیاست خارجی
بخش مهمی از گفتههای هفته گذشته رئیس دستگاه اجرایی به بیان ارتباط میان اقتصاد و سیاست خارجی اختصاص داشت.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی روز پنجشنبه 26 دی در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی به مشکلات بزرگ سیاسی و اقتصادی کشور از آغاز دولت یازدهم اشاره و تأکید کرد: از ابتدای رقابت های انتخاباتی در سال 92 میدانستم که با مشکلات بسیار بزرگی مواجه هستیم و کاملا مشخص بود وضع تورم و رکود و سرمایهگذاری و همچنین وضعیت ما با دنیا چگونه است.
دکتر روحانی با بیان اینکه رئیسجمهوری قبلی فرانسه در جلسه خصوصی و حتی در سفر به پاریس در حضور خبرنگاران اعلام کرد که ما 6 کشور قاطعانه برای حمله نظامی به ایران تصمیم گرفته و مصمم به انجام آن در سال 2013 بودیم، تأکید کرد: رئیسجمهوری فرانسه گفت که بعد از انتخابات سال 2013 شرایط دولت در ایران ما را دچار تردید کرد و از تصمیم خود منصرف شدیم و هیچ فردی در دنیا این گفتهها را تکذیب نکرد. این به دلیل حضور مردم در انتخابات بود و در این راستا در کنار نظام و دولت قرار گرفتند.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه از آغاز دولت یازدهم در افکار عمومی جامعه و همچنین انتظارات تورمی به طور کامل شاهد تغییراتی در کشور بودیم، گفت: در گزارش 100 روزه اعلام کردم که تورم تک رقمی خواهد شد و در جلسهای مسئولان اقتصادی و اقتصاددانان به این گفته ایراد گرفتند و اقتصاددانان باور نمیکردند این مهم امکانپذیر باشد. اما دولت قبل از موعد و در اواسط دولت یازدهم و نه پایان دولت، تورم را تک رقمی کرد. این روند ادامه یافت و به امید مردم به آینده منجر شد که مسایل در حال حل و فصل است و گرهها یکی پس از دیگری باز میشود.
دکتر روحانی با بیان اینکه اقتصاد با امنیت و سیاست خارجی در آمیخته است، ادامه داد: شاید کسی تنها درونگرا و به اقتصاد در داخل کشور فکر کند و معتقد است که اگر تمام روابط خارجی تخریب شود، مردم احساس کنند که شرایط سختتر میشود، تحریمهای بینالمللی به کشور فشار میآورد و در فروش نفت مشکل داریم، اما در عین حال، اقتصاد کشور مشکلی ندارد که من اینگونه بلد نیستم.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه در دنیای امروز همه دنیا به هم متصل است و اقتصاد به سیاست، فرهنگ و امنیت مرتبط است، افزود: در شرایط جنگ و صلح شرایط اقتصادی متفاوت است و تلاش دولت این بوده که ثبات و امید به آینده را در کشور ایجاد کند و جلوی برخورد نظامی و جنگ گرفته شود و این کار را به عنوان مسئول شورای عالی امنیت ملی روزانه انجام دادم و مراقبت کردم.
دکتر روحانی تصریح کرد: اگر مراقبت مداوم انجام نگیرد، بین جنگ و صلح یک گلوله فاصله است و یک گلوله میتواند جنگ بیافریند و خودداری از شلیک یک گلوله نیز میتواند منجر به صلح شود. مراقبت مداوم وظیفه دولت است و آن را دنبال میکند.
تلاش دولت برای برقراری امنیت و تنشزدایی
بیان اقدامات دولت برای برقراری امنیت و تعامل با کشورهای جهان هم از دیگر محورهای اظهارات رئیس دستگاه اجرایی است.
رئیسجمهوری روز پنجشنبه 26 دی در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی با بیان اینکه در قانون اساسی اختیارات، توزیع شده است، گفت: دولت، مجلس، رهبری و بخشهای مختلف هر کدام در چارچوب قانون اساسی، اختیاراتی دارند که باید در چارچوب همین قانون به اختیارات خود عمل کنند و البته پیچیدگیهایی وجود دارد که باید مد نظر قرار دهیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه ما با تمام توان و حد امکان و قدرت خودمان مراقب اوضاع هستیم، گفت: همه میخواهند امنیت برقرار باشد و روی این موضوع همه اتفاق نظر داریم.
رئیسجمهوری سیاست خارجی را موضوع مهم دیگر عنوان کرد و گفت: ارتباط با دنیای خارج و سیاست خارجی مهم است و نمیتوان گفت که همه دشمن ما هستند. یکی از وظایفی که مردم با رأی خود روی دوش ما گذاشتند، این بوده که فتیله تنشها را پایین بیاوریم. اینکه بگوییم دنیا با ما خوب نیست، نمیشود. باید ببینیم چه کاری میتوانیم انجام دهیم و آیا راهی وجود دارد، یا نه؟ در این زمینه اختلافنظرهایی وجود دارد.
رئیس دستگاه اجرایی افزود: ما گفتیم میتوانیم با تدبیر مشکلات خود را با آژانس حل کنیم در مقابل عدهای میگفتند اینها سادهلوح هستند، اما ما میگفتیم که آنها با پیچ و خمها آشنا نیستند و وارد عمل شدیم و ثابت کردیم که میتوان مشکلات را حل کرد و این کار را کردیم. به عنوان نمونه موضوع پیامدی را حل کردیم در حالی که همه میگفتند، حل آن مدتها طول خواهد کشید، اما این پرونده را بستیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه کارکردن با دنیا سخت است، گفت: عدهای میگفتند، طرف مقابل قابل اعتماد نیست، اتفاقا وقتی قابل اعتماد نباشند کار سخت است. راحتترین راه این بود که کار را رها کنیم در این حال همه تعریف میکردند و میگفتند این آدم به دنیا پشت کرد، اما آیا با این کار، کار مردم حل و یا گرهای از مشکلات مردم باز میشد؟
رئیسجمهوری افزود: وقتی وارد میدان شویم، هم میزنیم و هم میخوریم. برخی فکر میکنند وقتی وارد میدان شویم فقط پیروزی است و زخمی نمیشویم، اما این نمیشود، مگر پیغمبر (ص) در جنگ احد زخمی نشد و دندان مبارکش نشکست. مگر امیر المؤمنین (ع) در میدان خندق پیشانی مبارکش زخمی نشد؟ در میدان جنگ ممکن است زخمی هم بشویم هر چقدر زره ما محکم باشد.
دکتر روحانی با بیان اینکه با همه سختیها، ثابت کردیم، میشود با دنیا کار کرد، تصریح کرد: در مذاکرات به یک توافق بینالمللی با 6 کشور رسیدیم که همه آن را تأیید کردند و به تأیید سازمان ملل هم رسید، حال ممکن است در دنیای سیاست یک فرد غیرقابل پیشبینی روی کار بیاید که امروز این اتفاق افتاده است.
رئیسجمهوری افزود: یک نفر نمیتواند بگوید که کار فردای ترامپ قابل پیشبینی است نه ما میتوانیم چنین چیزی بگوییم نه در آمریکا، نه در اروپا و نه حتی در کاخ سفید کسانی که با او کار میکردند و کار می کنند، نمیتوانند کار ترامپ را پیشبینی کنند. کسانی که قبلا با ترامپ همکاری میکردند و امروز استعفا دادهاند، خودشان میگویند نمیدانستیم که ترامپ یک ساعت بعد چه تصمیمی میگیرد و چه توئیتی میکند. این فرد برای همه دنیا از اروپا گرفته تا مکزیک و پاسفیک و حتی خود آمریکا مشکل درست کرده است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه ما امروز وارد یک مقوله جدید شدهایم و تلاش ما این است که در این شرایط ضرر ما حداقل شود، گفت: اقتصاد و سیاست و امنیت خارجی جدا نیست و با هم ممزوج هستند.
دکتر روحانی در ادامه به خروج یکجانبه آمریکا از برجام اشاره کرد و گفت: برخی به ما گفتند بعد از خروج ترامپ از برجام شما هم خارج شوید اما اگر خارج میشدیم، پرونده ما به سازمان ملل میرفت و تحریم بینالمللی میشدیم و در این صورت کار برای ترامپ راحت میشد. ترامپ یک غلطی کرده بود و اگر ما هم از برجام خارج میشدیم، با دست خود وارد باتلاق شده بودیم و همه در مقابل ما قرار میگرفتند و روز از نو و روزی از نو. اما ما این کار را نکردیم، در برجام ماندیم و از بقیه طرفین مطالبه کردیم و خواستیم که به تعهدات خود عمل کند. این کار درستی بود که انجام دادیم و موجب شد همه حتی دوستان ترامپ بخاطر خروج از برجام او را محکوم کند.
رئیس قوه مجریه ادامه داد: سال 97 جلسه شورای امنیت سازمان ملل با حضور خود ترامپ برگزار شد، اما در این جلسه همه حاضران علیه ترامپ صحبت کردند و حتی اروپاییها هم از اقدامات ترامپ حمایت نکردند و این یک موفقیت بزرگ سیاسی بود. حالا بعضیها خیلی دلشان نمیخواهد کار خوب ما را تعریف و تبیین کنند اما اگر فرد دیگری بود، 40 روز جشن میگرفتند و میگفتند که کار بسیار مهم و بزرگی انجام شده است. دولت ما مظلوم است و ما فقط میتوانیم در چنین جلساتی بگوییم و توضیح دهیم که چه کارهایی انجام دادهایم. دولت ترامپ جلسهای هم در ورشو با هدف جلب حمایت و تحت فشار قرار دادن ایران برگزار کرد که با تلاش ما و وزارت خارجه در این جلسه هم به نتیجه نرسید.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در دنیای سیاست، باید با جهان کار و همکاری کنیم، گفت: روزی نبوده است که ما در دولت به عنوان نماینده ملت به فکر سیاست خارجی کشور نباشیم. با دولتها تماس گرفتیم و حرف زدیم. البته کار بسیار سخت بود و در پاسخ به خروج آمریکا از برجام و عمل نکردن طرفین به تعهداتشان تصمیم گرفتیم کاهش تعهدات را به صورت گام به گام انجام دهیم.
وعدههای روحانی برای حل مشکلات مردم سیلزده
حضور در مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان، بخش مهمی از اظهارات یک هفته اخیر رئیس جمهوری را به بیان اقدامات دولت برای رفع مشکلات این مردم اختصاص داد.
رئیسجمهوری روز شنبه 28 دی پس از بازدید از مناطق سیلزده استان سیستان و بلوچستان و شهرستان چابهار، با حضور در میان مردم روستای کلانی از بخش دشتیاری شهرستان چابهار با بیان اینکه خوشحالم که امروز به همراه جمعی از وزیران و مسئولان در خدمت شما هستیم، گفت: شما مرزبانان عزیز کشور ایران هستید که در یک روستا کنار مرز کشور دوست، پاکستان قرار گرفتهاید و امروز بخاطر سیلزدگی دچار مشکل شدهاید.
رئیس دستگاه اجرایی با بیان اینکه باران به عنوان رحمت الهی هم نعمت بزرگی است و هم برخی اوقات مشکلاتی بوجود میآورد، خاطرنشان کرد: متأسفانه در باران اخیر مشکلاتی برای مردم منطقه پیش آمده، خانهها را آب گرفته و راههای ارتباطی و مسیرهای رفت و آمدهای مردم دچار مشکل شده و اموال آنها از بین رفته است.
دکتر روحانی با بیان اینکه بازسازی ویرانیها و درمان مصدومان احتمالی و جبران خسارتها، اقدامات فوری است که باید انجام گیرد، تصریح کرد: خوشبختانه سازمان هواشناسی قبل از آغاز بارشها پیشبینی کرده و هشدار و اخطار لازم را داده بود که این بسیار مهم است و موجب شده که ما خسارت جانی در این سیل نداشته باشیم و خسارت های نیز مالی قابل جبران است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه این حادثه باعث میشود که بسیاری از طرحها و پروژههایی که باید در استان انجام شود با جدیت و تلاش بیشتری پیگیری شود، گفت: در مسیر بازدید از مناطق سیلزده وزیران راه، نیرو و کشور توضیح دادند که در این منطقه نیاز به ساخت پلهایی است و جادههای ویران شده باید ترمیم و بازسازی شود که این اقدامات با جدیت پیگیری خواهد شد.
رئیسجمهوری با اشاره به گزارش وزیر نیرو در مسیر بازدید در این مناطق، گفت: خوشبختانه برق روستاها وصل شده و البته مردم این روستاهای سیل زده همچنان با مشکلاتی مواجه هستند که رسیدگی و رفع خواهد شد.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه همه مسایل و مشکلات شما را بررسی و رفع خواهیم کرد، گفت: همه در کنار هم برای رفع مشکلات تلاش میکنیم و در شادی و غم در کنار هم هستیم. مردم ما در مقابل توطئه دشمنان و صهیونیستها که سردار دلهای ما را ترور کردند، با شجاعت و مقاومت اتحاد خود را نشان دادند. سردار سلیمانی سالها برای امنیت این استان، کل کشور و کشورهای همسایه خدمت کرده و مردم ما قدردان این سردار دلاور بودند. مردم همچنین در سانحه دردناک سقوط هواپیما هم غم و اندوه خود را نشان دادند و همچنین وقتی از وقوع سیل در استان سیستان و بلوچستان مطلع شدند، همه بسیج شدند از سپاه و ارتش و امدادگران و بسیج و همه مردم برای کمک به صحنه آمدند.
دکتر روحانی با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان سالهاست که سختی و رنج کشیده، افزود: باید این سختیها جبران شود. کارهای خوبی برای توسعه استان شده و من 25 سال پیش که همراه آیتالله هاشمی رفسنجانی برای افتتاح سد پیشین به این منطقه آمدم، امروز سدهای دیگری هم در استان ساخته شده است و به گفته استاندار یکی از این سدها 85 درصد پیشرفت داشته است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه این حادثه باعث میشود، تکمیل بسیاری از طرحهای توسعه استان تسریع شود، ادامه داد: درست است که سیل برای شما مشکل ایجاد کرد، اما در آینده برای این استان منشأ خیر خواهد شد. سیستان و بلوچستان در دولت تدبیر و امید در سطح جهان جایگاه دیگری پیدا کرده است و امروز چابهار برای بسیاری از کشورها مرکز تردد و حمل و نقل شده است.
رئیسجمهوری افزود: پروژه راهآهن در استان، آغاز شده و مقام معظم رهبری اجازه دادند 300 میلیون یورو برای تکمیل راهآهن چابهار اختصاص یابد که در آینده خواهید دید که راهآهن، کشتی، اتوبان و فرودگاه در کنار هم در این استان خواهد بود و این یک تحول بزرگ است.
دکتر روحانی با اشاره به هم مرز بودن استان سیستان و بلوچستان با کشور پاکستان تصریح کرد: روابط با پاکستان بسیار خوب و از همیشه بهتر است. این مرز باید مرز دوستی و تجارت شما باشد و به همین خاطر تاکید داریم بازارچه مرزی در منطقه فعال شود.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: ما به عنوان خادم و نماینده شما در کنار شما خواهیم بود و برای حل مشکلات تلاش خواهیم کرد. نماینده ولی فقیه در استان، استاندار و همه مسوولان استان به تلاش های خود برای رفع مشکلات شما ادامه خواهند داد تا ان شاءالله در آینده اگر دوباره باران شدیدی بارید مردم با مشکل مواجه نشوند و آرامش داشته باشند. رودخانهها کشش لازم را داشته باشند و جادهها تابآوری داشته باشند. خسارت ها را جبران میکنیم و همه مشکلات شما را حل خواهیم کرد. شما مردم خوب، پاسداران مرز ایران هستید.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در پایان سفر به سیستان و بلوچستان هم تصریح کرد: خوشحالم که پیشبینیهای مناسب هواشناسی هم قبل از اینکه مردم با سیلاب مواجه شوند انجام و اخطارهای هواشناسی داده شده بود و این موضوع، کار را برای مقامات استان و مسئولین مربوطه که خودشان را آماده و امکانات را تجهیز کنند، بسیار تسهیل کرد تا بتوانند سریعتر به منطقه برسند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه مردم خودشان مراقبت کرده و هوشیاریشان را حفظ و خود را از مناطق خطر دور کردند، افزود: به همین دلیل خوشبختانه صدمه جانی نداشتیم. پیش از سیلاب همه آنهایی که بیمار بودند و شرایط مناسب نداشتند در مراکز درمانی و یا نزدیک مراکز درمانی قرار گرفتند و این اقدامات خوبی بود که قبل از بحران شروع شد و بعد از اینکه استان با سیلاب مواجه شد، مقامات و امکانات استان و هم امکانات سایر استانها برای کمک رسانی بسیج شدند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه به غیر از استان سیستان و بلوچستان، استان هرمزگان و کرمان هم با مشکل مواجه بودند، خاطرنشان کرد: از مردم و مسئولین این استان بسیار متشکرم که با همه توان به صحنه آمدند و خودشان مراقبت کرده و خسارتها را کاهش دادند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه سدهای استان سیستان و بلوچستان توانسته ظرفیت خوبی را در خود حبس کند و در دریاها جاری شود، افزود: امروز یکی از سدها را با هلیکوپتر دیدیم که چگونه 200 میلیون متر مکعب آب را مهار کرده است. البته خسارت در بخش زیربناها زیاد بوده و در جاده، آب، برق و ارتباطات خسارتهای زیادی داشتیم.
دکتر روحانی ادامه داد: خوشبختانه راهها باز و به طور موقت ترمیم شده است؛ بعضی از قسمتها باید بازسازیهای اساسی شود و این کار آغاز شده و انجام خواهیم داد. چند سدی که شرایطاش آمادهاست و زودتر باید تکمیل شود، این کار را انجام میدهیم و اعتبارات لازم را در اختیار میگذاریم تا این 2 سدی که بیش از 85 الی 90 درصد پیشرفت داشته بتوانیم برای آینده کامل کنیم.
رئیس دستگاه اجرایی اظهار داشت: در زمینه مسایل احشام و زراعت که مردم با مشکل زیادی مواجه شدند، مقدار زیادی نهادههای دامی آماده شده و در اختیار مردم قرار گرفته است؛ از ذرت تا سایر مسایل برای اینکه دامهایی که در این شرایط باقی ماندهاند، بتوانند ادامه حیات دهند؛ همچنین برای بذررسانی به کشاورزان قبل از این سیل، بذر آماده شده و وزارت کشاورزی در این زمینه کاملا قدمهای خوبی برداشته است و در روزهای آینده هم این قدمها را تکمیل خواهد کرد.
رئیسجمهوری افزود: در زمینه ارتباطات بر اساس گزارش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تقریبا همه امکانات ارتباطاتی که قطع شده بود به طور موقت در همه جا وصل شده است؛ ولی بعضی جاها ممکن است نیاز به ترمیم اساسی داشته باشد. امروز وزیر نیرو اعلام کرد که برق کل روستاهایی که دچار قطعی شده بود، متصل شده است؛ البته در زمینه آب اکثر روستاهای که با قطعی آب مواجه بوده اند، در روزهای آینده موضوع دنبال خواهد شد.
رئیس قوه اجرایی با بیان اینکه در جلسه ستاد مدیریت بحران استان به وزرا و مسوولان دستگاه های ذیربط دستور دادم که همه امکانات باید برای حل سریع مشکلات مردم بسیج شود، گفت: از مردم این استان بخاطر روحیهشان و بخاطر غیور بودنشان تشکر می کنم؛ در روستایی که امروز رفتیم و به آنها سر زدیم با اینکه مردم مشکلات داشتند و همه اطراف روستایشان را آب گرفته بود اما همگی با یک روحیه بسیار خوبی در کنار هم بودند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه امروز آمدیم خدمت مردم هم برای اینکه شرایط پیشرفت کار را ببینیم و هم تصمیمات لازم را اتخاذ کنیم و هم به مسئولین خداقوت بگوییم، ادامه داد: به مردم عزیز و بزرگوار این استان عرض میکنیم که ملت و دولت در کنار مردم استان سیستان و بلوچستان خواهد بود و انشاء الله این مشکلات را به زودی در حد توانمان حل و فصل میکنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه یک تصمیم اساسی هم نسبت به محلهای مسکونی و خانههای مردم اتخاذ کردیم، گفت: بر این اساس خانههایی که مستحکم هستند، ترمیم و بازسازی و خانههای غیرمستحکم را از نو بازسازی خواهیم کرد. 14 هزار مسکن در این موضوع بود و این تصمیم اتخاذ شد و این موضوع را به رئیس بنیاد مسکن ابلاغ و اعتبار آن را تأمین میکنیم تا همه این خانه ها ترمیم موقت شده و مردم در آن زندگی کنند و در کنارش انشاء الله بازسازی هم خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی عصر شنبه 28 دی ماه هم در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان، دیدار با مردم با غرور، با ایمان و مقاوم روستای مرزی کلانی را روحیه آفرین خواند و با اشاره به گزارش های وزیران در این جلسه اظهارداشت: افتخار می کنم که بعد از یک هفته مشکل برق و آب مناطق سیل زده حل شده است.
رئیسجمهوری همچنین با دستور به وزیر نیرو برای تسریع در روند تکمیل دو سد استان، خبر داد که 14 هزار واحد مسکونی روستایی و شهری آسیب دیده در مناطق سیلزده در این استان بازسازی خواهد شد.
وی با بیان اینکه حضور در یک روستای مرزی در 20 الی 25 کیلومتری مرز در روستای کلانی برای من لذت بخش بود، اظهارداشت: مردم این استان مخصوصا آنهایی که در مناطق مرزی هستند انسان های باغرور، با ایمان و مقاومی هستند که باوجود سیلاب و مشکلاتی که برای آنها پیش آمده بود، خم به ابرو نیاوردند و آنچه ما از مردم شنیدیم، خوبی و نیکویی بود و این جای قدردانی دارد.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: نکته ای که ستاد مدیریت بحران و آقای نجار نوشته بودند که وقتی به روستاها کمک رسانی می کردند، روستاهایی که نیاز بالایی نداشتند، چیزی از آنها نمی گرفتند و می گفتند ببرید در فلان روستا که آنها نیاز بیشتری دارند، این بیانگر غیرت، صمیمیت و برادری مردم استان است و واقعا جای قدردانی دارد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه مردم در سراسر دنیا با حوادث طبیعی مواجه می شوند، تصریح کرد: حوادثی مانند طوفان، سونامی، زلزله، سیل و آتش سوزی در همه جای دنیا وجود دارد و حتی یک کشور پیشرفته هفته ها گرفتار آتش سوزی جنگل هاست ونمی تواند آنرا مهار کند با اینکه همه امکانات و پول در اختیار شان قرار دارد و یا در یک کشوری مثل آمریکا که دارای ثروت و امکانات زیادی هستند، وقتی طوفان می شود تا ماهها مردم مشکل برق دارند.
کتر روحانی افزود: افتخار می کنم به همه مسوولین جمهوری اسلامی ایران، از مردم بزرگوار این کشور تا نیروهای مسلح و خادمان دولت، بخاطراینکه ما بعد از گذشت یک هفته می گوییم مشکل برق در این استان حل شده و امروز روستایی نداریم که دارای قطع برق باشد. روستاهایی هم که مشکل آب داشتند اکثر آنها مشکلات شان رفع شده است و این به معنای کار و تلاش و زحمت پیگیر است.
رئیسجمهوری اضافه کرد: اینکه در این حادثه به رغم مشکلات زیادی که داشت، آسیب جانی نداشتیم برای مردم، دولت، نیروهای مسلح و هم برای نیروهای امدادی، هلال احمر، اورژانس، ستاد بحران، استانداری و فرمانداری، افتخار است. به هر حال در حادثه قبلی در سال 86 در این استان، حدود 15 نفر از عزیزان جان باختند که میزان بارندگی و سیلاب خیلی کمتر بود اما در این سیلاب بزرگ، از نظر جانی صدمه ای نداشتیم که جای شکرگزاری دارد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: البته مردم از لحاظ زندگی، محل مسکونی، کشاورزی، راهها و زیربناهای شان مشکلات فراوانی پیدا کردند و این مشکلات باید رفع شود و ان شاءالله رفع خواهیم کرد. حالا هر مقدار خسارتی که هست اینها مسائلی است که ما با آن مواجه هستیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه نوع خاک این منطقه وضعیت خاصی دارد و نفوذناپذیر است، اظهارداشت: تقریبا آب در خاک این منطقه خیلی دیر و کم نفوذ می کند. جنس خاک زمین آن به گونهای است که در این گونه حوادث ریزش می کند و شکاف، رانش و خندق ایجاد می شود. در این منطقه اقدامات باید بر مبنای ساختمان زمین انجام گیرد و بر این اساس برای آینده و راهها و پل هایی که ساخته می شود، برنامه ریزی شود.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در این حادثه خسارت های زیادی در زمینه راه و پل داشتیم که باید ترمیم شود و ان شالله اینها را انجام خواهیم داد و دنبال می کنیم، اظهارداشت: از وزیر کشور، رئیس بنیاد مسکن، رئیس سازمان برنامه و بودجه و سایر وزرایی که مسوولیت دارند، می خواهم که مسایل و مشکلات بوجود آمده را با جدیت مورد رسیدگی قرار دهند. به مردم عزیز استان اطمینان و اعتماد می دهم که همه توان و امکانات خود را برای بازسازی این حادثه ای که برای مردم مشکل آفریده، به کار بگیرند.
حجتالاسلام روحانی با ابراز خوشحالی از وجود وحدت و همدلی در استان، اظهارداشت: از اینکه در این استان اتحاد حاکم است و شیعیان و اهل سنت عزیز همه در کنار هم هستند، مسوولین محترم، نماینده ولی فقیه، علمای بزرگ اهل سنت و مولوی عبدالحمید، همه در کنار هم قرار گرفتند، باعث خوشحالی است. وجود اتحاد، همبستگی، وحدت و امنیت در این استان به خاطر این است که همه مردم در کنار هم قرار گرفتند و این بسیار ارزشمند است.
دکتر روحانی گفت: از همه نیروهای مسلح، ارتش، سپاه، بسیج و نیروی انتظامی که همه امکانات خود را پای کار آوردند، صمیمانه تشکر می کنم. این روزها مردم، ایثار و فداکاری آنها را به خوبی دیدند. تا زمانی که مردم در رفاه و شرایط عادی قرار بگیرند، اقدامات خود را ادامه می دهند.
اقدامات دولت برای توسعه استان سیستان و بلوچستان
رئیسجمهوری روز شنبه 28 دی ماه در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان در ادامه با تاکید بر اینکه استان سیستان و بلوچستان جایگاه بسیار مهمی از لحاظ استراتژیک دارد، گفت: این استان پیشانی امنیتی کل ایران است، اینجا جایی است که کشورمان را به اقیانوس متصل می کند، وجایگاهی است که از طریق آن می توانیم اتصال شمال و جنوب را بوجود بیاوریم.
دکتر روحانی با بیان اینکه از آغاز دولت یازدهم تلاش فراوانی برای توسعه بندر چابهار انجام گرفته است، تصریح کرد: ظرفیت تخلیه و بارگیری این بندر یک بار تا 8.6میلیون توسعه پیدا کرد و برای افتتاح آمدیم و دو مرتبه بعد از آن توسعه بسیار خوبی بوجود آمده و این روند ادامه دارد و 2.5 میلیون به ظرفیت آن اضافه شده است و امروز ظرفیت تخلیه و بارگیری در این بندر در حدود 11 میلیون تن است که باید به این ظرفیت همچنان افزوده شود.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: بندر چابهار، بندر بسیار مهمی است و در آینده یکی از بنادر بسیار عظیم کشور خواهد بود و می تواند بخش بزرگی از حمل و نقل کالاها از این بندر برای ایران، افغانستان، هندوستان و هم برای کشورهای شمالی، آسیای مرکزی، قفقاز، روسیه و حتی اروپا انجام گیرد. این یک اقدام بزرگی بود که این دولت ادامه داد و تا پایان دولت دوازدهم هم آنرا ادامه می دهیم.
دکتر روحانی گازرسانی را یکی دیگر از اقدامات مهم دولت برای این استان دانست و افزود: این استان از گاز محروم بود و اینکه مشعل گاز در زاهدان روشن شد، بسیار خوشحال کننده بود و واقعا این اقدام بسیار بزرگی بود که در دولت یازدهم در این استان شروع شد و البته برای اینکه همه مردم بتوانند از نعمت گاز در شهرهای مختلف استان استفاده و بهره برداری کنند، باید این مسیر را ادامه دهیم.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه موضوع سوم مساله راه آهن بود، گفت: بسیار مهم است که ما بتوانیم از چابهار این راه آهن را به سمت زاهدان برسانیم و همه تلاش را در این زمینه انجام می دهیم؛ به وزیر راه و شهرسازی برای این راه آهن توصیه موکد کردم؛ اخیرا هم از مقام معظم رهبری برای برداشت 300 میلیون یورو برای راه آهن اجازه گرفتیم که بتوانیم سرعت بیشتر ببخشیم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: این کار عظیم و بزرگی است که در حد توان خود در این دولت انجام میدهیم؛ دلم می خواهد این راه آهن به طور کامل در این دولت به بهره برداری برسد، ولی اگر هم نتوانستیم، حتما بخشی از این راه آهن را در این دولت افتتاح خواهیم کرد و مسیر به گونه ای است که به زودی این استان به راه آهن سراسری از طریق چابهار متصل می شود.
رئیس دستگاه اجرایی با بیان اینکه این راه آهن بسیار با اهمیت بوده و شمال و جنوب کشور را به هم متصل میکند، گفت: در زمینه راه و احداث بزرگراه و آزادراه نیز همه اقداماتی که باید انجام دهیم را انجام خواهیم داد؛ اینها کارهایی است که باید برای استان سیستان و بلوچستان انجام بگیرد و دولت آنها را دنبال خواهد کرد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه تا پایان سال 31 هزار میلیارد تومان طرحهای آب و برق در استانها افتتاح میکنیم، تاکید کرد: ناامید نشدیم و مسیر را تغییر ندادیم و سرعت مسیری که میخواستیم طی کنیم، آنچه در اختیار ما بوده تغییر ندادیم.
چهار حادثه غمبار و همدردی با مردم
حوادث ناگواری چون شهادت سردار سلیمانی، جانباختن تعدادی از شهروندان کرمانی در مراسم خاکسپاری این شهید، سقوط هواپیمای اوکراینی و سیل استان سیستان و بلوچستان، در هفته گذشته بارها مورد توجه رئیس جمهوری قرار گرفت.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی روز چهارشنبه 25 دیماه در جلسه هیات دولت گفت: سردار عزیز ما از دست ما رفت و ما از امروز و بعد از سوگواری به حقی که برای او داشتیم، باید به فکر حفظ میراث سردار سلیمانی باشیم.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه "سردار سلیمانی مرزبان ایران بود اما هیچوقت نمیخواست بین ایرانیان مرزی را به وجود بیاورد"، اظهار داشت: همه صاحبان یک سرزمین و یک نظام هستیم و منافع ما، منافع مشترک است.
دکتر روحانی با بیان اینکه "ایران دارای یک رنگ و یک نام و یک سلیقه نیست"، افزود: میدانیم در کشوری زندگی میکنیم که در آن سبکهای مختلف زندگی وجود دارد و سلیقههای مختلف حاکم است و باید به سلیقهها، اندیشهها و راههای مردم احترام بگذاریم. همه ایرانی هستند و ایران از آن همه است و این سرزمین به سلیقه، جناح و افکار خاصی مرتبط نیست بلکه به همه ارتباط دارد. جان هر فرد ایرانی، جان همه ماست. همانطور که قرآن به ما آموخته، از دست رفتن یک نفر بیگناه به منزله از دست رفتن انسانیت است و علت اینکه این حوادث دل مردم ما را به درد آورد به خاطر این بود که این عروجها، بسیار مظلومانه بود. هم شهادت شهید سلیمانی، مظلومانه بود و هم از دست رفتن جان عزیزان در کرمان مظلومانه بود و هم از دست رفتن عزیزان ما در این پرواز بسیار مظلومانه بود. این مظلومیت دل همه را آتش زده است و مردم را بیقرار کرده است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه تقریبا هر سه حادثه برای جامعه و کشور ما غیرمنتظره بود، افزود: میدانستیم آمریکا بسیار جنایتکار است اما فکر نمیکردیم آمریکا در کشور دیگری میهمان آن کشور را که یکی از سرداران بزرگ مبارزه با تروریسم بوده با موشک هدف قرار بدهد.
دکتر روحانی ادامه داد: این سبک و سیاق شاید برای ما غیرمنتظره بود و شهید سلیمانی را مظلومانه به شهادت رساندند. البته شهید سلیمانی همیشه نماد شهامت، شجاعت و شهادت بود و معلوم بود مسیر و راه شهادت را انتخاب کرده است اما شهادت او از مسیر شهامت و شجاعت و ایستادگیاش عبور کرد.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: از دست رفتن عزیزان ما در کرمان هم غیرمنتظره بود کسی فکر نمیکرد در تشییع جنازه یک یار و عزیز، عزیزانی که در غم آن عزیز آمدند به این زودی به آن عزیز ملحق شوند و به جای اینکه دفن او را شاهد باشند، خود او را در آسمانها ببینند و زیارت کنند.
حجتالاسلام روحانی با اشاره به حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی نیز، گفت: اینکه یک هواپیمایی حامل مردم عزیز از ملیتهای مختلف مخصوصا ایرانیان عزیز ما به اشتباه هدف یک موشک قرار بگیرد، این هم برای ما غیرمنتظره بود و فکر نمیکردیم یک چنین اشتباهی رخ دهد. البته آنهایی که اشتباه کردند، همان کسانی هستند که برای امنیت کشور تلاش میکنند و در فضای امنیت کشور بودند. در برابر این حوادث که حادثه سیل و گرفتاری مردم سیستان و بلوچستان هم در این روزهای اخیر به آن اضافه شده است، ملت ما آماده است با قامتی استوار بایستد و جبران کند.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه همه این ها جبرانهایی دارد که باید حساب شده باشد، خاطرنشان کرد: شهادت سردار سلیمانی جبران دارد که در بخش نظامی این جبران انجام شد و نیروهای مسلح و سپاه پاسداران با موشکهایی که به عین الاسد زد، نشان داد که ما در برابر آمریکا، کوتاه نمیآییم و اگر آنها جنایتی کردند حتما پاسخ را دریافت میکنند.
دکتر روحانی با بیان اینکه یک جبران بزرگ هم مد نظر ما است که ملتهای منطقه تلاش کنند آمریکا از این منطقه برود، تصریح کرد: همانطور که پارلمان عراق این تلاش را کرد و ملتهای منطقه این نظر را دارند که این هدف ممکن است کوتاهمدت نباشد اما باید آن را دنبال کنیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه باید حتما موضوع از دست رفتن جان عزیزانمان در کرمان را دنبال کنیم، ادامه داد: حتما باید روشن شود؛ درست است که جمعیت بیتاب بوده و جمعیت فوقالعاده بوده اما در همه این احوال میبایست در آن شرایط مراقبت میکردیم؛ آنهایی که مسئول آن جامعه و اجتماع مردم بودند باید پاسخگو باشند و مردم این انتظار را دارند.
رئیس دستگاه اجرایی با اشاره به اینکه موضوع سقوط هواپیما یک داغ بزرگ برای همه بود و کل دولت، ملت و نیروهای مسلح عزادار شدند، تصریح کرد: به یک معنا ما هم ولی دم آنها هستیم گر چه خانواده آنها هم ولی دم آنها هستند و نباید این مسأله را رها کنیم؛ باید آن را جبران کنیم. جبران اول و قدم اول این است که صادقانه مسائل به مردم گفته شود؛ درد و رنج مردم با پذیرش مسئولیت و صداقت حل میشود؛ اینکه تسلیت زبانی میگوییم که در غم شما شریک هستیم، اینها خوب است، اما غم مردم وقتی رفع میشود که بدانند احساس مسئولیت میکنیم و درباره آنچه اتفاق افتاده با صداقت با مردم حرف میزنیم و این داغ مردم را کم و آنها را آرام میکند.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: غیر از اقدامات اولیه نظیر اینکه باید اجساد شناسایی و دفن شوند و اینکه کجا و با چه احترامی دفن شوند، که همه جای خود را دارد، اولین جبرانی که باید در موضوع سقوط هواپیما صورت بگیرد اینست که قوه قضائیه، نیروهای مسلح و دولت همه با هم مشارکت کنند و با پیگیری درست، صحیح و دقیق قضایی یک اقدام قضایی اقناع کننده برای افکار عمومی و دنیا را به انجام برسانند.
رئیسجمهوری افزود: قدم نهایی آن است که این حادثه دیگر قابل تکرار نباشد؛ نه اینکه تکرار نشود، قابل تکرار نباشد؛ باید آنقدر مقررات بازبینی و بازنگری شود و دقت عمل، آموزشها، نحوه چیدن سامانههای پدافندی و ارتباط خوب باشد که این حادثه قابل تکرار نباشد.
دکتر روحانی با بیان اینکه قاعدتا از زمان جنگ و بعد از جنگ کارهای زیادی در این راستا شده است، گفت: این همه کار شده، اما این خطای غیرقابل قبول و بسیار تأسفبار و غمبار ایجاد شده است؛ جبرانش این است کاری شود که مردم و دنیا مطمئن شوند که این حادثه دیگر در ایران قابل تکرار نیست.
رئیسجمهوری افزود: نیروهای مسلح کشور در این حادثه قدم اول را خوب برداشتند، تحقیق و بررسی کرده و اعلام کردند؛ قدمهای بعدی را هم باید بردارند، قدمهای بعدی باید به نظارت و هماهنگی بیشتر منجر شود؛ قطعا قدم بعدی تضعیف نیروهای مسلح کشور نیست.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با درخواست از همه آنهایی که در این حادثه فوقالعاده متأثرند و حق هم دارند، گفت: جبران این حادثه این نیست که به عکس عمل کنیم. ما نیروهای مسلح همچون سپاه، ارتش، بسیج و نیروی انتظامی را نیاز داشتیم، داریم و خواهیم داشت. حالا ممکن است گاهی اشتباهی در اینها رخ دهد، در این مورد هم اشتباه بسیار بزرگی رخ داده است اما قدم جبرانی به این نیست، نیرویی که برای امنیت کشور و امنیت آسمانمان نیاز داریم تضعیف شود و تضعیف نادرست است. راه و قدم درست این است که با هماهنگی بیشتر خود نیروهای مسلح ما به گونهای به مردم و جهان اطمینان دهند که این حادثه قابل تکرار نخواهد بود.
دکتر روحانی با بیان اینکه در اینگونه حوادث یک جا خشم مردم در اوج بود و در جای دیگر داغ و حسرت به اوج رسید، اظهارداشت: در موضوع شهادت شهید سلیمانی،خشم مردم به اوج رسید و در داستان هواپیما، داغ و حسرت مردم به اوج رسید که این همه جوان، عزیز، دانشمند، نخبه و عزیزانی در این حادثه از دست رفتند. آنچه باید در نهایت در همه این حوادث آنی برای ما به دست بیاید، انسجام، وحدت و هماهنگی ملی است و نتیجه نهایی نباید شکاف ملی باشد.
دکتر روحانی با بیان اینکه "مسایل را جناحی نکنیم"، تاکید کرد: نه موضوع شهادت شهید سلیمانی به جناح خاصی ربط دارد و نه موضوع عزیزان این هواپیما به جناح خاص ربط دارد، مسایل را جناحی و حزبی نکنیم. اینها برای همه ملت ما داغ بوده و همه متأسف هستیم، همه عزیزان و فرزندان عزیز خودمان را از دست دادیم و همه با هم هستیم.
رئیسجمهوری افزود: البته مردم میخواهند مطمئن شوند که مسئولین با آنها با خلوص، صداقت و امانت سخن میگویند و اگر جایی نقصی دارد آن نقص باید برطرف شود. اگر در بیان و اظهار مسایل و یا در میان گذاشتن مسایل با مردم، تأخیر داریم یا لحن ما مناسب نیست، باید قبول و جبران کنیم. از نیروهای مسلح و ستاد کل خواهش می کنم بیایند برای مردم توضیح دهند که از وقتی که حادثه واقع شده تا وقتی که اعلام شده، چه مسایل و جلساتی و کارشناسیهایی بوده است تا مردم بفهمند که چیزی را نمیخواستند از آنها پنهان کنند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه حادثه، حادثه باور کردنی نبود، گفت: این را به شما بگویم. هیچکس نمیتواند باور کند که یک هواپیمای مسافربری در کنار فرودگاه در روت پرواز هدف قرار بگیرد. در ذهن آدم نمیآید و به عنوان کسی که در زمان جنگ 7 سال مسئول پدافندی بودم می گویم که در زمان جنگ چنین اشتباهی رخ نداد و در تاریخ ایران همچون اشتباهی رخ نداده است.
دکتر روحانی یادآور شد: ما چنین چیزی نداریم که بغل فرودگاه بینالمللی در پایتخت کشور در روت هوایی هواپیمایی زده شود و اصلا باور نمیشود. خیلیها در جامعه و مسئولین ما شوکه بودند و تصورش هم سخت است. در عین حال اگر تأخیر شده برای تأخیر هم عذرخواهی کنند. اگر لحن هم احتمالا لحن مناسبی نبوده، برای آن هم عذرخواهی کنند.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه در عذرخواهی کردن در برابر ملت بزرگ ایران، همیشه باید روان، شفاف، ساده و رک باشیم، تصریح کرد: مردم، آقا، ولی نعمت و بزرگ ما هستند و ما نوکر آنها هستیم. نوکر در برابر آقا باید متواضعانه، خاضعانه و دقیق حرف بزند و ما باید این کار را بکنیم و مردم مطمئن باشند.
سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی
با وجود اینکه رئیسجمهوری در کنار دیگر حوادث روزهای اخیر بارها به حادثه سقوط هواپیمایی اوکراین اشاره کرد، ولی روز سهشنبه 24 دی ماه بهطور ویژه به این ساله و ابعاد مختلف آن پرداخت.
حجت الاسلام روحانی در همایش تجلیل از نمونه های ملی بخش کشاورزی، با تسلیت مجدد به مردم ایران برای غم از دست دادن سرداری شجاع و فداکار در میدان امنیت کشور و منطقه، عزیزانی در کرمان و غم سهمگین سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی، اظهارداشت: پرونده هواپیمای اوکراینی، یک پرونده عادی و معمولی نیست و قوه قضاییه برای رسیدگی به موضوع، دادگاهی ویژه با قاضی عالیرتبه تشکیل دهد. مسوولان مرتبط در پرونده این هواپیما، باید همه پروسه را از صبح چهارشنبه تا جلسه شورای عالی امنیت ملی برای مردم توضیح دهند.
دکتر روحانی با بیان اینکه «از لحظه ای که احتمال دادم سقوط هواپیمای اوکراینی طبیعی و عادی نباشد، تلاش فراوانی کردم دوره بررسی و تحقیق کوتاه شود تا دقیقا بدانیم این هواپیما چگونه سقوط کرده است»، گفت: از طرف نیروهای مسلح که تنها مسیر ما برای یافتن حقیقت در این بخش بود، همکاری های خوبی انجام گرفت و بلافاصله بعد از آنکه برای من مشخص شد یک خطای بسیار دردناک و نابخشودنی انجام گرفته، در همان لحظه به مسوولین امر اعلام کردم بلافاصله به مردم اطلاع دهند.
رئیسجمهوری اظهارداشت: این حادثه، حادثه بسیار تلخی بود و تحمل آن برای مردم بسیار سنگین است چرا که حتی اگر این هواپیما به خاطر نقص فنی هم سقوط کرده بود، باز هم بسیار غم بار بود اما بعد از اینکه مشخص شد خطا و اشتباه انسانی منجر به این فاجعه شده، غم مردم را چندین برابر کرد.
دکتر روحانی با ابراز تسلیت به همه خانواده های عزیز جانباختگان در ایران و در سایر کشورها گفت: همانطور که با رهبران و مسوولین آن کشورها هم تلفنی صحبت کردم، اولا قول می دهم دولت با همه توان و امکانات خود، پیگیر این مساله باشد.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه «این مساله، مساله بسیار مهمی است»، افزود: قوه قضاییه باید یک دادگاه ویژه با یک قاضی عالی رتبه و دهها کارشناس تشکیل دهد. این یک پرونده عادی و معمولی نیست و تمام دنیا به این دادگاه ما نگاه خواهند کرد.
رئیس دستگاه اجرایی افزود: همچنین به همه اعضای دولت توصیه می کنم در کنار این خانواده های عزیز برای رفع مشکلات آنان باشند و از مردم عزیز ایران می خواهم در کنار این عزیزان همدردی ارزشمندی را چه در تهران چه در شهرستان ها داشته باشند. البته حدود 100 نفر از عزیزان جانباخته از تهران و بقیه از شهرستان ها بودند. وزیر راه، مسوولین دولتی، استاندارها و همه در کنار این خانواده ها قرار بگیرند.
دکتر روحانی با بیان اینکه «من به عنوان یک پدر احساس می کنم که غم از دست دادن یک جوان نخبه تحصیلکرده سطح بالا که سرمایه برای کشور و برای ملت و مردم ما بوده، تا چه حد سخت و مشکل است»، گفت: اینکه نیروهای مسلح ما با صراحت لهجه خطای خود را اعلام و از مردم عذرخواهی کردند گام اول خوبی بوده که در این راستا برداشته شده و همه گام های بعدی باید برداشته شود. من به دلیل کم و بیش آشنایی که با مساله پدافند هوایی دارم عرض می کنم در این داستان نمی تواند فقط یک فرد مقصر باشد. نه اینکه تنها یک نفر که دکمه را فشار داده مقصر بوده، دیگرانی هم هستند و می خواهم این مساله با صداقت برای مردم بیان شود.
رئیس دستگاه اجرایی اظهارداشت: مردم ما این را می دانند که این حادثه از روی اشتباه و سهو صورت گرفته اما چه کسانی دخیل بودند و چه شرایطی پیش آمد که این سهو انجام گرفت؟ این درست است که در این ایام ریشه همه غم ها به آمریکا برمی گردد. آمریکا بود که جو را ملتهب و شرایط را غیرعادی کرد، تهدید نمود و عزیز ما را از ما گرفت؛ اینها همه درست است اما دلیل بر آن نمی شود که ما در این حادثه به تمام ریشه های مساله نپردازیم.
رئیسجمهوری افزود: سوال دیگری که برای مردم مطرح است این است که آیا از زمان روشن شدن این حادثه تا اعلام، زمان طولانی بود، یعنی یک یا دو روز طول کشید یا فقط چند ساعت بوده است؟ این را هم از مسوولین می خواهم تمام پروسه را از صبح چهارشنبه که حادثه پیش آمد تا جمعه شب که به جلسه اضطراری شورایعالی امنیت ملی رسید، برای مردم توضیح دهند.
دکتر روحانی با بیان اینکه «مردم ما در این غم همه سهیم و شریک هستند اما می خواهند بفهمند آیا مسوولان آنها طبق قاعده و در چارچوب اصول اخلاقی به درستی رفتار کردند یا خیر؟»، افزود: من به عنوان نماینده ملت ایران و رئیسجمهوری این مساله را دنبال خواهم کرد و در مراحل بعدی به هر نتیجه ای برسیم به مردم خبر خواهیم داد. حادثه، حادثه کوچکی نیست بلکه مساله امنیت فضای ایران است. تنها بحث 176 نفر نیست، بی تردید آنها که از دست ما رفتند برای ما خیلی عزیز بودند اما امنیت فضای ایران برای ملت ما و دنیا بسیار اهمیت دارد.
دکتر روحانی تصریح کرد: برای مردم ما بسیار مهم است که هر آنکس در هر حد، در این حادثه مقصر یا قاصر بوده، معرفی شود. هر کسی که باید مجازات شود، به مجازات برسد. دولت خود را در قبال مردم عزیز و اتباع کشورهای دیگر که در این حادثه جان باختند مسوول می داند و به همه وظایف حقوقی و قانونی خود عمل خواهد کرد. اما به اعتقاد من، از همه اینها مهم تر این است که مردم باید مطمئن شوند این حادثه تکرار نمی شود. مهم ترین مساله برای مردم ما، افکار عمومی جهان، هوانوردی و امنیت آسمان ایران این است که این حادثه غیرقابل تکرار باشد و این به بازنگری در آیین نامه ها، شیوه نامه ها، دستورالعمل ها و مقررات نیاز دارد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: همه ما مسوولیت داریم که یک بار دیگر تمام این مقررات را بازنگری کنیم تا دریابیم چرا و به چه دلیل، کدام ضعف و در کدام مقررات بوده و در اجرا کجا ضعف بوده که این حادثه بسیار غم انگیز در کشور ما اتفاق افتاده است؛ حادثه ای که فکر می کنم در تاریخ کشور ما بی نظیر بوده و هیچ وقت نبوده که یک مسوول و افسر پدافندی در کشور ما نسبت به هواپیمای مسافربری آن هم در پایتخت و مرکز کشور و کنار فرودگاه بین المللی، چنین خطایی را مرتکب شده باشد.
رئیسجمهوری اظهارداشت: بنابراین ضمن همدردی با همه خانواده های عزیزی که این مصیبت بزرگ به آنها رسیده، اعلام می کنم این راه و مسیر را تا کشف همه جوانب امر، تا مجازات آنهایی که دخیل بودند و در نهایت اطمینان بخشی به مردم که چنین حادثه ای تکرار نخواهد شد، ادامه خواهیم داد.
اجازه بهرهبرداری را به دشمن نمیدهیم
دکتر روحانی در جلسه چهارشنبه 25 دی هیات دولت با بیان اینکه یک عده افراد در خارج هر روز به مردم ظلم و ستم کردند و در این حوادث هم آنها فضا، منطقه و امنیت را به هم ریختند، افزود: ملت اجازه نمیدهد که زبان آنها، زبان دلسوزی برای ملت ما باشد. آن کسی که قاتل صدها بیمار در ایران است و جلوی دارو و تجهیزات پزشکی را گرفته، آن کسی که مسئول رنج میلیونها نفر در ایران است و آنها را در فشار اقتصادی قرار داده است و آنهایی که مسئول کشتار بچههای ما در جنگ 8 ساله است را یادمان نرفته است. آقای آمریکا، اواکس شما بود که تمام پروازها را به عراق گزارش میداد و مسئول جنایات، شما بودید در جنگ با عراق و یادمان نمیرود در طائف صدام را برای حمله به ایران تشویق کردید و اینها را کسی یادش نمیرود.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه شما مسئول خون مردم ما و قاتل هستید، تصریح کرد: قاتل نه یک نفر بلکه قاتل صدها هزار نفر هستید؛ قاتل صدها هزار نفری که از کشور خودشان دفاع کردند و شما مسئول اینهمه معلول، مجروح و جانباز هستید و آن وقت شما برای مردم دلسوزی میکنید. برای مردم ما قابل قبول است؟
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه میخواهم به دنیا با صراحت بگویم که ناامنی منطقه به نفع کسی نیست، تصریح کرد: ناامنی این منطقه حساس و مهم به ضرر دنیا است و این موضوع را در روزهای گذشته به مسئولین مختلف اعلام کردم که ناامنی به ضرر اروپا، آسیا، آمریکا و به ضرر همه است. این منطقه حساس است. چرا این منطقه را ناامن کردید، چرا ملت را تحریم کردید، چرا به مردم زور میگویید، چرا در عراق مداخله میکنید، چرا نفت سوریه را غارت میکنید و چرا در لبنان و لیبی مداخله میکنید؟
رئیس دستگاه اجرایی با بیان اینکه شما در همه این منطقه دخالت میکنید و همه جا را ناامن کردید، افزود: این ناامنی غیرقابل تحمل است و در جو ناامنی هر حادثهای پیش میآید و در جو بهم ریختگی جامعه، هر حادثهای ممکن است پیش بیاید. چرا جامعه و منطقه ما را ناامن کردید؟ راه جبران این حوادث، انسجام و ایستادگی کل ملتهای منطقه و ملت ایران در برابر جنایتکاران واقعی است. امروز در برابر فشار حداکثری نیازمند انسجام، دوستی و برادری حداکثری هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر روحانی روز پنجشنبه 26 دی در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی و در جمع مدیران بانکی کشور هم با تأکید بر اینکه کمتر کشوری در دنیا است که در برابر آمریکا بایستد و صریحا اعلام کند و یک پایگاه نظامی مهم منطقهای آن را زیر موشکباران قرار دهد، گفت: آمریکا به همه کشورهای دنیا ظلم و تجاوز میکند و ممکن است برخی با زبان تهدید کنند، اما در مقام عمل، این جمهوری اسلامی ایران بود که برای یک شب پایگاه آنان را به لرزه در آورد و پنتاگون را برای 24 ساعت بیدار نگه داشت.
دکتر روحانی با بیان اینکه این نکته بسیار مهمی است که آمریکا را ناچار کردیم از تهدیدات خود عقبنشینی کند، افزود: رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرده بود که اگر ایران به ترور سردار سلیمانی پاسخ دهد، 52 نقطه مهم از جمله مراکز فرهنگی و تاریخی ایران را هدف قرار داده و منهدم میکند، اما وقتی جمهوری اسلامی ایران به این پایگاه نظامی حمله میکند، لحن و برنامه وی تغییر کرده و صریحا و رسما عقبنشینی مینماید.
رئیسجمهوری با اشاره به حادثه دردناک سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی که 176 نفر عزیز و کبوتران علم و دانش و تحقیق بالهایشان در آسمان میسوزد و به زمین فرود میآیند، ادامه داد: یک ملت داغدار شد و یک نفر در کشور نبود که اظهار همدردی نکند و در همین ارتباط باید گامهای بعد از این اشتباه بزرگ برداشته شود.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه ملت ایران به سادگی در برابر اهداف دشمنان از مسیر خود منحرف نمی شود، تصریح کرد: ملت ایران ملت بزرگی است که راه خود را انتخاب و به خوبی ایستادگی میکند. البته در مسیر مبارزه و ایستادگی، زخمی شدن و بروز سختی و مشکلات طبیعی است.
انتخابات و لزوم احترام به همه سلایق در کشور
دکتر روحانی در بخشی از سخنان خود در جلسه هیات دولت مساله انتخابات و بررسی صلاحیتها را مورد توجه قرار داد.
رئیس دستگاه اجرایی خطاب به دست اندرکاران انتخابات گفت: همه آنهایی که در این انتخابات نقش دارید از شما خواهش میکنم، آن جایی که روشن است تا صلاحیت فردی رد شود، آنرا رد کنید اما آن جاهایی که نامشخص است یا احتمالات ضعیف است، مردم را ناراحت نکنید، به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس 17 نفر، 170 و یا1700 نفر کاندیدا هستند، ببینیم از چند جناح 1700 نفرکاندیدا هستند؟ 17 نفر از چند جناح، از یک جناح؟ اینکه انتخابات نمیشود. مثل اینکه در مغازهای از یک جنس، 2 هزار عدد وجود داشته باشد.
رییس جمهور اضافه کرد: مردم تنوع میخواهند. بگذارید در میدان انتخابات همه احزاب و گروهها شرکت کنند، قطعا ضرر نمیکنید. با یک جناح نمیشود، کشور را اداره کرد. کشور متعلق به همه است. اگر تمام 83 میلیون متحد باشیم و یک نفر مخالف، باید تلاش کنیم آن یک نفر را هم جذب کنیم. یک نفر مخالف هم برای ما زیاد است در حالیکه شما یک جناح و جمعیت بزرگ را مخالف میکنید. باید حواسمان را جمع کنیم.
دکتر روحانی پاسداشت خون شهید سلیمانی را حفظ و تقویت وحدت و انسجام ملی دانست و با اشاره به سابقه آشنایی با این شهید سرافراز، گفت: شهید سلیمانی حزبی نبود. من حدود 40 سال با شهید سلیمانی رفیق بودم. بیش از 20 سال هم از نزدیک با هم کار کردیم. او را خوب میشناسم. او جناحی و حزبی نبود او با همه خوب بود. پیش همه میرفت و با همه مشورت میکرد و از همه مشورت میگرفت. بیاییم سبک فکر سلیمانی را در این مملکت اجرا کنیم در کنار هم قرار بگیریم.
رئیسجمهوری در بخش پایانی سخنان خود در جلسه هیات دولت با بیان اینکه حرف آخرم این است، تصریح کرد: بیایید این مشکلات یک هفته و 10 روز را مقدمه کنیم و این غم و مشکلات بزرگ را به یک تصمیم بزرگ تبدیل کنیم. آن تصمیم بزرگ، آشتی ملی است. بیایید همه با هم آشتی کنیم. کینهها را از دل برداریم، این انتخابات، 22 بهمن قدم و روزهای آینده قدم اول این حرکت باشد.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه امروز در جایگاهی در تاریخ ایستاده ایم که نمی توانیم از هم فاصله داشته باشیم، گفت: یا متحدیم و پیروز یا جدا و شکست خورده هستیم، این انتخاب با ماست. ملت ایران اگر وحدت را انتخاب کرد بی تردید در برابر آمریکا و دنیا پیروز است و اگر خدای ناکرده از هم جدا شدیم و فاصله گرفتیم، شکست خورده در داخل، منطقه و صحنه جهانی هستیم.
بی تعهدی اروپا برای حفظ برجام
رییس جمهوری در جلسه چهارشنبه 25 دی ماه به بی مسوولیتی طرفهای برجام در حفظ این توافق اشاره کرد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خطاب به آمریکا و اروپا با تاکید بر اینکه در مشکلات منطقه ندمید، اظهارداشت: اروپاییها میگویند در مسأله هستهای ایران گام پنجم را برداشته ما هم باید گام برداریم. گامی که شما باید بردارید، بازگشت به تعهدات تان است. این را به صراحت به شما گفتیم و در روزهای اخیر هم به 2 نفر از رهبران اروپا به صراحت گفتم، آنچه انجام دادیم، اولا قابل بازگشت است و ثانیا هر کاری در هستهای انجام میدهیم با نظارت آژانس بین المللی اتمی است.
دکتر روحانی افزود: بنابراین اینکه ادعا می کنید، ایران دنبال سلاح هستهای است و ما نخواهیم گذاشت، این گونه حرف ها بیاساس و واهی و لاطائل است و لطفا تکرار نکنید و کنار بگذارید. کشوری که پادمان و پروتکل الحاقی را اجرا میکند، نمایندگان و بازرسان آژانس به راحتی در اینجا حضور دارند و دوربینهایشان در مراکز غنیسازی ما قرار دارد، اینگونه حرف ها چه معنایی دارد؟ اگر قدم اشتباهی بردارید، ضرر خواهید کرد، راه درست را انتخاب کنید و راه درست این است که به برجام برگردید.
دکتر روحانی با بیان اینکه این آقای نخستوزیر در لندن، نمیدانم چه جوری فکر میکند که میگوید برجام را کنار بگذاریم و طرح ترامپی را اجرا کنیم، خاطرنشان کرد: ترامپ جز نقض عهد و زیر پا گذاشتن قانون و مقررات بینالمللی چه کاری کرده است؟ شما در آب و هوا چه کردید، ترامپ برای شما چه کرد، شما در ناتو در قبال این همه کارشکنی ترامپ چه کردید، شما در یونسکو که ترامپ از آنجا بیرون رفت، چه کردید، شما در حقوق بشر و شورای حقوق بشر که آمریکا خارج شد چه کردید؟
دکتر روحانی ادامه داد: کجا توانستید کاری کنید و شما سه کشور اروپایی و همه کشورهای اروپایی یک نمونه بیاورید و بگویید در یک مورد چه کردید که دلمان گرم شود و بگوییم برای برجام هم بلد هستید یک کار انجام دهید. شما هیچجا نتوانستید کاری کنید. از مردم ایران بخاطر ناتوانی، ضعف و ترستان در برابر آمریکا عذرخواهی کنید و شما را باز هم به برجام دعوت میکنیم.
بیان اقدامات آمریکا علیه ایران و خروج از برجام
دکتر روحانی در جلسه هیات دولت در روز چهارشنبه 25 دی به بیان اقدامات ضد ایرانی ترامپ طی سالهای گذشته پرداخت.
رئیس شورای عالی امنیت ملی خطاب به ملت ایران، با بیان اینکه مردم عزیز ایران! برجام چه شد؟ آمریکا پای میز مذاکره آمد؟ برای چه آمد؟ چرا آمریکا سال 90 و 91 پای میز مذاکره نیامد؟ و چرا 92 آمد؟ تصریح کرد: آمریکا در سال های 90 و 91 فکر کرد تحریم اثر گذاشته است و گفت اگر فشار را بیشتر کنیم، ایران تسلیم میشود و انتخابات 92 کاری کرد که یک امید بزرگ به مردم داد و دیدند که همه چیز به عکس شد.
دکتر روحانی افزود: قیمتها و تورم پایین آمد، رشد و رونق اقتصادی ایجاد شد و اینهمه به خاطر امید و نشاط مردم بود لذا اوباما و کاخ سفید دیدند که همه چیز برعکس شده است و همه چیز در ایران رو به راه شده است که در آن زمان تسلیم شدند و سر فرود آوردند و گفتند ما حاضریم مذاکره کنیم. قدرت و ایستادگی ملت ایران بود که آنها را وادار به تسلیم کرد و برجام را پذیرفتند و وقتی برجام اجرا شد، ایران در اوج پرواز رفت.
رئیسجمهوری افزود: یکی از رهبران منطقه به من میگفت ما به شما حسودیمان میشد هر چه نگاه میکردیم میدیدیم صف است و شرکتهای چینی، اروپایی همه برای معامله به ایران می آیند و ما حسودیمان میشد که ایران چقدر عظمت دارد و مهم است و همه عاشق ایران هستند.
دکتر روحانی با بیان اینکه دیدند بعد از برجام ایران اوج گرفت، اظهار داشت: سال بعد از برجام (سال 95) رشد اقتصادی ما در دنیا اول شد و صادرات نفت و میعانات گازی نزدیک 3 میلیون بشکه شد و تحرک بزرگی در کشور بوجود آمد.
رئیسجمهوری شکست آمریکا در منطقه را موضوع دوم عنوان کرد و افزود: داعش ابزار آمریکا در منطقه بود و دچار شکست شد. دیدند از یک طرف ایران رشد پیدا کرد و از طرف دیگر آمریکا شکست خورد و از طرفی هم به تعبیر آنها منطقه در اختیار ایران قرار گرفت و ایران همه جا پیروز شد، اینجا بود که اسراییل و عربستان آمدند و خودشان رسما گفتند که ما ترامپ را وادار به خروج از برجام کردیم. عربستان و اسراییل آمدند و تندروهای آمریکا به ترامپ گفتند که از برجام بیرون برو تا ما کار نهایی را انجام دهیم و حکومت ایران را ساقط کنیم.
رئیسجمهوری در ادامه اظهار داشت: امروز که شما فهمیدید در برجام اشتباه کردید و در ترور شهید سلیمانی، منطقه، عراق، یمن و تحریم نفت ایران مرتکب اشتباه شدید، بیایید دست از اشتباه بردارید و برگردید، اگر شما برگردید و راهی را انتخاب کنید که به نفع ثبات و امنیت منطقه باشد، ما آمادهایم.
دکتر روحانی با بیان اینکه امروز سرباز آمریکایی در ناامنی است و فردا ممکن است سرباز اروپایی هم در ناامنی باشد، تصریح کرد: ما نمی خواهیم ناامنی دردنیا باشد، بیایید این امنیت را درست کنیم. میخواهیم شما ها از اینجا بروید. البته نه با جنگ، میخواهیم عاقلانه از این منطقه بروید. به نفعتان هم است. اما در عین حال راه و مسیری را طی کنیم که به نفع جهان و منطقه باشد.
حجت الاسلام والمسلمین روحانی روز پنجشنبه 26 دی در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی هم با بیان اینکه یک ابرقدرت مقررات بینالمللی را زیرپا گذاشته و رسما اعلام کرده، میخواهم با این نظام و مردم بجنگم و آنان را تسلیم کنم، تأکید کرد: پس از اقدامات آمریکا برای خودشان و دنیا روشن شد که برنامهریزی آمریکاییها، کاملا غلط بود و این چیزی نیست که استنباط کنیم بلکه رئیسجمهوری آمریکا به سران کشورها گفته بود که با تحریم جدید و فشار حداکثری نظام ایران بیشتر از 3 ماه مقاومت نخواهد کرد.
دکتر روحانی با اشاره به آغاز اقدامات آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت 97 و اعلام خروج از برجام و وضع توطئهها و اجرایی کردن توطئهها و تحریمها از 13 آبان سال گذشته، افزود: آیا تا امروز ملت ما قویتر و مستحکمتر در برابر این توطئه شده یا ضعیفتر؟
دکتر روحانی روز شنبه در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان هم با اشاره به اینکه در جاده ای با یک وسیله نقلیهای حرکت می کردیم که به این وسیله نقلیه مطمئن بودیم و امروز هم مطمئن هستیم، اضافه کرد: اما در وسط راه دشمنان پلهای مقابل را تخریب کردند؛ یعنی مثلا پیشبینی میکردیم که این مسیر راه را در 3 ساعت برویم اما بعد از یک ساعت با تخریب پلها مواجه شدیم؛ طبیعی است که حرکت کند میشود اما اصلا ناامید نیستیم و حتما به هدف میرسیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه حتما پلهایی که دشمنان تخریب کردند را ترمیم میکنیم اما در عین حال بر مبنای شرایط روز باید شرایط کشور را ببینیم، خاطرنشان کرد: در این داستان، هیچگونه قصور و تقصیری نداشتیم؛ زمانی است که ما یک اقدامی میکنیم و مردم میگویند چرا شما این اقدام را کردید و چرا فکر و برنامهریزی نکردید؟ ما تدبیر کامل کردیم؛ یعنی آنچه با دنیا نشستیم و قول دادیم و مطرح کردیم و به نتیجه رسیدیم، به آن پایبند بودیم. کسی این توافق را زیر پا گذاشت که واقعا امروز شر منطقه و دنیاست.
رئیس دستگاه اجرایی با اشاره به شرارتهای کاخ سفید در 2 سال اخیر نسبت به دنیا، گفت: ایران را رها کنید و رفتار آمریکا در بقیه کشورها را نگاه کنید؛ در یمن چه وضعی داریم و چه کسانی هستند که این کار را میکنند؟ تمام ثروت عربستان و امارات را چه کسانی از منطقه بردند؟ در عراق چقدر مشکلات به وجود آوردند و داعش را بر مردم مسلط کردند و خواستند شهرهای بزرگ عراق سقوط کند؟ آنها در سوریه چه بلایی سر مردم آوردند و در لبنان، افغانستان و پاکستان چه مشکلاتی را ایجاد کردند؟ اینها خودشان آغازگر همه شرارت ها در این منطقه هستند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه سردار ما که به عنوان فرمانده مبارزه با تروریسم در منطقه شناخته شده بود و همه منطقه خدمات او را دیده بودند را مظلومانه به شهادت رساندند، تصریح کرد: فراموش نمی کنم لحظاتی که این سردار در میدانهای نبرد سوریه بود، هیچکس جرأت نمیکرد در آن میدانها قدم بگذارد؛ حتی بعضی از فرماندهان نظامی خود آن کشور هم خیلی برایشان سخت بود به آن مناطق بروند، اما این سردار و رزمندههای ما رفتند.
دکتر روحانی ادامه داد: برای ماههای طولانی با پروازهای نیروی هوایی ارتش برای آنها و 20 هزار جمعیتی که در محاصره کامل بودند، آذوقه ریختیم؛ شهید سلیمانی میگفت در یک نقطهای سوار هلیکوپتر شدم که اگر به راست میرفتیم میخوردیم؛ به چپمیرفتیم میخوردیم؛ ناچار بودیم این هلیکوپتر به طور مستقیم تا یک ارتفاعی بالا بیاید که از آتش مصون باشیم و بتوانیم عبور کنیم.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه همه تلاش و کار کردند و در این منطقه بیتفاوت نماندیم، افزود: در آن زمان مردم عزیز سوریه در فشار و کشتار وحشیها قرار گرفتند وآدم را زنده زنده در داخل یک محفظه گذاشتند، بستند، آتش زدند، تماشا کردند و خندیدند که تاریخ کمتر چنین آدمهای وحشی را به خود دیده است.
دکتر روحانی با اشاره به کشتار مردم در مجلس شورای اسلامی و کشتار مردم اهواز در روز رژه نظامی، تاکید کرد: اینها به کسی رحم نکردند و نمیکنند و برایشان مهم نبود. یک گروه مزدور صهیونیسم و آمریکاییها، نفت مردم و اشیاء نفیس و تاریخی مردم را تاراج کردند، آثار تاریخی را از بین بردند، مساجد را منهدم کردند و به شیعه، سنی و مسیحی رحم نکردند.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه در این شرایط مردم و نیروهای مسلح ما ایستادگی کردند و آنچه امروز شر برای ایران است، تنها شر برای ایران نیست بلکه شر برای کل منطقه و دنیاست، افزود: ببینید اینها نسبت به آب و هوای دنیا، شورای حقوق بشر، یونسکو، همسایهها و متحدین خودشان چگونه رفتار کردند؟!
دکتر روحانی با بیان اینکه با همه توان در مسیر صحیح و درست منافع ملیمان حرکت میکنیم، تصریح کرد: به هیچ عنوان تردیدی برای امنیت، منافع مردم و برای دستیابی به اهداف ملیمان به خودمان راه نمیدهیم.
تشریح دستاوردهای دولت
تشریح دستاوردهای دولت در حوزههای مختلف هم یکی دیگر از محورهای برجسته اظهارات یک هفته اخیر رئیسجمهوری است.
دکتر روحانی روز پنجشنبه 26 دی در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی با بیان اینکه امروز در انرژی اتمی هیچ محدودیتی نداریم و از نظر وضعیت هستهای وضعمان بهتر از قبل برجام است، گفت: امروز غنیسازی بیشتر از آن موقع انجام میشود و ما دست روی دست نگذاشتیم. شرایط ساده نیست اما متوجه هستیم که دنیای سیاست، امنیت و اقتصاد باهم ارتباط تنگاتنگ دارند.
رئیسجمهوری در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: در اقتصاد نیز ما در دولت راهی را شروع کردیم و گفتیم که باید ابتدا تورم را کاهش دهیم. البته برخی از اقتصاددانها و کارشناسان مخالفت میکردند و معتقد بودند که با این روند تورم نمیتوان رکود را از بین برد. ما در دولت تلاش کردیم تا ابتدا تورم را کاهش دهیم و در سال 92 کاهش تورم را شروع کردیم. سال 93 شاهد رشد تورم بودیم و مسیر از منفی به سمت مثبت حرکت کرد.
دکتر روحانی با اشاره به تحریمها و شرایط سخت امروز کشور، گفت: امروز شدیدترین فشار و تحریمهای دشمنان را شاهدیم و اگر تلاش تولیدگران، کشاورزان و کمک و همکاری بانکها نبود، نمیتوانستیم از این شرایط سخت عبور کنیم. دنیا هم باور نمیکرد که بتوانیم این شرایط سخت را پشت سر بگذاریم. امروز با تلاشهای انجام شده به طور متوسط سالانه 500 هزار اشتغال خالص ایجاد شده و این کار بزرگی است که برغم همه سختیها انجام شده در حالی که قبل از دولت ما اشتغال خالص در سال 10 تا 12 هزار شغل بوده است.
رئیسجمهوری افزود: در تولید محصولات کشاورزی امروز رشد قابل توجهی را شاهدیم و سالانه به طور متوسط 5 میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی داشتهایم. و در مجموع 28 میلیون تن محصولات کشاورزی از ابتدای دولت ما تاکنون افزایش یافته است. در گازوئیل و بنزین واردکننده بودیم امروز خودکفا هستیم. زمستانها گاز وارد میکردیم امروز خودکفا هستیم و به طور کلی در دولتهای یازدهم و دوازدهم، خودکفایی در انرژی، روند قابل قبول اشتغال و افزایش تولید محصولات کشاورزی حاصل شده است.
دکتر روحانی با بیان اینکه به عنوان شاهد و کسی که از اول انقلاب تاکنون در مسئولیتهای مختلف حضور داشته شهادت میدهم که سالهای 97 و 98 سختترین شرایط اقتصادی بر کشور حاکم بوده است، گفت: در این 2 سال قیمت ارز با نوسان شدید مواجه بود و از 10 هزار تومان، حتی تا 19 هزار تومان افزایش یافت اما خودمان را نباختیم و برنامهریزی کردیم و رشد قیمت را مهار کردیم. امسال هم تکانههای شدیدی داشتیم، اما قیمت ارز نوسان زیادی نداشت. هر چند که قیمت ارز در نقطه مطلوب ما نیست و باید پایینتر از این باشد، اما باید شرایط را در نظر بگیریم. در بحث تورم نیز سال 97 و اوایل 98 شرایط سخت بود، اما از اردیبهشت امسال شاهد روند کاهشی بودیم که انشاء الله این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
رئیس دستگاه اجرایی با قدردانی از سیستم بانکی، گفت: بانکها در افزایش تولید به ما کمک کردند و در همه استانها، مسئولان استانی به این موضوع اشاره میکنند. در میان همه مشکلات موجود اصلاحات خوبی برای حوزه بانکی آغاز شد و جلسات خوبی در سال 94 و 95 داشتیم که منجر به دستور 10 الی 12 مادهای شد که برخی از آن دستورات اجرا شده و برخی نیز در حال اجراست.
رئیسجمهوری خاطر نشان کرد: کنترل مؤسسات مالی غیرمجاز که کشور را بهم ریخته بودند، کار بسیار مهمی بود و ادغام بانکهای نظامی در بانک سپه که مراحل نهایی خود را طی میکند، اقدام بزرگی است که در این راه همه کمک کردند و مقام معظم رهبری هم کمک کردند و گامهای مهمی برداشته شد.
دکتر روحانی کاهش بدهی بانک ها به بانک مرکزی که در گزارش رئیس بانک مرکزی به آن اشاره شده را مهم عنوان کرد و افزود: در مقطعی این بدهی 160 هزار میلیارد تومان بوده که امروز به 111 هزار میلیارد تومان رسیده است. امروز نظارت بانک مرکزی بر عملکرد بانکها و دقتها بیشتر شده است و عملیات بازار باز که امروز رونمایی شد و از شنبه اجرا خواهد شد، یک حرکت بسیار خوب است. خوشبختانه امروز بازار سرمایه در شرایط خوبی قرار دارد بازار کار به طور نسبی خوب است و بازار کالا هم نسبتا خوب است.
حجتالاسلام روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در شرایط امروز یکسری اقدامات را باید سریع انجام دهیم، گفت: اقدام اول این است که سرمایههای منجمد را فعال کنیم. در این راه بانکها، دولت و خصولتیها سرمایه بزرگی هستند. بانکها علاوه بر کار سختی که انجام میدهند بنگاهداری هم میکنند که باید از آن خلاص شوند. البته در این چند سال که این موضوع را تأکید کردیم، این کار هنوز انجام نشده است. به بانک گفتهایم که اموال خود را بفروشد و از بنگاهداری دست بردارد. نمیدانیم که چرا انجام نمیشود و مشکل کجاست؟ این اموال چسبناک است و جدا نمیشود و یا از این کار میترسند. در صورتی که اگر این کار انجام شود و واگذاریها صورت گیرد تحول بزرگی در اقتصاد روی خواهد داد و حرکت خوبی انجام میشود و با کمک به بخش تولید از طریق سرمایه در گردش کشور در مسیر رونق قرار خواهد گرفت.
رئیسجمهوری اقدام مهم دوم را واگذاری همه طرحهای نیمه تمام، به مردم عنوان کرد و گفت: تمام طرحهای نیمه تمام که دولت قادر به تکمیل آن نیست، باید برای تکمیل به مردم واگذار شود تا مشکلات آن حل شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه باید در بخشهای مختلف تسهیلات ایجاد کنیم، گفت: تورم مسکن غیرقابل قبول است، باید در بخش مسکن تورم را کاهش دهیم و این کار میتواند با واگذاری زمین رایگان به توسعهگر انجام شود، با این کار شاهد رونق صنعت ساختمان خواهیم بود و قیمت مسکن نیز کاهش مییابد. از مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی میخواهم اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند. در بازار سرمایه هم میتوان تحول ایجاد کرد و مقداری از کارها که به دوش بانکها و صنایع بزرگ است، میتواند به بازار سرمایه واگذار شود. باید با اتحاد و وحدت و در کنار هم از مشکلات عبور کنیم و ما هم همزمان دنبال این هستیم که راهحلهای سیاسی را دنبال کنیم و برای بهبود شرایط کشور دست روی دست نگذاشتهایم.
دکتر روحانی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه دشمن وقفههایی ایجاد کرده و سرعت ما را کاهش داده است اما راه خودمان را ادامه خواهیم داد، خاطرنشان کرد: بعد از حدود یک سال مردم در شدت فشار بودند و رشد اقتصادی منفی شد و تورم به شدت افزایش یافت اما در سال جاری با وجود سختر شدن شرایط همه شاخصهای اقتصادی نسبت به 97 بهتر است.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه سال گذشته رشد اقتصادی منفی بود اما 6 ماه اول سال جاری رشد اقتصادی مثبت است، افزود: البته الان نیم درصد است و پیشبینی ما تا آخر سال نیز تقریبا در همین حدود است اما اینکه جلوی رشد منفی را گرفتیم و رشد را مثبت کردیم، کار بسیار بزرگی بوده است.
دکتر روحانی با تاکید براینکه از اردیبهشت سرعت تورم را مهار کردیم و این کار بسیار مهمی بود، ادامه داد: اشتغال مسیر خودش را پیموده است و علیرغم همه سختیها و مشکلات امسال به طور متوسط حدود 500 هزار اشتغال جدید خواهیم داشت که این نشان میدهد در مسیری که مردم و اراده ما انتخاب کردهاند، تردیدی بوجود نیامده و ما پیروز و موفق میشویم.
رئیسجمهوری با تاکید براینکه دشمنان میفهمند، راهی که انتخاب کردند، ناصحیح است، تصریح کرد: البته از هر فرصتی برای حل مسأله با دنیا استفاده خواهیم کرد و تردید نمیکنیم که هر جا دشمنان پشیمان بشوند و اعلام پشیمانی و برای اینکه به حق مردم ایران احترام بگذارند، اعلام آمادگی کنند در همان لحظه آمادهایم که بتوانیم مسایل را با آنها حل و فصل کنیم.
دکتر روحانی با بیان اینکه راه سخت و دشواری است و دشمنان ما دشمنان قسم خوردهای هستند، افزود: اما در عین حال از همه امکانات و وسایل برای احقاق حقوق مردم و پیشرفت کشور استفاده خواهیم کرد. رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: ملت ما ملتی است که نشان داد برای منافعش، انسانها، سرداران و فداکارانش در کنار آنها ایستادگی کرده و خداوند پیروزی نهایی را نصیب ما خواهد کرد.
اقدامات و دستاوردهای دولت در حوزه کشاورزی
رئیسجمهوری روز سه شنبه 24 دیماه در همایش تجلیل از نمونه های ملی بخش کشاورزی با اشاره به زیباییهای دنیای کشاورزی، گفت: در دنیای کشاورزی یک دوره، دوره سختی و زحمت است اما پشت سر آن بهار آمده و محصول به دست میآید و میتوان گفت یکی از نمونههای عسر و یسر را در دنیای کشاورزی میتوان مشاهده کرد، از وقتی که کشاورز زمین و بذر را آماده میکند تا روزی که محصول به دست میآید.
دکتر روحانی با بیان اینکه کشاورزان با محصولات خود نوعی رابطه عاطفی دارند و به گونهای با محصولات خود همراه بوده و زندگی میکنند، تصریح کرد: کسانی که کشاورز هستند این سخن من را تصدیق میکنند که کشاورزان تنها به دنبال برداشت محصول و فروش آن نیستند، بلکه به محصولات خود عشق میورزند.
رئیسجمهوری در ادامه با بیان اینکه در شرایط بسیار سخت کشورمان بدخواهان میخواهند زندگی مردم را از لحاظ معیشتی در تنگنا قرار دهند، اظهار داشت: در این شرایط کشاورزان تلاشگر کشورمان سهم بزرگی در رفاه مردم دارند. اینکه امروز بدون مشکل، نان و محصولات مختلف کشاورزی به وفور در بازار قابل تهیه است، بخاطر تلاش و دسترنج کشاورزان است.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: در روزگاری ناچار بودیم، میلیونها تن گندم وارد کنیم اما امروز سالهاست که به خودکفایی رسیده ایم و سال آینده نیز در این محصول خودکفا خواهیم بود و در سایر محصولات از جمله برنج، شکر و دانههای روغنی نیز اقدامات و گامهای خوبی برداشته شده است. این دستاوردها در سایه تلاش و ایثار کشاورزان است و البته مدیریت حوزه کشاورزی هم سهم قابل توجهی در این زمینه داشته است که از تلاش همه آنها تشکر میکنم. تلاش ما در دولت یازدهم و دوازدهم تنها این نبود که نیاز مردم را تأمین کنیم و صرفا به سمت خودکفایی حرکت کنیم، بلکه اقدام بزرگی را در دستور کار خود داشتیم و آن این بود که زمین را آباد کنیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: اینکه امروز در استان خوزستان 960 هزار تن شلتوت و بیش از 500 هزار تن برنج سفید به دست آمده است، در کنار نزول باران رحمت الهی، ناشی از تصمیم دولت یازدهم و دوازدهم مبنی بر این بود که 550 هزار هکتار زمین کشاورزی در استان خوزستان و ایلام آباد شود و امروز با اقدامات انجام شده بیش از 300 هزار هکتار زمین در این استانها آباد شده است.
رئیسجمهوری خاطر نشان کرد: دولت در استان خوزستان بیش از 4 هزار و 500 میلیارد تومان سرمایهگذاری کرده است و فقط امسال در این استان 5 هزار میلیارد تومان ارزش محصول برنج بوده است، لذا بیش از آنچه سرمایهگذاری کردهایم فقط با محصول برنج به دست آمده است.
دکتر روحانی خاطر تصریح کرد: در دولت یازدهم و دوازدهم تا امروز حدود 37 سد افتتاح شده و در کنار آن اقدامات گستردهای در زهکشی و تجهیز زمین و وسایل کشاورزی انجام شده است و محصولات کشاورزی در دولت یازدهم و دوازدهم 28 میلیون تن اضافه شده است و از 97 میلیون تن در ابتدای دولت یازدهم امروز به 125 میلیون تن رسیدهایم یعنی سالانه به طور متوسط 5 میلیون تن به میزان محصولات کشاورزی اضافه شده است که یک کار بسیار بزرگی محسوب میشود. آثار آنچه این دولت در بخش زمین و آب انجام داده است، برای دهها سال دیگر نیز در کشور باقی خواهد ماند و نسلهای آینده نیز از آن بهرهمند خواهند بود.
حجتالاسلام روحانی با بیان اینکه از ماههای آغازین دولت یازدهم با حضور در وزارت جهاد کشاورزی برنامه 5، 6 سالهای را برای توسعه بخشهای مختلف کشاورزی تنظیم کردیم، اظهار داشت: در این برنامه مشخص کردیم که در این برهه زمانی قرار است در چه محصولاتی خودکفا شده و در چه محصولاتی گامهای بلندی به سمت خودکفایی برداریم و در این راستا در گندم، برنج، چغندر، شکر، دانههای روغنی و محصولات گلخانهای اقدامات بزرگی تاکنون انجام شده است. کل گلخانههای کشور تا ابتدای دولت یازدهم، 8 هزار و 800 بوده و امروز تقریبا امروز به 17 هزار و 400 رسیده است و تقریبا 2 برابر شده است و محصولات آن از یک میلیون و 6 دهم به 2 میلیون و 4 دهم افزایش یافته است.
دکتر روحانی در ادامه اهمیت توجه به زراعت چوب و مفید و ضروری بودن آن را مورد تأکید قرار داد و گفت: امروز برای تولید محصولات مختلف و کاغذ نیازمند چوب هستیم و خوشبختانه اقدامات خوبی در زمینه زراعت چوب آغاز شده است و باید ادامه پیدا کند، ضمن اینکه کشورمان از استعداد بسیار خوبی در این بخش برخوردار است.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در حوزه کشاورزی توجه به خاک به همان اندازه وجود و حفظ آب اهمیت دارد، اظهار داشت: آب در بخش کشاورزی وقتی مفید است که خاک مناسب وجود داشته باشد، لذا باید خاک کشور را حفظ کنیم و توجه کنیم که آب و خاک دو سرمایه بسیار بزرگی است که باید از آنها مراقبت کنیم.
دکتر روحانی همچنین با تأکید بر لزوم استفاده از علم و دانش و تکنولوژی در حوزه کشاورزی، افزود: امروز دیگر دوره کشاورزی سنتی به سر آمده است و با روند افزایش جمعیت کشور باید خودمان را برای تولید محصولات بیشتر آماده کنیم. لذا با توجه به محدود بودن آب و خاک در کشور میتوان با استفاده از علم و دانش و تکنولوژی محصولات بیشتری تولید کرد.
رئیسجمهوری همچنین جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی را مورد تأکید قرار داد و گفت: جلوگیری از هدررفت و ضایعات محصولات کشاورزی به مانند آن است که از هدررفت میلیاردها متر مکعب آب جلوگیری میشود.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان است که میتوان توانایی تولید محصول را چندین برابر افزایش داد و لذا با فناوری و علم و دانش میتوانیم مقدار و حجم تولید محصولات زراعی، باغی و دامی را افزایش دهیم و در این راستا باید از ظرفیت دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و فارغ التحصیلان دانشگاهی بیش از پیش استفاده شود.
روابط ایران و قطر
دیدار با امیر قطر و هیات همراه او موجب شد بخشی از اظهارات هفته گذشته رئیسجمهوری به روابط ایران و قطر و لزوم تعمیق آن اختصاص یابد.
حجتالاسلام والمسلمین روحانی عصر یکشنبه 22 دی ماه در این نشست با بیان اینکه امیدواریم در این سفر بتوانیم گام مهمی در راستای توسعه روابط و مناسبات تهران، دوحه برداریم، اظهارداشت: گسترش مناسبات و همکاریهای ایران و قطر برای دو ملت مهم بوده و منافع آنان را به دنبال دارد و جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا گامهای جدیدی در روابط اقتصادی و تجاری دو کشور برداشته شود. قطر به عنوان کشور دوست و برادر، میتواند مرکزی برای توسعه روابط و همکاریهای تجاری، اقتصادی و دریایی دو کشور باشد.
رئیسجمهوری با اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای فراوان سرمایهگذاری در کشورمان در بخشهای مختلف مانند کشاورزی، صنعت و هتلسازی، اظهار داشت: فعالان اقتصادی و بخش خصوصی قطر هم میتوانند از این فرصت استفاده کرده و با سرمایهگذاری در این پروژهها، همکاریهای مشترک دو کشور را بیش از پیش گسترش دهند.
دکتر روحانی با اشاره به پیشرفتهای ایران در بخشهای گوناگون علم و فناوری، فعالیتهای دانشبنیان و خدمات مربوط به بخشهای آب و برق، گفت: آماده انتقال تجربیات خود در این بخشها به کشور دوست، قطر هستیم.
رئیسجمهوری توسعه روابط دو ملت و گردشگری میان دو کشور را حائز اهمیت برشمرد و افزود: تشکیل کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور در راستای تسریع در اجرای توافقات فیمابین و برنامهریزی برای توسعه مناسبات همه جانبه دو کشور امری مهم و ضروری است.
دکتر روحانی با بیان اینکه همکاری ایران و قطر در زمینه توسعه ثبات و امنیت منطقه بویژه اجرای طرح صلح هرمز بسیار حائز اهمیت است، افزود: جمهوری اسلامی ایران از گذشته در مسایل گوناگون منطقهای و بینالمللی با قطر رایزنی و تعامل داشته و امروز میبایست این مناسبات بیش از پیش گسترش پیدا کند.
رئیسجمهوری ضمن اظهار امیدواری از اینکه هنگام تشکیل کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور شاهد برگزاری نمایشگاهی از توانمندیهای ایران و قطر و ارایه فرصتهای سرمایهگذاری در این نمایشگاه باشیم، دعوت امیر قطر برای سفر به این کشور را پذیرفت.
حجتالاسلام روحانی عصر یکشنبه پس از انجام دیدار خصوصی و مذاکرات مشترک هیأتهای عالیرتبه ایران و قطر در مجموعه فرهنگی تاریخی - سعدآباد، در نشست خبری مشترک با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر هم تأکید کرد: برای همه روشن است که روابط بین دو کشور برادر، دوست و همسایه، روابطی تاریخی است و در طول سالیان دراز همواره حسن همجواری و دوستی بین ما برقرار بوده است. در سالهای اخیر بعد از آنکه برخی کشورها علیه قطر حصر و تحریم بوجود آوردند، ایران به وظایف همسایگی و دوستی خود عمل کرد و در کنار قطر بود و همچنان در کنار قطر خواهد ماند.
دکتر روحانی با بیان اینکه در مذاکرات امروز با امیر قطر تصمیمات مهمی برای گسترش روابط دو کشور اتخاذ شد، تصریح کرد: روابط سیاسی ما بسیار خوب است و در زمینههای اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی نیز ظرفیتهای بسیار خوبی برای همکاری داریم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در چند ماه آینده کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور تشکیل خواهد شد، افزود: امیدوارم در کنار این کمیسیون، گامهای خوبی برای توسعه همکاریهای دو کشور در همه زمینهها برداشته شود.
بیان مسائل و راهحل مشکلات منطقه
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی شامگاه یکشنبه 22 دی ماه در تماس تلفنی «استفان لوون» نخست وزیر سوئد با وی، ضمن تسلیت جان باختن تعدادی از اتباع سوئد در سانحه سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران تحقیقات کامل را تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه داده و تمامی آنچه بدست خواهد آمد را به روشنی در اختیار افکار عمومی جهان قرار خواهد داد.
رئیسجمهوری بیان صادقانه علت وقوع سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی توسط نیروهای مسلح ایران بلافاصله پس از بررسی های اولیه را ارزشمند و حائز اهمیت دانست و اظهار داشت: باید تلاش کنیم که چنین حوادث تکان دهنده ای در هیچ جای جهان تکرار نشود.
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه حضور نظامی آمریکا در منطقه و ترور سردار سلیمانی توسط آنها فضای منطقه را متشنج کرده و عصبانیت ملت ها را بدنبال داشته است، افزود: همه باید دست به دست هم داده و امنیت را به منطقه بازگردانیم و اجازه دهیم آرامش بر این منطقه حاکم شود.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه مسائل منطقه تنها توسط کشورهای منطقه و از طریق سیاسی و با گفتگو حل و فصل می شود، خاطرنشان کرد: باید به حاکمیت کشورها احترام گذاشته شود.
دکتر روحانی حمله ایران به پایگاه عین الاسد را کاملا قانونی و در راستای ماده 51 منشور ملل متحد و برای دفاع مشروع ایران از خود دانست و افزود: آمریکایی ها مسئول حوادث اخیری که در منطقه اتفاق افتاده هستند و همه باید با لحنی صریح جنایت آمریکا را در منطقه محکوم کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز یکشنبه 22 دی در دیدار «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی پاکستان هم با اشاره به شرایط حساس منطقه گفت: در شرایط کنونی همه باید برای صلح و ثبات در منطقه تلاش کنیم و همه باید برای کاهش تنش در منطقه با یکدیگر همکاری کنیم.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه بروز جنگ و تنش در منطقه میتواند بسیار خطرناک باشد، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن آمادگی کامل برای دفاع از منافع خود، هرگز به دنبال شعلهور کردن جنگ در منطقه نیست از این رو در جریان عملیاتی که علیه پایگاه آمریکایی داشتیم در واقع پاسخ به اقدام جنایتکارانه آمریکا بود. امروز همه باید به این هدف معتقد باشیم که گفتوگو و همکاری نزدیک ملتها و دولتهای مسلمان منطقه به نفع همه است و از هرگونه فاصله، اختلاف و جنگ همه زیان میبینند.
دکتر روحانی با تاکید بر اهمیت گسترش و تعمیق روابط تهران - اسلام آباد اظهار داشت: مرزهای ایران و پاکستان باید مرزهای صلح و دوستی باشد و نباید اجازه دهیم که برخی گروهکها مرزهای ما را ناامن کنند.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه کاملا آمادگی داریم که روابط صمیمانه خود را با پاکستان در همه زمینهها توسعه دهیم، اظهار داشت: روابط با پاکستان برای ایران بسیار پر اهمیت بوده و برای گسترش روابط با این کشور اهمیت زیادی قائل هستیم و همواره ملت های دو کشور در روزهای سخت در کنار یکدیگر بوده اند.
رئیسجمهوری در ادامه با قدردانی از ابراز همدردی دولت پاکستان نسبت به شهادت سپهبد سلیمانی همچنین حادثه سقوط هواپیمای مسافربریخاطرنشان کرد: این دو تراژدی دردناکی که رخ داد مخصوص ایران نبود و در این غم کشورهای دیگر هم سهیم بودند. سردمداران آمریکا و کاخ سفید و همچنین رژیم صهیونیستی در کنار سران تروریستهای دنیا از جمله داعش دو گروهی بودند که از ترور سردار سلیمانی خوشحال شدند و در مقابل مردمی که به دنبال صلح و ثبات در منطقه هستند غمگین و اندوهناک گردیدند. انتظار داریم همه کشورها با لحنی قاطع تروریسم دولتی آمریکا را محکوم کنند.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز سهشنبه 24 دیماه در دیدار «عماد خمیس» نخست وزیر سوریه هم با بیان اینکه شهید سپهبد سلیمانی بخاطر اینکه یار و یاور مردم مظلوم منطقه بود و توطئه دشمنان و آمریکاییها علیه ملتهای منطقه را خنثی میکرد، مورد حمله تروریستی آنها قرار گرفت، اظهار داشت: هرگز این جنایت بزرگ آمریکا را از یاد نخواهیم برد و معتقدیم ملتهای منطقه برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در منطقه و اخراج این متجاوزین نباید آرام و قرار داشته باشند. امروز دخالت آمریکاییها در امور دیگر کشورها و تلاش آنها برای تسلط بر چاههای نفت سوریه آشکارا روشن کرده که آنها هرگز به فکر منافع ملتهای منطقه نبوده و نیستند.
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همانطور که در مسیر مبارزه با تروریسم در کنار دولت و ملت سوریه بوده، همواره پشتیبان ملتهای مظلوم در برابر استکبار است و این روند را ادامه خواهد داد.
رئیسجمهوری با بیان اینکه باید همکاریهای ایران و سوریه و دیگر کشورها تا رسیدن به پیروزی نهایی و ریشهکن شدن تروریستها، خروج نیروهای اشغالگر خارجی از خاک سوریه و بازگشت آوارگان سوری به وطن خود ادامه پیدا کند، اظهار امیدواری کرد که روند آغاز شده در کمیته قانون اساسی سوریه بتواند آنچه مطلوب ملت این کشور است را به دنبال داشته باشد.
*س_برچسبها_س*- برچسبها:
- آتش سوزی
- آمریکا
- استان خوزستان
- استان سیستان و بلوچستان
- استان هرمزگان
- اقتصاد کشور
- اورژانس
- اهواز
- ایلام
- تهران
- جمهوری اسلامی
- جهاد کشاورزی
- حقوق بشر
- راه و شهرسازی
- رژیم صهیونیستی
- روسیه
- رئیس بانک مرکزی
- زاهدان
- سازمان برنامه و بودجه
- سازمان ملل متحد
- ستاد بحران
- سوریه
- سیاست خارجی
- شرکت دانش بنیان
- عراق
- عربستان سعودی
- عین الاسد
- فرانسه
- قوه قضائیه
- کاخ سفید
- کرمان
- گردشگری
- لبنان
- لیبی
- نیروی انتظامی
- نیروی هوایی ارتش
- وزیر نیرو
- یمن
- بانک مرکزی
- برجام
- تروریسم
- داعش
- سپاه پاسداران
- سیل
- سیلاب
- شورای امنیت سازمان ملل
- شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
- قاسم سلیمانی
- مقام معظم رهبری
- هاشمی رفسنجانی
- حسن روحانی
- ستاد مدیریت بحران
- مجلس شورای اسلامی
- حمله تروریستی